Kezdőlap Címkék Magnitsky Törvény

Címke: Magnitsky Törvény

USA: szankciók korrupt magyar politikusok ellen?

“Mélységesen aggódom a jelenlegi magyar kormány politikája miatt, mert a kormány tagjai úgy támadták Biden elnököt és Pressman nagykövetet, amely elképzelhetetlen egy szövetséges állam esetében.

A Biden kormányzatnak meg kellene vizsgálnia: Magyarország vajon valóban olyan megbízható partner-e, mely megérdemli a vízummentességet, és hogy helyénvaló lenne-e szankciókat hozni korrupt személyek ellen a Magnitsky törvény alapján” – írta közleményében a washingtoni szenátus külügyi bizottságának elnöke.

Ben Cardin azért utalt a Magnitsky törvényre, mert annak alapján meg lehet tagadni a belépést az USA-ba, és be lehet fagyasztani az illető vagyonát, ha az illető sérti az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit. Ennek alapján fagyasztották be Putyin oligarcha támogatóinak vagyonát az Egyesült Államokban.

“A magyar kormány ok nélkül késleltette az Ukrajnának szánt uniós támogatást” – hangsúlyozta a szenátus külügyi bizottságának elnöke. Aki rámutatott:

”Magyarországnak most sürgősen véget kell vetnie annak, hogy akadályozza Svédország NATO tagságát!”

Ben Cardin szenátor a magyar szuverenitásvédelmi törvényt is bírálta a demokratikus normák megsértése miatt, és felhívta a figyelmet a kormányzati korrupcióra. A Transparency International szerint Magyarország már a második éve az Európai Unió legkorruptabb államának számít – megelőzve ezen a téren a közismerten korrupt Bulgáriát és Romániát is.

Pressman nagykövet Washingtonban tárgyalt

Az Egyesült Államok nagykövete, akit személyében is támad a magyar kormány, Washingtonban Tony Blinken külügyminisztert és a Fehér ház nemzetbiztonsági tanácsát tájékoztatta a magyar helyzetről. Az LMBTQ ellenes propaganda személyében is érinti Pressman nagykövetet, akivel kapcsolatban Szijjártó Péter külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy “diplomatát várunk nem helytartót.” Tony Blinken édesapja az USA budapesti nagykövete volt, és Soros György barátja. A magyar származású amerikai milliárdos az Orbán kormány propaganda kampányának szinte állandó célpontja.

Blinken külügyminiszter közép-kelet-európai terveiben Magyarország nincsen benne. Az amerikai diplomácia vezetője két országcsoportra bízná Putyin Oroszországának elrettentését: egy északira és egy délire. Az északi csoport a balti államokból, Lengyelországból és Ukrajnából állna, és ehhez csatlakozhatna a két új NATO tag: Finnország és Svédország. A déli csoportba Románia és Moldova kerülne, később esetleg Bulgária.

Orbán Viktort kiírták a szereposztásból. A magyar miniszterelnök ezért egységes európai hadsereget javasol, és ebben szövetségesre talál Emmanuel Macron francia elnökben. Aki felbíztatta a német Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét az Európai Parlamentben, hogy álljon elő a közös uniós atomfegyverkezés ötletével arra az esetre, ha Donald Trump visszakerülne a Fehér Házba, és megpróbálná magára hagyni Európát az orosz fenyegetéssel szemben.

Magyarország az EU második legkorruptabb állama

Azt mutatta ki az elmúlt évről a Transparency International, hogy csak Bulgária marad el mögöttünk ebben a kínos kategóriában. A pandémia mindenütt megnövelte a korrupció lehetőségét.

43 pontot ért el Magyarország a korrupciós listán, Bulgária 42-őt, Románia 45-öt. Dánia és Finnország áll az élen az Európai Unióban 88-88 ponttal. Az elmúlt tíz évben Magyarország korrupciós pont száma csökkent a leginkább: -12 pont! Ez furcsa fényben mutatja Orbán Viktor jelszavát, mely szerint Magyarország előre megy, nem hátra!

Európai ügyészség

Ezt az Európai Unió épp azért hozta létre, hogy csökkentse a korrupció lehetőségét. Világosan felismerte ezt a magyar kormány, amely nem lépett be az európai ügyészségbe, melynek élén az a Laura Codreanu-Kövesi áll, aki a román elit jelentős részét juttatta börtönbe Romániában. Emiatt elüldözték őt Romániából, amely tavaly még holtversenyben állt a korrupciós lista legalján az utolsó előtti helyen Magyarországgal.

Orbán Viktor előrelátását bizonyítja, hogy a magyar alkotmányba is beleíratta Szájer Józseffel: Magyarország nem léphet be az európai ügyészségbe! Szájer időközben lebukott, de az alkotmány még megvan, és csakis kétharmados többséggel módosítható.

Az USA a Magnyitszkij törvénnyel fenyegetőzik

A nemzeti együttműködés korrupción alapuló rendszerét nemcsak európai vizsgálat fenyegetheti hanem a New York-i ügyészség is, melynek felhatalmazása van olyan korrupciós ügyek vizsgálatára, melyek az Egyesült Államokat is érintik. Így buktatták meg Malajzia korrupt kormányfőjét, akit 12 éves fegyház büntetésre ítéltek.

Orbán Viktort valószínűleg kevéssé lelkesíti ez a perspektíva, ezért is tesz meg mindent a választási győzelem érdekében. Amíg Malajzia korrupt kormányfője hatalmon volt, a főügyész csak mosolygott azon, hogy az USA 4,5 milliárd dollárt keres rajta. Az elveszített választás után azonban megindult a jogi gőzhenger: Malajzia miniszterelnöke csaknem 1 milliárd dollárt fizetett vissza, de a perek nem álltak le. Még nejét is kikezdték korrupciós ügyekben.

Orbán Rachel családjával talán nem véletlenül  költözött Marbellara, bár Spanyolországgal van kiadatási egyezmény.

Tunézia diktátor elnöke, lopott vagyonával együtt Szaúd Arábiába menekült, ahol nem is zaklathatták noha hazája dollár milliárdokat követelt rajta.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!