Kezdőlap Címkék Szinkronúszás

Címke: szinkronúszás

Meglepetés nélkül

0

FINA Szinkronúszó Világkupa-sorozat Szuperdöntő – 1. nap

A duók technikai versenyében papírforma született, miután az ukrán Marta Fiedina, Anastasiya Savchuk páros megnyerte a számot. Az ezüstérmet az olaszok kettőse, Linda Cerruti és Costanza Ferro szerezte, míg a dobogó harmadik fokára Claudia Holzner és Jacqueline Simoneau állhatott Kanadából. Dávid Janka és Gács Boglárka a 8. helyen végzett.

Magyar Szinkronúszó Szövetség

„Natalia (Tarasova, a szövetségi kapitány –szerk.) összességében elégedett volt a programunkkal, de azért kiemelte, hogy kétszer is elcsúsztunk egy kicsit egymástól. Minden versenyen más-más a pontozás, Oroszországban például egy ehhez nagyon hasonló teljesítményért magasabb pontszámot kaptunk. Nagyon köszönjük a szurkolást, igaz a vízben csak magunkra koncentrálunk, akkor kevésbé halljuk őket, de a beugrásnál és a pontozásnál nagyszerű volt, ahogy támogattak minket.” – mondták a magyar lányok a kűr után.

 1. Ukrajna – 92.0205
 2. Olaszország – 89.0333
 3. Kanada – 87.6666

8. Magyarország – 75.3679

Történelmi előadás

A spanyolok világbajnok és olimpiai ezüstérmes műúszója, Ona Carbonell formabontó módon, Nelson Mandela egyik legismertebb beszédéből összerakott, dallamokat minimálisan tartalmazó zenére „táncolt” és nyert aranyat. Alig lemaradva, ezüstérmet ért Marta Fiedina előadása, míg a kanadai Jacqueline Simoneau másodjára kapott bronzérmet a mai nap folyamán. Magyar versenyző nem indult.

 1. Ona Carbonell – 90.8142
 2. Marta Fiedina – 90.6245
 3. Jacqueline Simoneau – 83.5809
Magyar Szinkronúszó Szövetség

Világbajnokságra készülve

Kicsivel kevesebb, mint egy hónap és kezdődik a 19. FINA Világbajnokság. Az orosz mix-duó már a dél-koreai eseményre készülve mutatta be legújabb technikai előadását és hódította el az első helyet. Őket követte Japán és Spanyolország párosa.

 1. Oroszország – 90.7902
 2. Japán – 87.3446
 3. Spanyolország – 84.6330

Finálé a csapatokkal

Az első nap legjobban várt eseménye a csapatok technikai kűrje volt, melyet Ukrajna válogatottja nyert Spanyolország és Kanada előtt, míg a mieink az ötödik helyen zártak.

Magyar Szinkronúszó Szövetség
 1. Ukrajna – 92.8734
 2. Spanyolország – 89.7990
 3. Kanada – 87.8845
 4. Franciaország – 86.2352
 5. Magyarország – 76.8850

„Fiatalok vagyunk még mindannyian és nem olyan tapasztaltak, mint a többi válogatott tagjai, de folyamatosan fejlődünk, és egyre jobban összeszokunk. Szeretnénk elérni a 80 pontos határt, ez egy régi vágyunk, de minden alkalommal arra törekszünk, hogy tökéletesen végre tudjuk hajtani az utasításokat.” – mesélte hazánk válogatottja a medencéből kiszállva.

FINA Szinkronúszó Világkupa-sorozat Szuperdöntő – 2. nap

Taroltak az ukránok

Bár a végeredmény tekintetében meglepetés nem született, de a szomszédaink által elért 93.9000 pont páros rövidprogramban, már a világ legjobbjainak számító oroszok szemöldökét is megborzolhatja kevesebb, mint egy hónappal a 18. FINA Világbajnokság előtt. A Dávid Janka, Gács Boglárka duó végül a 9. helyen zárt.

„Nem ez volt a legjobb kűrünk, az Egyesül Államokban és Kanadában is sokkal magasabb pontokat kaptunk, jobban együtt voltunk. Most is jól éreztük magunkat a vízben, de azt tudtuk, hogy volt pár elcsúszásunk, amire majd jobban kell figyelni a jövőben. Az edzéseken egyébként többet gyakorlunk csapatban, mert ha már csapatszinten jól megy, akkor könnyebb a párost szinkronizálni. Majd legközelebb még jobban fogjuk érezni egymást.” – nyilatkozták a lányok.

 1. Ukrajna – 93.9000
 2. Olaszország – 90.8333
 3. Spanyolország – 90.4667

 1. Magyarország – 75.5000

Új csillag született a Duna Arénában

A mindössze 17 éves Marta Fiedina már a 4. aranyérmét szerezte a 2. napon (végül öttel zárt), miután egyéni rövidprogramban is diadalmaskodni tudott. Az ukrán tinédzser előkelő pontszámmal előzte meg legnagyobb riválisait. Magyar induló nem volt.

Magyar Szinkronúszó Szövetség
 1. Marta Fiedina (UKR) – 93.4667
 2. Jacqueline Simoneau (CAN) – 90.2333
 3. Iris Tio (ESP) – 87.4667

Orosz meglepetés, olasz bánat

A 90-es évektől egyeduralkodónak számító orosz „vízi-balett” egyedül vegyespárosban nem számított listavezetőnek, ezidáig. Rendkívül látványos előadással maguk mögé utasították a regnáló világbajnok olaszokat, míg a bronzérmet a Japán kettős szerezte meg. Magyar induló nem volt.

Magyar Szinkronúszó Szövetség
 1. Oroszország – 93.0667
 2. Olaszország – 90.8000
 3. Japán – 88.9667

Folytatódik a dominancia

Ukrajna a megfoghatatlannak bizonyult az esemény második napján. Színvonalas kűrjük eredményeként majdnem 95 pontot kaptak, mellyel aranyat szereztek a spanyol és a kanadai csapat előtt. A mieink alig elmaradva a 80 pontos álomhatártól, az 5. helyen zártak.

Magyar Szinkronúszó Szövetség  
 1. Ukrajna – 94.2667
 2. Spanyolország – 92.0667
 3. Kanada – 89.4000
 4. Franciaország – 87.1667
 5. Magyarország – 77.667

„Voltak hibáink sajnos, jobban is sikerülhetett volna a kűr, ha az emeléseinket megfelelően kivitelezzük. Ezzel együtt meglehetett volna a 80 pont. Összességében az első nap nem volt annyira megterhelő, mert hozzászoktunk ehhez, viszont ez a kűr nagyon fárasztó. Viszont rendkívül sok energiát ad, hogy ennyien itt vannak és szurkolnak nekünk. Reméljük, holnap még többen lesznek a többi versenyszámon.” – mondták a lányok egybehangzóan.

A rajlisták és eredmények az alábbi linken találhatók:

asws.microplustiming.com

Az eseményt ingyenesen, élőben a sport.mindigo.hu oldalon lehet követni, míg a szervezők mindenkit várnak a Duna Arénában szombaton és vasárnap is. A belépés ingyenes.

Budapesten lehet a szinkronúszó világkupa-sorozat döntője

0

Erről a FINA elnöke beszélt Budapesten, a junior vb-n.

Cornel Marculescu Szántó Dávidnak, a junior műúszó világbajnokság műsorközlőjének adott interjút. Azt mondta: „Nemrég beszéltünk arról, hogy a jövőben a műúszó Világkupa-sorozat szuperdöntőjét első alkalommal Budapest rendezze. Erről Balogh Sándorral, a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnökével és Gyárfás Tamással már egyeztettünk, ez biztosan újabb csodálatos verseny lenne. Elvégre önöknél

mindig rendkívül megbecsültek a versenyzők, akik jól érzik magukat Budapesten.”

A Duna Arénában öt napon keresztül tartott a vb. Szerdán az egyéni technikai számban és az egyéni szabadprogramban is a jövő nagy egyéniségének tartott orosz Varvara Szubbotyina nyert. Előbbi számban Dávid Janka 19., utóbbiban Szabó Veronka 14. helyen lett.

Az oroszok egyébként minden versenyszámot megnyertek a vb-n,

dupláztak csütörtökön is: a Kszenyija Ladnaja, Jelizaveta Minyajeva páros győzött a technikai számban és a szabadprogramban is. Előbbiben a Dávid Janka, Hungler Szabina páros 16., utóbbiban Dávid Janka és Szabó Veronka 14. lett.

Pénteken sem született meglepetés: az oroszok nyerték a csapatok technikai versenyszámát, a magyarok a 14. helyen végeztek.

Szombaton is két orosz győzelem született: a csapatok szabadprogramjában és a vegyes páros technikai versenyszámban. Ez utóbbi szám most debütált, Mihail Vasziljev és Alina Mantulenko nyerte.

A vasárnap végül

magyar sikert is hozott,

az Apáthy Anna, Gács Boglárka, Hungler Szabina, Kassai Kamilla, Szabó Anna, Dávid Janka, Gerstenkorn Mira, Kassai Dóra, Péntek Lili, Szabó Veronka összeállítású szabadkombinációs csapat ugyanis döntőbe jutott, ami a korosztályos vb-ken még soha nem sikerült.

Végül a 10. helyen végeztek, természetesen az oroszok nyertek, Mantulenko és Vasziljev pedig a vegyes páros szabadprogramját is megnyerte.

A vb két legeredményesebb versenyzője Kszenyija Ladnaja és Jelizaveta Minyajeva lett, négy-négy aranyéremmel.

Kezdődik a budapesti junior szinkronúszó vb

0

Harminckilenc ország közel 300 versenyzője nevezett a világbajnokságra, amely Lisa Schott, a FINA sportági technikai bizottságának elnöke szerint minden idők legjobb versenye lehet. A vb ma kezdődik és vasárnapig tart.

Lisa Schott a verseny előtti sajtótájékoztatón azt mondta: szereti Budapestet, második otthonának tekinti, és a magyarok vendégszeretetét ismerve

biztos abban, hogy óriási siker lesz a vb.

Mint mondta, a Duna Arénában a jövő olimpiai bajnokait láthatják majd a nézők.

Balogh Sándor, a szervezőbizottság elnöke megjegyezte, Budapestet a világban a vizes sportok fővárosaként emlegetik, és bízik abban, hogy újabb sikeres rendezvénnyel tudják öregbíteni a főváros hírnevét.  Egy évvel ezelőtt már zajlott az eddigi legnagyobb magyarországi sportesemény, a vizes világbajnokság. Májusban pedig szinkronúszó világkupát rendeztek ugyanitt, és annak volt olyan győztese, aki juniorkorú, így most itt lesz a mezőnyben.

Szántó Éva, a szervezést végző cég, a Bp2017 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a tavalyi világbajnokságnak köszönhetően

megfelelő tapasztalattal és tudással rendelkeznek

a junior vb sikeres megrendezéséhez, csak az időszak és a volumen más.

Iker Bernadett, a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnökségi tagja arról beszélt, hogy Natalja Taraszova három évvel ezelőtti szövetségi kapitányi kinevezése óta az orosz iskolát követik, a kemény munkának már lassan megvan a gyümölcse, és a bírók is egyre magasabbra értékelik a magyar versenyzők teljesítményét.

Taraszova szerint három éve közepes szinten volt a magyar szinkronúszás, és azóta több szempontból is rengeteget sikerült fejlődnie.

„Bízom abban, hogy a lányok meg tudják mutatni, hogy a közvetlen élmezőny közelében vannak”

– mondta a szövetségi kapitány.

Iker Bernadett az MTI-nek azt is elmondta, hogy a magyar versenyzők eddig a 20. hely körül végeztek a világversenyeken, most a 12-17. helyezés megszerzése a reális számukra. Reméli, hogy a kilenc versenyszámból egy-kettőben be tudnak jutni a döntőbe, vagyis a legjobb 12 közé. Erre leginkább a kombinációs kűrben vagy valamelyik egyéni számban lát esélyt.

Az oroszok és az ukránok domináltak a budapesti szinkronúszó világkupán

Összesen nyolc aranyérmet osztottak ki a szinkronúszó világkupa-sorozat budapesti állomásán, a Duna Arénában. Amelyik számban az oroszok elindultak, azt meg is nyerték, az összes többiben az ukránok szerezték meg az első helyet. Ez volt az első felnőtt versenye az oroszok 17 éves szupertehetségének, Varvara Szubbotyinának akiből szakértők szerint a következő évek világsztárja lesz.

Az első szám pénteken a párosok technikai versenye volt, ezt az ukrán Anasztaszja Szavcsuk és Jelizaveta Jakno nyerte. A második helyen a Linda Cerrutti, Constanza Ferro olasz duó végzett, míg a harmadik legjobb eredményt a szintén ukrán Alekszijiva-ikrek, a mindössze 16 éves Marina és Vladiszlava érték el. A világkupa szabályainak értelmében azonban az ugyanabból az országból érkezők közül csak egy egység eredménye számít, így a bronzérmet egy másik ikerpár, az osztrák Anna-Maria és Eirini Alexandri kapta.

Fotó: KTGY

A szabályok érdekessége, hogy a világkupával párhuzamosan futott a Budapest Open nevű verseny is: itt az ukrán ikrek kapták meg a bronzérmet, mert ebben a kiírásban nem volt érvényes a világkupa-szabály.

Anasztaszja Szavcsuk a verseny után azt mondta,

„boldogok vagyunk, hogy újra itt lehetünk Budapesten.

Mindannyian izgatottak voltunk, hiszen az új koreográfiát most mutattuk be először.”

A következő versenyszámot, a csapatok szabadkombinációs kűrjét is az ukránok nyerték, a csapat tagja volt Szavcsuk és Jakno is. A második a spanyol, a harmadik az izraeli csapat lett. Ebben a számban a magyar csapat is indult, és negyedik lett.

„A célunk az, hogy lépésről lépésre haladjunk, és hogy folyamatosan közelítsünk a világ legjobbjaihoz.

Ez ma is sikerült, de pontosan tudjuk, hogy még rengeteget kell dolgoznunk” – értékelt Natalja Taraszova szövetségi kapitány. Ő korábban a Független Hírügynökségnek azt mondta, a világkupában fiatal magyar csapat indul, és elsődleges céljuk a rutinszerzés.

Az izraeliek kapitánya, a korábbi legendás spanyol szinkronúszó, Anna Tarres viszont elégedetlen volt a csapatával: már az eredményhirdetés után közvetlenül elmagyarázta nekik a medenceparton, hogy mit szeretett volna másképp látni, pár perccel később pedig egy extra edzést is tartott.

Fotó: KTGY

Szombaton aztán medencébe ugrottak a sportágat évtizedek óta uraló oroszok is, akik

itt is megmutatták, miért ők a világ legjobbjai.

A csapatok rövidprogramjában hiába szerepeltek nagyszerűen az ukránok, az oroszok még őket is felülmúlták és magabiztosan lettek elsők. A harmadik helyen az olaszok végeztek.

Az orosz csapat egyik legrutinosabb tagja, az olimpiai és nyolcszoros világbajnok Marija Surocskina azt mondta: „A felkészülés közepén járunk, ehhez képest szerintem jól ment. De most eléggé az érzelmek dolgoznak bennünk, mert ilyenkor még harci üzemmódban vagyunk, hiszen holnap is van egy nagyon fontos szám. Azt sem tudnám megmondani, milyen hibákat csináltunk, mert egy dolog, hogy mi milyen érzésekkel jövünk ki a vízből, de a lényeg délután jön, amikor videón visszanézzük a gyakorlatot, és az edzőink részletesen értékelik a látottakat.”

Varvara Szubbotyina a jövő nagy sztárja lehet.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ebben a számban nem a magyar válogatott, hanem két klubcsapat indult: a Medúza hatodik, a BVSC hetedik lett.

Az egyéni rövidprogramban úgy volt, hogy elindul a sportág egyik legnagyobb alakja, az orosz Szvetlana Kolesznyicsenko is, egy térdsérülés azonban megakadályozta ebben. Így viszont

a jövő egyik nagy sztárja ugrott vízbe,

az oroszok 17 éves szupertehetsége, Varvara Szubbotyina. Végül meg is nyerte élete első felnőtt versenyét, Jelizaveto Jakno és az olasz Linda Cerruti előtt. Ebben a számban három magyar indult: Kiss Szofi 8., míg Rényi Luca 12., Fodor Adél 13. lett.

A délutáni számok aztán megint ukrán sikereket hoztak: az úgynevezett highlight kűrben hatalmas fölénnyel nyertek az izraeliek és a szlovákok előtt, majd a Szavcsuk-Jakno páros újabb aranyat szerzett a páros szabadprogramban. Itt, a pénteki versenyhez hasonlóan, az olasz Cerruti-Ferro páros lett a második, az osztrák Alexandri-ikrek pedig újabb bronzérmet nyertek.

Fotó: KTGY

Vasárnap aztán az orosz szupertehetség,

Varvara Szubbotyina ismét elvarázsolta a Duna Aréna közönségét,

és az egész verseny addigi legmagasabb pontszámával nyerte meg az egyéni szabadprogramot.

A 17 éves sportoló előadása még az MTI tudósítóját is lenyűgözte, azt írta róla:

végtagjait bármilyen irányban és szögben képes hajlítani.

Előadása során a sarka nagyjából nagyjából húsz másodpercenként tűnt fel a feje felett, olykor mindkettő.

Szubbotyina, aki hamarosan újra visszatér Budapestre, mert rajthoz áll a júliusi junior világbajnokságon is, azt mondta: „Nagyon örülök, hogy életem első felnőtt versenyén sikerült két aranyérmet nyernem, az eredménnyel is elégedett vagyok, de a junior világbajnokságon még erősebb és még jobb leszek”.

Jelizaveta Jakno, Varvara Szubbotyina és Linda Cerruti
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Mögötte a két ukrán, Jelizaveta Jakno és Anasztaszja Szavcsuk végzett – a világkupa fent már leírt szabálya miatt azonban a bronzérmet Szavcsuk helyett Linda Cerruti kapta. A szám magyar induló közül Kiss Szofi 7., Szabó Veronka 11., Rényi Luca 13. lett.

Nem történt meglepetés az utolsó versenyszámban, a csapatversenyben sem, ezt is a nagy esélyes, 20 éve veretlen oroszok nyerték – produkciójukra

az egész hétvége legmagasabb pontszámát kapták.

A második az ukrán, a harmadik az izraeli csapat lett. A magyaroknál három csapat is indult: a juniorválogatott a negyedik, a H2O hatodik, a BVSC hetedik helyen végzett.

Vagyis, ahogy várható is volt, az oroszok minden számban nyertek, amelyikben elindultak, a többit viszont mind az ukránok nyerték.

Nézegessen további képeket a versenyről:

Három magyar indul egyéniben a szinkronúszó világkupán

0

Péntektől vasárnapig tart a rendezvény Budapesten, a Duna Arénában. Egyéniben a rutinos Kiss Szofi mellett Rényi Luca és Szabó Veronka indul.

Iker Bernadett, a szövetség elnöke sajtótájékoztatón azt mondta: hogy csapatban a BVSC, a H2O és a Medúza képviseli majd a magyar színeket az erős mezőnyben.

„Egy sportág hosszú távú céljainak az érdekében olykor fel kell áldozni a rövid távú sikereket” – mondta, arra utalva, hogy a budapesti viadalra sok országot igyekeztek meghívni, köztük a világ élvonalába tartozó nemzetek képviselőit is.

„Az orosz, az ukrán, a spanyol vagy az olasz csapat érkezésével nagyon komoly konkurenciát csináltunk a magyar válogatottnak”

– mondta Iker Bernadett, aki szerint a nézők így színvonalasabb versengést láthatnak, míg a fiatal magyar válogatott tagjai tovább fejlődhetnek.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a műúszás modern, dinamikus, látványos sportág, a hazai rendezésű világkupa pedig még közelebb hozza a kedvelőit a versenyzőkhöz és a sportághoz.

Natalija Taraszova, a magyar válogatott orosz szövetségi kapitánya elmondta:

sok fiatal van a csapatban,

ezért tartja fontos lépésnek a múlt heti, szlovákiai vk-n szerzett bronzérmet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem elégednek meg ennyivel, és bíznak benne, hogy az erős budapesti mezőnyben is a legjobbjukat tudják majd nyújtani. Ő korábban a Független Hírügynökségnek azt mondta: a budapesti versenyek a fiatal szinkronúszók számára életük nagy eseményét jelentik.

A válogatott legrutinosabb tagja, Kiss Szofi már olimpián is versenyzett, szerinte a hazai pálya nem jelent terhet számukra. Azt mondta: „sokkal inkább élmény, plusz motiváció, hogy ott szerepelhetünk, ahol tavaly a magyar úszók olyan gyönyörű eredményeket értek el”. Mint mondta, folyamatosan érkeznek a riválisok, akiket látnak edzeni a Duna Arénában, de

„ettől még több lesz bennünk az adrenalin, ami még nagyobb koncentrációra, még több munkára ösztönöz”.

Rényi Luca szerint egyéniben nehezebb lehet a versenyzés, mert ott egymagának kell magára vonnia és ott is tartania a nézők, illetve a pontozók figyelmét, míg csapatban a sok látványos elemmel ez könnyebben működik. „Régóta edzünk már a Duna Arénában, ami üres lelátók előtt kicsit ijesztő. De sikerült már kiismernünk a medencét, és az ob-n versenyezhettünk is. Remélem ez, valamint a nézők biztatása előnyt jelent majd a verseny során” – mondta.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a tavalyi, vizes vb-nek itthon és nemzetközi szinten is máig érezhető visszhangja van, amiből

nemcsak az érintett sportágak, hanem az ország is sokáig profitál még.

Szántó Éva, a szervezőbizottság ügyvezetője pedig azt mondta, hogy a hétvégi versennyel debütál az átalakított Duna Aréna, amelynek befogadóképességét a tavalyi 12 ezerről 5300-ra csökkentették.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy jegyeket az Eventim hálózatán keresztül lehet venni, az angyalföldi iskolák diákjai pedig ingyen tekinthetik meg a versenyt.

Harmadik lett a Világkupában a magyar válogatott

0

A női szinkronúszók csapatversenyének kombinációs számában sikerült ezt az eredményt elérni a szlovákiai Világkupa-állomáson.

A szlovákiai Samorinban rendezték meg a szinkronúszó világkupa-sorozat negyedik állomását. A magyar csapat az előző három állomáson nem indult, most viszont igen: egyéniben Kiss Szofi 5., Rényi Luca pedig 8. lett.

A csapatversenyben még jobb eredményt sikerült viszont elérni: a szabadprogramban ötödik, a kombinációs számban viszont az ukránok és a fehéroroszok mögött

harmadik lett a fiatalokból álló magyar csapat.

A világkupa-sorozatot idén indította el a FINA, a Nemzetközi Úszószövetség. A következő állomása a jövő hétvégén, Budapesten lesz, és ahogy Iker Bernadett, a magyar szövetség elnöke nemrég a Független Hírügynökségnek elmondta, ez a sportág magyarországi népszerűsítése szempontjából is nagyon fontos.

Mostanra már az is biztos, hogy

itt lesz Budapesten a világ egyik legjobbja,

az olimpiai és tizenháromszoros világbajnok orosz Szvetlana Kolesznyicsenko is.

Nem ez lesz az egyetlen rangos szinkronúszó verseny az idén Budapesten, júliusban itt rendezik a junior világbajnokságot is.

Életük meghatározó eseményére készülnek a magyar szinkronúszók

Heti hat nap, napi 4-5 órás edzéssel készülnek a magyar válogatott tagjai a budapesti szinkronúszó Világkupára és junior világbajnokságra. A szövetség elnöke szerint már a tavalyi vizes vb-nek köszönhetően is nőtt az érdeklődés a sportág iránt. A szövetségi kapitány azt mondta a Független Hírügynökségnek: a csapattagok között a sok a fiatal, ők életük meghatározó eseményére készülnek.

Május 18. és 20. között szinkronúszó Világkupát, július 17. és 22. között pedig junior világbajnokságot rendeznek Budapesten, vagyis kevesebb mint egy évvel a tavalyi vizes vb után ismét két rangos versenyt. Iker Bernadett, a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta: ezt nagyon nagy dolognak tartja.

Fotó: MTI/EPA/Patrick B. Kraemer

Mint mondta: a Világkupa-sorozat tavaly indult el, és a FINA,

a Nemzetközi Úszószövetség komoly szerepet szán neki a jövőben.

Most 10 állomása van, amelyeken rendszeresen a világ legjobbjai vesznek részt – korábbi hírek szerint például Budapestre ismét eljön a sportágat hosszú ideje uraló orosz válogatott.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Iker Bernadett szerint azért is fontos, hogy Budapest is lehetőséget kapott, mert így megvan az esély arra, hogy hosszú távon is itt legyen a sorozat egyik állomása.

Az, hogy ilyen versenyeket rendeznek Budapest, a sportág jövője szempontjából is fontos. Iker Bernadett azt mondta,

tavaly is végig telt ház volt a vizes vb-n a szinkronúszó versenyeken,

utána pedig a sportolók érdeklődése is megnőtt. Most egyébként 1000 igazolt versenyző van az országban.

A versenyzők egyébként nagyon izgatottak – Natalia Taraszova, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Független Hírügynökségnek azt mondta: sokan közülük nagyon fiatalok, és

életük egyik meghatározó eseményeként készülnek a két versenyre.

Amihez persze rengeteget edzenek. A látványos gyakorlatok mögött ugyanis kőkemény munka áll, ahogy Natalia Taraszova elmondta, hetente hat nap tartanak edzéseket, minden nap 4-5 órát. Sőt, edzőtáborban is voltak, ott még többet,

napi 8 órát edzettek.

A Világkupán ismét itt lesznek az oroszok.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A szövetségi kapitány a Világkupán nem várna kiemelkedő eredményt, mint mondta, fiatal csapat indul, és itt a tapasztalatszerzés a fontos. A junior vb-n viszont abban bízik, hogy sikerül bekerülni a döntőbe, vagyis a legjobb 12 csapat közé. Ez egyébként korábban még soha nem jött össze a magyar csapatnak, vagyis óriási sikert jelentene.

Megint Budapestre jönnek a világ legjobb szinkronúszói

Két rangos versenyt is rendeznek Budapesten: májusban világkupát, júliusban pedig junior világbajnokságot.

A tavalyi vizes vb-n a Városligetben rendezték a szinkronúszó versenyeket, az idei két versenyt viszont a Duna Arénában tartják majd. Előbb a World Series Világkupa versenyt, május 18. és 20. között, amelyre

ismét eljönnek a világ legjobb versenyzői.

Újra itt lesznek a sportágat hosszú ideje uraló oroszok is.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

15 ország küldte el eddig a nevezését, de a szervezők további indulókkal is számolnak. Ami már biztos: a versenyen részt vesz a tavalyi vb-n győztes, hosszú idő óta a világ legjobbjának számító orosz válogatott, és a mindig látványos produkciót bemutató spanyol csapat is.

A spanyolok is eljönnek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Július 17. és 22. között aztán a világ legjobb junior versenyzői érkeznek Budapestre: ekkor lesz az ő világbajnokságuk. Ennek rendezési jogát még tavaly, néhány nappal a vizes vb előtt nyerte el a magyar főváros.

A versenyre egy igazi világklasszis készíti fel a magyar válogatottat:

a négyszeres olimpiai, kilencszeres világbajnok Anasztaszija Jermakova. Ő 2004-ben Athénban és 2008-ban Pekingben is megnyerte a szinkronúszók páros versenyét (Anasztaszija Davidovával), és tagja volt a szintén mindkétszer aranyérmes orosz csapatnak is. Ezután viszont egy régi sérülés miatt vissza kellett vonulnia, azóta dolgozik edzőként.

A magyar csapat a tavalyi vizes vb-n.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A szinkronúszásnak egyébként komoly hagyományai vannak: már a 19. század végén rendeztek ilyen versenyeket, igaz, akkor még férfiak részére.

A kezdeti technika sok esetben a vízi életmentő mozdulatokból alakult ki,

majd egyre jobban fejlődött, hamarosan művészetből sporttá vált, amelyet egyre inkább nők űztek és megkapta a vízi balett nevet. A szinkronúszás kifejezést először az 1934-es chicagói világkiállításon használták.

A szinkronúszás 1952-ben, Helsinkiben mutatkozott be az olimpián, de még nem hivatalos versenyszámként, hiszen csak később,

1968-ban ismerte el a Nemzetközi Úszó Szövetség negyedik vízi sportágként

az úszás, a műugrás és a vízilabda mellett. Az első világbajnokságot 1973-ban Belgrádban rendezték, ezt az amerikai csapat nyerte.  

Látványos elemekből most sem lesz hiány.
Fotó: MTI/EPA/Patrick B. Kraemer

Az olimpia hivatalos programjába 1984-ben, Los Angelesben került be, ahol egyéniben és párosban osztottak érmeket: mindkét számot az amerikaiak nyerték. 1996-ban kizárólag csapatversenyt rendeztek az olimpián, 2000-től páros versenyeket is.

A 90-es évek második felében az oroszok megtörték az amerikaiak addigi fölényét, és azóta tarolnak a versenyeken.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK