Kezdőlap Címkék Globális adó

Címke: globális adó

Globális adó szupergazdagoknak

0

Fizessenek a gazdagok! Ez a követelés elérte a G20 államok szintjét is, ahol a pénzügyminiszterek olyan globális adón gondolkodnak, amely amellett, hogy növelné a társadalmi igazságosságot, feltöltené a mindenütt gondokkal küszködő államkasszát is.

3000 dollármilliárdost akarnak megadóztatni az első lépésben  a G20 államok, és ez történelmi fordulat lenne hiszen ez a réteg híres az adók elkerüléséről. Donald Trump, aki maga is dollár milliárdos, egyenesen dicsekedett azzal korábbi választási kampánya során, hogy “16 éve nem fizetek adót!” Amikor megválasztották 2016-ban, akkor az első dolga volt az adócsökkentés, melyből a szupergazdagok jártak a legjobban.

San Pauloban a G20 pénzügyminiszterek ezt a trendet akarják megfordítani. A baloldali brazil kormányzat az élharcosa ennek a mozgalomnak. Fernando Haddad pénzügyminiszter a brazil házigazdák nevében sürgette a globális adórendszert, mely megakadályozza, hogy a szupergazdagok elkerüljék az adózást. Csatlakozott hozzá Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, aki szívesen lenne Macron elnök utóda:

”jelenleg a szupergazdagok relatíve kisebb adót fizetnek mint az átlagemberek. El szeretnénk kerülni az adóoptimalizálásnak ezt a módját”

– mondta a Reuters hírügynökség tudósítójának San Pauloban.

Bruno LeMaire azt szeretné, hogy az Európai Unió vezető szerepet játsszon a szupergazdagok globális megadóztatásában.

A Párizsban működő EU Tax Observatory kutatóintézet igazgatóját meghívták San Pauloba miután tavaly közzétettek egy javaslatot a szupergazdagok globális megadóztatására. Ebben a javaslatban az áll, hogy 2%-os globális jövedelem adóval kellene sújtani a szupergazdagokat. A kutatóintézet szerint ez legkevesebb 250 milliárd dolláros bevételt jelentene. Első lépcsőben a világon számontartott csaknem 3000 dollár milliárdost adóztatnák meg.

2021-ben a világ 140 állama elfogadott egy globális 15%-os minimum adót a nagy multi cégek számára. Az ötletgazda Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter volt, akit igencsak zavart, hogy az óriások adóparadicsomokba menekíti pénzüket miközben folyamatosan nő az amerikai államadósság a költségvetés permanens hiánya miatt.

13 ezer milliárd dollárt érnek a dollár milliárdosok

Erről beszélt  az EU Tax Observatory igazgatója San Pauloban, ahol elmondta:

”egyelőre még csak beszélgetünk arról, hogy miképp lehetne megadóztatni a szupergazdagokat.”

Gabriel Zucman hangsúlyozta, hogy a globális társasági adó ötlete már évtizedekkel ezelőtt feimerült, de ahhoz, hogy meg is valósuljon az kellett, hogy Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter felvállalja az ügyet, és még így sem ment könnyen.

“Mi úgy gondoljuk, hogyha meg lehet adóztatni globálisan a multinacionális cégeket, akkor meg lehet ugyanezt csinálni a szupergazdagokkal is. Jelenleg ebben az ügyben az égvilágon kívül semmi sem történik, de hát ez még csak a beszélgetés kezdete. Nyilvánvaló, hogy évekre lenne szükség ahhoz, hogy létrejöhessen egy globális adórendszer a szupergazdagok számára” – hangsúlyozta Gabriel Zucman, aki elmondta, hogy a szupergazdagok jelenleg 0-05%-os jövedelemadót fizetnek, ezt akarják 2%-ra emelni.

A G20 alkalmas fórum ennek a problémának a megvitatására hiszen a szupergazdagok négyötöde ezekben az országokban él az Oxfam kimutatása szerint. Az Oxfam adó ügyekkel foglalkozó főnöke szerint

“történelmi esemény, hogy a G20 a napirendjére tűzte a szupergazdagok megadóztatását.”

Susana Ruiz szerint ez a globális áttörés kezdete lehet.

Fernando Haddad brazil pénzügyminiszter sürgette kollégáit, hogy “vegyék rá a szupergazdagokat arra, hogy óriási vagyonukkal arányosan adózzanak.”

A brazil pénzügyminiszter rámutatott arra, hogy

“jelenleg fenntarthatatlan helyzet jött létre, mert a világ leggazdagabb 1%-a a pénzügyi vagyon 43%-ával rendelkezik.”

Nagy Britannia egyáltalán nem akarja követni ezt a trendet: az ellenzéki Munkáspárt, amelynek jó esélye van a választások megnyerésére máris közölte, hogy nem kívánja az adókat emelni – írja a londoni Guardian.

Az USA-ban Donald Trump újra pályázik a Fehér Házba. Ha bekerül, akkor lőttek a globális szupergazdag adónak.

Az ötletgazda így nyilatkozott San Pauloban az esélyekről: ”egy nap arra ébredünk majd, hogy a hírekben közlik: a G20 államok megállapodtak a szupergazdagok globális adóztatásáról. Ebben biztos vagyok, azt viszont nem tudom, hogy ez a nap mikor jön el? Egy, öt vagy épp tíz-húsz év múlva” – mondta a Reutersnek San Pauloban a G20 pénzügyminiszterek értekezletén Gabriel Zucman, az EU Tax Observatory igazgatója.

Nem lesz semmi a globális minimum adóból?

2024-re halasztják a globális minimum adó bevezetését. Yellen amerikai pénzügyminiszter ötletét az OECD dolgozta ki. Eszerint a multik 15%-os minimum adót fizetnének. Eddig a multik ott adóztak, ahol a legkisebb volt az adókulcs.

„Nehéz tárgyalások folytak” – mondta az OECD főtitkára Davosban a világgazdasági fórumon, ahol bejelentette: 2023-ban nem vezetik be a globális minimum adót – ahogy tervezték. Erre legkorábban 2024-ben kerülhet sor. Mathias Corman főtitkár hangsúlyozta, hogy ennek ellenére optimista: bevezetik majd a globális minimum adót, és a multik ott adóznak majd, ahol a forgalmuk a profitot termeli.

Mások Davosban úgy nyilatkoztak, hogy a globális minimum adóból lehet, hogy nem lesz semmi.

„A globális adó egyezmény jól hangzik, de igen nehezen megvalósítható”

– mondta erről a Guardian tudósítójának a Carlyle csoport társelnöke , David Rubenstein dollár milliárdos befektető.

Az OECD főtitkár által történelminek nevezett globális adó egyezmény két részből áll. Az első azt szabályozza, hogy a multik ott adózzanak, ahol a profitot termelik ne pedig valamilyen adóparadicsomban. A második rész pedig 15%-os globális minimum adó kivetését jelenti a globálisan működő óriás cégekre.

Ellenállás

Az Egyesült Államokban a republikánusok ellenzik a globális adózást. Jelenleg a washingtoni szenátusban a demokratáknak minimális többségük van, de ezt elveszíthetik a novemberi választásokon. Akkor pedig a szenátus blokkolhatja a globális minimum adót.

Corman OECD főtitkár azzal érvelt Davosban a globális minimum adó mellett, hogy a multik ezzel még mindíg jobban járnának mint hogyha az érintett országok a maguk hatáskörében kezdenék el adóztatni őket.

A lengyel kormány is megpróbálja fúrni a globális minimum adót. Yellen amerikai pénzügyminiszter utalt arra, hogy ez a vita nem a globális minimum adóról szól hanem Brüsszel és Varsó viszonyáról. A lengyel kormány ilyen módon akar hozzájutni azokhoz az eurómilliárdokhoz, melyeket az Európai Unió visszatart a jogállami viták miatt. Bruno LeMaire francia pénzügyminiszter optimistán nyilatkozott: szerinte a probléma megoldódik még a francia elnökség idején vagyis az első félévben.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK