Összesen nyolc aranyérmet osztottak ki a szinkronúszó világkupa-sorozat budapesti állomásán, a Duna Arénában. Amelyik számban az oroszok elindultak, azt meg is nyerték, az összes többiben az ukránok szerezték meg az első helyet. Ez volt az első felnőtt versenye az oroszok 17 éves szupertehetségének, Varvara Szubbotyinának akiből szakértők szerint a következő évek világsztárja lesz.

Az első szám pénteken a párosok technikai versenye volt, ezt az ukrán Anasztaszja Szavcsuk és Jelizaveta Jakno nyerte. A második helyen a Linda Cerrutti, Constanza Ferro olasz duó végzett, míg a harmadik legjobb eredményt a szintén ukrán Alekszijiva-ikrek, a mindössze 16 éves Marina és Vladiszlava érték el. A világkupa szabályainak értelmében azonban az ugyanabból az országból érkezők közül csak egy egység eredménye számít, így a bronzérmet egy másik ikerpár, az osztrák Anna-Maria és Eirini Alexandri kapta.

Fotó: KTGY

A szabályok érdekessége, hogy a világkupával párhuzamosan futott a Budapest Open nevű verseny is: itt az ukrán ikrek kapták meg a bronzérmet, mert ebben a kiírásban nem volt érvényes a világkupa-szabály.

Anasztaszja Szavcsuk a verseny után azt mondta,

„boldogok vagyunk, hogy újra itt lehetünk Budapesten.

Mindannyian izgatottak voltunk, hiszen az új koreográfiát most mutattuk be először.”

A következő versenyszámot, a csapatok szabadkombinációs kűrjét is az ukránok nyerték, a csapat tagja volt Szavcsuk és Jakno is. A második a spanyol, a harmadik az izraeli csapat lett. Ebben a számban a magyar csapat is indult, és negyedik lett.

„A célunk az, hogy lépésről lépésre haladjunk, és hogy folyamatosan közelítsünk a világ legjobbjaihoz.

Ez ma is sikerült, de pontosan tudjuk, hogy még rengeteget kell dolgoznunk” – értékelt Natalja Taraszova szövetségi kapitány. Ő korábban a Független Hírügynökségnek azt mondta, a világkupában fiatal magyar csapat indul, és elsődleges céljuk a rutinszerzés.

Az izraeliek kapitánya, a korábbi legendás spanyol szinkronúszó, Anna Tarres viszont elégedetlen volt a csapatával: már az eredményhirdetés után közvetlenül elmagyarázta nekik a medenceparton, hogy mit szeretett volna másképp látni, pár perccel később pedig egy extra edzést is tartott.

Fotó: KTGY

Szombaton aztán medencébe ugrottak a sportágat évtizedek óta uraló oroszok is, akik

itt is megmutatták, miért ők a világ legjobbjai.

A csapatok rövidprogramjában hiába szerepeltek nagyszerűen az ukránok, az oroszok még őket is felülmúlták és magabiztosan lettek elsők. A harmadik helyen az olaszok végeztek.

Az orosz csapat egyik legrutinosabb tagja, az olimpiai és nyolcszoros világbajnok Marija Surocskina azt mondta: „A felkészülés közepén járunk, ehhez képest szerintem jól ment. De most eléggé az érzelmek dolgoznak bennünk, mert ilyenkor még harci üzemmódban vagyunk, hiszen holnap is van egy nagyon fontos szám. Azt sem tudnám megmondani, milyen hibákat csináltunk, mert egy dolog, hogy mi milyen érzésekkel jövünk ki a vízből, de a lényeg délután jön, amikor videón visszanézzük a gyakorlatot, és az edzőink részletesen értékelik a látottakat.”

Varvara Szubbotyina a jövő nagy sztárja lehet.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ebben a számban nem a magyar válogatott, hanem két klubcsapat indult: a Medúza hatodik, a BVSC hetedik lett.

Az egyéni rövidprogramban úgy volt, hogy elindul a sportág egyik legnagyobb alakja, az orosz Szvetlana Kolesznyicsenko is, egy térdsérülés azonban megakadályozta ebben. Így viszont

a jövő egyik nagy sztárja ugrott vízbe,

az oroszok 17 éves szupertehetsége, Varvara Szubbotyina. Végül meg is nyerte élete első felnőtt versenyét, Jelizaveto Jakno és az olasz Linda Cerruti előtt. Ebben a számban három magyar indult: Kiss Szofi 8., míg Rényi Luca 12., Fodor Adél 13. lett.

A délutáni számok aztán megint ukrán sikereket hoztak: az úgynevezett highlight kűrben hatalmas fölénnyel nyertek az izraeliek és a szlovákok előtt, majd a Szavcsuk-Jakno páros újabb aranyat szerzett a páros szabadprogramban. Itt, a pénteki versenyhez hasonlóan, az olasz Cerruti-Ferro páros lett a második, az osztrák Alexandri-ikrek pedig újabb bronzérmet nyertek.

Fotó: KTGY

Vasárnap aztán az orosz szupertehetség,

Varvara Szubbotyina ismét elvarázsolta a Duna Aréna közönségét,

és az egész verseny addigi legmagasabb pontszámával nyerte meg az egyéni szabadprogramot.

A 17 éves sportoló előadása még az MTI tudósítóját is lenyűgözte, azt írta róla:

végtagjait bármilyen irányban és szögben képes hajlítani.

Előadása során a sarka nagyjából nagyjából húsz másodpercenként tűnt fel a feje felett, olykor mindkettő.

Szubbotyina, aki hamarosan újra visszatér Budapestre, mert rajthoz áll a júliusi junior világbajnokságon is, azt mondta: „Nagyon örülök, hogy életem első felnőtt versenyén sikerült két aranyérmet nyernem, az eredménnyel is elégedett vagyok, de a junior világbajnokságon még erősebb és még jobb leszek”.

Jelizaveta Jakno, Varvara Szubbotyina és Linda Cerruti
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Mögötte a két ukrán, Jelizaveta Jakno és Anasztaszja Szavcsuk végzett – a világkupa fent már leírt szabálya miatt azonban a bronzérmet Szavcsuk helyett Linda Cerruti kapta. A szám magyar induló közül Kiss Szofi 7., Szabó Veronka 11., Rényi Luca 13. lett.

Nem történt meglepetés az utolsó versenyszámban, a csapatversenyben sem, ezt is a nagy esélyes, 20 éve veretlen oroszok nyerték – produkciójukra

az egész hétvége legmagasabb pontszámát kapták.

A második az ukrán, a harmadik az izraeli csapat lett. A magyaroknál három csapat is indult: a juniorválogatott a negyedik, a H2O hatodik, a BVSC hetedik helyen végzett.

Vagyis, ahogy várható is volt, az oroszok minden számban nyertek, amelyikben elindultak, a többit viszont mind az ukránok nyerték.

Nézegessen további képeket a versenyről:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .