A csehek megosztottságát jelzi Orbán megítélése

0
293
Pinterest

A leginkább euroszkeptikus csehek szemében Orbán a harmadik legkedveltebb külföldi vezető. Őt azonban az Európa-párti új szlovák államfő és Ferenc pápa előzi meg.

Legendás a csehek erős fenntartása az EU-val szemben, és ezt a megosztottságot jelzi az a felmérés, amit a STEM közvélemény-kutató készített júniusban külföldi vezetők megítéléséről. (A legutóbbi Eurobarometer-felmérésés, amelyről itt írtunk pár napja, azt mutatja, hogy a csehek alig 366 százaléka hisz az EU-ban, az eurót mindössze 26 százaléka támogatná. A magyar adatok 57, illetve 55 százalék.)

Liberálistól a felforgatókig

A felmérés szerint a külföldi személyiségek közül a csehek Zuzana Caputová június közepén hivatalba lépett szlovák államfő személyiségét és tevékenységét értékelik a legjobban. Őt Ferenc pápa és Orbán Viktor magyar miniszterelnök követi.

Az elkötelezetten EU-párti liberális Caputová személyiségét és munkáját a megkérdezettek 71 százaléka, Ferenc pápáét 63 százaléka, míg

Orbánét már csak 48 százaléka értékelte pozitívan.  

A STEM három éve készített hasonló felmérésén Orbán Viktor a hatodik volt.

A mostani listán az első három helyezett után következők csoportja is amolyan „vegyesfelvágott”. A Brexitet – személyes meggyőződése ellenére – levezényelni próbáló, az eddigi kudarc miatt júniusban lemondott Theresa May volt brit kormányfő alig egy ponttal követi Orbánt. Az EU-t ellenben megreformálni kívánó Emmanuel Macron francia elnök 40, a nyugati fellazítást, felforgatást irányító Vlagyimir Putyin orosz elnök 36 százalékos pozitív értékelést kapott.

A lista másik felében Jaroslaw Kaczynski volt lengyel kormányfő (35 százalék), Angela Merkel német kancellár (25), Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke (24), Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (24) és Hszi Csin-ping kínai elnök (18) van. Itt is található tehát Európa-párti demokrata és euroszkeptikus autokrata.

Az elutasítás-listán Zuzana Caputová tevékenységét a megkérdezettek 14 százaléka értékelte rossznak, Ferenc pápáét 27 százalékuk, Orbán Viktorét pedig 29 százalék. A lista többi szereplője ennél jóval kedvezőtlenebb értékelést kapott.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .