A Baranya megyei Gödrén Töpörtyű-fesztivált rendeznek február 10-én, a résztvevőknek minden hozzávaló a rendelkezésükre áll. A többi között öt kiló zsírszalonna, sörasztal, és még minden, ami a töpörtyűkészítéshez elengedhetetlen.

Például migránsmentes környezet. Ezzel invitálja a polgármester a potenciális érdeklődőket, de mielőtt nagyon beleélnénk magunkat, hogy migránsok nélkül fesztiválozhatunk, a polgármester úr megmagyarázza, hogy mindezt hogyan kell érteni.

A Szabad Pécs találta meg a fesztivál beharangozóját, ők kérdezték meg Gelencsér Gábort, Gödre független polgármesterét, aki azt válaszolta nekik, hogy „a megjegyzés pusztán a töpörtyű készítésére kitalált rendezvény kapcsán vetődött fel, más rendezvényünk kapcsán nem. Gondolom, magyarázni nem kell, miért nevezhettük – viccesen – migránsmentesnek. És láss csodát, a célt elértük! Remélhetőleg többek figyelmét is sikerül ugyanígy felkelteni, hiszen egy rendezvény promotálásának épp ez a célja. Kérem, ne keressen ebben sem politikát, sem provokációt, arról ugyanis a rendezvény nem szól! Szeretne viszont közösséget építeni, gasztronómiai hagyományokat elevenen tartani, személyes kapcsolatok teremtését elősegíteni!”

Vagyis, így a polgármester, a migránsmentes környezeten nem azt kell érteni, amire sokan gondolnak. Ez csak vicc, mondja a polgármester, más néven promóció. És ami a legmegnyugtatóbb, egyéb rendezvényeiket nem a migránsmentes környezet ígéretével teszik vonzóbbá.

A migránsmentes környezet és rendezvény emlegetése tehát nem politika, nem is provokáció, hanem a gasztronómiai hagyományok elevenen tartásának, a közösség építésének, valamint a személyes kapcsolatok teremtésének része.

Itt tartunk, itt tart ez az ország. Odáig jutottunk, hogy nincs senki, aki azt mondaná Gödre független polgármesterének, Gelencsér Gábornak, hogy menjen el a jó édes anyukájába.

Egy évvel ezelőtt, 2017. januárjában a meggyilkolt zsidókkal viccelődtek a Veszprém Megyei Naplóban. Nem tudni, akkor hányan háborodtak fel az újság olvasói közül, s hányan jelezték a kiadónak, hogy lemondják az újságot. Hányan mondták, hogy nem vevők az ilyen jellegű viccelődésre, még akkor sem, ha vannak, akik ezt mulatságosnak tartják.

A Veszprém Megyei Napló megbízott főszerkesztője az RTL Klub híradójának kérdésére ezt válaszolta a lapban megjelent zsidó viccel kapcsolatban:

„Olvasóinkból eddig mindig mosolygást váltottak ki a lapban megjelenő viccek, ezért sajnálattal vettük észre, hogy a mai vicc sérti egyes olvasóinkat!”

Nézzük meg ezt a mondatot, mit is jelent valójában.

  1. A Veszprém Megyei Napló megbízott főszerkesztője csodálkozik azon, hogy bár olvasóikból eddig mindig mosolygást váltottak ki a lapban megjelent viccek, ezen a mostani viccen egyesek mégsem tudtak mosolyogni.
  2. A Veszprém Megyei Napló megbízott főszerkesztőjét nem sérti az általa vezetett lapban megjelent vicc, csupán egyes olvasókat.
  3. A Veszprém Megyei Napló megbízott főszerkesztője mindezt sajnálattal vette észre. Vagyis, nem azt sajnálta, hogy a lapjában megjelenhetett ez az ocsmány, aljas vicc, hanem azt, hogy ez egyes olvasókat sért.

A Saul fia főszereplőjétől, Röhrig Gézától származik a következő idézet: „Auschwitzot nem az akkori szélsőjobb csinálta, hanem azok, akik a Nagykörúton nyugodtan sétáltatták a kutyájukat, miközben sárga csillagos embereket tereltek a gettóba. Konszolidált polgári életet élő emberek, köztük ügyvédek, orvosok semmilyen szolidaritást nem mutattak fel, inkább behúzták az ablakaikon a függönyöket. Nem azoktól kell a legjobban tartani, akik ma ócska, helyesírási hibáktól hemzsegő uszító kommenteket írnak a site-okon, hanem attól a hallgatag többségtől, amelyik szemet huny. Azoktól a járókelőktől, akik akkor nem voltak szolidárisak a zsidókkal; mint ahogy ma nem azok például a cigányokkal vagy a menekültekkel.”

Ma nem az aljas tréfacsinálóktól kell a legjobban tartani, hanem azoktól, akik szótlanul, csendben tűrik az ilyen és ehhez hasonló otromba viccelődéseket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .