Az USA hírszerzést sokkolta a Hamász meglepetésszerű támadása Izrael ellen

0
1235
twitter.com

Semmiféle előrejelzés sem érkezett az amerikai hírszerzéshez arról, hogy a Hamász palesztin szervezet rakétákkal támadja meg Izraelt. A CNN-nek elmondta egy magát megnevezni nem kívánó magasrangú tiszt, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben az izraeli titkosszolgálatra támaszkodik ebben az ügyben.

Izraelnek ugyanis kiváló a hírszerzése, és különösen annak informatikai részlege az egyik legjobb a világon, amelyik szinte minden kódot meg tud fejteni. Mégsem észlelték a Hamász támadásának előkészületeit. Miért nem? Ezt még évekig vizsgálni fogjuk – mondták a hírszerzés szakértői a BBC-nek.

“Minket meglepett a támadás. A hibákról most nem beszélnék, mert háborúban állunk. Abban viszont biztos vagyok, hogy a háború után az lesz az egyik legfontosabb feladatunk, hogy ezt kivizsgáljuk”

– mondta a CNN tudósítójának Richard Hecht alezredes, az izraeli hadsereg egyik szóvivője.

“Ez a hírszerzési kudarc még a Jom Kippur háborúnál is rosszabb”

Ezt mondta a New York Timesnak egy veterán izraeli haditudósító a Hamász támadása után. Ötven évvel ezelőtt Egyiptom és Szíria meglepetésszerű támadást indított Izrael ellen a Szovjetunió támogatásával. Izrael csak nehezen verte vissza a támadást, de Kissinger akkori amerikai külügyminiszter elutazott Egyiptomba, ahol sikerült meggyőznie Szadat elnököt: szakítson a Szovjetunióval! Egyiptom átállt az USA oldalára, és később megegyezett Izraellel, amely visszaadta a Sinai félszigetet, de a Gázai övezetet nem. Most innen a Gázai övezetből indított meglepetésszerű támadást a Hamász.

“Izrael egymilliárd dollárt költött a gázai védelmi vonalra, és azt hirdette, hogy az áthatolhatatlan. Kiderült, hogy mégsem az, ez szörnyű nagy csapás Izrael biztonságára” – mondta a veterán haditudósító, Nahum Barnea. Sietett hozzáfűzni, hogy a hírszerzés is óriásit tévedett, mert a gázai övezetben a Hamász hadgyakorlatot tartott a szemük láttára, és mégsem gondoltak komoly támadásra!

“Az izraeli hírszerzés azt hitte, hogy a Hamász katonái olyan támadást gyakorolnak, melyet úgysem mernek megcsinálni. Ez óriási tévedés volt, melyet az arrogancia okozott.”

Miért tévedett ekkorát az izraeli hírszerzés, amely korábban azzal dicsekedett, hogy mindenről tud, ami a Gázai övezetben történik?

“Azt gondolták, hogy a Hamász betartja ígéretét Katarnak, amely 1 milliárd dolláros támogatást nyújtott nekik cserébe azért, hogy nyugton maradjanak , és ne támadják meg az izraeli határt.”

Mi történ ? A Hamász komplex hadműveletet indított Izrael ellen a szárazföldön, a tengeren és a levegőben. Rengeteg izraeli túszt szereztek, köztük nőket és gyerekeket. 2011-ben Benjamin Netanjahu miniszterelnök 1027 palesztin foglyot engedett ki a börtönökből cserében egyetlen izraeli katonáért! Most mit csinál Bibi Netanjahu? Elengedi az összes palesztin foglyot?”

A miniszterelnöknek mindenképp vizsgálattal kell szembenéznie hiszen ő a Védelmi Tanács elnöke. Felmerül a felelőssége hiszen nemrégiben az izraeli hadügyminisztérium egykori főigazgatója kijelentette:

“A nemzetbiztonságunk még soha nem volt rosszabb állapotban mint most Benjamin Netanjahu miniszterelnöksége alatt.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .