Kezdőlap Címkék Mueller

Címke: Mueller

Trump ügyvédje: mindennap hazudtam az érdekében – 2019. február

Mosolyogva jelent meg a képviselőház bizottsága előtt Michael Cohen ügyvéd Washingtonban. „Önök nem ismerik Donald Trumpot! Én igen. Ha valaki a Trump Organization-nek dolgozott, akkor tudta: mindennap hazudnia kellett a főnök érdekében!

Én is ezt tettem!” – vallotta Trump egykori személyes ügyvédje, akit a bíróság hároméves börtönre ítélt választási visszaélések és adócsalás miatt. Azért kapott csak ilyen keveset, mert vádalkut kötött: ha kitálal Trumpról, akkor megúszhatja a hosszas börtönbüntetést. Michael Cohen 2007 óta volt Trump személyes ügyvédje, aki sok kínos ügyet elsimított az USA mostani elnökének.

Donald Trump a legutolsó percig nem nagyon hitt abban, hogy megválasztják, ezért maga is gátlástalanul hazudozott a választási kampány során is – vallotta egykori ügyvédje. Mindvégig hazudott az orosz kapcsolatairól – mondja most Michael Cohen, aki sokáig védte egykori főnökét. Csakhogy Mueller ügyész a sarokba szorította. A különleges ügyész elsősorban azt vizsgálja: együttműködött-e Trump az orosz titkosszolgálattal a választási kampány idején. Hillary Clinton, aki elveszítette a választást, ezzel vádolta meg ellenfelét. Ezzel kapcsolatban Michael Cohen azt vallotta most, hogy biztos benne: Trump ismerte Hillary Clinton levelezését, de bizonyítani ezt nem tudja. Mint ahogy azt sem, hogy az orosz titkosszolgálat juttatta el a levelezést Trumpnak.

Az ügyvéd vallomása rendkívül kellemetlen Donald Trumpnak, aki 2020-ban újra meg akarja nyerni a választást. Mindkét elődje: a republikánus George W. Bush és Barack Obama duplázott vagyis nyolc évet töltött a Fehér Házban. Ellenfelei, a demokraták mindenképp meg akarják ezt akadályozni. Ehhez nagyon jól jön az egykori személyes ügyvéd vallomása, aki szerint „Trump egy rasszista csaló, aki egyeduralomra törekszik. Igazi autokrata!”

Hogyan és főként miért halt meg Putyin egykori média cárja?

0

Mihail Lesin Putyin propaganda minisztere volt sokáig ám összekülönbözött urával. A vég gyorsan elérte: holtan találták egy szálloda szobában Washingtonban. Baleset – sietett akkor közölni a helyi rendőrség. Amely most közzétett egy új verziót: eszerint eltörött Mihail Lesin nyakcsigolyája! Valószínűleg megpróbálták megfojtani! Na de: kik és miért?

Putyin nem egy ellenfele végezte éltét furcsa körülmények között külföldön

Legutóbb Szkripal ex ezredes és lánya halt bele majdnem abba, hogy az orosz titkosszolgálat emberei megpróbálták meggyilkolni őket Nagy Britanniában. Ők túlélték, az FSZB vezetője nem! Putyin legorombította a Kremlben, majd a halálhírét közölték pár nappal később. Megrendült az egészsége – közölte a hivatalos orosz média. Melyet annak idején Mihail Lesin fejlesztett ki persze nem feledkezve meg a szovjet múltról …

Mihail Lesin hozta létre a Russia Today médiát

Az amerikai és a brit kémelhárítás szerint ez a média hálózat az FSZB fedőszerve. Eszköz arra, hogy Oroszország hibrid hadviselését külföldön hatékonyan képviselje. Geraszimov tábornok, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke dolgozta ki a hibrid hadviselés elméletét, mely kiemelt szerepet tulajdonít a médiának. Ennek megfelelően az Rt.com portál a Kreml hatékony eszköze a nemzetközi közvélemény befolyásolására. Emiatt szankciók is sújtják Nyugaton.

De miért kellett Mihail Lesinnek meghalnia?

Buldózernek nevezték Oroszországban, mert olyan energiával szervezte meg az állampárti sajtót, hogy senki sem tudott ellenállni neki. Döntő szerepe volt abban, hogy Jelcint újraválasztották, és abban is, hogy Putyin követte Jelcint minden oroszok urának szerepében. Vlagyimir Putyin sokáig meg is tartotta a média cár szerepében, de az óvatos Lesin 2011-ben Kaliforniába költözött. Hodorkovszkij ügye, Berezovszkij távozása Oroszországból és aztán az élők sorából is, azt mutatta, hogy Putyin egykori oligarcha támogatói immár nem nagyon vannak biztonságban otthon. Azért Lesin nem számolta fel kapcsolatait az orosz médiával. A Gazprom média főnöke volt, amely magán cégként támogatta még az állami médiánál is elszántabban Putyint. 2015-ben visszatért az USA-ba. Mit keresett Washingtonban ?

Az amerikai igazságügyi minisztérium kihallgatni készült a Russia Today ügyében

A beszélgetésre sosem került sor: Mihail Lesin kitörte a nyakát a szállodai szobájában! Be volt rúgva – indokolta a rendőrség akkor a halálesetet, melyet akkor nem találtak gyanúsnak. Most viszont igen. Egy Christopher Steele nevű ex brit kém már 2017-ben megírta a BuzzFeed-ben, hogy szerinte Putyin parancsára végeztek az egykori média cárral Washingtonban. Most a halottkém jelentését úgy értékeli a rendőrség, hogy nagy valószínűséggel mások segítettek meghalni Mihail Lesinnek.
Christopher Steele-t tulajdonképp egyáltalán nem Lesin érdekli hanem az orosz titkosszolgálat szereplése az elmúlt években az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában. Mueller különleges ügyészt is érdeklik a vizsgálatai hiszen ő azután nyomoz: igaz-e, hogy az FSZB fontos szerepet játszott Donald Trump megválasztásában 2016-ban? Ezért került elő most hirtelen az orosz média cár titokzatos halála egy szállodai szobában az Egyesült Államok fővárosában …

CNN: A jövő héten lezárulhat a Mueller-vizsgálat

A CNN értesülése szerint a jövő héten lezárhatják a Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálatait a Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról a 2016-os elnökválasztási kampány idején.

A vizsgálatok lezárását a bizottság munkáját felügyelő igazságügyi minisztérium vezetője,  William Barr jelenti be és a kongresszus elé terjeszti a bizottság bizalmas összefoglaló jelentését. Az illetékes igazságügyi tárca nem kívánta kommentálni a hírtelevízió értesüléseit.

Szenátusi meghallgatásán Barr a Mueller-bizottság munkájáról szólva hangsúlyozta a törvényhozóknak, hogy a lehetséges mértékben “átlátható” lesz és “a szabályoknak és a törvényeknek megfelelően” hozza nyilvánosságra a bizottság vizsgálatainak eredményeit.

A különleges bizottságra vonatkozó szabályok értelmében Muellernek “bizalmas” jelentést kell átnyújtania az igazságügyi miniszternek. Barr a szenátusi meghallgatásakor egyértelművé tette, hogy a jelentés egészét nem hozza nyilvánosságra. Az előírások szerint Muellernek a jelentésben részletesen indokolnia kell, hogy miért emeltetett vagy nem emeltetett vádat a vizsgált személyek ellen.

Az amerikai sajtóban a vizsgálattal kapcsolatban hetek óta tartanak a találgatások.

A Putyin-ügynök Trump-támogató milliárdos

0

Szerepet játszhatott Donald Trump megválasztásában a szovjetunióbeli, amerikai állampolgárságot szerzett Simon Kukes – írja a londoni The Guardian, amely rámutat: a milliárdos azok közé az orosz-amerikaiak közé tartozik, akik a Kreml megbízásából aktívan támogatták Trump kampányát.

A lap exkluzív cikkében azt állítja: Kukest Putyin egyik bizalmas híve, Oroszország korábbi oslói nagykövete, Vjacseszlav Pavlovszkij egyenesen a Kremlből irányította. A Guardian megszerezte a kettejük közötti 2016-os levélváltás egy részét. Ebből kiderül: az oroszok nagyon aktívak lehettek Trump vetélytársának, Hillary Clintonnak a lejáratásában.

Ifjabb Donald Trump, Jared Kushner, Trump veje és Paul Manafort, kampánymenedzser a Trump-toronyban tanácskoztak arról, miképp lehetne besározni a demokrata párti elnökjelöltet. Pár nappal ezután Kukes 273 ezer dollárt adott Trump választási alapjának. Fennáll a gyanú, hogy az oroszok segítettek feltörni Hillary Clinton levelezői rendszerének a védelmét, ezzel gyengítve esélyeit az elnökválasztáson.

Robert Mueller különleges ügyész vallomástételre szólította fel Kukest, aki azonban visszautasította ezt, mondván: semmit sem tud az ügyről.

Most talán a levélváltást olvasva Robert Mueller a korábbinál aktívabban faggatja Simon Kukest – véli a The Guardian, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a gazdag orosz-amerikaiak köre nyilvánvalóan nagy szerepet játszott Trump választási kampányában. Pélsául Len Blavatnik 133 ezer dollárt adott a választási kampányra, majd egymillió dollárt Trump beiktatása napján. Len Blavatnik és Simon Kukes egyébként jól ismerik egymást. Amikor Putyin parancsot adott Mihail Hodorkovszkij megsemmisítésére, akkor ők vették át a Yukosz olajcég irányítását Moszkvában. A céget megszerezte az állam, Hodorkovszkij pedig jó pár évre Szibériába került, s csak néhány nyugati nagyhatalom erőteljes tiltakozását követően bocsátották szabadon sokéves börtönbüntetés után.

Kukes 1946-ban született a Szovjetunióban, ahonnan 1977-ben távozott és kezdett új életet az Egyesült Államokban, ahol megszerezte az állampolgárságot is. Az olajiparban töltött be egyre fontosabb tisztségeket. A Szovjetunió szétesése után egyre gyakrabban tért haza, majd pedig 1996-ban vissza is költözött. Nincs amerikai lakcímem – mondogatta akkoriban. Vagyonát ekkor alapozta meg.

Később, vélhetően Vlagyimir Putyin megbízásából visszatért az Egyesült Államokba.

Különösen aktív volt 2016-ban, amikor bejátszotta magát Trump kampánycsapatába, olyannyira, hogy az akkor még barátnője, azóta már felesége közös fotót készített Donald Trumppal, mégpedig kettesben. A leendő amerikai elnök és Szvetlana Sztanovkina orosz állampolgár fotóját a büszke Simon Kukes hazaküldte Kremlbeli barátjának, Vjacseszlav Pavlovszkijnak. Novemberig tartott az intenzív levélváltás Kukes  és Pavlovszkij között. Amikor novemberben Donald Trumpot az USA elnökévé választották, Putyin bizalmasa levélben gratulált Kukesnak („Gratulálok Szemjon!” – írta).

Manhattan Madám és a Trump ügy

0

Legyen legális a prostitúció és a marihuána – követelte kormányzói választási kampányában Kirstin Davis, a korábbi Manhattan Madám, az egykor a legfelkapottabb New York-i prostitúciós lánc volt működtetője. 

Manhattan Madámot most kihallgatta Robert Mueller különleges ügyész csapata, mégpedig annak a vizsgálatnak a keretében, amelynek célja hivatalosan Donald Trump amerikai elnök orosz kapcsolatainak a tisztázása. S hogy mi köze van ehhez Manhattan Madámnak? Netán Trump is ügyfél volt? Egy nyilvános házban találkozgatott orosz partnereivel? Ez sem kizárt, de Mueller különleges ügyész emberei most nem Trumpra vadásztak hanem bizalmas tanácsadójára, Roger Stonera, aki tanácsokat adott Donald Trumpnak és Manhattan Madámnak, akinek a kormányzói kampányát egy ideig vezette, s az ügyész gyanúja szerint az ő kétéves kisfiának a papája is.

Felmerül persze a kérdés, hogy mennyiben érintheti az erkölcs botrány Donald Trumpot?

Mueller ügyész Trump bizalmi embereit próbálja levadászni, majd pedig sarokba szorítani, hogy vádalkut kössön velük, felajánlva: futni hagyja őket, ha a főnökükre vallanak.

Michael Cohen, Trump egykori ügyvédje már beleesett ebbe a csapdába, miként Paul Manafort, Trump egykori kampányfőnöke is, akinek a pere most kezdődött el. Ha sikerül Roger Stone-t is sarokba szorítani, akkor Robert Mueller különleges ügyész újabb adut szerezhet a Trumppal folyó játszmában.

Manhattan Madámnak pedig jó hírverés, hogy nevét újra emlegeti az amerikai sajtó méghozzá az elnökkel, Donald Trumppal kapcsolatban.

Flynn beismerő vallomást tesz, a célpont Trump

0

Vádat emeltek hamis tanúzás miatt Michael Flynn, Donald Trump amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója ellen – derült ki a tavalyi amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozás kivizsgálásával megbízott Robert Mueller különleges ügyész hivatalának pénteken nyilvánosságra hozott vádiratból. Meghallgatása még pénteken megtörténik és AP információja szerint beismerő vallomást tesz.

Flynnt azzal gyanúsítják, hogy hazudott az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) Szergej Kiszljakkal, a Washingtonban akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól. A vádirat szerint szándékosan tett hamis tanúvallomást az FBI-nak január 24-én azt állítva akkor, hogy Kiszljakkal nem egyeztetett az Oroszország ellen elrendelt szankciókról 2016 decemberi találkozójuk alkalmával.

A volt nemzetbiztonsági tanácsadó első bírósági meghallgatása még pénteken délután esedékes, ezen eldöntheti ártatlannak vallja-e magát vagy sem.

A bírósági iratokba betekintést nyert AP amerikai hírügynökség szerint Flynn beismerő vallomást tesz.

A múlt héten olyan értesülések jelentek meg az amerikai sajtóban, miszerint

Flynn hajlandó lehet együttműködni a különleges ügyész csapatával.

Robert Mueller javaslatára a múlt hónapban már vádat emeltek Paul Manafort, a Trump-kampány volt igazgatója, az egyik volt munkatársa, Richard Gates és a kampány egyik volt önkéntese, George Papadopoulos külpolitikai tanácsadó ellen.

Michael Flynnt a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozásról folyó vizsgálat egyik központi alakjaként tartják számon. Kinevezése után alig 23 nappal mondatta le őt Donald Trump, miután kiderült, találkozott és megbeszélést folytatott a Washingtonban akkreditált akkori orosz nagykövettel, de erről nem számolt be sem az elnöknek, sem Mike Pence alelnöknek.

 

Szorul a hurok: megvádolták Trump volt kampánymenedzserét

0

A vádirat 12 pontból áll Paul Manafort és társa ellen. Egyebek között az Egyesült Államok elleni összeesküvéssel vádolják őket. A Fehér Ház még nem fűzött kommentárt a fejleményekhez.

A tavalyi amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozás  ügyében folyó vizsgálat irányításával megbízott különleges ügyész, Robert Mueller – aki korábban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója volt –

pénteken este nyújtotta be a vádemelési javaslatot,

miután azt a vádemelésre jogosult szövetségi nagy esküdtszék is jóváhagyta.

Hétfőn kiderült:

Paul Manafortnak, Donald Trump volt kampányfőnökének, valamint az ő korábbi üzleti partnerének, Rick Gatesnek kell bíróság elé állnia.

A vádirat 12 pontból áll a két férfi ellen. Egyebek között az Egyesült Államok elleni összeesküvéssel vádolják őket. A Fehér Ház még nem fűzött kommentárt a fejleményekhez.

Paul Manafort
Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

A 68 éves Manafort 1976 óta több republikánus elnökjelölt kampányában dolgozott. A Trump-kampányban betöltött posztjáról 2016 augusztusában mondott le, miután azzal gyanúsították meg, hogy

kapcsolatai vannak egy Ukrajnában működő Oroszország-párti politikai pártban.

Manafort ugyancsak jelen volt azon a találkozón, amelyen egy orosz ügyvéd Trump riválisára, Hillary Clintonra nézve terhelő információkat ígért.

Muellert az idén májusban bízták meg a vizsgálat irányításával, miután Donald Trump eltávolította posztjáról James Comey, addigi FBI-igazgatót, aki 2016 júliusa óta szintén vizsgálódott az orosz beavatkozás ügyében.

Mueller vizsgálata elsősorban a Trump-kampány és orosz tisztségviselők esetleges összejátszására összpontosít. Trump fiát is meghallgatta.

Ki szivárogtat mit kiről – és miért

Amikor a húsz évvel ezelőtti mozivásznon a farok csóválta a kutyát (Dustin Hoffmannal és Robert De Niróval a főszerepben), korántsem ért véget az a jelenség, hogy az élet imitálja Hollywoodot.

A Kártyavár c. amerikai filmsorozat idei, ötödik idényével azonban – amelynek indítását pár hónappal elhalasztották Donald Trump győzelme miatt, mert az eredeti forgatókönyv Hillary Clintont várta elnöknek és tervezte főgonoszként leleplezni – elérkeztünk arra a pontra, amelyen a valóság meg a fikció már-már kibogozhatatlanná válik. Szivárogtatás tekintetében azonban ismét az élet kullog a forgatókönyvek után.

Ami nem csoda, hiszen

az Egyesült Államok politikai csúcsán ma egy olyan ember ül, aki a televíziós önpromóció és a valóságshow nagymestere.

De miről is van szó?

A tavalyi előválasztási kampány legelején, még 2016 februárjában Jeff Sessions alabamai szenátor volt az első, aki az amerikai „felsőházból” megtámogatta Donald Trumpot, pedig az utóbbi akkor még egyáltalán nem számított esélyesnek. Az USA egyik legelmaradottabb és legszegregáltabb államát húsz éve képviselő Sessions a szélsőjobboldali fundamentalista Teadélután mozgalom egyik üdvöskéje volt, akiről még fiatal államügyész korában elterjedt, hogy szívesen üldözi a fekete választójogi aktivistákat, ám nem emel vádat olyan gyilkosság ügyében, amelyet a Ku Klux Klán követett el. Trumppal viszont már szenátorként ismerkedett meg, amikor meghívta az ingatlanmágnást, hogy tanúskodjon az ENSZ ellen a New York-i székház tatarozásának költségei miatt. A választási hadjáratban aztán Sessions a republikánus jelölt egyik legelkötelezettebb szószólója lett.

Senki nem csodálkozott hát – viszont 1400 jogászprofesszor nyilvános levélben tiltakozott –, amikor Trump éppen Sessionst jelölte igazságügyminiszternek. A szenátusi meghallgatás során felmerültek ugyan ellene a régi vádak (többek között a néhai Edward Kennedy szenátor figyelmeztetése, ill. Martin Luther King özvegyének a levele), ám a többségi republikánus vezetők keresztülmanőverezték jelölését a bírálatok labirintusán át a jóváhagyásig.

Sessions azonban elkövetett egy nagy hibát:

hazudott, amikor azt állította kollégáinak, hogy a kampány során soha nem találkozott az orosz kormány képviselőivel.

Márpedig a kongresszusnak hazudni szövetségi bűnténynek számít. Hat héttel később kiderült, hogy a szenátor többször is találkozott Szergej Kiszlyák washingtoni orosz nagykövettel. Ekkor – már igazságügyminiszterként – Sessions kivonta magát az oroszokkal való összejátszás vizsgálatának hivatali befolyásolása alól. Így történhetett meg, hogy a helyettese, Rod Rosenstein nevezte ki Robert Mueller volt FBI-igazgatót a vizsgálat élére különleges ügyészi minőségben.

Ez viszont nem akadályozta meg a minisztert abban, hogy májusban javaslatot tegyen Trumpnak a vizsgálatvezető FBI-igazgató, James Comey leváltására. Egy júniusi meghallgatáson ugyan újra tagadta a Kiszlyákkal való kapcsolatát, ám egy videófelvétel kiszivárgása nyomán úgy módosította nyilatkozatát, hogy „nem emlékszik” a találkozóra, hiszen szenátorként több, mint száz nagykövettel volt dolga.

Egy múlt vasárnapi interjú során azonban Donald Trump teljesen váratlanul kibökte, hogy „haragszik Sessionsre”, amiért az kivonta magát az összejátszás-nyomozás irányítása alól. Az elnök egészen odáig ment egyik leghűségesebb támogatója lejáratásában, hogy „ha tudta volna, hogy Sessions kivonja magát, akkor nem is jelölte volna igazságügyminiszternek”.

A Sessionst érő meglepetések eddigi legnagyobb csattanója csütörtök este következett be, amikoris a Washington Post közölte, hogy az amerikai kémelhárítás az orosz nagykövet Moszkvával folytatott beszélgetéseit lehallgatva megtudta, hogy Sessions igenis tárgyalt Kiszlyákkal a Trump-kampány stratégiai kérdéseiről.

Azonnal felmerült a kérdés, hogyan (nem) illik ez az addig kiszivárgott részletek sorába, hiszen Sessions mint bénakacsa-miniszter nagyon is megfelel a Trump-ellenes vizsgálatban érdekelt erőknek. Nem kellett sokáig várni, hogy a legendás Cui bono? (Kinek az érdekében?) kérdésre megszülessen a logikus válasz.

Ez a kiszivárogtatás csakis Trumptól eredhet, hiszen kizárólag neki áll érdekében, hogy Sessions eltakarodjon az igazságügyminisztérium éléről. Hogy miért? Hát mert Sessions a jelenlegi konstellációban nem válthatja le Muellert, az elnök maga viszont nem meri ezt megtenni, mert már alaposan megsütötte magát Comey menesztésével.

Márpedig, ha új minisztert lehetne megtenni az FBI feletti ellenőrzést gyakorló minisztérium élére, akkor azt lehetne utasítani Mueller kirúgására – amivel megszűnne, de legalábbis megnehezülne a további nyomozás az oroszokkal való összejátszás ügyében.

Trump ugyanis attól lett ennyire ideges, hogy a rendkívüli ügyész már az ő adóbevallásai után is érdeklődik.

Mint emlékezetes, hosszú évtizedek után Trump volt az első elnökjelölt, aki nem volt hajlandó közzétenni adópapírjait, amiből sokan már tavaly is arra következtettek, hogy azok súlyos terheket rejtenek – és esetleg az orosz milliárdosoktól való függőségét is bizonyíthatják.

Trump minden korábbinál nagyobb bajban van – ezért vált hirtelen az érdekévé, hogy ráfordítsa a gyanú vibráló sugarát saját híve, támogatója és kampányszószólója majd igazságügyminisztere hazugságaira.

Purger Tibor (Washington)

Szabad Magyar Szó

 

 

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!