Kezdőlap Címkék Fegyverexport

Címke: fegyverexport

Oroszország pácban: csökken a fegyverek exportja

Hiába adott Putyin Törökországnak SZ 400 rakétavédelmi rendszert, az USA hiába tiltakozott, de válaszként fokozatosan szorítja ki a fegyverpiacról az oroszokat. Habár Putyinnak a jövő évi választások miatt égetően szüksége lenne  bevételekre az olaj ára is katasztrofális mértékben csökken.

 

Putyin elnök egyik legnagyobb gondja az, hogy Oroszország – éppúgy mint a Szovjetunió – olajon és földgázon kívül elsősorban fegyvert tud exportálni, mert másra a vásárlók nemigen tartanak igényt. A svéd kutató intézet, a SIPRI most közzétette jelentését a nemzetközi fegyver piacról, és ebből kiderül: Oroszország részesedése a világ fegyver exportjából csökkenőben van. Az elmúlt öt év során 18%-os a csökkenés, a korábbi 27%-ról 21%-ra mérséklődött az oroszok részesedése a világ fegyver exportjából. Oroszország még mindig második az USA mögött, de az amerikaiak mindent megtesznek, hogy visszaszorítsák az oroszokat.

Az USA dührohamot kapott amikor Erdogan orosz rakétavédelmi rendszert vett

Az Sz 400-as rakétavédelmi rendszer jól használható az amerikai vadászgépek ellen is, melyek a NATO-ban vannak rendszeresítve. Törökország a NATO tagja vagyis egyetlen repülőterén lehetnének elvben az amerikai repülőgépek és az orosz rakétavédelmi rendszer – orosz kiképző tisztekkel! Washington ragaszkodott ahhoz, hogy az orosz műszaki tisztek ne kerülhessenek közel a harci repülőgépekhez nehogy kifürkészhessék annak gyenge pontjait.

Az orosz fegyverexport másik célpontja India, amely újabban mindinkább Washingtonnal barátkozik. Korábban az USA Pakisztánt támogatta, ezért India orosz fegyvereket vásárolt, de Trump ezen változtatott: India oldalára állt, mert ellensúlyt akar teremteni Kínával szemben Ázsiában. Trump nemrég Indiában járt, ahol fegyverekről is tárgyalt Narendra Modi miniszterelnökkel.

Az olajár is csökken

Oroszország másik fő exportcikke, az olaj sem áll jól. Moszkva ugyan úgy nyilatkozik, hogy elboldogul hordónként 25 dolláros olajár mellett is, de a szakértők szerint hosszú távon ez katasztrofális jövedelem kiesést jelent az orosz gazdaságnak. Épp a legrosszabbkor: Putyinnak emelnie kellene az életszínvonalat, mert jövő ősszel választást tartanak, mely meghatározhatja Oroszország jövőjét. Putyinnak olyan parlament kell, mely megszavaz egy alkotmány reformot. Ezt még csak most készítik elő, de mindenki tudja: egyetlen célja van, hogy Putyin életfogytig a Kreml ura maradhasson. Ehhez viszont minden oroszok urának sok pénzre lenne szüksége…

Magyarország a német fegyverek legnagyobb vásárlója

Rekordot dönt idén a fegyver export Németországban, ahol a legutolsó statisztikai adatok szerint 7,95 milliárd euró a bevétel, de valószínű, hogy a 2019-es év összegzése túllépi majd a 8 milliárd eurót.

Az utóbbi három évben csökkent a fegyver export Németországban, de idén radikális fordulat következett be: januártól decemberig 65%-os növekedés következett be!

Németország nemcsak fegyvert ad el külföldön, de licencet is. Ezen a téren is megdőlt minden rekord: tavaly 5,3 milliárd eurót hozott ez a konyhára, idén ennél máris többet.

Magyarország 1,77 milliárd euróval messze az első

A második helyen álló Egyiptom /802 millió euró/ és a harmadik helyezett USA /483 millió euró/ együtt nem importált annyit idén mint Magyarország. Mindez összefügg azzal, hogy Trump elnök egyre jobban sürgeti: minden NATO állam teljesítse kötelezettségét és költse a GDP két százalékát katonai célokra. Trump persze haza beszél: elsősorban amerikai fegyvereket akar eladni NATO szövetségeseinek. Lengyelország és Románia jeleskedik is ezen a téren. Ez a két állam az USA stratégiai szövetségese a térségben. Magyarország viszont úgy növeli katonai kiadásait, hogy európai fegyvereket vásárol. Erősítve ezzel a kapcsolatait Németországgal, amely ettől függetlenül is hazánk legfőbb gazdasági partnere. Orbán Viktor miniszterelnök tisztában van az ilyen döntések stratégiai jelentőségével éppúgy mint partnerei Berlinben és Washingtonban.

Németország és az USA szövetségesi viszonya egyre hűvösebb. Jellemző a német közvéleményre, hogy egy friss felmérés szerint Trump nagyobb veszélyt jelent Németországra mint Putyin vagy Kim Dzsongun észak-koreai elnök!…

Putyin: a mi fegyvereink a legjobbak a világon

“A Szovjetunió mindig csak felzárkózott az Egyesült Államokhoz: az atombomba vagy a rakéta fegyverek terén. Mi viszont megelőztük a világot, amely most megpróbál felzárkózni hozzánk” – dicsekedett Putyin elnök a hadügyminisztérium parancsnoki értekezletén.

Minden oroszok vezére utalt arra, hogy jóval kevesebbet költenek fegyverkezésre mint az amerikaiak, de jóval eredményesebben. A hiperszonikus technológiával megelőzték az egész világot. Az oroszok már rendszerbe is állítják az új technológiát miközben másutt még a fejlesztés szakaszában tartanak.

Putyin fegyverekkel akarja elárasztani az egész világot

Minden oroszok ura nemrégiben meglátogatott egy óriási fegyver vásárt, és ebből az alkalomból felvázolta Moszkva export politikáját ezen a téren. KGB-s múltját nem feledve egyáltalán nem a valódi céljairól beszélt a 67 éves elnök, aki nacionalista diplomáciával próbálja megőrizni népszerűségét, melyet a romló életkörülmények egyre jobban kikezdenek Oroszországban.

13 milliárd dollár volt a fegyver export

Bár Putyin rekordokat emlegetett, de a hivatalos statisztika már korábban kimutatott
15 milliárd dollárt is. Miután ezek hivatalos adatok, melyek célja nem más mint a megtévesztés, ezért a külföldi titkosszolgálatok nemigen veszik őket komolyan. Putyin is elismerte, hogy a szankciók korlátozzák az orosz fegyver export lehetőségeit. Ezt persze nem így adta elő hanem azt hangsúlyozta, hogy elsősorban a barátainknak adunk el fegyvereket. Ide sorolja azokat az egykori szovjet tagállamokat, melyek továbbra is jó viszonyt tartanak fenn Moszkvával: Fehéroroszország, Örményország stb. Rajtuk kívül Kínát, mely stratégiai szövetséges, és az orosz fegyverek fontos importőre.

Törökország és India Sz 400-as rakétavédelmi rendszereket vett

Mindkét vásárlás nagyon aggasztja Washingtont hiszen Törökország a NATO tagja. India pedig olyan potenciális szövetséges, melyet ütőkártyaként  akarnak felhasználni Kínával szemben. Törökországot szankciókkal fenyegették meg, ha megveszi az orosz rakétavédelmi rendszert, de Erdogan nem hátrált meg. Most már az amerikaiak csak azt kérik: olyan támaszponton ne legyen az orosz rakétavédelmi rendszer, amelyiken F 35-ös vadászgépek állomásoznak. Az orosz rendszert ugyanis sasszemű orosz hadmérnökök üzemeltetik, akik kifigyelhetik az amerikai vadászgép sebezhető pontjait. Erdogan elnök viszont azzal fenyegette meg Trumpot: szankciók esetén bezárnak két fontos NATO támaszpontot Törökországban!

Irán nem kapott Sz 400-as rendszert

Izrael és az Egyesült Államok kérésére Putyin nem adott Iránnak korszerű rakétavédelmi rendszert. Idén először Izraelben találkozott egymással Putyin, Trump és Netanjahu biztonságpolitikai főtanácsadója. Az első találkozó után közölték: újabb hasonló tanácskozások várhatóak. Vagyis Putyin óvatos duhaj: igyekszik javítani a kapcsolatot az Egyesült Államokkal is miközben naponta keresztezi annak érdekeit.

Orosz fegyverek mindkét oldalon Líbiában

Putyin diplomáciájának cinizmusa jól megfigyelhető az észak-afrikai országban, ahol a káoszból két erő emelkedik ki: a nyugati világ által elismert kormány Tripoliban és Haftar tábornok, akinek a főhadiszállása Bengaziban van. Az oroszok mindkét oldalnak szállítanak fegyvereket. Sőt az úgynevezett Wagner zsoldos hadsereg, mely Putyin valós szándékainak megfelelően egyre aktívabb Afrikában, a helyszínen harcol. A Wagner hadseregben olyan zsoldosok küzdenek, akik az orosz hadsereg elit alakulataiban kaptak kiképzést. Miután leszolgálták a katona időt zsoldosok lettek, akik pénzért hajtják végre Putyin parancsait. A hírszerzői jelentések szerint a mesterlövészek Líbiában oroszul beszélgetnek…

Putyin fél

A 67 éves orosz elnököt hat testőr kíséri vécére is. Személyi testőre mindvégig vele marad! Ezt figyelték meg legutóbb az Élysée palotában, ahol Putyin az ukrán elnökkel, Volodomir Zelenszkijjel és Merkel kancellárral valamint Macron elnökkel tárgyalt. Putyin magára maradt a piramis csúcsán, és nincsen utóda – vonták le a tanulságot a titkosszolgálatok elemzői. Medvegyev miniszterelnök jó helyettes, de a fegyveres testületek szerint nem elég kemény. Putyint az aggasztja elsősorban, hogy Oroszország ma is csak fegyvert és nyersanyagokat képes exportálni márpedig ez édeskevés a globális versenyben, ahol a 140 milliós Oroszország GDP-je elmarad az 50 milliós Dél Korea mögött.

Per Németországban haditechnika orosz exportja miatt

Hamis címzettek, hamis papírok és nukleáris rakéták – az eset kémfilmbe illő történetnek hangzik. A vádlottak megsértette az EU  szankcióit azzal, hogy érzékeny katonai célra, esetenként katonai célra “is” használható eszközöket exportált Oroszországba. A tárgyalás pénteken kezdődött meg.

A 68 éves Vladimir D. éveken keresztül adott el különböző katonai célokra használható eszközöket Oroszországnak annak ellenére, hogy ezt az uniós szankciók tiltják. A Baden Württemberg tartományban élő orosz férfit, akiről gyanítják, hogy kapcsolatban állhat a GRU-val, az orosz katonai hírszerzéssel is.

A német ügyész nem közölte, hogy milyen orosz cégek voltak a vásárlók, de a gyanú szerint a hadiipar kapta meg az eszközöket. A pert Hamburgban rendezik meg – rendkívüli biztonsági intézkedések mellett. Éppoly szigorúak a biztonsági intézkedések mint egy iszlamista terrorista per esetében – hangsúlyozza a Deutsche Welle.

Eredetileg Vlagyimir D.-t azzal vádolták, hogy 2014 és 2018 között két alkalommal 1,7 millió euró (1,9 millió dollár) értékű műszaki felszerelést adott el orosz ügynököknek. Az ügyész szerint az ilyen felszerelések “különösen alkalmasak katonai rakéta-technológiákban való felhasználásra”.

Az ügyész azt is állította, hogy a gyanúsított dekaboranokat – rakétaüzemben és robbanóanyagokban található kémiai vegyületeket – értékesített. Bórt és hidrogént tartalmaznak, nagyon gyúlékonyak és rendkívül mérgezőek. A tudományos irodalomban a dekaboranokat a rakétaüzemanyag elemeként használják.

Robert Schmucker, a müncheni Műszaki Egyetem professzora szerint ezeknek a kémiai vegyületeknek csak korlátozott felhasználása ismert a rakéta- és űrkutatásban. “Tudomásom szerint ezeket csak kutatásban használják” – mondta a DW-nek. A tudós inkább azt gondolja, hogy a kémiai vegyületeket más okból exportálták, kiemelve, hogy ezek felhasználhatók a nukleáris technológiában is.

Az ügyész szerint ezek fegyverkivitelnek minősülnek, és ezért az EU szankciórendszere szerint betiltották őket azt viszont nem nevezte meg mely orosz . 

Az ügyész nem nevezte meg melyik haditechnikai cégnek szállította Vlagyimir D. a veszélyes  anyagot Oroszországban.

A hullámok átcsaptak a horvátországi Krk-sziget felett is

0

Október elejétől az Adriai-tengeren fekvő Krk-szigete már nemcsak arról híres, hogy egy közkedvelt üdülőhely Horvátországban: ugyanis a Pentagon már hónapok óta a sziget kis repülőterét használja fel arra, hogy a volt szocialista országok fegyvereit titokban elvigye a közel-keleti szövetségeseinek.  

Tovább terjednek annak a fegyvereladási üzletnek a hullámai, amely még szeptember végén robbant ki Csehországban: a helyi tényfeltáró újságírók alapos nyomozás során kiderítették, hogy a cseh fegyvergyártók 2015-től 69,3 millió értékben szállítottak fegyvereket a Közel-Keletre, amelyet aztán valamelyik Bassár el-Aszad szíriai elnök és az Iszlám Állam (ISIS) ellen harcoló csoportoknak adtak oda. A dolog pikantériáját az adta, hogy Prága eredetileg azokat a fegyvereket az Egyesült Államoknak adta el, de a Pentagon meghamisította a hivatalos dokumentumokat, és így azok végül nem az amerikai hadseregnél kötöttek ki.

Zágrábból szeretettel 

A botrány begyűrűzött most Horvátországba is. A Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) tényfeltáró újságírók október 3-i publikált cikkükből kiderült, hogy Krk-szigete a  legfontosabb logisztikai bázisa a közel-keleti térségbe irányuló fegyverexportnak, és nemcsak Horvátország, hanem más balkáni ország is ezen keresztül szállít hadianyagot. Mindezt Washington tudtával és közbenjárásával, sőt, a hivatalos dokumentumokból  maga a Pentagon “tüntette el a nyomokat”.

A helyiek számára feltűnt, hogy április óta jelentősen megnövekedett a légi forgalom és többé nem csak az utasszállító repülőgépek, hanem rendszeresen érkeznek a reptérre nagy és zajos, amerikai típusú teherszállító gépek. Az újságírók a nyomozás során 14 “nem azonosított, katonai eszközöket szállító” gépet figyeltek meg. A hivatalos iratok szerint a fegyverek végső felhasználója az amerikai hadsereg. Az amerikaiak az Alan Agencytől, egy horvát állami kézben lévő fegyvergyártó cégtől vásároltak meg a hadianyagot. A horvát vállalat április óta 12,4 millió dollár értékben adott el jugoszláv/szovjet típusú fegyvereket az Egyesült Államoknak.

Viszont akárcsak a cseh fegyvervásárlási botrány esetében, ezek nem érkeztek meg amerikai területre. Az igaz, hogy egy amerikai légibázisra szállították le őket, csak éppen  a Perzsa-öböl mellett fekvő Katarban: Dohától, az ország fővárosától nem messze fekvő Al Udeid támaszponton pakolták ki a horvát és más balkáni államtól összevásárolt hadieszközöket.

Katar ugyanis hivatalosan nem számít vevőnek, ahogyan “papíron” nem részese annak a programnak sem, amely során az Iszlám Állam (ISIS) ellen harcoló fegyvereseket képzik ki. Továbbá a katari hadsereg elsősorban nyugati – amerikai, brit, francia – fegyvereket használ, nem pedig az egykori keleti tömb országainak hadieszközeit. Ezért ezeket a fegyvereket a nyugati országok és a szunnita arab monarchiák által szponzorált csoportoknak – Líbiától kezdve Jemen és Szírián át, egészen Iraki bzárólag – adták oda. Sőt, a BIRN rámutatott arra is, hogy Kuvait szintén úti célként szerepelt, amely a szíriai „mérsékelt felkelők” egyik fő kiképzője és fegyverellátója.

Továbbá az is kiderült a logisztikai feladatokat elvégző azerbajdzsáni Silk Way nevű légitársaság kiszivárogtatott dokumentumokból, hogy nemcsak Horvátország, hanem más balkáni ország, mint például Bulgária, szintén Krk szigetén “csomagolta át” az eladott lőszereket. A 16 millió dollár értékű bolgár lőszereket és töltényt ebben az esetben is Washington vásárolta fel és eredetileg ezeket Németországon keresztül szállították volna le az arab kuncsaftoknak. Csakhogy idővel a német hatóságok véget vetettek ennek a gyakorlatnak: 2016-ban keltezett e-mailek szerint a németek “túlságosan érzékennyé” váltak a balkáni országok felől érkező hadianyagok miatt, mert szerintük azokból nagy valószínűséggel a szélsőséges iszlamista csoportok is részesülnek, amelyek könnyen nyugati célpontok és állampolgárok ellen használhatják fel azokat. Berlin tiltakozása miatt Washington végül Horvátországba, és azon belül is a Krkben lévő repülőtérre irányította át a forgalmat.

A BIRN kérdéseire sem az Alan Agency és sem a Pentagon nem válaszolt. Ugyan Zágráb elismerte, hogy az Egyesült Államok fontos partnere Horvátországnak és a két ország katonai terén szorosan együttműködik egymással, de arról már nem beszélt, hogy ténylegesen kinek is adtak el fegyvereket. Ivica Nekic, a horvát fegyverexporttal és -importtal megbízott ügynökség tagadta, hogy Szíriába vagy más, konfliktusba süppedt országba vittek volna fegyvert. Továbbá ők csak törvényes fegyverüzletben vettek részt és az amerikai partner ezen a téren minden vita felül áll.

Nem először, nem utoljára… 

Ez már nem az első eset, hogy Horvátország ilyenfajta botrányokba keveredik. 2012 telén szaúdi felségjelű gépek repültek Zágrábból Jordániába, ahol felszerelték az országban brit-francia tisztek által kiképzett szíriai fegyveres csoportokat. A BIRN  az Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) együttműködve egy közös nyomozást végzett, amely során kiderítették, hogy nyolc európai ország 2012 óta 1,2 milliárd euró értékben szállítottak fegyvereket a térségbe.

Ezek között pedig Horvátország volt az élen: több mint 300 euró millió értékben adott el fegyvereket Szaúd-Arábiának (126 millió), Jordániának (44 milliót) és a maradékot Egyesült Arab Emírségeknek, Kuvaitnak és Törökországnak szétosztva. Ez több mint 6000 tonnányi hadianyag, amely elsősorban kézifegyvereket és könnyű tüzérségi eszközöket jelentet.

Horvátország csak 2016 februárja és szeptembere között 2600 volt jugoszláv/szovjet és új gyártmányú rakétát, lőszert, illetve töltényt szállított le a Közel-Keletre. A világ a horvát fegyverek felbukkanásáról és szerepéről a szíriai és az iraki háborúkban legelőször nem az oknyomozó újságírókon keresztül szerezhetett tudomást: a szíriai fegyveres csoportok a közösségi médiába felrakott képeiken vagy videóikon gyakran pózoltak olyan horvát fegyverekkel, mint a RBG-6-os gránátvető vagy RAK-12-es rakétavető.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK