Véget ért a Budapest Pride

0
1344
MTI Fotó: Mónus Márton

Ellentüntetők és bekiabálók voltak, de végül is komoly incidens nélkül ért véget szombat délután a 23. Budapest Pride programsorozat záró rendezvénye, a „Merj nagyot álmodni!” mottóval meghirdetett felvonulás.

 

A társadalmi kirekesztés ellen, az azonos neműek házassághoz és gyermekvállaláshoz való jogáért demonstráltak a 23. Budapest Pride fesztivál felvonulói szombaton Budapesten.

Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) és támogatóik a Városligeti fasorban gyülekeztek, majd a Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett felvonulás több ezer résztvevője az Andrássy út-Nagymező utca-Bajcsy Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon a Kossuth Lajos térre, az Országház elé vonult.

A menet élén szivárványszínű zászlókkal és luftballonokkal feldíszített, nyitott platójú kamion haladt.

Az emberek több kamionon, illetve a menetben ugyancsak szivárványszínű zászlókat lobogtatva énekeltek és táncoltak a dübörgő zenére.

Nagy Szilvia, a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke a menet indulásakor hangsúlyozta:

a felvonulással is tiltakozni kívánnak a társadalmi kirekesztés ellen,

egyben ünnepelni az LMBTQ-közösség sokszínűségét és a szeretetet.

Bejelentette, hogy a demonstráción, civil szervezetek és gazdasági társaságok mellett részt vesznek a Párbeszéd, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Magyar Szocialista Párt és a Momentum képviselői.

A Kodály köröndnél a menetet kordon mögött álló ellentüntetők fogadták, akik, az „Undorító a másságotok!” feliratú molinót tartottak maguk előtt. Többen a motorjaikat bőgették.

Szintén ellentüntetők várták a felvonulókat az Oktogonnál. Néhányan bejutottak a fesztivál résztvevői közé, azonban a rendőrök egy kapualjba szorították őket.

A Kossuth Lajos téren Csikós Ádám a szervezők nevében arról beszélt, hogy az államnak biztosítani kell az azonos nemű párok számára a házasság és a gyermekvállalás, a gyermekek örökbefogadásának lehetőségét. Közlése szerint büszke arra, hogy az egyhónapos fesztivál ideje alatt Budapesten és öt további városban mintegy száz programra került sor. Ugyanakkor dühös azért, hogy Magyarországon ma sem biztosított a jogegyenlőség az LMBTQ emberek számára.

Nincs rendben, ha egy politikai rendszer az állampolgárokra erőlteti a nézeteit – mondta a szónok.

Amikor a menet eleje az Andrássy úton az Oktogonhoz ért, a vége akkor hagyta el a Kodály köröndöt. A Kossuth téren, miközben a záróbeszéd zajlott, az Országház főbejárata melletti ablakból egy szivárványszínű és egy európai uniós zászlót lógattak ki. A Demokratikus Koalíció képviselői a Pride és az Európai Unió zászlóit a DK parlamenti irodájának ablakából kifüggesztve köszöntötték a felvonulás résztvevőit. (A DK erről szóló közleménye itt olvasható.)

A felvonuláson a rendőrség több embert igazoltatott, egyéb intézkedés nem volt. A rendezvény rendben véget tért.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .