Kezdőlap Címkék Nyugdíjasok

Címke: nyugdíjasok

Tízezrek érkeznek a nyugdíjasoknak

Átlagosan 20 ezer forint nyugdíjprémiumot és 11 ezer forint nyugdíj-kiegészítést fizetnek novemberben – mondta Orbán Viktor nyugdíjasok előtt. A „nyugdíjasokkal kötött megállapodás alapján”, ami persze törvényi kötelezettség. Jövő évre is ígért prémiumot.

A nyugdíjprémium átlagos összege 20 160 forint, a nyugdíj-kiegészítésé pedig 11 ezer forint lesz idén, a pénzt novemberben egy összegben kapják meg a nyugdíjasok – közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban, az Idősek Tanácsa ülésén.

Mint mondta, a nyugdíjprémium – a nyugdíjasokkal kötött megállapodás alapján – a gazdaság jó teljesítményével, a nyugdíj-kiegészítés pedig az infláció mértékével függ össze. (Valójában a 3,5 százalék feletti gazdasági teljesítmény esetén fizetendő prémiumot tíz éve még a Bajnai-kormány idején cikkelyezték be, a kiegészítés szintén törvényi kötelezettség, a költségvetésben alultervezett infláció miatt lesz ekkora az összeg.)

A kormányfő az idősek világnapja alkalmából tartott tanácskozáson emlékeztetett arra is, hogy a nyugdíjasoknak az előző években Erzsébet-utalvány formájában biztosítottak időközönként különböző juttatásokat, idén pedig – miután az Erzsébet-utalvány megszűnt – pénzügyi segítségként rezsiutalványt kaptak. Arról is beszélt, hogy a családvédelmi akcióterv részeként 2020. január 1-jétől igénybe vehető a nagyszülői gyed.

Orbán hangsúlyozta: az elmúlt egy évben a gazdaság a kormány reményeinek megfelelően, sőt, kicsivel a várakozásai fölött teljesített, ami a nyugdíjasoknak is jó hír. A magyar gazdaság bővülése idén minden bizonnyal 4 százalék fölött lesz, az óvatos becslések szerint talán 4,6 százalék is lehet – közölte. Hozzátette: az európai gazdaság lehetőségei jövőre ugyan szűkebbek lesznek, mint idén, de a magyar gazdaság ezt a következő évben még nem fogja megsínyleni, a kormány ugyanis képes lesz olyan növekedésfenntartó mechanizmusokat elindítani, amelyek 2020-ban is lehetővé teszik a magas növekedést. Ezért várhatóan a jövő év második felében is lehet számolni nyugdíjprémium kifizetésével – mondta a miniszterelnök.

Rezsiutalvány: hamar munka ritkán jó

Elkapkodottnak tűnik a kilencezres utalványok kibocsátása. Több kérdés nyitva maradt: csak a címzett nyugdíjas csekkjére használható fel, hogyan kerülhető el a pénzvesztés? És főleg: mit csináljanak a csoportos banki utalással fizetők?

Mintha ismételten ötletroham lett volna az önkormányzati választások előtt valamilyen látványos pénzjuttatás a fontos választói rétegnek. Az alultervezett infláció miatti kiegészítés és a nyugdíjprémium csak az év vége felé fizethető a törvény alapján, tehát valami mást kellett előrántani a kalapból.

A bejelentés után pár órával a Magyar Közlönyben máris megjelent a kormányrendelet, ami a kihirdetés utáni harmadik napon, vagyis hétfőn lép hatályba. Amit ennek alapján tudni lehet:

  • az utalványokat 3 darab háromezer forint értékű papír formájában küldik ki,
  • azok kapják a rezsiutalványt, akiknek idén májusban folyósítottak valamilyen nyugdíjellátást a felsorolt összesen 28 jogcímen,
  • a kézbesítést szeptemberben a posta végzi (pontos határnap a szóbeli közléssel szemben nincs megadva), de a kézbesítést csak egyszer kísérlik meg; az ismételt kiküldés iránti kérelmet a Magyar Államkincstárnál, az ennek honlapján közzétett címen kell előterjeszteni november 30-ig,
  • készpénzre nem váltható,
  • jövő év március 31-ig használható fel gáz-, vagy villamosenergia szolgáltatás ellenében.

A rendelet kétféle felhasználást tesz lehetővé: postai vagy a szolgáltató ügyfélszolgálatán végrehajtott befizetést. A postai számlabefizetés esetében egy vagy több utalvány egy vagy több postai számlabefizetési megbízás ellenértékének kiegyenlítésére is felhasználható, de a felhasznált rezsiutalvány értéke nem haladhatja meg a fizetendő szolgáltatások ellenértékét.

Vagyis pénzt nem kap vissza az ember a postán.

Továbbá a szövegben elrejtett cirkalmas megfogalmazásból az olvasható ki, hogy csak készpénzes számlabefizetés esetén váltható be az utalvány. Tehát

ha ki kell egészíteni az utalvány összegét, azt bankkártyával nem lehet megtenni

– hogy miért nem, arra semmi magyarázat nincs.

A közműszolgáltatónál személyes befizetés után legkésőbb 15 napon belül jóvá kell írni az összeget. Ha ilyenkor keletkezik többlet,

azt viszont a következő számlában jóváírja  a cég.

Ami gyakorlati – súlyos – hiányossága a juttatásnak, az az, hogy

figyelmen kívül hagyják azokat, akik bankon keresztül csoportos megbízással fizetik ki a rezsit

(és minden más rendszeres havi kötelezettséget: például biztosítás, közös költség). Nekik, ha el akarják kerülni a többszörös fizetést, el kell járniuk a banknál, hogy egy-egy hónapban mely szolgáltatói igényt ne teljesítsen. Ez nem tűnik egyszerűnek hazai viszonyok ismeretében.

Ők megtehetik továbbá, hogy nem saját csekkjeiket fizetik be, hanem valamelyik családtagjukét (azét, akinek nincs banki átutalása). Ebben az esetben – bár ez puszta kötözködésnek tűnhet –

nem teljesül a rendelet bevezető szövegében is olvasható cél.

Amely szerint „annak biztosítása, hogy az évtizedeken át tartó és az ország gyarapodását szolgáló munkájuk elismeréseként

a nyugdíjasok is részesülhessenek

a magyar állampolgárok közös erőfeszítésének köszönhetően erősödő magyar gazdaság eredményeiből”.

De önkormányzati választás előtt ez tényleg csak bakafántoskodás. A választás október 13-án lesz, ennek kampánya pedig szombaton kezdődik. Amikor már majd’ mindenki értesül a rezsiutalványról.

Kilencezres utalvány nyugdíjasoknak önkormányzati választás előtt

Kilencezer forint rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok, két héttel az önkormányzati választás előtt. Gulyás Gergely szerint ennyire jól áll a gazdaság. A közmunkások is kapnak 54 ezret. Tízmilliárdba kerül a két rendkívüli juttatás.

Kilencezer forint értékű rezsiutalványt kap minden nyugdíjas szeptember 30-ig – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Mint fogalmazott

minden várakozásnál jobban teljesít a magyar gazdaság, amiből az idősebb korosztálynak is részesednie kell.

A háromszor háromezer forint értékű rezsiutalvány március 31-ig lesz felhasználható, és a gáz-, illetve az áramszámlát lehet kifizetni belőle – mondta a miniszter. Ezen felül idén még fizetnek nyugdíjprémiumot és nyugdíj-kiegészítést is.

Gulyás Gergely közölte: azok a közfoglalkoztatottak, akik 2019. január 1. és július 31. között legalább 3 hónapig közfoglalkoztatotti jogviszonyban álltak – és ez augusztus 1-jén is fennáll -, nettó 54 ezer forint egyszeri plusz juttatásban részesülnek.

Gulyás szerint ezeknek nem a választásokhoz, hanem a jó gazdasági számokhoz van közük.

A rezsiutalványok a nyomdai költséggel együtt 2,5 milliárdba kerül, az 54 ezres közmunkás-juttatás 8 milliárdba.

Október 13-án önkormányzati választásokat lesznek.

Színjáték nyugdíjasoknak

0

Az ellenzéki pártok reagáltak arra, hogy az Idősek Tanácsának „javaslatára” a kormány ismét Erzsébet-utalványokat osztogat a nyugdíjasoknak, húsvéti ajándékként.

A Demokratikus Koalíció – Szolidaritás szövetség szerint a nyugdíjasoknak nem választási ajándékra van szükségük a Fidesz 8 végighazudott és végigígérgetett éve után, hanem tisztességes nyugdíjemelésre és megbecsülésre. Meg is fogják kapni a kormányváltás után.

Az LMP újra benyújtja a minimálnyugdíj 50 ezer forintra emeléséről szóló törvényjavaslatot.

„Jól ismert színjátéknak lehettünk ma tanúi: a kormány sebtében összehívta az Idősek Tanácsát, majd Novák Katalin, a Tanács alelnöke eljátszotta, hogy a testület újabb, húsvéti Erzsébet-utalványra tesz javaslatot a kormánynak.   Az LMP szerint nem kell a színjáték: teljesen nyilvánvaló, hogy ez a választások előtti osztogatás a kampány része. A Fidesz ezzel akarja megvenni a nyugdíjasok szavazatát, hogy aztán a választások után újabb négy évre feledkezzen meg róluk. A párt szerint nem egyszeri, ötletszerű osztogatásra, hanem a nyugdíjasok helyzetének megnyugtató rendezésére lenne szükség.”

Lapszem – 2017. november 28.

0

3-8 fok közötti nappali hőmérséklet, és eleine napos idő, Budapesten pedig forgalomkorlátozások várhatók kedden, amikor a Stefániák ünneplik névnapjukat. A lapszemle pedig már megérkezett:

Magyar Nemzet: Rendőrség: Soros György nem készül erőszakra

Miközben a kormányzati kommunikáció jó ideje másról sem szól, mint a veszélyes „Soros-tervről”, a rendőrség mégsem érzékel akkora kockázatot, hogy nyomozást indítson az ügyben – tudta meg a Magyar Nemzet. Egy hónapig vizsgálták, hogy egyáltalán megkezdjenek-e egy eljárást, végül a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) arra jutott, hogy nincs szükség erre – írja a lap. A jobbikos Mirkóczki Ádám fordult a rendőrséghez arra hivatkozva, hogy vezető fideszes politikusok és kormánytagok kijelentései alapján „Soros György a magyar állami szuverenitásra kiemelten veszélyes személy”. Meg is jelölt több bűncselekményt, amelynek gyanúja szerinte mind felvetődik a kormánypárti nyilatkozatok alapján. Az NNI azonban a feljelentést elutasította pontról pontra cáfolva, hogy Soros György ilyenekre készülne.

Népszava: Mr. tíz százalék – Az elnök kerete után nyomoznak

Jogsértéseket állapítottak meg az Országos Roma Önkormányzatnál – írja a Népszava. Az egyik homályos tétel az elnöki keret, amelyből Farkas Flórián több százmillió forintot osztott szét. Az ORÖ 2011 és 2014 között mintegy 2 milliárd 873 millió forint támogatást kapott, Farkas Flórián saját hatáskörben ennek tíz százalékáról, 287 millió forint felhasználásáról dönthetett. Ellenzéki roma politikusok kifogásolták, hogy a közgyűlésnek semmilyen tudomása nem volt arról, mire költi Farkas Flórián pénzt. Szerintük az ÖRO akkori elnöke a legkülönbözőbb jogcímeken osztogatta a pénzt: ezek között volt a temetési vagy például a szociális segély is – írja a lap.

Magyar Idők: A multinacionális nagyvállalatok is érdeklődnek a nyugdíjas szövetkezetek megalakítása iránt

Hetven fölé is emelkedett a nyugdíjas szövetkezetek száma, és még több lehet, mivel ezzel jelentős munkaerőköltséget takarítanak meg a cégek – írja Magyar Idők érdekképviseletek illetékeseire hivatkozva. Július óta már több mint 70 érdekközösség alakult, ami arra utal, népszerű a konstrukció, de a munkaadók az egyénileg munkát vállaló nyugdíjasok kedvezményes járulékfizetésének bevezetését is javasolják – írják. A dolgozónak is megéri a konstrukció, mivel rugalmas időbeosztásban dolgozhatnak, ráadásul a szövetkezetek munkaerő-közvetítő szerepének köszönhetően egyszerűbben találnak állást.

Magyar Hírlap: Áfacsökkentéssel a halfogyasztás népszerűsítéséért

Bár a karácsonyi ünnepekkor jelentősen megugrik, ez egy főre eső éves halfogyasztás még mindig messze elmarad az uniós átlagtól, ezen segíthet a halhús áfájának 2017-es csökkentése. Az éves fogyasztási világátlag 18-19 kilogramm halhús fejenként, az unión belül ez a szám eléri a huszonöt kilogrammot is, ehhez képest a hazai öt és fél kilogrammos éves átlag messze elmarad. Januártól a halhús áfáját 27 százalékról öt százalékra csökkentik, és becslések szerint ez a nagykereskedelemben tíz-tizenöt százalékkal csökkenti majd a halak árát – írja Magyar Hírlap.

Idén is gondol a kormány a nyugdíjasokra

Ebben az évben is kapnak karácsonyi Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok. A kormány először fizet nyugdíjprémiumot, amit még a Bajnai-kabinet rendelt el.

A kormány javasolja, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is kapjanak karácsony előtt 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok – mondta Orbán Viktor az Idősek Tanácsa ülésen, az Országházban.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy először Magyarország történetében nyugdíjprémiumot fizet a kormány novemberben, ilyen még nem volt, ez előrelépés – mondta.

A nyugdíjprémiumot még a Bajnai-kormány idején rendelte el jogszabály – amikor az egyensúlyjavító intézkedések miatt megszüntették a 13-ik havi ellátás megszüntetését. Ennek első rendű feltétele az, hogy

a gazdasági növekedés érje el a 3,5 százalékot.

Ezt egészíti ki idén az év elején tervezett és a valóságos infláció közti különbözet miatti korrekció, januárig visszamenően.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK