A védetten született kislány

0
3475
Facebook

A gyermekorvosok beszámoltak az első ismert esetről, amikor egy nő egy terhesség alatt kapta meg az első adag COVID-19 Moderna vakcinát, és három hét múlva új koronavírus elleni antitesttel rendelkező csecsemőt hozott a világra.

A medRxiv preprint szerveren közzétett, egyelőre a szakértők által  nem felülvizsgált tanulmány szerint az anya egyetlen dózist kapott a Moderna mRNS vakcinából a terhesség 36. hetében. Három héttel később egy erőteljes, egészséges, időben kihordott lánynak adott életet, akitől a születése után közvetlenül vett vérminta antitestek jelenlétét mutatta ki a SARS-CoV-2 vírus ellen – jegyezi meg a tanulmány.

“Itt közöljük az első ismert esetet, amikor az anya oltása után az újszülött  köldökzsinórvérében is kimutatható az antitest, tehát a kislány SARS-CoV-2 Védetten született ”

– jegyezték meg társszerzők, Paul Gilbert és Chad Rudnick az Egyesült Államok Florida Atlanti Egyeteméről.

Az a nő, aki kizárólag a csecsemőt szoptatta, megkapta a vakcina második adagját a szokásos 28 napos oltási protokoll ütemtervének megfelelően – jegyezték meg az orvosok. A korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a COVID-19-ből felépült anyák antitestjei a placentán keresztül sokkal kevesebé juttaták át a magzatnak, mint ebben a most közölt tanulmányban olvasható.

“anya beoltásával a védekezés és fertőzéskockázat csökkentésének lehetősége áll fenn”.

Gilber és Rudnick megjegyzi azonban, hogy további hosszú távú vizsgálatokra van szükség az oltott anyáktól született csecsemők antitest-válaszának számszerűsítéséhez.

“Az újszülöttek védelmi hatékonysága és az anya oltásának ideális időzítése továbbra sem ismert” – írták a gyermekorvosok a tanulmányban. 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .