Kezdőlap Címkék Bild am Sonntag

Címke: Bild am Sonntag

Kirúgják a neonáci tisztet a Bundeswehrből

Egy elit alakulat tisztjét azért távolítja el a német hadsereg, mert kapcsolatban áll szélsőjobboldali szervezettel. Két másik katona is szolgál ugyanabban az elit alakulatban. Őket azzal gyanúsítják, hogy Heil Hitlerrel üdvözlik egymást! Erről számolt be a Bild am Sonntag.

Az elit alakulat tisztje több fordulót is lehúzott Afganisztánban, ahol a németek nagy szerepet játszottak a békefenntartásban. A belső elhárítás hónapokig vizsgálta a tisztet amíg eljutottak arra a következtetésre, hogy szélsőjobboldali kapcsolatai veszélyeztetik az elit alakulat morális egységét. A Bild am Sonntag értesülései szerint a szóban forgó tiszt ügyét a Bundeswehr kivizsgálta, és ennek eredményeképp a neonáci katona távozik a hadseregtől. A hadügyminiszter asszony, aki a CDU vezetője, hangsúlyozta, hogy a Bundeswehr különleges alakulatánál teljes mértékben megengedhetetlen, hogy a katonák szélsőséges szervezetekkel ápoljanak kapcsolatokat Németországban vagy azon kívül.

Duda: A németeknek kárpótlást kell fizetniük a második világháborúért!

0

Andzrej Duda elnök erről a Bild am Sonntag című német lapnak nyilatkozott. Megemlítette, hogy beszéltek erről Berlinben Frank-Walter Steinmeier államfővel is amikor nemrég ott járt. “Egyetlen német politikai erő sem tagadja, hogy a németek bűnöket követtek el a második világháború során! Ez jó alap a tárgyalásokra”- hangsúlyozta Andrzej Duda köztársasági elnök.

Lengyelország valódi vezetője, Jaroslaw Kaczynski időről időre visszatér a témára: Németországnak kárpótlást kell fizetnie azért, mert többmillió embert meggyilkolt lengyel terülteken és rengeteg értéket elpusztított. Németország hivatalos álláspontja az, hogy az ötvenes évek elején rendezték a kérdést. Ettől függetlenül a jövő héten erről is tárgyalnak Varsóban a német és a lengyel vezetők.

Lengyelország jelenlegi vezetői jelentős részben Németország bűntudatára építik uniós politikájukat. A nácik 1939 szeptemberében lerohanták Lengyelországot, melynek területét csak 1945-ben szabadították fel a szovjet csapatok. A holokauszt legnagyobb tömeggyilkosságait Lengyelország területén követték el. Ezekben a gyilkosságokban lengyelek is részt vettek, de a jelenlegi varsói kormányzat nemigen siet ezt elismerni. Emiatt a lengyel holokauszt törvényt komoly bírálatok érték Izraelben, Németországban és az Egyesült Államokban is.

A jelenlegi lengyel kormányzat egyértelműen épít a hagyományos német és oroszellenes nacionalizmusra miközben maximálisan támaszkodik az Egyesült Államokra. Varsó 2 milliárd dollárt ajánlott Trump elnöknek azért, hogy jelentős amerikai támaszpont épüljön Lengyelországban. Amikor Trump elnök Európában járt csakis Varsót kereste fel az egykori szocialista államok fővárosai közül, mert ott a népszerűsége töretlen, míg Európa más részein tömegek tiltakoznak az USA elnökének nacionalista politikája ellen.

“Németország becsülete forog kockán”

0

A német kormány több tagja is kiállt a chemnitzi események negatív hatásai ellen. Az üzenet: harcolni kell az idegengyűlölet és a fajgyűlölet ellen.

„Szembe kell szállnunk a fajgyűlölettel” – szögezte le Heiko Maas német külügyminiszter. A chemnitzi események kapcsán a Bild am Sonntag című lapnak nyilatkozva a német diplomácia vezetője kifejtette: generációja természetesnek tartja a demokráciát, amit készen kapott, ám a chemnitzi események megmutatták, hogy fel kell kelnünk a díványról, és harcolni kell az idegengyűlölet és a fajgyűlölet ellen Németországban.

„Meg kell akadályozni, hogy még egyszer hitleri karlendítéssel köszöntsék egymást a nácik az utcán Németországban” – szögezte le a szociáldemokrata Heiko Maas.

Katarina Barley igazságügyi miniszter bejelentette, alaposan kivizsgálják, hogy ki szervezte a neonáci megmozdulásokat a chemnitzi események idején. Ha kiderül, hogy illegális szélsőjobboldali szervezetek állnak a tüntetések mögött, akkor lesújtunk rájuk – ígérte.

Chemnitzben azzal kezdődött a neonáci tüntetés sorozat, hogy két migráns megkéselt egy 35 éves német embert. Chemnitz, az egykor NDK-s Karl Marx Stadtnak olyan régióban fekszik, ahol erős az Alternative für Deutschland (AfD) szélsőjobboldali párt befolyása. A legutóbbi választáson a kormány menekültpolitikáját ellenző párt sok szavazatot szerzett. A párt a harmadik erő a Bundestagban.

Az egykori NDK területén az AfD és más szélsőjobboldali szervezetek befolyása egyébként jóval nagyobb mint Németország nyugati részén, pedig ott jóval több bevándorló él.

„Szégyellem magam azért, ami Chemnitzben történt”

–  jelentette ki Peter Altmaier, Angela Merkel korábbi kancelláriaminisztere, jelenlegi gazdasági miniszter.

Heiko Maas a Bild am Sonntagban beszélt arról is, hogy Chemnitz külföldi visszhangja is rendkívül negatív. Ez egy másik ok, amiért aktívan fel kell lépni a neonácik ellen Chemnitzben és másutt.

„Németország becsülete forog kockán” – húzta alá.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK