Boris a török

0
971
Forrás: Flickr

Így ünnepli a kormánypárti sajtó Törökországban Nagy Britannia miniszterelnökét, Boris Johnsont. “A szőkék – így hívták őket a faluban”- mesélte Kalfatban /Észak Anatólia / egy helyi lakos, aki meg van győződve arról, hogy Nagy Britannia miniszterelnöke azért szőke , mert a dédapja, Ali Kemal pasa is az volt! Erdogan elnök úgy üdvözölte Őfelsége miniszterelnökét mint aki a szultán birodalmából származik, és ezért sokat tehet azért, hogy javuljanak Nagy Britannia és Törökország kapcsolatai.

A jeles ős gúnyolódott az iszlámon, ezért agyonverték

Ali Kemal, aki 1867-ben született a szultán birodalmában éppúgy újságíróként kezdte mint Boris Johnson. Azután karriert csinált a politikában és belügyminiszter lett a kormányban. Fellépett a nők kötelező fátyol viselete ellen, és állást foglalt a nemzeti és vallási kisebbségek védelmében. Elítélte az örmény népirtást. Nőül vett egy brit hölgyet és sietve Nagy Britanniába távozott, mert honfitársainak többsége enyhén szólva nem osztotta toleráns nézeteit. Aztán családját hátrahagyva hazatért szülőföldjére, hogy modern állammá formálja a szultán birodalmát. Támogatta az entente akcióját, mely görög, brit és francia csapatok részvételével próbálta meg átalakítani a szultán birodalmát. A kísérlet megbukott. Győzött Kemal Atatürk pasa, aki szintén át akarta alakítani a szultán birodalmát, de török nemzeti alapon. Ellenfelei elcsípték az ezzel szembeálló Ali Kemalt, akit meglincseltek majd agyonvertek /1922/. Boris Johnson mint Nagy Britannia akkori külügyminisztere 2016-ban tisztelgett dédapja emléke előtt amikor meglátogatta annak szülőfaluját Törökországban.

Boris Johnson Nagy Britannia utolsó miniszterelnöke lehet

Ali Kemal dédunokája úgy került hatalomra Londonban , hogy megígérte: mindenképp kivezeti hazáját az Európai Unióból október végéig. A skótok máris közölték: nem kérnek ebből, mert szívesebben maradnának az Európai Unióban viszont kilépnének az Egyesült Királyságból! Nicola Sturgeon skót főminiszter Nagy Britannia utolsó miniszterelnökének titulálta Boris Johnsont. Hasonló húrokat pengetnek Észak Írországban, ahol újra felmerült a zöld sziget egyesítése. Fura módon Boris Johnson hasonló helyzetbe kerülhet mint jeles őse, aki egy birodalom végnapjaihoz asszisztált. Persze minden birodalom másképp szűnik meg, így Boris Johnson aligha kockáztat oly rémes véget mint amely jeles ősét érte Törökországban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .