Kezdőlap Címkék Fesztivál

Címke: fesztivál

Már megvan a jövő évi Sziget szenzációja

0

A popvilág talán legaktuálisabb sztárja, Ed Sheeran elfogadta a szervezők meghívását, s ő lesz a 2019-es Sziget fesztivál első napjának sztárfellépője

 

Ed Sheeran alig 10 éve lépett a zenei pályára, azóta bezsebelt több mint 100 zenei díjat, köztük 4 Grammyt, számait több milliárd alkalommal nézték meg a legnagyobb videomegosztón, nem beszélve arról, hogy tavaly ő volt a világon a legtöbb eladást produkáló zenész. A Grammy-díjak mellett ott van a vitrinben 4 Ivor Novello-díj, 5 BRIT Awards, 6 Billboard Awards és tavaly a Brit Birodalom Rendjének is tagja lett, ez utóbbi elismerést a zenei tevékenységéért és a jótékonyság terén végzett szolgálataiért érdemelte ki.

„Több mint egy éve tárgyalunk Sheeran ügynökségével és nagy öröm, hogy ilyen hamar bejelenthetjük őt. Az pedig megtisztelő, hogy Sheeran első magyarországi koncertjét a Szigeten adja, és rajtunk kívül is csak egy fesztiválon lép fel a stadion-koncertek mellett” – mondta Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.

„A Sziget történetében ilyen korán még nem hoztunk nyilvánosságra headlinert. Generációjának legjobb zeneszerzője nem csupán az egyik legaktuálisabb sztár a popvilágban, de a Sziget „Love Revolution” koncepciójában is egy emblematikus szereplő.

Jelentős szerepet játszik a drop4drop által indított jótékonysági kampányban, ami azt tűzte ki céljául, hogy a világban minél többen juthassanak tiszta vízhez” – tette hozzá Kádár, aki emlékeztetett, hogy a Love Revolution egyik alappillére a környezettudatosság, azon belül is az élő víz védelme.

Bezárt a Sziget, de már szervezik a 19-eset

0

Három telt házas nap, 565 ezer látogató – ez a hétnapos Sziget 2018 két számban elmesélve. A terepen már takarítanak, de a szervezők sem pihennek: már a jövő évet tervezik. Az első nagy név már körülbelül egy hónap múlva ismert lehet – közölte Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.

Az idei fesztiválon a hároméves növekedési stratégia első lépéseként a Nagyszínpad sztárfellépőire közel 1 milliárd forinttal többet költöttek, mint a korábbi évben, jövőre pedig ezt még egy fél milliárddal megfejelik. Máris olyan nevek kerültek szóba, akik biztosan sok látogatót szippantanak a Szigetre, közülük az elsőre hamarosan fény is derül.

Az idei krónikához tartozik, hogy megérkezett a Sziget kezdete óta számolt 9 milliomodik látogató is.

Egy svájci diáklány, aki először jött a fesztiválra, amiről elmondása szerint nagyon sok jót hallott már, az utolsó napon érkezett, az Arctic Monkeys koncertjére.

Jól vizsgázott a Love Revolution „Green Planet”, azaz a környezettudatos akciója is: megduplázták az újrahasznosítható hulladék mennyiségét. Nagyjából 500.000 darabbal kevesebb szívószál fogyott, ami nagyjából a fele a korábbinál; a re-pohár bevezetése pedig azt eredményezte, hogy gyakorlatilag nem volt pohárhulladék a Szigeten, és valóban másfél millió eldobható pohártól tudtuk mentesíteni a környezetet. Így környezetvédelmi szempontból ez minden idők legsikeresebb Sziget fesztiválja volt – állítják a szervezők.

Teltházas volt a szombat a Szigeten

0

 A Mumford and sons és megannyi más program teltházat hozott össze a Sziget szombati napján, 90 ezren voltak a fesztiválon, köztük Sacha Baron Cohen, azaz Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke jönni szórakozni Sziget.

„Szombat este 10-kor le kellett állítanunk az aznapi jegyeladást, gondoltunk azonban azokra, akik már elindultak és nem értesültek a jegystopról, számukra félretettünk néhány tucatot” – mesélte Kádár Tamás főszervező, aki elmondta, 90 ezer főben maximalizálták a napi látogatószámot. Mint arról már korábban beszámoltak a szervezők, a Sziget hétfői napjára, azaz 13-ára már elővételben elfogytak a jegyek, és Kádár szerint érdemes a keddi jegyeket mielőbb beszerezni, mert esélyes az is a teltházra. De addig nézzük, mit kínál kedvenc fesztiválunk vasárnapra!

„Hello lányok” nyitja vasárnap este a Dan Panaitescu Nagyszínpad programját a Halott Pénz zenekar, majd a Kaleo után Liam Gallagher lép színpadra. Az Oasis balhés testvérpárjának másik fele két éve már fellépett a Szigeten, most Liamen a sor, aki tavaly As You Were címmel adott ki szólólemezt. Lana Del Rey és Lykke Li után Dua Lipával folytatódik a popdívák uralma, akinek szakítós slágereitől hangosak a rádiók.

Wolf Alice noies-os, kissé grunge ízű zúzásához a Mastercard Színpad by A38 sátrát vegyük célba, de ugyanitt pogózhatunk a Slaves punk duó energikus koncertjére és az őrületes fordulatszámon pörgő King Gizzard & The Lizard Wizard buliját sem érdemes kihagyni: a formáció csak a tavalyi évben öt lemeznyi dalt adott ki, a pszichedelia, a folk, a punk és a szörfös garázszene hullámain száguldva.

A Világzene Színpadon ma este egy izgalmas kollaborációt csíphetünk el: az Amsterdam Klezmer Band a hazai Söndörgővel paktált le, ennek az eredményeként született meg a Szikra c. közös lemez. Az ötlet a holland zenekartól érkezett és a lemezanyagot is ott rögzítették. A kész anyaggal tavasszal közös európai turnéra indultak, ennek állomásaként pedig most a Szigeten is bemutatják 12 dalnyi szerelemgyereküket.

A Bacardí Arénában ma este az indiai felmenőkkel büszkélkedő KSHMR pörgeti electro house lemezeit, akit szólóprojektje debütálásakor nem más, mint Tiësto konferált fel az Ultra Music Festiválon, őt követően pedig Tujamo német electro house producer slágereire rázhatjuk, aki már Steve Aokival és Chris Lake-el is jegyez közös sikerszámot.

Te mit szeretnél még mindenképp megtenni az életed során? A „Before I Die” fal ezt a kérdéskört boncolgatja, ahová a szigetlakók vágyaikat, reményeiket véshetik fel, így létrehozva egy végtelen bakancslistát. Az ötlet Candy Chang nemzetközi hírű amerikai designer-művészhez kötődik, aki munkáival arra törekszik, hogy közösségi erővé változtassa az egyéni gondolatokat. Leghíresebb műve a „Before I Die” fal az évek alatt körbeutazta a világot és az egyének gondolatai, itt megosztott vágyai által válik különleges műalkotássá. A Szigeten hatodik éve oszthatják meg itt gondolataikat a látogatók, idén minden nap 12 és 22 óra között. Ebben az évben a feliratokat egy érdekes videó projekt egészíti ki: itt a szitizenek 10 másodperces videóüzenetekben vallhatnak álmaikról, terveikről, melyek kivetítőn keresztül lesznek láthatóak zárás után.

Az öregotthonból szökött meg két kisöreg…fesztiválozni

0

Nagy ijedelmet okozott két idősebb úriember egy németországi idősek otthonában. Késő este vették észre, hogy eltűntek az otthonból. Szerencsére a rendőrség gyorsan megtalálta őket. S hogy hol? Hát egy heavy metal fesztiválon csápoltak.

Hajnali három órakor a Wacken szabadtéri fesztiválon bukkant rá a rendőrség arra a két idősebb férfire, akiknek eltűnését nem sokkal korábban jelentette be a közelben lévő idősek otthona – jelentette a DW.

Nem véletlenül mentek pont oda a kemény zenét kedvelő úriemberek: ez ugyanis a világ legnagyobb heavy metal fesztiválja, amely négy napon át dübörög.

The first concerts are already available as video on demand at: https://www.magenta-musik-360.de/Watch the livestream here: https://stream.wacken.com

Közzétette: Wacken Open Air – 2018. augusztus 4., szombat

Emberi jogok, migráció, előítéletek és környezetvédelem a Szigeten

0

Társadalmi célú üzeneteket népszerűsítenek, ezért hívták életre a Love Revolution kampányt, amely a programkínálatra is hatással van.

A fesztivál szervezői közleményükben azt írják: a Sziget közössége 25 éve azért alakult, hogy együtt létrehozzanak egy ideiglenes álomállamot, amely Európában központja lett a kultúrák találkozásának. Itt nem kérdés az egyén szabadságának tisztelete, a lelkiismeret és életmód szabadságának joga, a szabad véleménynyilvánítás vagy a megismerés szabadsága és a környezet tisztelete.

A Love Revolution kezdeményezés főbb céljai közé tartozik

az erőszak- és félelemnélküliség, az élhető Föld, az alapvető emberi jogok érvényesülése, az előítéletek és a kirekesztés megszüntetése.

Az Afro-Latin-Reggae Faluban például például One hour – One love címmel naponta kezdődnek beszélgetések, amelyek témái például az ökoszisztéma megóvása, a környezettudatos fogyasztás és életmód, a klímaváltozás, de vizsgálják a rasszizmus és tolerancia, nacionalizmus és multikulturalizmus, migráció és integráció kérdéseit is.

Az egyik leglátványosabb program a Szigeten a Nagy Utcaszínház. Idén a Wired Aerial Theatre angol társulat As the world tipped című előadása is látható lesz, amely a környezettudatosság fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Sétáló utcaszínházak közt érkezik a Kamchátka társulat,

előadásuk az emberi jogokkal is foglalkozik.

A Sátor határok nélkül a budapesti Néprajzi Múzeum és a párizsi Nemzeti Bevándorlástörténeti Múzeum közös programhelyszíne, ahol a téma a menekülés és befogadás, közösség és család, szerelem és szex, beavatás és beavatkozás lesz.

Az ArtZone helyszínén újrahasznosított anyagokból készülnek tárgyak, felhívva a figyelmet a környezettudatos életmódra és az ökológiai lábnyom csökkentésének fontosságára.

Az idei Sziget Fesztivál augusztus 8-tól 15-ig tart.

A VOLT-on voltunk

0

A tegnapi nulladik nappal kezdetét vette a 26. Telekom VOLT Fesztivál. Személy szerint a kedvenc fesztiválom, és a helyszínválasztás miatt külön lehet imádni: a Soproni Lövérekben, a fesztivál mögötti erdős terület fantasztikus hangulatot ad.

Mi hétfőn érkeztünk le, hogy elkerüljük a sorban állást, de sajnos ez nem sikerült. Rengeteget kellett várni a jegykiadásra, s ugyanezzel a jelenséggel találkoztunk kedden is: kígyózó sorok álltak mindenütt. A tulajdonosváltás érződik, rengeteg szabályon szigorítottak.

A szigorítások mellett megjelent egy pozitív újítás: Idéntől lehet karszalaggal fizetni, ami sokkal kényelmesebb, és a fennmaradt pénz visszakerül a számlára automatikusan. Olyan, mint egy elhagyhatatlan paypass a kezünkön. Emellett eltűntek a műanyag poharak, és 450Ft-os saját poharat vásárolhat magának mindenki.

Az időjárás most se volt szerencsés, a VOLT egy-két napját mindig elmossa az eső, viszont több helyen is árulnak esőkabátokat.

Az árakkal szembesülni már nem volt olyan sokkoló, szokásos nagy fesztiválárak, ha az ember itt akar enni vagy inni, akkor az nem lesz pénztárcakímélő. A felesek 1000 Ft környékén mozognak, sört pedig 500 Ft körül lehet kapni.

A nap húzóneve, s a fesztivál egyik legnagyobb fellépője a Depeche Mode volt. Ők pedig hozták, amit elvártunk tőlük: már nem fiatalok, de mégiscsak csináltak egy elég kellemes bulit. A rajongók végigtombolták a kétórás koncertet, és félistenként tekintettek az imádott zenészeikre. Róluk egyébként érdekesség, hogy Bécsben szálltak meg, mert itt nem találtak öt csillagos szállodát. A nap többi részében nem voltak nagyobb fellépők, nulladik nap révén.

Örömteli volt azzal szembesülni, hogy a családok éve miatt rengeteg gyerekprogrammmal várják a családosokat, légó építés, backstage-túra, és mozizhat az, akinek épp nem koncertezni van kedve. Aki a VB-t szeretné nézni, s szurkolni a kedvenc csapatának az külön sátornál teheti ezt meg.

VOLT ideje alatt plakátokkal és beszélgetésekkel, különböző termékekkel hívják fel a látogatók figyelmét egy fontos témára, az autizmusra.

Ma indul be csak igazán a fesztivál, tart az 1. nap, olyan nevekkel várják az idelátogatókat, mint Hurts, Redfoo and the Party Rock Crew, vagy épp Ákos. Mindenképp érdemes lejönni, egyelőre több a pozitív benyomás a fesztiválról.

Németh Flóra Fanni

 

 

Egymilliárddal többet költ idén a Sziget sztárfellépőkre

0

Idén a korábbinál több nemzetközi sztár ad koncertet a Sziget fesztiválon, miután a befektetőkkel közösen 12 százalékkal 8,6 milliárd forintra tudták növelni a költségvetést – ezt mondta Kádár Tamás főszervező. Kardos József programigazgató beszélt arról is, hogy nem örülnek annak, hogy az idegengyűlölet a hétköznapokon is felüti a fejét, de ők nem politizálnak, csak kulturális értékeket közvetítenek. Nem lesznek eldobható poharak és fesztiválkártya sem: a karszalaggal lehet majd fizetni.

Az ötnapos bérletek már idén is elfogytak.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Az idei húzónevek között van az első magyarországi koncertjére készülő amerikai Lana Del Rey, a szintén amerikai rapper, Kendrick Lamar, de fellép többek között a Gorillaz, a Mumford and Sons, Dua Lipa, Kygo, az Arctic Monkeys, Liam Gallagher és Shawn Mendes is.

„Kidolgoztunk egy hároméves növekedési tervet, amelyre azért is szükség volt, mert a külföldi headlinerek egyre drágábbak és

a fellépti díjak kifizetéséhez a korábbinál is komolyabb financiális háttér kellett”

– mondta a Sziget sajtótájékoztatóján Kádár Tamás, aki tavaly vette át a főszervezői Gerendai Károlytól.

Az idén 25 éves Szigetre, amely augusztus 8-tól 15-ig tart, életre hívták a Love Revolution kampányt, amely a programkínálatra is hatással van. A kezdeményezés főbb céljai közé tartozik

az erőszak- és félelemnélküliség, az élhető Föld, az alapvető emberi jogok érvényesülése, illetve az előítéletek, a kirekesztés megszüntetése.

Kádár Tamás azt mondta: „a Sziget negyedszázada kiáll ezen értékek mellett, a mostani kampánnyal szeretnénk ezt megmutatni, összefoglalni. A Love Revolution egyik hangsúlyos pontja a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés ügye, idén bevezetjük a Re:pohár rendszert, amellyel az eldobható poharak kivesznek a fesztiválról, 1.5 millió pohárszeméttel lesz kevesebb.”

Kardos József szerint változtatni szeretnének azon, hogy az idegengyűlölet, a rasszizmus egyre inkább felüti a fejét a hétköznapokon. Azt mondta:

„Mi úgy politizálunk, hogy kulturális értékeket közvetítünk”.

Az idei fesztivál Nelson Mandela születésének századik évfordulójához is kapcsolódik, így jön a rendezvényre több dél-afrikai fellépő is.

A Sziget együttműködési megállapodást írt alá az idén 70 éves Izrael Állammal,

amelynek keretében a fesztiválon számos izraeli művész lép fel. Yossi Amrani, Izrael budapesti nagykövete a sajtótájékoztatón elmondta: a fesztivál sokszínű kínálatában egyetemleges nyelvként van jelen a zene és a művészet, és ezt évről-évre több százezer fiatal élvezi. Az izraeli művészek közül a Szigeten fellép többek között a Borgore és Asaf Avidan, a Jewish Monkeys, Omer Netzer, a Paz Band, Sol Monk és Jenny Penkin.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A zenei kínálatban az A38 színpadon lesz hallható például a WhoMadeWho, az Unknown Mortal Orchestra, a Cigarettes After Sex, Seasick Steve, Alle Farben és az Everything Everything. A Világzenei színpadon a Les Négresses Vertes, a Transglobal Underground, Natacha Atlas, a Värttinä, a Plaza Francia Orchestra is ott lesz, valamint több hazai fellépő, köztük az idén 25 éves Anima Sound System. A Petőfi Rádió-Telekom VOLT Fesztivál Színpadon a hazai könnyűzenei élvonal zenél, mások mellett az Ivan & the Parazol, a Fran Palermo, a Margaret Island, a 30Y és a Szabó Balázs Bandája.

A nem zenei programok közül idén is az egyik legfőbb attrakciónak ígérkezik a Cirque du Sziget helyszín, ahol közös projektet mutatnak be a Fővárosi Nagycirkusszal és a Baross Imre Artistaképzővel, mégpedig a világhírű artistaművész, Samuel Tétreault rendezésében. „A produkcióban az artistaképző húsz végzős és frissen végzett hallgatója hat héten át dolgozik együtt Samuellel, és a Szigeten többször is bemutatják műsorukat” – mondta Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója. A Cirque du Szigeten lesz kambodzsai cirkusz, marokkói társulat és guineaiak előadása is.

Új helyszín a Karaván Sátor, amely az egykori Roma sátort eleveníti fel multikulturális programjában

számos kisebbségi művész, köztük a Dil Mastana rádzsasztáni cigány együttes fellépésével. A Magyar Zene Háza Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon ott lesz a Magyar Állami Operaház csapata, a Snétberger Központ fiatal tehetségei, éjszakánként pedig két-két dzsesszkoncertet tartanak. A Színház- és Táncsátorban brazil, kubai, koreai, spanyol, ausztrál, francia és magyar produkciók is lesznek.

Sok sztár jön idén is.
MTI Fotó: Mohai Balázs

A Nagy Utcaszínházat a brit Wired Aerial Theatre adja, és ismét lesz Vándor Vurstli, valamint sétáló utcaszínházak baszk, spanyol, indiai közreműködőkkel. Első alkalommal rendezik meg az Élőszobor Bajnokságot, újra lesz Civil Sziget, Sátor Határok Nélkül, Múzeumi Negyed, Labirintus, illetve mozihelyszín angol feliratos magyar filmekkel, a Magyar Nemzeti Filmalappal együttműködésben. A Magic Mirror Sátor idei sztárja Liz Aggiss, a Big Freedia, Ivo Dimchev, Jack Woodhead és Tim Kriegler lesz, az ArtZone a Medence Csoport szervezésében, az acb Galéria közreműködésével progresszív képzőművészeti performanszokat kínál.

A szervezők szerint a Sziget biztonsági rendszere kiválóan működik,

tavaly jól vizsgázott a megszigorított check-in rendszer.

Kádár Tamás beszélt arról is, hogy az ötnapos bérletek már elfogytak, de idén háromnapos belépést biztosító, tetszőleges napokra kiválasztható bérlet is lesz, elsősorban a magyar közönség igényeihez igazodva. A technológiai újítások közé tartozik, hogy eltűnik a fesztiválkártya, helyette

a belépő karszalagokat szerelik fel fizetőchippel.

A karszalagot a fesztivál applikációján keresztül is fel lehet majd tölteni.

Zsidózó vicc és migránsmentes Törpörtyűfesztivál

A Baranya megyei Gödrén Töpörtyű-fesztivált rendeznek február 10-én, a résztvevőknek minden hozzávaló a rendelkezésükre áll. A többi között öt kiló zsírszalonna, sörasztal, és még minden, ami a töpörtyűkészítéshez elengedhetetlen.

Például migránsmentes környezet. Ezzel invitálja a polgármester a potenciális érdeklődőket, de mielőtt nagyon beleélnénk magunkat, hogy migránsok nélkül fesztiválozhatunk, a polgármester úr megmagyarázza, hogy mindezt hogyan kell érteni.

A Szabad Pécs találta meg a fesztivál beharangozóját, ők kérdezték meg Gelencsér Gábort, Gödre független polgármesterét, aki azt válaszolta nekik, hogy „a megjegyzés pusztán a töpörtyű készítésére kitalált rendezvény kapcsán vetődött fel, más rendezvényünk kapcsán nem. Gondolom, magyarázni nem kell, miért nevezhettük – viccesen – migránsmentesnek. És láss csodát, a célt elértük! Remélhetőleg többek figyelmét is sikerül ugyanígy felkelteni, hiszen egy rendezvény promotálásának épp ez a célja. Kérem, ne keressen ebben sem politikát, sem provokációt, arról ugyanis a rendezvény nem szól! Szeretne viszont közösséget építeni, gasztronómiai hagyományokat elevenen tartani, személyes kapcsolatok teremtését elősegíteni!”

Vagyis, így a polgármester, a migránsmentes környezeten nem azt kell érteni, amire sokan gondolnak. Ez csak vicc, mondja a polgármester, más néven promóció. És ami a legmegnyugtatóbb, egyéb rendezvényeiket nem a migránsmentes környezet ígéretével teszik vonzóbbá.

A migránsmentes környezet és rendezvény emlegetése tehát nem politika, nem is provokáció, hanem a gasztronómiai hagyományok elevenen tartásának, a közösség építésének, valamint a személyes kapcsolatok teremtésének része.

Itt tartunk, itt tart ez az ország. Odáig jutottunk, hogy nincs senki, aki azt mondaná Gödre független polgármesterének, Gelencsér Gábornak, hogy menjen el a jó édes anyukájába.

Egy évvel ezelőtt, 2017. januárjában a meggyilkolt zsidókkal viccelődtek a Veszprém Megyei Naplóban. Nem tudni, akkor hányan háborodtak fel az újság olvasói közül, s hányan jelezték a kiadónak, hogy lemondják az újságot. Hányan mondták, hogy nem vevők az ilyen jellegű viccelődésre, még akkor sem, ha vannak, akik ezt mulatságosnak tartják.

A Veszprém Megyei Napló megbízott főszerkesztője az RTL Klub híradójának kérdésére ezt válaszolta a lapban megjelent zsidó viccel kapcsolatban:

„Olvasóinkból eddig mindig mosolygást váltottak ki a lapban megjelenő viccek, ezért sajnálattal vettük észre, hogy a mai vicc sérti egyes olvasóinkat!”

Nézzük meg ezt a mondatot, mit is jelent valójában.

  1. A Veszprém Megyei Napló megbízott főszerkesztője csodálkozik azon, hogy bár olvasóikból eddig mindig mosolygást váltottak ki a lapban megjelent viccek, ezen a mostani viccen egyesek mégsem tudtak mosolyogni.
  2. A Veszprém Megyei Napló megbízott főszerkesztőjét nem sérti az általa vezetett lapban megjelent vicc, csupán egyes olvasókat.
  3. A Veszprém Megyei Napló megbízott főszerkesztője mindezt sajnálattal vette észre. Vagyis, nem azt sajnálta, hogy a lapjában megjelenhetett ez az ocsmány, aljas vicc, hanem azt, hogy ez egyes olvasókat sért.

A Saul fia főszereplőjétől, Röhrig Gézától származik a következő idézet: „Auschwitzot nem az akkori szélsőjobb csinálta, hanem azok, akik a Nagykörúton nyugodtan sétáltatták a kutyájukat, miközben sárga csillagos embereket tereltek a gettóba. Konszolidált polgári életet élő emberek, köztük ügyvédek, orvosok semmilyen szolidaritást nem mutattak fel, inkább behúzták az ablakaikon a függönyöket. Nem azoktól kell a legjobban tartani, akik ma ócska, helyesírási hibáktól hemzsegő uszító kommenteket írnak a site-okon, hanem attól a hallgatag többségtől, amelyik szemet huny. Azoktól a járókelőktől, akik akkor nem voltak szolidárisak a zsidókkal; mint ahogy ma nem azok például a cigányokkal vagy a menekültekkel.”

Ma nem az aljas tréfacsinálóktól kell a legjobban tartani, hanem azoktól, akik szótlanul, csendben tűrik az ilyen és ehhez hasonló otromba viccelődéseket.

Szabadka: elkezdődött a Desiré Fesztivál

0

Szabadkára érkezik Schilling Árpád EXIT című előadása is, amelynek központi témája az elvándorlás, elsősorban a Kelet-Európából nyugatra kivándorlók szempontjából, a produkció mintegy számba veszi a vágyaikat, nehézségeiket, illetve azokat a kényszerhelyzeteket, amelyek meghatározzák életük és sorsuk alakulását.

Az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatói mutatkoznak be alkotásaikkal a szabadkai közönség előtt azon a kiállításon, amelynek megnyitójával kezdődött a Kosztolányi Dezső Színházi idei fesztiválja, a Desiré Central Station. A hírügynökségek a rendezvénnyel kapcsolatban rendre idézik Urbán András, a színház igazgatójának korábbi nyilatkozatát, miszerint „a régió egyik legizgalmasabb színházi fesztiváljának mindegyik előadása valamilyen társadalmi vagy színházi problémával foglalkozik, igyekszik feltérképezni és elemezni azt a társadalmi kontextust, amely körülvesz bennünket”.

A fesztiválnak a hazaiakon kívül az idén magyarországi, szlovéniai, koszovói, romániai, franciaországi, horvátországi, bosznia-hercegovinai és németországi vendégei is lesznek.

Szombaton este az Urbán András rendezésében, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház társulatával színre vitt, Danilo Kiš művei alapján készült Anatómiai lecke című előadást láthatta a Desiré Central Station közönsége.

Szabadka, 2017. november 25.
Mikes Imre Elek Felhõ a nadrágban címû színdarab fõpróbáján a szabadkai Kosztolányi Dezsõ Színházban 2017. november 24-án. A Vlagyimir Majakovszkij verse nyomán készült színmûvet Kokan Mladenovic rendezésben november 25-én mutatják be.
MTI Fotó: Molnár Edvárd

December 3-ig több magyar társulat is fellép a nemzetközi programban. Így a szabadkai publikum láthatja Paizs Miklós bábokkal készült D. J. című produkcióját Mozart Don Giovanni című operája nyomán. Szabadkára érkezik Schilling Árpád EXIT című előadása, amelynek központi témája az elvándorlás, elsősorban a Kelet-Európából nyugatra kivándorlók szempontjából, a produkció mintegy számba veszi a vágyaikat, nehézségeiket, illetve azokat a kényszerhelyzeteket, amelyek meghatározzák életük és sorsuk alakulását.

Nagy József koreográfus párizsi társulatának Penzum című produkciója József Attila és Kozmutza Flóra szerelmét, a „tragikus szerelem kimerítő harcát” mutatja be.

A Desiré fesztiváli programjának már hagyományosan is részét képezik a közönségtalálkozók, a kötetlen beszélgetések és a kritikai szemináriumok, amelyeket az esti órákban, az előadások után tartanak.

Szabad Magyar Szó

Bejelentették a 2018-as VOLT első fellépőit

0

Úgy tűnik, 2018-ban két hazai Depeche Mode-koncertnek is örülhetnek a rajongók. Februári arénás bulija után nyáron is fellép Magyarországon az együttes: a VOLT Fesztiválon fognak játszani, csakúgy, mint a visszatérő vendégnek számító Iron Maiden.

Bejelentették a 2018-as VOLT első fellépőit: a soproni fesztivál a Depeche Mode koncertjével indul majd június 26-án. A zenekar magyar fesztiválon először lép színpadra, de többször koncerteztek már Magyarországon, és mostanában kifejezetten gyakori vendégnek számítanak – legközelebb 2018. februárjában zenélnek majd a Papp László Budapest Sportarénában. Lobenwein Norbert, a VOLT alapító-főszervezője ennek kapcsán elmondta, hogy Dave Gahanék évek óta a fesztiválozók kívánságlistájának élvonalában szerepelnek.

Miután a zenekar 2016-ban is a fesztivál egyik legfontosabb fellépője volt, visszatér Sopronba az Iron Maiden, ezúttal a Legacy Of The Beast turné keretében.

A rockvonalat erősíti mellettük a Hurts és a Hollywood Undead is, akik szintén fellépnek az ötnapos VOLT-on. Az öt- és négynapos bérletek mellett idén először háromnapos, hétvégi bérletek is válthatók. A fellépők listája természetesen még korántsem teljes, de a szervezők szerint – akik egyébként 2018-ban minden eddiginél nagyobb érdeklődésre számítanak – már a most bejelentett nevek is garanciát jelentenek egy jó fesztiválra.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK