A fegyvergyártás mindenütt bombaüzlet – kivéve nálunk

0
793
Rheinmetal

A magyar hadiipar legtöbb cége komoly veszteséggel zárta a tavalyi évet pedig az ukrajnai háború miatt mindenütt növekedtek a hadikiadások Európában.

A hazai hadiipar termékeire nincsen kereslet. Másrészt a magyarországi gyárak csak lassan alkalmazkodnak a gyorsan változó kereslethez míg a vetélytársak az Egyesült Államokban és az Európai Unióban e téren sokkal sikeresebbek voltak.

Eddig a legnagyobb kudarc a Lynx gyalogsági harci jármű, amely a jövőben még bejöhet, de jelenleg olyan eszközöket keresnek a vásárlók, amelyek a harctéren már bizonyítottak.

wikipedia.com

A Rheinmetall, amely a Lynxet is gyártja felfuttatta termelését Magyarországon, de ezt nem követte a profit. Tavaly 27,4 milliárd forintos üzleti eredményt produkált, de nemhogy profit nem volt, de veszteséget mutatott ki a Rheinmetall Magyaroszágon: 5,34 milliárd forintot. Ez persze lehet könyvelési trükk is az adózás elkerülésére.

A Portfolio portál arra is felhívta a figyelmet, hogy Orbán Viktor oroszbarát politikája miatt a NATO – ban és az Egyesült Államokban egyre inkább gyanakodva figyelik Magyarországot, és ennek a magyar hadiipar is megihatja a levét. Közben a többi NATO tagállamban szárnyalnak a hadiipari részvények:

Tíz évig bomba üzlet lesz a fegyvergyártás

Erről nyilatkozott a NATO tagállamok egyik fő fegyverszállítója, aki a konfliktus elhúzódására számít a gázai övezetben és Ukrajnában. A készletek mindenütt rohamtempóban fogynak, ezért a fegyvergyárak maximális kapacitással üzemelnek.

“A geopolitikai feszültségek fegyverkezéshez vezetnek a következő évtizedben”

– nyilatkozta a BBC-nek a Chemring fegyvergyár főnöke. Michael Ord elmondta, hogy a cég nagyon sokféle fegyvert gyárt: az elektronikai háborúhoz szükséges eszközöktől a légi hadviselésig sőt az űr programokba is bekapcsolódtak. 2030-ra el akarják érni az egymilliárd fontos éves üzleti eredményt, ez a jelenleginek a négyszerese!

A fegyvergyár főnöke rámutatott arra, hogy minden NATO tagállam fokozza a fegyverkezését részben azért, hogy támogassa Ukrajnát részben pedig eleget akar tenni az elvárásoknak, melyek szerint az éves GDP 2%-át kell minden tagállamnak katonai célokra fordítania.

Rishi Sunak brit miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy Nagy Britannia túl is teljesíti ezt hiszen a GDP 2,5%-át kívánja erre a célra fordítani. A Munkáspárt vezére, Keir Starmer közölte, hogy amennyiben megnyerik a júliusi választást, akkor ők is betartják a 2,5%-os katonai költségvetés ígéretét.

A brit fegyvergyártás és export már évek óta szárnyal: 2022-ben 70%-kal volt magasabb mint 2021-ben.

Putyin 2022 februárjában támadta meg Ukrajnát. A Hamász 2023 októberi terrorakciója megnövelte a brit fegyver exportot a Közel Kelet irányában.

A hágai nemzetközi bíróság háborús bűnök miatt egyaránt elítéli a Hamász vezetőit és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. Ennek nyomán a skót nemzeti párt, a liberális demokraták és néhány ellenzéki csoport Nagy Britanniában azt követeli a kormánytól, hogy tiltsa be vagy korlátozza a fegyverexportot Izraelbe.

Lord Cameron külügyminiszter  erre azt válaszolta, hogy egy ilyen tilalom csakis a Hamászt erősítené meg. Nagy Britannia különben is csak Izrael fegyver importjának egy százalékát adja vagyis különösebb jelentősége egy tilalomnak nem lenne.

Nagy Britanniában szigorúan szabályozzák a fegyverek exportját, és azt mindenképp igyekeznek elkerülni, hogy a fegyvereket megvásárló külföldi kormány azokat a saját népe ellen használja föl.

Ukrajna a világ legnagyobb fegyver importőre

Az USA a világ legnagyobb fegyverexportőre, a franciák megelőzték az oroszokat, akik visszaestek – állapította meg a stockholmi Békekutató Intézet.

Az Egyesült Államok 17%-kal növelte fegyver exportját az elmúlt évtizedben, Franciaország 47%-kal, Oroszország fegyver exportja az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent: -53%.

Az Egyesült Államok adja a világ fegyver exportjának több mint 40%-át. Blinken külügyminiszter többször is rámutatott, hogy a NATO tagállamok növekvő fegyverkezésének a fő haszonélvezői az amerikai fegyvergyárak hiszen a világ öt legnagyobb fegyver exportőr cége közül négy amerikai: Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman és Raytheon.

A legnagyobb fegyver importőrök India, Szaúd Arábia és Katar. Ukrajna a negyedik helyen áll a stockholmi Békekutató intézet statisztikájában, de ez a megvásárolt fegyverekre vonatkozik. Az önvédelmi háborút folytató ország szinte valamennyi NATO tagállamtól jelentős mennyiségű fegyvert kap ingyen is, hogy megállítsa az orosz agressziót. Ukrajna már 2023-ban a legnagyobb fegyver importőr volt a világon, ha beleszámoljuk azt, hogy a fegyverek jelentős része ingyenes támogatásként érkezett a hadban álló országba – írta a Deutsche Welle.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .