Kezdőlap Címkék Hírszerzés

Címke: hírszerzés

USA-Kína vírus vita

Már 2019 novemberében kórházban ápoltak három kínai vírus kutatót, akik a katonai laboratóriumban dolgoztak Vuhan városában – állítja az amerikai hírszerzés. A Wall Street Journal cikke szerint a víruskutatók tünetei hasonlóak voltak a COVID-19 betegekéhez. Ugyanakkor a kínai hatóságok csak decemberben jelezték az első COVID-19 pácienst a WHO-nak.

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői jártak Vuhanban. Jelentésükből az derült ki, hogy továbbra sem lehet biztosan tudni: hogy kezdődött a járvány? Nagy valószínűséggel állatokról terjedt át az emberekre. A WTO szakértői nem zárták ki azt a lehetőséget sem, hogy a vírus egy laboratóriumból szökött meg. Vuhanban működik Kína egyik legnagyobb víruskutató intézete, mely a hadsereg ellenőrzése alatt áll.

Már Trump elnök is azzal vádolta meg Pekinget, hogy a COVID-19 vírus a laboratóriumból került ki az utcára, és így okozott járványt előbb Kínában majd az egész világon. Bizonyítékkal Trump nem szolgált, és az amerikai hírszerzés most sem állt elő ilyenekkel.

Kínai ellencsapás

Pekingben kezdettől fogva elvetették az amerikai verziót, sőt viszont váddal éltek. Egy kínai diplomata, aki korábban Washingtonban szolgált, most pedig Pekingben a külügy sajtó osztályán dolgozik, azt állította egy társas oldalon, hogy egy amerikai biológiai laboratóriumból szökött meg a vírus, mely azután járványt okozott Vuhanban. Hogy került az amerikai vírus Vuhanba?

A kínai diplomata szerint úgy, hogy az amerikai laboratóriumban Maryland államban olyan vírussal kísérleteztek, melyeket a tálibok ellen akartak felhasználni Afganisztánban. A vírus ott szabadulhatott el – a kínai diplomata szerint. Vuhanban rendezték meg a katona sportolók világbajnokságát. Ezen nagy küldöttséggel az amerikaiak is részt vettek. A kínai diplomata szerint azért nem találják az első vírusfertőzöttet, mert az az amerikai küldöttség egyik tagja volt, aki a verseny után távozott Vuhanból.

Washington természetesen cáfolt, így továbbra sem tudja senki: hogy kezdődött a
COVID- 19 világjárvány.

A CIA az MBS-t okolja Jamal Khashoggi meggyilkolásáért

A napokban megjelent az Economist címoldalán, hogy az amerikai hírszerzés szerint a szaúdi trónörökös hagyta jóvá a műveletet Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös hagyta jóvá azt a műveletet, amelynek során megölték Jamal Khasoggi kormánykritikus szaúdi újságírót.

“Úgy véljük, hogy Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös jóváhagyott egy műveletet Isztambulban, Törökországban, hogy fogják el vagy öljék meg Jamal Khasoggi  szaúdi újságírót” – áll az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) jelentésében.

Az amerikai pénzügyminisztérium közölte, hogy szankciókat vetett ki a szaúdi hírszerzés korábbi helyettes vezetőjével, Ahmed Haszan Mohamed al-Aszírival szemben, aki a Khasoggi-gyilkosság “főkolomposa” volt.

Khasoggit 2018 októberében gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Török tisztségviselők szerint khasoggit egy szaúdi “halálosztag” ölte meg, holttestét pedig feldarabolták. Szaúd-Arábiában nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre Khasoggi halálával kapcsolatban.

Rijád tagad

Rijád kategorikusan visszautasítja annak az amerikai hírszerzési jelentésnek az állításait, amely szerint Mohamed bin Szalmán Ál Szaúd szaúdi trónörökös, az ország de facto irányítója hagyta jóvá Jamal Khasoggi rendszerkritikus szaúdi újságíró 2018-as isztambuli meggyilkolását.

“A Szaúd-Arábiai Királyság kormánya kategorikusan visszautasítja a jelentés negatív, hamis és elfogadhatatlan állításait, amelyek a királyság vezetésére vonatkoznak, és megjegyzi, hogy helytelen információkat és következtetéseket tartalmaz” – közölte az arab ország külügyminisztériuma.

“A minisztérium ismét aláhúzza, amit a királyság hatóságai korábban is kifejeztek, hogy felháborító bűncselekmény történt, amely mélyen sérti a királyság törvényeit és értékeit” – nyomatékosította a rijádi külügyminisztérium.

Rijád álláspontja továbbra is az, hogy az újságírót olyanok ölték meg, akik áthágták az őket foglalkoztató ügynökségek összes előírását, és hogy Szaúd-Arábia minden lépést megtett, hogy a felelősök megkapják az őket megillető büntetést.

Putyin átverte Trumpot

Egyoldalú együttműködés az amerikai és az orosz hírszerzés között. Eredmény: az orosz titkosszolgálat levadássza az Európában bujkáló csecseneket. Trump így fizet Putyinnak a 2016-os választáskor nyújtott segítségért? Ugyan bizonyítani nem sikerült, de a Demokraták biztosak benne.

2004 óta több mint egy tucat csecsen ellenállót öltek meg az orosz hírszerzés emberei Európában, ahol általában a helyi rendőrség védelmét élvezték. Hiába. Magukat megnevezni nemkívánó titkosszolgálati tisztek elmondták a Business Insider tudósítójának, hogy az amerikai hírszerzés adta meg a külföldön élő csecsen ellenállók adatait az oroszoknak!

A profi hírszerzők tudták, hogy ezzel aláírják a csecsenek halálos ítéletét, de nem tehettek mást: Trump utasította őket, hogy adják meg a kért információkat az oroszoknak! Miért? Mert az USA elnöke szorgalmazta a két nagyhatalom titkosszolgálatának együttműködését.

“Mi nem kaptunk cserébe semmit”

Ezt nyilatkozta a Business Insidernek egy szolgálatból kilépett amerikai hírszerző tiszt. Mark Polymeroulos szerint az együttműködés teljesen egyoldalú volt, mert az oroszok az amerikai információk alapján levadászták a csecseneket, és cserébe nem adtak semmit. Amikor az amerikai hírszerzés arról érdeklődött, hogy mit keresnek csecsenek és dagesztáni muzulmánok Idlib tartományban Szíriában, ahol az oroszok Asszad elnök rendszerét támogatják, akkor nem kaptak értékelhető választ. Pedig Washingtonban egyértelműen megállapították: az orosz földről érkezett muzulmán harcosok a hadsereg veteránjai, akiket kiképeztek Oroszországban. Korábban a Wagner hadsereg zsoldosai intézték Putyin piszkos ügyeit Szíriában, de őket átvezényelték Líbiába. Helyükre érkeztek az orosz hadsereg muzulmán veteránjai Szíriába, hogy megerősítsék Asszad elnök instabil rendszerét.

Mivel tartja kézben Putyin Trumpot?

Ezt senki sem tudja pontosan, de az amerikai titkosszolgálat sok tisztje meg van győződve arról, hogy az USA elnöke nem véletlenül forszírozza az együttműködést Oroszországgal miközben hivatalosan fagyponton vannak a kapcsolatok. 2016-ban a választások elvesztése után Hillary Clinton azzal vádolta Trumpot, hogy Putyinnak köszönheti győzelmét. Ezt az állítást nem sikerült bizonyítani, de az ellenzéki demokraták most is meg vannak győződve arról, hogy Trump a 2020-as elnökválasztáson is élvezi Putyin támogatását. Aztán, hogy ez mire lesz elég, az más kérdés.

Kínának kémkedtek a francia kémelhárítás emberei

Két őszhajú titkos ügynök pere folyik Párizsban, ahol az ügyész kérésére zárt tárgyalást tartanak. A két idős francia kémelhárító ügyét a bíróság elnöke rendkívül fontosnak ítélte hiszen egy “idegen hatalomnak sikerült beférkőznie az állam legjobban védett területére”.

A DGSE (külső hírszerzés és kémelhárítás) két emberét 2017-ben tartóztatták le. Most szabadlábon védekeznek. Mi történt?

A csinos kínai tolmácsnő esete

Az egyik francia hírszerző tiszt a pekingi nagykövetségen szolgált, ahol feltűnt neki a nagykövet kínai tolmácsnője. A már nem épp fiatal férfi beleszeretett a tolmácsnőbe, akit azután feleségül is vett. Hajnan szigetén éltek együtt. Ám a férfi visszatért Európába, ahol elfogták. A másik tiszt a kémelhárításon dolgozott. Sohasem került külső posztra, mindig a Franciaországban ügyködő külföldi hírszerzők megfigyelése volt a feladata. Néhány éve mindketten nyugdíjba mentek, de a francia kémelhárítás csak 2017-ben jött rá: két embere Kínának dolgozott! A párizsi Le Monde értesülései szerint sok értékes információt adhattak a kínaiaknak a francia titkosszolgálatok működéséről. Ezért 15 éves fegyház büntetést is kaphatnak a Kínának dolgozó francia titkosszolgálati tisztek.

Trump miatt kellett visszahívni egy CIA-ügynököt a Kremlből?

A CNN hírtelevízió exkluzív anyagában azt állítja, hogy az amerikai hírszerzés kénytelen volt kivonni egyik legfőbb informátorát Oroszországból, miután Trump elnök szigorúan titkos izraeli hírszerzési információkat osztott meg Lavrov orosz külügyminiszterrel a Fehér Házban.

Az eset még 2017-ben történt, de most került nyilvánosságra. A Fehér Ház és a CIA természetesen sietett cáfolni a CNN állításait. Ugyanígy tett Moszkva is, de az oroszok azért közzétettek néhány érdekes információt is.

A CIA orosz ügynöke Putyin közelében dolgozott

Oleg Szmolenkov 2010 előtt Oroszország washingtoni nagykövetségén töltött be tisztséget és minden bizonnyal a hírszerzés munkatársa volt. Az Egyesült Államokból hazatérve az elnöki hivatalba került. Harmadosztályú államtanácsos lett- írja a kormányhű Rt.com. 2017 nyarán Montenegróba ment nyaralni. Azután eltűnt.

A CNN leleplezése valószínűleg összefügg azzal, hogy Donald Trump javítani kívánja az USA kapcsolatait Oroszországgal, miután az ellene vizsgálódó ügyész nem tudott bizonyítékkal szolgálni arra, hogy az elnökválasztás idején az oroszok segítettek volna a győzelem elérésében. Trump jelezte: a következő G7 csúcsra, melyet Miamiban rendeznek meg, szívesen látná Putyin elnököt is. Az orosz államfőt azért zárták ki a nagyhatalmi csúcsról, mert 2014-ben Oroszország annektálta a Krím félszigetet.

Ráadásul tavaly, amikor közzétették az USA új biztonságpolitikai koncepcióját, abból kiderült: Kína mellett Oroszországot tekintik stratégiai ellenfélnek. Trumpot mindez nem zavarja, mert tudja: a kémek háborúja attól függetlenül folytatódik, hogy közben az államfők tárgyalnak egymással. Az USA szeretné megakadályozni Kína és Oroszország stratégiai szövetségét, ezért békejobbot kínál Putyinnak. Aki gondosan mérlegeli a körülményeket, de nyilvánvalóan szívesen eleget tesz Trump  meghívásának.

Feltörték az orosz elektronikus hírszerzés kódját

Rossz passzban az orosz titkosszolgálatok: a Szkripal ügy kapcsán a katonai hírszerzés lepleződött le, most pedig hekkerek egy csoportja behatolt az FSZB szigorúan védett rendszerébe. Egészen pontosan a SkyTech rendszerébe, amely az orosz elektronikus hírszerzés olyan alvállalkozója, amely a kémkedést végzi külföldön. A Digital Revolution (digitális forradalom) nevű hekker csapat juttatta el az oroszokra nézve meglehetősen kínos információt a világsajtónak, amely a kód feltörésén túl nem sok részlettel szolgál… egyelőre.

Az mindenesetre kiderült, hogy az oroszok is működtetnek egy elektronikus hírszerző rendszert, amely az amerikai NSA szolgálatra emlékeztet. Ennek volt a munkatársa Edward Snowden, aki azután Kínán keresztül Oroszországba szökött. Edward Snowden jelenleg is Oroszországban éldegél, és a CIA feltevése szerint az FSZB vagy a katonai hírszerzés tanácsadója. Most tehát nem lehet különösebben büszke magára …

Mire volt különösen kíváncsi az orosz elektronikus hírszerzés most meghekkelt rendszere?

Elsősorban a Facebookra és a hozzá hasonló társas oldalakra. A Facebook ugyanis a maga 2 milliárd tagjával pompás vadászterület. Egyben kiválóan alkalmas a hibrid hadviselésre. Ennek atyja Geraszimov tábornok, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke. Elmélete szerint a modern hadviselésben kulcsszerepet játszanak az informatikusok, akik meg tudnak szerezni jól őrzött információkat illetve olyan fake news(álhírek)-et terjeszthetnek, melyek komoly hatást gyakorolnak a közvéleményre. Az oroszok ezt a hibrid hadviselést Ukrajnában próbálták ki, majd az Egyesült Államok és az Európai Unió következett. 2016-ban ezzel a módszerrel segítették elő Donald Trump megválasztását. 2017-ben ily módon támogatták a szélsőjobboldali Marine Le Pen asszonyt, akit Putyin korábban fogadott a Kremlben. A francia akció nem volt sikeres: Emmanuel Macront választották köztársasági elnökké. Kampányfőnöke nyíltan megvádolta Putyin elnököt, hogy beleavatkozott a francia belügyekbe. Aztán következett Olaszország, ahol Putyin jelöltje, a korábban alig ismert Matteo Salvini a csúcs közelébe érkezett. Már ő Itália erős embere, bár még csak miniszterelnök helyettes és belügyminiszter.

A Szkripal ügyben a katonai hírszerzés szerepelt le. Akkor Putyin behívatta a főnököt és letolta. A tábornok “szabadságra ment”, majd két héttel később közölték “végkimerülés következtében elhunyt”. Hatvan év körül járhatott.

Az FSZB , a polgári titkosszolgálat mostani látványos kudarca még nem járt személy cserékkel. Még csak nagyon kevesen tudják: milyen információkhoz juthattak az ismeretlen hekkerek, akik vidáman tudatták a világgal: feltörték az FSZB kódját, így elvben az orosz polgári titkosszolgálat valamennyi információjához hozzá férhettek.

Frissítve!! – Újabb robbanás Srí Lankán, már 290 halottja van a merényleteknek

0

290-re emelkedett a Srí Lanka-i templomok és szállodák elleni merényletek halottainak száma – közölte a rendőrség szóvivője. A sebesültek száma továbbra is mintegy ötszáz.

A legfrissebb adatok szerint a halottak közül 36 külföldi, de sok áldozatot még nem azonosítottak. A sajtó értesülései szerint brit, amerikai, török, indiai, kínai, dán, holland és portugál állampolgárokról van szó. Magyar áldozatról nem tudni.

Dánia leggazdagabb emberének három gyereke is meghalt Srí Lankán. Anders Holch Povlsen négy gyereke az országban nyaralt a húsvéti szünet alatt.

A hatóságok már 24 gyanúsítottat vettek őrizetbe, úgy tudni, hogy helyi állampolgárok.

A templomokban és hotelekben csaknem egyszerre végrehajtott hat támadást hét öngyilkos merénylő követte el – közölte egy kormányzati igazságügyi orvosszakértő.

Újabb robbanás

Hatástalanítása közben robbant fel egy autóba rejtett pokolgép egy Srí Lanka-i katolikus templomnál. Egy férfit letartóztattak a rendőrök a templom előtt.

A colombói buszállomáson 87 (!) pokolgépet találtak a rendőrök.

Az őrizetbe vett gyanúsítottak mind egy helyi szélsőséges muszlim banda tagjai – ezt a Srí Lanka-i kormány egyik muszlim tagja jelentette be. Ez azt is jelentheti, hogy nem egy nemzetközi szervezet tagjai.

A hírszerzés hibázott

Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök megerősítette azt a korábbi információt, hogy a hírszerzésnek voltak értesülései a lehetséges merényletekről. Szerinte a kormány minderről nem tudott. Azt ki fogják vizsgálni, miért nem tettek semmit a hatóságok az előzetes értesülések alapján. Sziriszena elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

A hatóságok attól tartanak, hogy a merényletek miatt ismét fellángol a felekezetek közötti erőszak. Az este már gyújtóbombát dobtak egy mecsetre és két olyan üzletre, amelynek muszlimok a tulajdonosai.

A kijárási tilalmat már feloldották, de a közösségi média és az üzenetküldő szolgáltatások még mindig ki vannak kapcsolva Srí Lankán. A nagyobb szállodák és a fontosabb kereskedelmi intézmények környékén katonák felügyelik a rendet.

A nyolc robbantás mindegyike templomok és szállodák ellen irányult. Többségük öngyilkos merénylet volt, amit a védelmi miniszter szerint vallási szélsőségesek követtek el.

Előzmények >>>

Az oroszok hacker akciókkal akarják destabilizálni a Nyugatot

0

Ezt hangsúlyozta Jeremy Hunt brit külügyminiszter miután napvilágot látott a jelentés az orosz katonai hírszerzés világméretű hacker akcióiról. A National Cyber Security Center nyíltan azzal vádolja a GRU-t vagyis az orosz katonai hírszerzést, hogy szisztematikusan igyekszik feltörni a biztonsági rendszereket és beavatkozni a politikai életbe Nagy Britanniában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új Zélandon.

Ezeknek az államoknak a titkosszolgálata évek óta szoros szövetségben küzd az oroszok ellen. Az Egyesült Államok feketelistára tette Igor Korobljovot, a GRU főnökét, akit olyan hacker akciókért  teszenk felelősnek, melyek például a Demokrata Párt adatvédelmi rendszerének a feltörésére irányultak a választási kampány idején 2016-ban. A GRU közvetlenül a vezérkari főnök alá tartozik. Elvben a hadügyminisztertől is kaphat parancsokat,

de külföldön mindenki biztosra veszi, hogy Vlagyimir Putyin az igazi főnök.

Oroszország majd mindenható elnöke a szovjet időkben a KGB kötelékében szolgált az egykori NDK-ban. Vlagyimir Putyin hazaárulónak és szemét alaknak nevezte Szkripal ezredest, akit lányával együtt a GRU megpróbált eltenni láb alól Nagy Britanniában. Szkripal ezredes valóban elárulta a GRU-t: 100 ezer dollárért eladta hírszerző társainak listáját az amerikai, illetve a brit kémelhárításnak, védelmet kért és kapott Nagy Britanniában. Tavasszal idegméreggel megpróbálták meggyilkolni.

Theresa May miniszterelnök nyíltan Putyin elnököt vádolta a sikertelen gyilkossági kísérlet megszervezésével. Moszkva tagad, de hosszú feketelista készült ezt követően azokról a Putyinhoz közelálló személyekről, akik ezután nem léphetnek be Nagy Britanniába. Putyin kedvenc oligarchája,

Roman Abramovics sem kapott vízumot, noha tizenöt éve Londonban él, hét gyerekéből öten Nagy Britanniában tanulnak.

Ausztrália miniszterelnöke sietve csatlakozott Nagy Britannia külügyminiszteréhez Oroszország elítélésében. Scott Morrison kijelentette: ez nem a Vadnyugat! Vannak nemzetközi egyezmények, melyeket Oroszország is aláírt. Moszkvának is be kell tartania ezeket az egyezményeket!- hangsúlyozta.

Oroszország a maga részéről mindig cáfolta a hacker akciók szerzőségét. Miután nagyon nehéz bizonyítani, hogy honnan is indult a hacker támadás, ezért az oroszok a nyilvánosság előtt mossák kezeiket. A legújabb brit jelentés viszont azt mutatja: a Nyugatnak elfogyott a türelme! Csakhogy jogos az oroszok viszont vádja is: az Egyesült Államok nem ugyanezt csinálja az egész világon ?

A kémek fővárosa lett Brüsszel

0

A kémkedést elsősorban nem úgy kell elképzelnünk, mint a James Bond-filmekben, de tény: nem csak a hidegháborúban volt nagyon fontos, ma is komoly szerepet játszik. Európában a legtöbb kém, hírszerző ma Brüsszelben dolgozik, sokan közülük diplomáciai fedésben.

Aggódnak az Európai Unió tárgyalódelegációjának tagjai amiatt, hogy a brit titkosszolgálatok kémkednek a brexitről szóló egyeztetéseken – ezt írta nemrég a Daily Telegraph. Egy magas rangú, de meg nem nevezett európai uniós forrásra hivatkoztak, és azt írták: a britek július elején

megszereztek egy olyan bizalmas dokumentumot, amelyet nem sokkal előtte mutattak be az uniós tisztviselőknek.

A lap szerint a dokumentum rendkívül negatív becsléseket tartalmaz az Európai Bizottság részéről az arról szóló brit tervekkel kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia valamilyen formában az EU belső piacának része maradjon. Azt írták: a brit kormány órákon belül lobbizni kezdett, nehogy az Európai Bizottság nyilvánosságra hozza a dokumentumot, Theresa May például még aznap tárgyalt erről Angela Merkellel.

A dokumentumot végül nem hozták nyilvánosságra.

A lapnak egy másik magas rangú, a brexit-tárgyalásokban érintett diplomata is azt mondta: mindig is voltak kémkedéssel kapcsolatos félelmeik. Éppen ezért intézkedéseket is hoztak, hogy csökkentsék a biztonsági kockázatokat a tárgyalásokon: telefonokat például nem is lehet bevinni.

Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa a Politico cikke szerint. Azt írják,

Brüsszel kiemelkedően fontos kémkedési célpontnak számít,

hiszen egyrészt itt van az Európai Unió és a NATO központja, afrikai és közel-keleti biztonsági szervezetek pedig az itt élő, nagy létszámú, az otthoni politikát befolyásolni képes diaszpóra miatt mutatnak aktivitást.

Az osztrák hírszerzés vezetője két hónapja egyenesen azt mondta: Brüsszelben már több kém van, mint az eddigi „fővárosban”, Bécsben.

Bécs a hidegháború alatt lett kifejezetten fontos város hírszerzési szempontból, de a vasfüggöny leomlása után is az maradt, hiszen ENSZ-szervezetek működnek itt, például az Atomenergia Ügynökség, itt van az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet székhelye, és sok nagykövetség több más országot is „ellát” Bécsből. A hírszerzési vezető szerint

Bécsben több száz kém lehet, Brüsszelben még ennél is több.

A Politicónak egy volt belga hírszerző azt mondta: most több kém van a városban, mint a Berlini Fal leomlása előtt, szerinte főleg kínaiak, oroszok, amerikaiak és marokkóiak vannak sokan. Az elmúlt években több kémet ki is utasítottak az országból.

A lap forrásai szerint a Brüsszelben dolgozó diplomaták

tisztában vannak vele, hogy bármikor lehallgathatják őket.

Howard Gutman, az Egyesült Államok volt belgiumi nagykövete egyenesen azt mondta: tudták, hogy a rezidencia lehallgatását semmiképp nem tudják megakadályozni, ezért néha hangosan jó éjszakát is kívánt a hallgatózóknak a hálószobájában.

Az is igaz persze, hogy ilyen szempontból az amerikaiak is aktívak Brüsszelben: öt éve derült ki, hogy egy olyan programot működtettek, amely keretében uniós intézményeket is lehallgattak.

A sok potenciális hírszerzési célpont mellett Brüsszel esetében az is fontos, hogy könnyű odajutni vagy adott esetben elhagyni a várost.

Egy, szintén a Politicónak nyilatkozó belga hírszerző szerint a kémkedés minden területen megjelenik, az energiaügyektől a védelmi kérdéseken át a migrációig. Mint mondta,

„vannak baráti, semleges és barátságtalan szervezetek”,

a tagjaik pedig általában diplomáciai fedésben dolgoznak.

Az uniós szerveknek és a NATO-nak is megvannak a saját biztonsági szervezeteik, de a kémelhárítási munka jelentős része így is a belga titkosszolgálatra hárul. Ugyanakkor ez és a belgiumi kormányzati rendszer bonyolultsága megnehezíti az információáramlást.

A belga hírszerzőket ráadásul lefoglalja az iszlámista terrorizmus elleni küzdelem is (a párizsi és brüsszeli terrortámadásokat végrehajtó sejt európai központja is Brüsszelben volt), így kevesebb energiájuk és kevesebb emberük marad arra, hogy a „klasszikus” kémelhárítói feladatokat is elvégezzék.

A németek intenzíven kémkedtek Ausztriában

A hírt először a Der Standard című baloldali lap közölte, de ezt követően Sebastian Kurz osztrák kancellár is megerősítette egy rendkívüli sajtóértekezleten, hogy a német szövetségi hírszerzés igen intenzíven kémkedett Ausztria területén.

Nemcsak az osztrák intézmények érdekelték a németeket, hanem az Ausztriában működő amerikai, izraeli, líbiai nagykövetségek is. Ezenkívül a Bécsben levő nemzetközi intézmények is a célkeresztbe kerültek: különösen az OPEC és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség.

Több mint 2000 célpontot figyelt meg a Bundesnachrichtendienst (BND) 1999 és 2006 között

– hangsúlyozta a kancellár, aki természetesen sietett tiltakozni emiatt Berlinben. A németek azt igérték, hogy hivatalosan a jövő héten válaszoltak. Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy nem volt tudomása a dologról.

2015-ben már volt egy hasonló botrány. Akkor az derült ki, hogy a BND a CIA megbízásából intenzíven kémkedett Ausztriában és néhány más európai államban. Például Franciaországban a CIA a BND segítségével hallgatta le azokat a beszélgetéseket, melyek az Élysée palotában folytak. Mindez úgy derült ki, hogy Edward Snowden dezertált, és külföldön elmondta: az USA a szövetségeseit is lehallgatja.

Barack Obama amerikai elnök akkor megígérte, hogy a jövőben erre nem kerülhet sor, de kevesen adtak hitelt nyilatkozatának. A CIA és a BND között igen jó a kapcsolat, hiszen az Egyesült Államok 1945 után döntő szerepet játszott a titkosszolgálatok újjászervezésében az akkori Nyugat-Németországban. 1945 és 1955 között Ausztria is megszállt ország volt. Ekkoriban Bécs a kémek egyik legfőbb központjává vált Európában.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK