Kezdőlap Címkék Duna aréna

Címke: duna aréna

Ez a Dagály nem az a Dagály!?

Szép lett a Dagály fürdő, és lehet még szebb is. De hiányoznak a fák, s az árnyékuk. A fővárosiak nemrég átadott strandja soha nem lesz olyan, mint volt – írja egyik bejegyzésében a Mentsük meg a Dagály fürdőt nevű Facebook csoport állandó látogatója. Mások azt kifogásolják, hogy ugyanazzal a zuhannyal tussolnak, mint a bezáráskor, de hajszárítóra, sőt, még fogasra sem költöttek. Miközben a mellette lévő Duna Aréna közel 50 milliárdba került.

 

Kicsit megkésve, de elkészült a Dagályfürdő. Pontosabban teljesen azért nincs még kész, a wellness részleg körül még mindig vannak elmaradások, de erről majd később. Ugyanis a fürdőt október elején már átadták a nagyközönségnek. Ez azért nagy szó, mert korábban – még nyár derekán – amikor az átadás részleteiről érdeklődtünk, akkor a Fühü tucatnyi kérdésére a kivitelező csak annyit válaszolt, hogy a „munka ütemesen halad”. Pedig már a kérdések megírásakor is túl voltunk az átadás hivatalos határidején, a válasz megfogalmazásakor már végképp.  Az ütemesen haladó munka azonban végül meghozta gyümölcsét, még akkor is, ha ma nem tudjuk pontosan, hogy a tervezetthez képest mennyit késett a Dagály fürdő avatása. Az átadási ceremónia ezért lehetett rendkívül diszkrét, semmi csinnadratta, semmi szalagátvágás, egyszer csak kinyílt a néhány éve bezárt pénztár.

FH

A végeredmény azonban szép, rendezett, modern. Az őszi napsütés is az úszókat igyekszik kárpótolni a strandmentes évekért. A gyér látogatásnak hála akár magányosan is róhatunk pár ezer métert, az úszómester szerint a víz hőmérséklete 26-27, a brüggölő viszont 36-38 fok közötti. Remélhetően ennyi is marad. A Dagály egyébként két vadonatúj úszómedencével bővült, és pár napja már a wellness részleg is várja a nagyközönséget. Némi üröm az örömben, hogy a merülő medence – bár elkészült – egyelőre használhatatlan. Ugyanis túlságosan mélyre sikeredett. Erdős Péter, a Mentsük meg a Dagályfürdőt honlap népszerű szerkesztője viccelődve mondja: arra gyanakszik, hogy a tervező mélyépítő lehetett, ezért dönthetett a 2 méteres mélység mellett. Jelen pillanatban tehát arra várunk, hogy a medencét a hatósági előírás szerint feltöltsék. Viszont a szaunázók addig is ingyenesen kapnak hideg ásványvizet. Persze pohárban!

Az már önmagában is lehűti a kedélyeket, hogy a termál medencében csak díszként szolgál a régen egyébként folyamatosan működő két nyakzuhany, s néhol levált csempék jelzik, hogy a fürdőnek ezt a részét vagy elfelejtették felújítani, vagy a milliárdokból erre már nem tellett, mert máshová tették. Lehet találgatni. Nos, ezt a problémát gyorsan megoldották. A zuhanyfejeket leszerelték, a helyüket beburkolták. Erre mondják, hogy ügyes.

FH

Ami viszont egyenesen felháborító, hogy a szépen felújított, bár egyhangúan szürke épületben – amilyen az Aréna is – néhány lényeges dolog semmit sem változott. Úgy tűnik, hogy még ma is a két évvel ezelőtt otthagyott öreg hajszárító, fogas, akasztó és zuhanyozó van használatban. És amilyen telhetetlenek, az öltözőbe tükröt is szeretnének a fürdő szerelmesei, de az ezt szóvá tevő levelükre választ sem kaptak. Pedig a Mentsük meg a Dagály fürdőt honlap körül szerveződő több ezer békés fővárosi polgár türelemmel tudomásul vette a beruházó összes átverését.

A perzselő nyárban hoppon maradt úszni, fürödni vágyók persze bosszankodtak, amit a szervezők úgy próbáltak leszerelni, hogy a naponta dráguló, közel 50 milliárdért épített Duna Arénát, miután napközben teljesen üresen kongott, megnyitották a civilek előtt is.  A siker mérsékelt volt. Pedig a belépő ára egyetlen úszásért csupán 500 forint. A feltételezések szerint ezért még szaunázni is lehetett, ugyanis az Arénában jól felszerelt wellness részleg is van. Információink szerint azonban azt soha nem nyitották ki, legfeljebb a sportolóknak.  Erdős Péter azt is elárulta, hogy az Arénát és a Dagály fürdőt összekötő alagutat ugyan komoly összegért megépítették, de használni talán soha nem fogják. Csak terv marad az elképzelés, hogy közös belépővel mindkét intézmény látogatható. Emiatt persze nincs felháborodás, mert a fürdőzők leginkább a Dagályt akarták visszakapni.

A Dagály tehát – ha nem is akkor, nem is úgy, ahogy megígérték –, de  működik. A szép időnek köszönhetően egyre többen keresik fel. Azt azonban még nem tudni, hogy meddig. Ugyanis a felröppent sajtóhírek szerint a komplett létesítmény építtetője, a Bp. 2017 KKft. hamarosan megszűnik. Ennek következményeként veszélybe kerülhet a Dagály fürdőt működtetető Budapest Gyógyfürdővel kötött megállapodás, amely biztosítja, hogy a fürdő medencéiben sporteseményeket ne rendezzenek. Ha viszont a szerződés már nem lesz érvényben, akkor bármi megtörténhet. S mindennek az ellenkezője is. De ezt a víz szerelmesei, akik Dagály ügyben többször befürödtek, jól tudják.

 

A Bp2017 KKft. a fentiekkel kapcsolatban a következő észrevételteleket tette:

  • A dagály strand bezárásakor a Budapesti Gyógyfürdő munkatársai mindent leszereltek, ami használható volt, így a zuhanyfejeket és minden egyebet még a kőszobrokat is elvitték. Korszerű új felszerelést kapott  a fürdő minden helysége.
  • A Duna Arénát és a Dagály fürdőt összekötő alagutat ugyan valóban megépítették, de amíg a két létesítményt két külön cég üzemelteti, a BP.2017 KKft. állami tulajdonban van, a Budapesti Gyógyfürdő a fővárosé addig kihasználni nem lehet.

(szerkesztőségi megjegyzés)
Logikus lenne, ha a két létesítmény üzemeltetését a BP.2017 KKft. venné át hiszen mindkét létesítményt az állam finanszírozta, ki lehetne használni az elkészült alagutat, ha a létesítmények egy kézben üzemelnek, közösen használhatnák az úszni, strandolni, fürdőzni vágyók, így nőhetne a kihasználtság és mindennek tetejében

a bevételből csökkenteni lehetne a beruházásba fektetett tetemes összeget.

50 méteres úszómedence fölött bokszolnak a fiatalok

0

Már csak négy nap választ el az AIBA Férfi és Női Ifjúsági Ökölvívó Világbajnokság augusztus 21-i rajtjától, amelynek az átalakított Duna Aréna ad otthont. A 17-18 évesek versengéseinek történetében ez az első olyan világbajnokság, amelyet egy 50 méteres úszómedence fölött rendeznek meg.

 

Az ilyesfajta lebonyolításnak ugyanakkor hagyományai vannak, hiszen 70 évvel ezelőtt a londoni olimpiai játékok házigazdái létesítményszűkében szintén egy uszodában állították fel a ringeket, miután – az úszókkal felváltva használt – versenymedencét egyszerű eszközökkel bedeszkázták. Amúgy a legendás hírű Papp László is itt lett először olimpiai aranyérmes.

Hetvenkilenc nemzet fiataljai a rajtnál

A jövő keddi ünnepélyes megnyitón 79 nemzet sportolói vonulnak fel. Az AIBA képviselői viszont már ezen a héten a magyar fővárosba érkeztek és az első útjuk a Duna Arénába vezetett. A létesítmény bejárása után Ksenia Em, a nemzetközi szövetség sportosztályának vezetője elégedetten nyilatkozott és elismerését fejezte ki azoknak a szakembereknek, akik egy nap leforgása alatt uszodából minden AIBA előírásnak megfelelő bokszcsarnokot varázsoltak.

Az ökölvívó ring hitelesítésére, és a rendezés olyan fontos feltételeinek az ellenőrzésére, mint amilyen például a szorító megvilágítása, augusztus 18-án, szombaton kerül sor.

Jelképes árú belépőjegyek

A szervezők azt szeretnék, hogy a boksz hazai közössége – versenyzők, edzők, sportvezetők, nem utolsó sorban az érintett családtagok és barátok – minél nagyobb számban látogassanak el a Duna Arénába. Ezt a célkitűzést jól szolgálhatják a jelképesnek nevezhető jegyárak. Augusztus 21-től 29-ig egységesen csupán 400 forint lesz a belépők ára, a döntők napjain, tehát augusztus 30-án és 31-én is csak 1000 forint.

Az m4sport a hivatalos közvetítő

Az ifjúsági világbajnokság hivatalos nemzeti közvetítője az m4sport, amely a versenyek első szakaszában minden nap összefoglalókat készít, és ezeket a késő esti órákban lehet majd megtekinteni, ugyanakkor augusztus 30-án és 31-én a döntőket élő adásban készülnek közvetíteni.

Balzsay Károly szövetségi kapitány hazai premierje

A 2016 szeptemberében szövetségi kapitánynak kinevezett ifj. Balzsay Károlynak ebben a minőségében a mostani lesz az első olyan világversenye, amikor hazai ringben és közönség előtt küldheti csatába a magyar színek fiatal képviselőit.

„A hazai pálya előnyei ugyan kétségtelenek, de versenyző, edző és vezető vállán is nagyobb a teher, azaz a felelősség súlya – nyilatkozta a 39 évével a legfiatalabb magyar szövetségi kapitánynak számító Balzsay Károly.

A megtartás feladata sem könnyű

A premierre készülő szakvezető kilenc fiatal bokszolónak szavazott bizalmat, akik közül a többség, szám szerint heten kisebb-nagyobb vidéki településeket képviselnek, ketten pedig a fővárost.

„Örömteli dolog, hogy mostanra egyre erősebb vidéki bázisokkal számolhatunk, amelyekben sok ügyes és lelkes fiatal készül. Nagy figyelmet és sok törődést igényelnek, a jövőben a megtartásuk számít az egyik legfontosabb feladatnak.” – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy a néhány nap múlva színre lépő fiatalok tudása mennyire „felnőttes”, Balzsay a következő választ adta.

„Mind a kilenc magyar ifjúsági válogatottunk már kiforrottnak nevezhető, rá jellemző stílussal rendelkezik, vannak ugyan még kisebb technikai és taktikai hiányosságaik, de ezeken viszonylag gyorsan javítani lehet. Egyáltalán nem állunk rosszul, a fejlődéshez viszont sok nemzetközi mérkőzésre van szükség.”

A szövetségi kapitány elmondta, hogy a budapesti világbajnokságon várhatóan az orosz, kazah, üzbég, thaiföldi és távolkeleti versenyzők viszik majd a prímet, de az angol iskola képviselőivel is számolni kell.

Jó hír a fiúkról

„Bizony, már 22 esztendővel ezelőtt történt, hogy jómagam Havannában, a junior világbajnokságon ötödik helyezést értem el, egy évvel később pedig a korosztályos Európa-bajnokságon ezüstérmet szereztem. Első éves junior voltam, de a mostani rajtra készülő srácoknál talán egy kicsit tapasztaltabb. A jó hír az, hogy ugyanazt a küzdeni tudást és bizonyítási vágyat látom bennük, mint ami egykor rám is jellemző volt.”

Oszló homály a Dagály körül

A strandszezon kezdetére, május elejére ígérték, ám ha minden igaz, akkor augusztus 17-re már tényleg átadják a fürdőzőknek a Dagály fürdőt. Sokan emlékezhetnek rá, hogy a vizes világbajnokságra készülő Duna Aréna építése előtt felbőgtek a fűrészgépek az ország legszebb strandján és elkezdték kivágni a gyönyörű platánfákat, s igyekeztek eltüntetni a kedvelt medencéket. Csak a fővárosiak felháborodását látva ígérték meg, hogy a világverseny után teljesen felújítják a Dagályt. A fürdő első tervezett nyitása előtt, tavasszal próbáltunk érdeklődni, hogy sikerül-e tartani a határidőt, ám a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának vezetője Fürjes Balázs sajtóosztálya csak annyit közölt, hogy a beruházás ütemesen halad. Az építők ezekben a napokban már tényleg tempósan dolgoznak, korábban azt hitték, hogy a fürödni vágyok már mától is birtokba vehetik a Dagályt. Kiderült azonban, hogy annyira mégsem haladtak olyan tempósan, ahogy remélték, tehát hivatalos nyitás csak a jövő héten, 17-én!

Pár nappal a fürdő hivatalos megnyitója előtt biztató, hogy már elkezdődött a medencék feltöltése. Aki a Duna parton sétál, jól látja, hogy a munkások folyamatosan dolgoznak, a háttérben pedig folytatódnak a tárgyalások az üzemeltetőről, illetve a jegyárakról A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a korszerűsített Dagály továbbra sem tartozik majd a drága strandok közé, a tervek szerint közepes budapesti jegyárakra lehet számítani.

Technikai részletnek látszik, hogy a Budapest 2017 Kft., amely egyelőre a Duna Aréna és a Dagály üzemeltetője is, tárgyalásokat folytat a fürdő üzemeltetéséről a Budapest Gyógyfürdő és Hévizei Zrt vezetőivel. Ennek azért van jelentősége, mert a Duna Aréna és a Dagály Fürdő külön egységként működik majd. Tervezték, de információink szerint összevont jegyek ebben az évben biztosan nem lesznek. Úgy tudjuk, hogy bár az üzemeltetés feltételeiről egy napja megállapodtak a felek – az esetleges kudarc sem lett volna akadálya a strandnyitásnak – de részleteket mindeddig nem hoztak nyilvánosságra. Mindenesetre: amint a jegyárakat nyilvánosságra hozzák, frissítjük a cikkünket.

A versenyuszoda vezetői korábban ígéretet tettek arra, hogy a sportolók nem veszik majd igénybe a strand medencéit, a vízfelületet tehát kizárólag az úszni, sportolni vágyó civileknek tartják majd fenn. Az intézmény vezetői megígérték azt is, hogy az Arénában megrendezett versenyek nem zavarják majd a strand normális működését. Zavartalanul szuperál majd a megújult wellness szolgáltatás, tehát a szauna, gőz is, amit kiegészítettek korszerű merülő medencével. Ezekkel a szolgáltatásokkal egyébként az Aréna is rendelkezik. Meglepetés, hogy a két épületet összekötötték, de a átjárás a nagyközönség számára továbbra sem megoldott.

Duna Aréna

A Dagály korszerűsítése azt is jelenti, hogy teljesen megújult a fővárosiak által kedvelt 50 méteres medence. A korábbit elbontották, s a helyére újat építettek, a medence mellett közösségi teret alakítottak ki, a közelben van büfé, illetve füves napozóterasz is. Miután a versenyzésre is alkalmas medencét kicsit megemelték, ezért úszás közben rálátás nyílik a dunai panorámára. Ugyancsak teljesen megújult a 25 méteres úszó medence, ami a korábbi helyére került, s a kornak megfelelően akadálymentesített felületet alakítottak ki.

Két medencével kevesebb lesz a Dagályban, megszűnik az egyébként népszerű Gomba – amit a tervekben nem szereplő módon lebontottak – és a hullámmedence is. A télen is használható meleg vizes medencét – amit a világverseny idején lefedtek – felújították, lecsempézték. Még a strand megnyitása előtt elkészül a pancsoló medence. Lassan befejeződik a parkosítás, már csak az Aréna közelében végeznek földmunkát. Az ország legszebb strandjának zöldfelülete sokak fájdalmára kisebb lett, viszont elkészült egy játszótér, amelyet nemcsak a strand látogatói vehetek igénybe.  A lakók nagy örömére – és persze követelésére – közterületen újjáépült a Béke kút is, ahonnan sokan vételezhetnek a gyógyító hatású termálvízből.

Megkezdődött a Duna Aréna népszerűsítése is a fővárosiak körében, korábban ugyanis csak versenyzők használhatták az uszodát. Pár napja viszont már civil úszni vágyókat is fogadnak, mégpedig igen kedvezményesen. A felnőtt jegy 800, az ifjúsági 500 forint, a nyugdíjasok ugyanennyiért juthatnak be a versenymedencébe, vagy vehetik igénybe a jakuzzit. Igaz, csak 10 és 14 óra között, hisz kora reggel és késő este továbbra is sportolók használják majd a Duna Aréna medencéit.

Tisztelt Strandlátogatók!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Dagály Strandfürdőt az előzetesen jelzett augusztus 10-e helyett augusztus 17-én nyitjuk meg.
Az augusztus 10-ei dátum egy előzetesen kalkulált időpont volt, amit a műszaki átadás-átvétel és a birtokba adás-átvétel lezárásától tettünk függővé. Az átvétel folyamata a jövő héten fejeződik be, ezért a nyitás időpontját augusztus 17-re tettük át. A tervek szerint augusztus 17-e előtt limitált létszámmal próbaüzemet tartunk a Strandon. A próbaüzem pontos dátumáról honlapunkon tájékoztatjuk a nagyközönséget.
Az átadó ünnepség időpontja nem változott, a látványos és családbarát rendezvényt augusztus 17-én tartjuk meg.

Budapesten lehet a szinkronúszó világkupa-sorozat döntője

0

Erről a FINA elnöke beszélt Budapesten, a junior vb-n.

Cornel Marculescu Szántó Dávidnak, a junior műúszó világbajnokság műsorközlőjének adott interjút. Azt mondta: „Nemrég beszéltünk arról, hogy a jövőben a műúszó Világkupa-sorozat szuperdöntőjét első alkalommal Budapest rendezze. Erről Balogh Sándorral, a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnökével és Gyárfás Tamással már egyeztettünk, ez biztosan újabb csodálatos verseny lenne. Elvégre önöknél

mindig rendkívül megbecsültek a versenyzők, akik jól érzik magukat Budapesten.”

A Duna Arénában öt napon keresztül tartott a vb. Szerdán az egyéni technikai számban és az egyéni szabadprogramban is a jövő nagy egyéniségének tartott orosz Varvara Szubbotyina nyert. Előbbi számban Dávid Janka 19., utóbbiban Szabó Veronka 14. helyen lett.

Az oroszok egyébként minden versenyszámot megnyertek a vb-n,

dupláztak csütörtökön is: a Kszenyija Ladnaja, Jelizaveta Minyajeva páros győzött a technikai számban és a szabadprogramban is. Előbbiben a Dávid Janka, Hungler Szabina páros 16., utóbbiban Dávid Janka és Szabó Veronka 14. lett.

Pénteken sem született meglepetés: az oroszok nyerték a csapatok technikai versenyszámát, a magyarok a 14. helyen végeztek.

Szombaton is két orosz győzelem született: a csapatok szabadprogramjában és a vegyes páros technikai versenyszámban. Ez utóbbi szám most debütált, Mihail Vasziljev és Alina Mantulenko nyerte.

A vasárnap végül

magyar sikert is hozott,

az Apáthy Anna, Gács Boglárka, Hungler Szabina, Kassai Kamilla, Szabó Anna, Dávid Janka, Gerstenkorn Mira, Kassai Dóra, Péntek Lili, Szabó Veronka összeállítású szabadkombinációs csapat ugyanis döntőbe jutott, ami a korosztályos vb-ken még soha nem sikerült.

Végül a 10. helyen végeztek, természetesen az oroszok nyertek, Mantulenko és Vasziljev pedig a vegyes páros szabadprogramját is megnyerte.

A vb két legeredményesebb versenyzője Kszenyija Ladnaja és Jelizaveta Minyajeva lett, négy-négy aranyéremmel.

Kezdődik a budapesti junior szinkronúszó vb

0

Harminckilenc ország közel 300 versenyzője nevezett a világbajnokságra, amely Lisa Schott, a FINA sportági technikai bizottságának elnöke szerint minden idők legjobb versenye lehet. A vb ma kezdődik és vasárnapig tart.

Lisa Schott a verseny előtti sajtótájékoztatón azt mondta: szereti Budapestet, második otthonának tekinti, és a magyarok vendégszeretetét ismerve

biztos abban, hogy óriási siker lesz a vb.

Mint mondta, a Duna Arénában a jövő olimpiai bajnokait láthatják majd a nézők.

Balogh Sándor, a szervezőbizottság elnöke megjegyezte, Budapestet a világban a vizes sportok fővárosaként emlegetik, és bízik abban, hogy újabb sikeres rendezvénnyel tudják öregbíteni a főváros hírnevét.  Egy évvel ezelőtt már zajlott az eddigi legnagyobb magyarországi sportesemény, a vizes világbajnokság. Májusban pedig szinkronúszó világkupát rendeztek ugyanitt, és annak volt olyan győztese, aki juniorkorú, így most itt lesz a mezőnyben.

Szántó Éva, a szervezést végző cég, a Bp2017 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a tavalyi világbajnokságnak köszönhetően

megfelelő tapasztalattal és tudással rendelkeznek

a junior vb sikeres megrendezéséhez, csak az időszak és a volumen más.

Iker Bernadett, a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnökségi tagja arról beszélt, hogy Natalja Taraszova három évvel ezelőtti szövetségi kapitányi kinevezése óta az orosz iskolát követik, a kemény munkának már lassan megvan a gyümölcse, és a bírók is egyre magasabbra értékelik a magyar versenyzők teljesítményét.

Taraszova szerint három éve közepes szinten volt a magyar szinkronúszás, és azóta több szempontból is rengeteget sikerült fejlődnie.

„Bízom abban, hogy a lányok meg tudják mutatni, hogy a közvetlen élmezőny közelében vannak”

– mondta a szövetségi kapitány.

Iker Bernadett az MTI-nek azt is elmondta, hogy a magyar versenyzők eddig a 20. hely körül végeztek a világversenyeken, most a 12-17. helyezés megszerzése a reális számukra. Reméli, hogy a kilenc versenyszámból egy-kettőben be tudnak jutni a döntőbe, vagyis a legjobb 12 közé. Erre leginkább a kombinációs kűrben vagy valamelyik egyéni számban lát esélyt.

Maradhatnak Hosszú Katinkáék a Duna Arénában

0

Aláírtak egy megállapodást, amely szerint június 30-ig rendeződött az Iron Aquaticsszal a pályahasználat.

Május 31-én lejárt az eredeti szerződés, amely szerint Hosszú Katinka klubja, az Iron Aquatics használhatta a Duna Arénát. Korábban olyan hírek érkeztek, hogy a klub nem kezdeményezte a szerződés meghosszabbítását – ez azt jelentette, hogy papíron ma már nem tarthattak volna ott edzést.

A Duna Aréna Facebookon közzétett közleménye szerint azonban

ma mégis megszületett a megállapodás:

ez egyelőre június 30-ig szól, vagyis ebben a hónapban az Iron Aquatics, a legértékesebb magyar sportolónő klubja továbbra is tarthat edzéseket az Arénában.

Örömmel jelentjük be, hogy a mai napi érvényes megállapodás szerint június 30-ig rendeződött az Iron Aquatics-szal a pályahasználati megállapodás!#IronAquatics

Közzétette: Duna Aréna – 2018. június 1.

Egy sajtóbeszélgetésen egyébként a héten Balogh Sándor, a Budapest 2017 Kft. gazdasági igazgatója arra utalt: Hosszú Katinkáék ingyen használták a Duna Arénát, míg mások bérleti szerződést kötöttek.

Az oroszok és az ukránok domináltak a budapesti szinkronúszó világkupán

Összesen nyolc aranyérmet osztottak ki a szinkronúszó világkupa-sorozat budapesti állomásán, a Duna Arénában. Amelyik számban az oroszok elindultak, azt meg is nyerték, az összes többiben az ukránok szerezték meg az első helyet. Ez volt az első felnőtt versenye az oroszok 17 éves szupertehetségének, Varvara Szubbotyinának akiből szakértők szerint a következő évek világsztárja lesz.

Az első szám pénteken a párosok technikai versenye volt, ezt az ukrán Anasztaszja Szavcsuk és Jelizaveta Jakno nyerte. A második helyen a Linda Cerrutti, Constanza Ferro olasz duó végzett, míg a harmadik legjobb eredményt a szintén ukrán Alekszijiva-ikrek, a mindössze 16 éves Marina és Vladiszlava érték el. A világkupa szabályainak értelmében azonban az ugyanabból az országból érkezők közül csak egy egység eredménye számít, így a bronzérmet egy másik ikerpár, az osztrák Anna-Maria és Eirini Alexandri kapta.

Fotó: KTGY

A szabályok érdekessége, hogy a világkupával párhuzamosan futott a Budapest Open nevű verseny is: itt az ukrán ikrek kapták meg a bronzérmet, mert ebben a kiírásban nem volt érvényes a világkupa-szabály.

Anasztaszja Szavcsuk a verseny után azt mondta,

„boldogok vagyunk, hogy újra itt lehetünk Budapesten.

Mindannyian izgatottak voltunk, hiszen az új koreográfiát most mutattuk be először.”

A következő versenyszámot, a csapatok szabadkombinációs kűrjét is az ukránok nyerték, a csapat tagja volt Szavcsuk és Jakno is. A második a spanyol, a harmadik az izraeli csapat lett. Ebben a számban a magyar csapat is indult, és negyedik lett.

„A célunk az, hogy lépésről lépésre haladjunk, és hogy folyamatosan közelítsünk a világ legjobbjaihoz.

Ez ma is sikerült, de pontosan tudjuk, hogy még rengeteget kell dolgoznunk” – értékelt Natalja Taraszova szövetségi kapitány. Ő korábban a Független Hírügynökségnek azt mondta, a világkupában fiatal magyar csapat indul, és elsődleges céljuk a rutinszerzés.

Az izraeliek kapitánya, a korábbi legendás spanyol szinkronúszó, Anna Tarres viszont elégedetlen volt a csapatával: már az eredményhirdetés után közvetlenül elmagyarázta nekik a medenceparton, hogy mit szeretett volna másképp látni, pár perccel később pedig egy extra edzést is tartott.

Fotó: KTGY

Szombaton aztán medencébe ugrottak a sportágat évtizedek óta uraló oroszok is, akik

itt is megmutatták, miért ők a világ legjobbjai.

A csapatok rövidprogramjában hiába szerepeltek nagyszerűen az ukránok, az oroszok még őket is felülmúlták és magabiztosan lettek elsők. A harmadik helyen az olaszok végeztek.

Az orosz csapat egyik legrutinosabb tagja, az olimpiai és nyolcszoros világbajnok Marija Surocskina azt mondta: „A felkészülés közepén járunk, ehhez képest szerintem jól ment. De most eléggé az érzelmek dolgoznak bennünk, mert ilyenkor még harci üzemmódban vagyunk, hiszen holnap is van egy nagyon fontos szám. Azt sem tudnám megmondani, milyen hibákat csináltunk, mert egy dolog, hogy mi milyen érzésekkel jövünk ki a vízből, de a lényeg délután jön, amikor videón visszanézzük a gyakorlatot, és az edzőink részletesen értékelik a látottakat.”

Varvara Szubbotyina a jövő nagy sztárja lehet.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ebben a számban nem a magyar válogatott, hanem két klubcsapat indult: a Medúza hatodik, a BVSC hetedik lett.

Az egyéni rövidprogramban úgy volt, hogy elindul a sportág egyik legnagyobb alakja, az orosz Szvetlana Kolesznyicsenko is, egy térdsérülés azonban megakadályozta ebben. Így viszont

a jövő egyik nagy sztárja ugrott vízbe,

az oroszok 17 éves szupertehetsége, Varvara Szubbotyina. Végül meg is nyerte élete első felnőtt versenyét, Jelizaveto Jakno és az olasz Linda Cerruti előtt. Ebben a számban három magyar indult: Kiss Szofi 8., míg Rényi Luca 12., Fodor Adél 13. lett.

A délutáni számok aztán megint ukrán sikereket hoztak: az úgynevezett highlight kűrben hatalmas fölénnyel nyertek az izraeliek és a szlovákok előtt, majd a Szavcsuk-Jakno páros újabb aranyat szerzett a páros szabadprogramban. Itt, a pénteki versenyhez hasonlóan, az olasz Cerruti-Ferro páros lett a második, az osztrák Alexandri-ikrek pedig újabb bronzérmet nyertek.

Fotó: KTGY

Vasárnap aztán az orosz szupertehetség,

Varvara Szubbotyina ismét elvarázsolta a Duna Aréna közönségét,

és az egész verseny addigi legmagasabb pontszámával nyerte meg az egyéni szabadprogramot.

A 17 éves sportoló előadása még az MTI tudósítóját is lenyűgözte, azt írta róla:

végtagjait bármilyen irányban és szögben képes hajlítani.

Előadása során a sarka nagyjából nagyjából húsz másodpercenként tűnt fel a feje felett, olykor mindkettő.

Szubbotyina, aki hamarosan újra visszatér Budapestre, mert rajthoz áll a júliusi junior világbajnokságon is, azt mondta: „Nagyon örülök, hogy életem első felnőtt versenyén sikerült két aranyérmet nyernem, az eredménnyel is elégedett vagyok, de a junior világbajnokságon még erősebb és még jobb leszek”.

Jelizaveta Jakno, Varvara Szubbotyina és Linda Cerruti
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Mögötte a két ukrán, Jelizaveta Jakno és Anasztaszja Szavcsuk végzett – a világkupa fent már leírt szabálya miatt azonban a bronzérmet Szavcsuk helyett Linda Cerruti kapta. A szám magyar induló közül Kiss Szofi 7., Szabó Veronka 11., Rényi Luca 13. lett.

Nem történt meglepetés az utolsó versenyszámban, a csapatversenyben sem, ezt is a nagy esélyes, 20 éve veretlen oroszok nyerték – produkciójukra

az egész hétvége legmagasabb pontszámát kapták.

A második az ukrán, a harmadik az izraeli csapat lett. A magyaroknál három csapat is indult: a juniorválogatott a negyedik, a H2O hatodik, a BVSC hetedik helyen végzett.

Vagyis, ahogy várható is volt, az oroszok minden számban nyertek, amelyikben elindultak, a többit viszont mind az ukránok nyerték.

Nézegessen további képeket a versenyről:

Három magyar indul egyéniben a szinkronúszó világkupán

0

Péntektől vasárnapig tart a rendezvény Budapesten, a Duna Arénában. Egyéniben a rutinos Kiss Szofi mellett Rényi Luca és Szabó Veronka indul.

Iker Bernadett, a szövetség elnöke sajtótájékoztatón azt mondta: hogy csapatban a BVSC, a H2O és a Medúza képviseli majd a magyar színeket az erős mezőnyben.

„Egy sportág hosszú távú céljainak az érdekében olykor fel kell áldozni a rövid távú sikereket” – mondta, arra utalva, hogy a budapesti viadalra sok országot igyekeztek meghívni, köztük a világ élvonalába tartozó nemzetek képviselőit is.

„Az orosz, az ukrán, a spanyol vagy az olasz csapat érkezésével nagyon komoly konkurenciát csináltunk a magyar válogatottnak”

– mondta Iker Bernadett, aki szerint a nézők így színvonalasabb versengést láthatnak, míg a fiatal magyar válogatott tagjai tovább fejlődhetnek.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a műúszás modern, dinamikus, látványos sportág, a hazai rendezésű világkupa pedig még közelebb hozza a kedvelőit a versenyzőkhöz és a sportághoz.

Natalija Taraszova, a magyar válogatott orosz szövetségi kapitánya elmondta:

sok fiatal van a csapatban,

ezért tartja fontos lépésnek a múlt heti, szlovákiai vk-n szerzett bronzérmet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem elégednek meg ennyivel, és bíznak benne, hogy az erős budapesti mezőnyben is a legjobbjukat tudják majd nyújtani. Ő korábban a Független Hírügynökségnek azt mondta: a budapesti versenyek a fiatal szinkronúszók számára életük nagy eseményét jelentik.

A válogatott legrutinosabb tagja, Kiss Szofi már olimpián is versenyzett, szerinte a hazai pálya nem jelent terhet számukra. Azt mondta: „sokkal inkább élmény, plusz motiváció, hogy ott szerepelhetünk, ahol tavaly a magyar úszók olyan gyönyörű eredményeket értek el”. Mint mondta, folyamatosan érkeznek a riválisok, akiket látnak edzeni a Duna Arénában, de

„ettől még több lesz bennünk az adrenalin, ami még nagyobb koncentrációra, még több munkára ösztönöz”.

Rényi Luca szerint egyéniben nehezebb lehet a versenyzés, mert ott egymagának kell magára vonnia és ott is tartania a nézők, illetve a pontozók figyelmét, míg csapatban a sok látványos elemmel ez könnyebben működik. „Régóta edzünk már a Duna Arénában, ami üres lelátók előtt kicsit ijesztő. De sikerült már kiismernünk a medencét, és az ob-n versenyezhettünk is. Remélem ez, valamint a nézők biztatása előnyt jelent majd a verseny során” – mondta.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a tavalyi, vizes vb-nek itthon és nemzetközi szinten is máig érezhető visszhangja van, amiből

nemcsak az érintett sportágak, hanem az ország is sokáig profitál még.

Szántó Éva, a szervezőbizottság ügyvezetője pedig azt mondta, hogy a hétvégi versennyel debütál az átalakított Duna Aréna, amelynek befogadóképességét a tavalyi 12 ezerről 5300-ra csökkentették.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy jegyeket az Eventim hálózatán keresztül lehet venni, az angyalföldi iskolák diákjai pedig ingyen tekinthetik meg a versenyt.

Elindul a focizás az Aréna körül

0

Heves indulatokat váltott ki a hazai – és egyes információk szerint a nemzetközi – berkekben, hogy a vizes világbajnokság lezárultával, lényegében még a vendégek egy részének jelenlétében, negatív felütésű írások jelentek meg a magyar sajtóban.

A szervező bizottság, mint hallhattuk egynémely tagjától, nem győzte besöpörni az elismerő mondatokat, azt a sok-sok szuperlatívuszt, amelyet bezsebelhetett Magyarország, azt honorálandó, hogy rövid két éve alatt összehozta mindazt, ami egy ilyen világbajnoksághoz szükséges, mégis: itthon kezd negatívba fordulni a siker. Tegyük hozzá, nem teljesen jogtalanul, bár talán illik különválasztani magát a versenyt, a szervezést, a létesítmények nagyszerűségét, a helyszínek által nyújtott fantasztikus kulisszát attól, hogy mennyibe került ez a világbajnokság az adófizetőknek, miért lett sokszorosa annak, mint amit előzetesen elképzeltek, mi történt a környezettel, a mi kerül a kivágott fák helyébe és mi lesz a sorsa a létesítményeknek, konkrétan a Duna Arénának.

A fuhu.hu, a maga szerény eszközeivel igyekezett moratóriumot hirdetni a vb alatt; úgy találtuk, hogy mindannyiunk érdeke a sikeres versenylebonyolítás. Nem azt akartuk, hogy hallgasson a magyar sajtó, még kevésbé, hogy elhallgasson bármit, pusztán azt javasoltuk: ami várhat a vb végéig, az várjon is. Nem állítjuk, hogy a felhívásunk feltétlenül eredményesnek bizonyult, még azt sem, hogy nagy hullámokat vert – egy-két kritikai megjegyzés azért érkezett -, de tényszerűen megállapíthatjuk:

a magyar sajtó az esemény alatt nem nagyon támadta a rendezvényt.

Túl vagyunk rajta, itt az idő. Biztosak vagyunk benne, hogy kérdés-cunami fogja elárasztani az illetékeseket: mi és miért került több, mint hárommilliárdba a megnyitó ünnepségen, hogyan lett az összköltség végül 170 milliárd, miért lett olyan sivár a környezet, mi lesz a Dagállyal. És igen azt, amit a hétfői Népszava a címlapján tálalt: mi lesz a Duna Aréna sorsa?

A fuhu.hu információi szerint valóban súlyos a gond:

az úszó- és műugró világbajnokság helyszíne, a jelek szerint a kutyának se kell.

Természetesen ez nem árnyékolja be a rendezés nagyszerűségét és azt, hogy a résztvevők maximális elégedettséggel távoztak Magyarországról, de mi itt maradunk és itt marad az Aréna is, de vajon kinek a kezelésében? (Sok olyan olimpiaáról olvashattunk, ahol, utóbb, a létesítményeket nem tudták fenntartani, szép lassan mennek tönkre, rozsdásodnak el, stb…)

A Duna Aréna, illetve a vb sikere érdekében, az állam kezébe vette a területet, ha nem is kisajátította, de átmeneti időre birtokba vette a Dagályt és környékét. Törvényt is alkotott rá, többek között azt is előírta, hogy hány fát kell majd telepíteni a későbbiek során. A törvény lényege azonban nem ez volt, sokkal inkább az, hogy az építkezést ne lassítsa egyetlen bürokratikus jogszabály és hatóság sem, mindent meg lehessen soron kívül, hosszas engedélyeztetési lejárásokon és szabályokon keresztül.

Így lett a Dagály területe az államé, mostanáig.

Mostantól azonban vissza kellene vennie a fővárosnak, amiről viszont Tarlós István hallani sem akar.

Azt nyilatkozta egy alkalommal, hogy esze ágában sincs a Fürdőigazgatásnak – azaz Budapestnek – a Duna Arénát integrálni, arra ugyanis nincs forrás. Tóth József, a XIII. kerület, azaz a Dagály helyszínének polgármestere hasonlóan nyilatkozott; a Népszava ugyan több, mint egymilliárd forintról ír, ahogy fogalmaz: alsó hangon ennyibe kerülne az üzemeltetés, a polgármester ezt az összeget ötszázmillió és egymilliárd közé helyezi. De Angyalföldnek nincs erre pénze, tehát szóba se jöhet a kerület, mint fenntartó.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Fürjes Balázs, a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos a vitatott kérdésben nem foglalt állást – feltehetően túlmegy a hatáskörén -, ugyanakkor azt állította egy interjúban, hogy a Duna Arénában mindig telt ház lesz, nem vitatható, hogy maximálisan lesz használva. A kormánybiztos a klubok edzéslehetőségéről, a versenyek helyszínéről, az iskolások úszás lehetőségeiről beszélt, amiből persze még nem következik, hogy mindezek elegendő bevételt is képesek produkálni.

Augusztus 1. van. És két nappal a világbajnokság lezárása után ott tartunk, hogy

e pillanatban nincs működő Dagályunk, de van egy gazdátlan, ámbár ma még pompás uszodánk.

A vizes vb záró sajtótájékoztatóján, a Duna Arénában Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter annyit mondott: nyár végéig az aréna üzemeltetése a Budapest 2017 és a Nemzeti Sportközpont között oszlik meg. Hogy ezután mi lesz, azt még nem tudni.

Ugye milyen szép a hely, ugye milyen nagyszerű a közönség?

A közönség biztatása és szeretete sokat segít a versenyzőknek Van, akit persze nyomaszt a sok szeretet, elvárásként éli meg, de a legtöbb sportolónak erőt ad a versenyhez. El is mondják ezt az úszó vb-n megkérdezett versenyzők. Hogy mennyire csodás ez az uszoda, és mennyire nagyszerű a közönség. Persze, nem mindenkinek jut ez eszébe, főleg közvetlenül azután, hogy minden erejét latba vetve, abszolválta a versenyt.
Levegőt próbálnak szerezni valahonnan, túlélni a versenyt követő perceket. Kicsit sajnáljuk is őket, amiért ilyenkor, enyhén oxigénhiányos állapotukban kérdezik meg őket a versenyről. Akár sikeresek voltak, akár vesztettek, nyilatkozniuk kell. A legtöbben maguktól is elmondják, hogy milyen szép a környezet, ahol versenyezhetnek, és hogy milyen sokat jelentett számukra a közönség biztatása. Akinek magától nem jutnak eszébe ilyen magasztos gondolatok, annak a riporter szokott segíteni. Aki nem mondja magától, attól megkérdezik. Sokat segített neked a közönség biztatása? Ugye, hogy milyen jó ilyen szép uszodában versenyezni?
Igen, sokat segített. Igen, nagyon jó. Mintha csak ki lett volna adva a versenyzőket kérdező sajtómunkásoknak, hogy rákérdezzenek a közönségre és az uszodára. Mert a közönség ugye, a magyar emberek, az uszoda pedig… Az uszoda tényleg szép. Ha kívülről nem is, de legalább belülről. És tényleg nagyon sokba került, és tényleg nem tudni, hogy mit lehet majd kezdeni vele a világbajnokság után. Ki fogja pédául üzemeltetni, merthogy a fenntartása nem két igencsak költséges. És fűthetővé is kell majd tenni, mert jelenleg nem az. Létezhet egy belső utasítás a köztévénél, amely arról szól, hogy tessék rávezetni a versenyzőket: mondják el, mennyire jó az uszoda, ahol versenyeznek.
Mert akkor a néző, aki tudja, hogy ez a csodaszép uszoda milyen rettentően sok pénzbe került, és sejtései is vannak arról, hogy az eredeti összeghez képest nagyságrendekkel drágábbra sikeredett, ettől majd valamennyire lenyugszik. És ebben a lenyugodott állapotában már nem az jár a fejében, hogy egyesek – nem a versenyzőkre gondolunk – milyen sokat kerestek ezen a világbajnokságon.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK