A háború 43. napja – (folyamatosan frissített hírfolyam)

0
714

 Az erőszak a gyengék végső menedéke. 
Isaac Asimov

 

19:25 – A NATO külügyminiszterei az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek kiterjesztéséről tárgyalnak, az Európai Unió pedig az orosz szén betiltását mérlegeli. Az Egyesült Nemzetek Szervezete megszavazta Oroszország felfüggesztését az Emberi Jogi Tanácsban, míg az Egyesült Államok Szenátusa beleegyezett abba, hogy megvonja az országot az Egyesült Államokkal szembeni preferenciális kereskedelmi státusától.

18:35 – Az ENSZ Közgyűlése támogatta az Oroszország ENSZ Emberi Jogi Tanácsában való tagságának felfüggesztéséről szóló határozatot.

17:05 – Oroszországban nem szabad így nevezni az ukrajnai háborút, és alig beszéltek áldozatokról. Most, hat héttel illegális inváziója kezdete után a Kreml először ismer el számos halálesetet. “Jelentős veszteségeink vannak, ez óriási tragédia számunkra” – mondta Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője a Sky News brit műsorszolgáltatónak.

16:20 – Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint több mint 11 millió ukrán – nagyjából minden negyedik – elhagyta otthonát a február 24-i invázió óta, köztük több mint négymillió, akik elmenekültek az országból. Ez a legnagyobb menekültválság Európában a második világháború óta.

15:45 – A NATO-külügyminiszterek, akik a héten találkoztak, hogy megvitassák Ukrajna megsegítésének módját, egy fontos kérdésben egyetértettek: a háború még korántsem ért véget, és az orosz csapatok észak-ukrajnai kivonása ellenére folytatódnak a háborús bűnök. 

14:50 – Orosz katonák civilek meggyilkolását tárgyalták Buchában rádión. A beszélgetéseket a német hírszerzés lehallgatta – közölte a Der Spiegel.  Orosz katonák azt is közölték, hogy kihallgatásuk után agyonlőtték az ukrán hadifoglyokat.

13:20 – Zelenszkij és Ursula von der Leyen találkozó Kijevben lesz – közölte Szerhij Nikiforov, Zelenszkij szóvivője április 7-én.

11:55 – Az orosz csapatok erőszakkal szállítják a kórházi személyzetet, betegeket a kelet-ukrajnai megszállt területekre.

10:00 – Az ukrán külügyminisztérium Orbán Viktor miniszterelnök legfrissebb kijelentéseire azzal a felhívással reagált, hogy „lépjünk a történelem jobb oldalára”. Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy a magyarországi kormánypárt politikai kampánya a parlamenti választásokon a magyarok megfélemlítésén alapult azzal, hogy állítólag azzal fenyegette, hogy az orosz háború magyar területen továbbterjed. 

08:30 – A NATO-országok között nincs konszenzus arról, hogyan tovább Oroszországgal 

07:45 – Anthony Blinken, az USa külügyminiszter azt mondta, hogy bár időbe telhet, nincs olyan „forgatókönyv”, amelyben Ukrajna ne nyerne.

07:20 – A NATO külügyminiszterei csütörtöki találkozójukon megvitatják az Ukrajna további fegyverszállítását, beleértve a nehézfegyvereket is.

06:10 – New York Times: A Pentagon ukrán katonák kis csoportját képezi ki hordozható fegyveres drónok működtetésére. 

05:45 – Melitopol polgármestere: Az orosz erők mezőgazdasági gépeket lopnak el, megzavarják a betakarítást. Egy televíziós interjúban azt mondta, hogy az orosz csapatok mezőgazdasági berendezéseket rabolnak ki, vagy azért, mert a bevezetett szankciók miatt nem állnak rendelkezésre Oroszországban, vagy azért, hogy megzavarják a betakarítást.

04:00 – Nagy-Britannia masztiff vagy chakal páncélozott járművek Ukrajnába küldésének tervét dolgozza ki. Olyan autókat, mint a Chakal, amelyek felderítésre vagy hosszú távú járőrözésre használhatók.

pravda.ua

02:35 – A volt ukrán belügyminiszter közzétett egy videót Gostomelből, ahol elmondása szerint az egyik garázsban 11 embert találtak a rendőrök, akiket az orosz megszállók megöltek. 

01:05 – Április 6-án, szerdán az orosz megszálló hadsereg egy repülőgépet és egy pilóta nélküli légi járművet vesztett.

00:15 – Az Egyesült Államok úgy véli, hogy képes lesz azonosítani azokat az orosz egységeket, amelyek atrocitásokat követtek el Buchában. A titkosszolgálati adatfolyamok gyűjtése és elemzése minden rendelkezésre álló eszköz és eszköz felhasználásával az atrocitások ismertté válása óta folyik, az Egyesült Államok pedig a gyanúsítottak körének szűkítésének küszöbén áll. Az illetékes szerint nem biztos, hogy az Egyesült Államok nyilvánosan bejelenti következtetéseit, és döntés születhet arról, hogy Ukrajnára bízzák.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .