Kezdőlap Címkék Himnusz

Címke: himnusz

MÁSOK VAGYUNK?

Legutóbb január 22-én, Kölcsey Himnuszának 200. évfordulóján Szatmárcsekén tartott beszédében fejtette ki Orbán miniszterelnök kedves gondolatát a magyarok különlegességéről.

Sokszor hallottuk már őt magyar észjárásról, magyar szellemről, magyar sorsról, magyar géniuszról beszélni, és ezúttal is ekörül forgott az egész beszéd.

„Nem jobbak vagy rosszabbak vagyunk, hanem mások”,

ez a vezérgondlat, s ekként állunk szemben az Oszmán birodalommal, a Habsburgoknak, a németeknek, a szovjeteknek, most pedig a „brüsszeli bürokratáknak”. Mindazoknak, akik azt akarják, hogy mások legyünk, mint akik vagyunk.

A történelmi ív tehát oda torkollik, hogy szemben állunk azzal, amit a „brüsszeli bürokraták” várnak tőlünk. Mert mit is várnak tőlünk a „brüsszeli bürokraták”, vagyis annak a demokratikus szövetségnek a legitim módon választott bizottsági vezetői és parlamenti (európai parlamenti) képviselői?

Azoknak a közösen elfogadott normáknak a követését, amelyet az Unió alapítói – még nélkülünk, hiszen mi akkor még éppen hogy kiszabadultunk a szovjet blokkból – kialakítottak, mi pedig a csatlakozáskor vállaltuk azokat.

Orbán és társai azonban rájöttek, hogy még sem akarják ezekhez a normákhoz igazítani a magyarországi viszonyokat. Ezért mondják azt, hogy mi mások vagyunk, a „magyar észjárás” nem azonos a brüsszelivel.

Igazuk van-e, tényleg mások vagyunk-e?

A franciákhoz, nyugat-németekhez (sic!), hollandokhoz, az Unió alapítóihoz, vagy a dánokhoz, svédekhez, írekhez, akik az elsők között csatlakoztak az alapítókhoz, alighanem tényleg mások vagyunk. A World value map nemzetközi értékrend-vizsgálatok azt mutatják, hogy a magyarok tradicionálisabbak, tekintélyelvűbbek, mint az észak- és nyugat-európaiak. Nálunk évszázadokkal később kezdődött a polgárosodás, a szekularizáció, és ennek megvannak a következményei. De nemcsak az észak- és nyugat-európaiakhoz képest vagyunk mások: a nemzetközi értékrend-vizsgálat szerint azokhoz képest is, akik velünk együtt vagy még később csatlakoztak, mint a lengyelek, csehek, szlovákok, horvátok, románok. Hozzájuk képest is tradicionálisabb és tekintélyelvűbb a magyarok átlagának gondolkodása, viselkedése.

Orbánnak azért fontos a magyarok mássága, hogy megalapozza a maga önkényuralmát, azt, hogy míg az észak- és nyugat-európaiak, de még a lengyelek, csehek, szlovákok, horvátok, románok rendszeresen elzavarják kormányaikat, a magyarok az egyszeri behódolás után nem lázadnak többé az ő uralkodása ellen. Az egymást követő kétharmadok mintha őt támasztanák alá.

Nem hiszem, hogy így lenne. Volt azért nekünk is húsz évünk, amikor demokráciában éltünk, amikor rendszeres volt nálunk is a kormányváltás.

Orbán az „egyszer kell győzni, de nagyon” logikájával az egyszer megszerzett teljhatalmat használta fel arra, hogy olyan viszonyokat teremtsen az országban közjogi értelemben is és a politikai élet gyakorlatában, az információ és a terjesztett világkép révén is, amikor nem tud többé megszabadulni tőle az ország.

A 2010-et megelőző nyolc évben az akkori kormányok hibái, a 2006-os politikai válság révén teremtődött nálunk olyan sajátos, a régió többi országától eltérő hatalmi helyzet, hogy kiépülhetett az orbáni önkényuralom. A 2010 előtti évtizedekben elindult polgárosodást sikerült Orbánéknak a visszájára fordítani. Régiónk más országában is késve indult a polgárosodás. Ott is tapasztalható a főváros, a nagyobb városok, illetve a vidék eltérő politikai preferenciája, a mögötte meghúzódó értékrendi különbségek. A különbség ott van, hogy míg másutt a hatalmon levők inkább a polgárosodás, a Nyugathoz való felzárkózás előmozdítására használják a hatalmi eszközöket, az Orbán-rendszer minden erejével a polgárosodás visszafordítására, a tekintélyelvű, önkényuralmi berendezkedés tartósítására. A magyarok másságának, különleges voltának hangsúlyozása is ezt szolgáló eszköz Orbánnál.

A sípszó előtt győzelmet aratott az iráni labdarúgó válogatott

Az Anglia elleni küzdelemben (6-2-es vereség) az iráni játékosok úgy döntöttek, hogy a mérkőzés előtt nem éneklik el a nemzeti himnuszt, támogatva az országukban történt elnyomás áldozatait. 

Az iráni válogatott még soha nem indult világbajnokságon ennyi szemmel. Senki sem tippel azonban a katari győzelemre vagy akár egy elődöntős szereplésre.

Valójában az iráni politikai helyzet – a nők jogaiért zajló tüntetések, amelyeket az ajatollahok rezsimje közel két hónapja erőszakosan elnyomott – és annak a nemzeti csapatra gyakorolt ​​hatásai foglalkoztatnak mindenkit. November 12-én az Iran Human Rights civil szervezet becslése szerint legalább 344 tüntetőt öltek meg, és több mint 15 000-et tartóztattak le Mahsa Amini szeptember 16-i halála óta, akit a teheráni rendőr letartóztattak, mert nem tartotta be a szigorú öltözködési szabályokat. a rezsim.

A világbajnokság kezdetének előestéjén Ali Khamenei ajatollah egyértelmű figyelmeztetést adott ki: a csapatnak nem szabad “nem tiszteletben tartania” Iránt.

Az iráni labdarúgók súlyos, 6-2-es vereséget szenvedtek, de nem a vereség ténye érdemel említést, hanem a himnuszok idején

a pályán lévő tizenegy nem énekelte a Sorude Melliye Jomhuriye Eslamiye Iran -t, az Iráni Iszlám Köztársaság nemzeti himnuszát.

Az iráni játékosok szenvtelenül és komor arccal álltak, miközben felhangzott himnuszuk a dohai Khalifa International Stadion körül. Ezzel is támogatva a hazájukban élő kormányellenes tüntetőket.

Személyes és kollektív döntések

A hét folyamán a kapitány, Alireza Jahanbakhsh kifejtette, hogy a játékosok “közösen” döntenek arról, hogy eléneklik-e a nemzeti himnuszt a tüntetések áldozatainak támogatására. Az pedig, hogy megünnepeljünk-e egy esetleges gólt a vb alatt, „személyes” döntés lenne. A helyzet a szünet után adódott, amikor Medhi Taremi kétszer is csökkentette a két csapat közötti eredmény különbségétt, az iráni közönség legnagyobb örömére. A csatárt minden alkalommal szerényen üdvözölték társai.

Andy Landy mosolyalbuma – HAJRÁ MAGYAROK!

A keddi FTC-Young Boys Bajnokok Ligája visszavágót a Fradi Groupama stadionjában rendezték meg 20667 néző előtt. A mérkőzés előtt a szurkolók elénekelték a magyar himnuszt. A himnusz az FTC játékosok közül bizonyára csak a kapus Dibusz Dénesnek szólt, ugyanis a ferencvárosi kezdőcsapatban rajta kívül nem kapott lehetőséget magyar játékos, sőt még a cserék során sem.

Hogy fordulhat elő, hogy egy ilyen játékosmúlttal, szurkológárdával rendelkező hazai csapatban nem lép pályára hazai játékos?

Emeljünk kalapot a hűséges fradi szurkolók előtt, akik a sajátos hangzású játékos neveket kapásból felmondják, és nem hiányolják a Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi, Nyilasi, Bálint nevekhez legalább hasonló csengésű magyar neveket. Az FTC kezdőcsapata: Dibusz – Wingo, Blazic, Kovacevic, Civic – Uzuni, Laïdouni, Somália, Zacharassen – Boli, R. Mmaee. Kubatov Gábor a Ferencváros elnöke a mérkőzés előtt azt nyilatkozta: – Ha nem sikerül, csalódottak leszünk.

Arra kérdésre viszont, hogy, hogyan lesz itt magyar futball utánpótlás, arra bizonyára Nyilasi Tibi is kérdően tekintene ránk.

Bólints Tibi, ha egyezik a véleményünk.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK