Az erőltetett menet

0
1059
Facebook

Ha a szabályozók jóváhagyják a tesztelés gyorsítását, akkor a brit NHS állítólag szinte azonnal meg tudja kezdeni a tömeges oltást.

Brit sajtóértesülések szerint egyre nagyobb a remény, hogy a koronavírus elleni vakcina zöld utat kaphat ez év végéig, hogy hat hónap múlva vagy még ennél is rövidebb időn belül beindítsák oltási programjukat –  médiaértesülése szerint.

Az Oxfordi Egyetem tudósai az AstraZenecával együttműködve a legutóbbi vizsgálati eredmények fényében a „The Times” beszámolója szerint december végéig, karácsonyig megkaphatják a vakcinázáshoz szükséges engedélyeket.

Az oltások gyártásában és terjesztésében részt vevő brit kormányzati forrásokat idézte a újság, mely szerint a teljes oltóanyag-bevezetési program a jóváhagyást követően akár hat hónapig is eltarthat.

“Közel hat hónapot tervezünk, de valószínűleg jóval rövidebb lesz ennél”

– mondta egy kormányzati forrás.

Az Egyesült Királyság Joint Committee on Vaccination and Immunisation által kidolgozott protokoll alapján minden jóváhagyott vakcinát 65 év felettiek kapnak, majd a magasabb kockázatú fiatalabb felnőttek következnek, amelyek magukban foglalhatják az etnikai kisebbségekből származóakat, valamint azokat, akik súlyos egészségügyi problémákkal küzdenek, akik a halálos vírus által okozott nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Majd az 50 éven felüliek következnek a sorban, fiatalabb felnőttekkel a sor végén.

A brit kormány 100 millió adag oxfordi vakcinát rendelt és a bevezetésre szánt adagokat még mielőtt a tesztek kiértékelését befejezik le is gyártják, hogy ezzel is időt takarítsanak meg a felnőtt lakosság mielőbbi beoltásának érdekében.

Az újság beszámolója szerint a tárgyaláson részt vevő tudósok abban reménykednek, hogy ez év vége előtt eredményeket érhetnek el, azaz bizonyíthatóvá válik a vakcina megakadályozza a fertőzések 50 százalékát, vagyis a pozitívnak értékelhető siker alsó küszöbét elérik.

Ha a szabályozókat jóváhagyják, az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) állítólag abban a helyzetben van, hogy szinte azonnal meg tudja kezdeni a tömeges oltást.

A brit kormányon belül vannak, akik óvatosabbak a határidőkkel, mivel minden felnőtt beoltása nagy kihívást jelent.

„Még akkor sem, ha a vakcina rendelkezésre áll, ez még nem jelenti azt, hogy egy hónapon belül mindenkit beoltanak. Hat-kilenc hónaptól egy évig beszélünk ennek végrehajtására az oltás jóváhagyásától számítva.”

– mondta Nilay Shah professzor, a londoni Imperial College vegyészmérnöki vezetője.

A jelentés felszólította az oltóanyag-prioritások kritériumainak „meghatározását és egyértelművé tételét”. „nyilvános párbeszédet és elkötelezettséget várnak az oltások hatékonyságának, biztonságosságának, mellékhatásainak, elérhetőségének és hozzáférhetőségének elvárhatóságáról.”

A kormány egészségügyi minisztériuma megpróbálta lebecsülni az eredményeket, és a tervezés folyamatának fontosságát félretéve akarja a gyors bevezetést.

“Biztosak vagyunk abban, hogy megfelelő ellátással vagy szállítással, egyéni védőeszközökkel és logisztikai szakértelemmel rendelkezünk a COVID-19 vakcina mielőbbi telepítéséhez az ország egész területén” – mondta a kormány szóvivője.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .