Kezdőlap Címkék ‘ndrangheta

Címke: ‘ndrangheta

Budapesten is mosott pénzt a legerősebb olasz maffia

20 éves börtönbüntetést is kaphat Sz. Edina ügyvédnő, akinek irodája a Szent István körúton a Ndrangheta calabriai maffia pesti főhadiszállása is volt egyben. A leleményes ügyvédnő 168 társaságot jegyeztetett be Magyarországon, melyekben jelentős részben résztulajdonos is volt.

A maffia ellen küzdő olasz bíró Catanzaroban kiderítette, hogy nagyszabású pénzmosás zajlott Budapesten és Cipruson, meg persze Olaszországban, ahol a Ndrangheta kábítószer pénzeit mosták tisztára. A Ndrangheta Európa legnagyobb kokain kereskedője, amely ellenőrzi a Latin Amerikából érkező szállítmányokat éppúgy mint a terítést az európai országokban és a Közel Keleten. A hasznot legkevesebb 5 milliárd dollárra becsülik az Interpol szakértői.

A Privátkopó szerint a magyar ügyvédnő úgy jelentette be a 168 céget, hogy azok tulajdonosa jórészt olasz volt, de saját magát sem felejtette el megemlíteni. Ezenkívül pedig fiktív vagy valós nevek szerepelnek a cégek tulajdonosi körében, akik orosz, bolgár, ukrán stb. állampolgárok. A cégek jelentős többsége nem fizetett adót Magyarországon, így a magyar államot milliárdos károsodás érhette.

Nemcsak a magyar ügyvédnő került rács mögé, aki előzetesben várja a kiadatást Olaszországnak, de az egész nemzetközi céghálózat vezetője is: az 53 éves Giovanni Barone irányította a pénzmosást Olaszországban, Cipruson és Magyarországon.

Szlovákiában is aktív a Ndrangheta

Erre akkor derült fény amikor meggyilkoltak egy fiatal oknyomozó újságírót és a kedvesét. Az ifjú újságíró épp arról írogatott, hogy a Ndrangheta beépült Fico miniszterelnök nemzeti együttműködési rendszerébe, és lenyúlja az európai pénzek jelentős részét. Az újságíró gyilkosság után Fico szerette volna a gyanút az olasz maffiára terelni, de gyorsan kiderült, hogy a hatalom a felelős a gyilkosságért Szlovákiában. Akkor ebbe bele is bukott Fico és csapata, de a legutóbbi választáson vígan visszatért a hatalomba. Tovább folytatja a nemzeti együttműködés rendszerének kiépítését jó szövetségesével, Orbán Viktorral. Arról még nem érkeztek hírek, hogy a magyar miniszterelnök is paktálna a Ndranghetaval mint Robert Fico, de morális akadályok valószínűleg nálunk sincsenek viszont Orbán Viktor úgy véli: az uniós eurómilliárdokat lenyúlhatja ő maga is, minek ahhoz az olasz maffia évtizedes tapasztalata ezen a téren?

A Transparency International számításai szerint Orbán és csapata 10 milliárd eurót nyúlt le az uniós pénzekből az elmúlt hétéves költségvetési ciklus során.

Gondolkodj és cselekedj globálisan – így uralja a kokainkereskedelmet az olasz maffia

A ndrangheta úgy terjeszkedik a világban mint a McDonald’s, de ahhoz, hogy valaki fontos szerepet töltsön be a hálózatban létfontosságú a calabriai származás.

“A calabriai kapcsolat a brand. Ha ez nincs, akkor csak olyan vagy ezen a piacon mint roncs az óceánon” – magyarázza a maffia szakértő a brüsszeli Politiconak. Az újság elsősorban a belga kapcsolatnak nézett utána hiszen az itteni Keresztapát nemrég letartóztatták. Lucio Aquino ugyan calabriai származású volt, de már egy flamand kisvárosban nőtt fel Belgiumban: Maasmechelen meg is maradt a főhadiszállásának. Innen egy kis palotából vitték el a rendőrök egy európai razzia során.

“Európában ez volt a legnagyobb razzia a ndrangheta ellen” – büszkélkedett Belgium főügyésze. 130 maffiózót tartóztattak le Európában: a rendőrök lecsaptak Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Romániában és Szlovéniában.

A Keresztapa gyerekkora

Lucio Aquino családja szegény volt, a szülőknek nyolc gyereket kellett eltartaniuk Belgium gazdaságilag visszaeső  részén.

“A gyerekek nem kaptak zsebpénzt, ezért aztán beléptek a maffiába” – emlékszik vissza egy szomszéd lány a flamand kisvárosban. Egyiküket, Silviot lelőtték amikor tárgyalásra várt egy kábítószer ügyben. A mostani kokain perben három Aquino fivér szerepel, köztük maga a Keresztapa, Lucio. Már fiatalon is elég ravasz volt ahhoz, hogy nem Belgiumban hanem a szomszédos Hollandiában rabolt. Jól tudta ugyanis, hogy a rendőrség a nemzeti határok között keresi a tettest. Ő fütyült a határokra.

“Életemben mindössze kétszer jártam Calabriában. Nincs ott más mint szegénység”

– nyilatkozta a ndrangheta szülőföldjéről. Amint a fiatal Aquino megalapította a maga maffia családját, szinte azonnal a lepukkant környék legsikeresebb gazdasági vállalkozásává vált. Megépítette a maga Fehér Házát, ahonnan az egész szervezetet irányította. Minthogy ez csakugyan családi vállalkozás volt, ezért eredményesebben működtek mint a többi kábítószer kereskedő, mert jobban összetartottak. A kigyúrt kopasz fiúk, akik állandóan napszemüvegben jártak, hamarosan helyi hírességek lettek. “Mindenki félt tőlük Belgiumban, mert már a megjelenésük is tipikus maffia jellegű volt”- mesélte egy ügyvéd a Politiconak.

Az Aquino család felemelkedésében döntő dátum 2015-ös év. Akkor egy konkurens banda megtámadta az egyik Aquino lány házát, és négy napig kínozták a szerencsétlen nőt, mert azt hitték, hogy a család nála tartja a pénzt.

“Nem vagyok olyan hülye, hogy a nővérem házában rejtsem el a pénzt” – nyilatkozta utána a Keresztapa. Egy másik banda megpróbálta elrabolni még ugyanebben az évben Silvio Aquinot és nejét. “Fuss, Silvia fuss!” – kiáltotta a maffiózó, majd elővette a géppisztolyt. A lövöldözésben azután ő is belehalt. Így lett Lucio Aquino a Keresztapa.

Kokain Latin Amerikából, terjesztés Európában, Ázsiában és Ausztráliában

A vádirat szerint a kokain Latin Amerikából érkezett egy kis calabriai kikötőbe, és innen osztotta el a ndrangheta Európában, a Közel Keleten és Ausztráliában. A dús profitból a Keresztapa azután éttermeket és bárokat vásárolt Franciaországban és Németországban.

“40 országban működik a ndrangheta” – mondja az Interpol főtitkára. Jürgen Stock szerint ez a leginkább globalizált bűnszervezet.

“A ndrangheta pénzt akar. Igyekszik kerülni a gyilkosságot, mert az feltűnik” – magyarázza Nápoly főügyésze. Nicola Gratteri elmesélte a Politico tudósítójának, hogy a ndrangheta általában éttermek vásárlásába fekteti a kokain kereskedelemből származó profitot.

“Az egész már olyan jól meg van szervezve, hogy nem is kell gyilkolni!”

A ndrangheta franchise rendszerben működik éppúgy mint a McDonald’s.

“Éppen emiatt a decentralizált rendszer miatt nem könnyű a rendőrség munkája” hangsúlyozza Stephen Kavanagh, az Interpol rendőri igazgatója.

A franchise nagy pénzt fizet a ndranghetanak, több tízezer eurót Calabriában, ahol “a hét bölcs öreg” irányítja a bűnszervezetet. San Lucaról van elnevezve a ndrangheta vezérkara, mely virágnak – fiore- nevezi a profitot.

Milyen szerepet játszik Aquino, a Belgiumban letartóztatott Keresztapa?

“Ő afféle üzleti tanácsadó, bróker, aki jól ismeri mind a latin-amerikai kokain szállítókat mind pedig a piaci értékesítőket Európában, a Közel Keleten és Ausztráliában.”

Belgiumban szinte siratják az olasz maffiát, az utódok ugyanis rosszabbak. A fiatalabb olasz generációk nem vállalják a piszkos munkát, az új maffiák a Balkánról és Észak Afrikából jönnek.

Aquino letartóztatása egy korszak végét jelzi: az olasz maffiák ideje lejárt. Utánuk erőszakosabb és kegyetlenebb bűnszervezetek jönnek, amelyek nem is próbálnak meg alkalmazkodni a helyi körülményekhez, és habozás nélkül ölnek. Amszterdamban a nyílt utcán lőttek le egy újságírót, aki kábítószer ügyekben kutakodott. A ndrangheta tudta, hogy nem tesz jót az üzletnek a gyilkosság, ezért csak végveszélyben fordult ehhez.

Mi lesz a Keresztapával? Jelenleg az olasz és a belga ügyészség küzd azért, hogy hol álljon bíróság elé. Akárhol is kerül bíróság elé Lucio Aquino, az ítélet valószínűleg hátralevő életére börtönben marasztalja őt. A ndrangheta rendszere, a kokain franchise viszont továbbra is jól működhet szinte az egész világon – igaz, hogy már olasz maffiózók nélkül.

A világ leggazdagabb bűnszövetkezete

Földrengés maffia földön: a ‘ndrangheta 334  befolyásos emberét kapták el, és percek alatt kiderült, hogy a szerény kalábriai kezdetek után immár az egész világra kiterjed a szervezet. Ausztráliától Szlovákiáig mindenütt ott vannak.

Az oknyomozó újságíró, Jan Kuciak írta meg, hogy a kormánnyal együttműködve ők nyúlják le az európai pénzek jelentős részét. Miközben a maffia főnök szeretője Robert Fico miniszterelnök kabinetjében ügyködött. A miniszterelnöknek emiatt távoznia is kellett…

Hogyan lett globális bűnszövetkezet a kalábriai maffia? –  tette fel a kérdést a Corriere della Sera. Úgy, hogy együttműködött a szabadkőművesekkel. Tudták, hogy a pénz és a kapcsolati háló a fontos nem pedig a fegyver, mely oly naggyá tette korábban a Cosa Nostrat.

A szicíliaiak, a Cosa Nostra immár a múltat jelenti – állapítja meg a Corriere della Sera. Ők a huszadik század első felében azzal váltak ki a többi maffia közül, hogy áttelepültek Észak Amerikába. A nagyszámú olasz bevándorlóra támaszkodva használták ki a lehetőségeket a szesz csempészés idején, később pedig a kábítószer-kereskedelemben. A Cosa Nostra két lábon állt: Szicília és Észak Amerika. A kalábriai maffia már globálisan gondolkodik: a hálózata kiterjed Kelet Európára éppúgy mint Brazíliára és egész Latin Amerikára.

A hálózat kiépítése a hetvenes nyolcvanas években folyt amikor emberrablásokból szereztek pénzt a kalábriai maffia keménykezű katonái. A pénzt egy világméretű hálózat kiépítésére fordították, amely a kokain kereskedelmen nyugszik. Míg a világ Pablo Escobar és a többi latin-amerikai kábítószer kereskedő kalandjait figyelte, a kalábriai maffia szépen csendben a világpiacot hódította meg. Mára elérték, hogy szinte minden más maffia nekik dolgozik.

Pénz és politika

Ez a kalábriaiak jelszava, mert rájöttek: befolyásos állami támogatók nélkül egyetlen nagy üzlet sem virágozhat igazán! Különösen igaz ez a kokain kereskedelemre, amelynek a társadalmi megítélése mindenütt igen negatív. Míg a szicíliai vagy a kolumbiai maffia kihívta az államot, a kalábriaiak inkább megvásárolták azt. Befolyásos posztokat vásároltak maguknak vagy pedig az ott ülőknek juttattak annyit a mesés profitból, hogy azok behunyták a fél szemüket – olykor mindkettőt is.

Franchise rendszerben működnek

Sokáig vidéki tahóknak tekintették a kalábriai maffia embereit, akik mosolyogva tűrték a sértéseket, mert tudták: jobb ha valakit lebecsülnek! Míg a szicíliaiak nyíltan kérkedtek a pénzükkel és a kapcsolataikkal addig a kalábriai fiúk csendben szervezkedtek. Tudták: a nyilvánosság öl! A túlságosan szem előtt levő kérkedő maffia főnököket előbb vagy utóbb levadásszák a rendőrök.

Nem katonai hanem üzleti alapon szervezték meg a világméretű hálózatot. Nincsen irányító nagyfőnök hanem szabályrendszer van, melyet mindenkinek be kell tartania, hogy jól menjen az üzlet.

Benősültek a kartellekbe

Miután rájöttek, hogy a kokainban van a nagy pénz, kiépítették a hálózatot a termesztéstől az értékesítésig. A lánc működik és ma már minden más maffiának érdeke a velük való együttműködés. Ők pedig bevitték a kartellekbe az üzleti szellemet a macho stílus helyett, melyet Pablo Escobar és társai képviseltek.

A kalábriai fiúk csak akkor ölnek, ha muszáj. Az utolsó véres leszámolás 2007-ben volt Duisburgban – hat halottal. Azóta a nagy nyilvánosság előtt nem öltek , mert tudták, hogy a látványos akcióra az állam válaszolni fog. Lecsap rájuk, és így sokkal többet veszíthetnek mint amennyit nyerhetnek azzal, ha kiiktatnak valamilyen veszélyes vetélytársat. Különben is: ők már üzletemberek! Minek megölni valakit, ha meg is lehet őt venni?!

A szabadkőműves kapcsolat

Itáliában, de sok más országban is ezzel lett nagyon hatékony a kalábriai maffia. Egy olasz ügyész és egy tudós nemrég könyvet adott ki erről A láthatatlan hálózat címmel. Ebben tényekkel igazolják, hogy a szabadkőműves páholyokban üldögélő politikusok, bankárok, üzletemberek vagy újságírók együttműködnek a kalábriai maffiával. Ez olyan ütőkártya, amellyel a többi maffia nem rendelkezik, és feltehetően ennek nagyon fontos szerepe volt abban, hogy mára a kalábriai maffia a világ legbefolyásosabb és leggazdagabb bűnszövetkezete lett – állapítja meg a Corriere della Sera.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK