A feljelentés

0
1689
Miniszterelnöki sajtóiroda/ Szecsődi Balázs

Egy magyar jogtudós, egyetemi tanár, az MTA doktora csak tudja már, hogy mi az a feljelentés és mit is kell annak tartalmaznia. Annak megfejtését pedig, hogy címzettje miért nem a törvényességi felügyelet legfőbb őre, a nagyra becsült olvasóra bízom.

A feljelentés teljes szövege innen tölthető le.

Előzmények

1985-től a kormány üléseiről a rövid, és csak a tényeket tartalmazó jegyzőkönyveken kívül részletes (50-60 oldalas) tartalmi összefoglaló is készült. 1990-től pedig, egészen 1998-ig minden kormányülést hangfelvételen rögzítettek, sőt az első két évben emellett szó szerinti jegyzőkönyv is készült. A felszólaló miniszter – amennyiben különlegesen bizalmas információt kívánt közölni – kérte a magnetofon kikapcsolását. A felvételeket akkoriban 50 évre titkosították.

Sok titkos dolog napvilágra került már Magyarországon, de kormányülést rögzítő hangkazetta még nem. Lehet, hogy azért, mert nincs is? Fontosnak tartanám, ha a kormányülésekről hangfelvétel, szó szerinti jegyzőkönyv, részletes tartalmi összefoglaló készülne. Elsősorban az utókor, a jövő történészei érdekében, és nem a nyilvánosság számára!

Emlékeztető

Ügyszám: 656/E/1999 Első irat érkezett: Ügy tárgya: Előadó alkotmánybíró: Kukorelli István Dr. Támadott jogi aktus: Határozat száma: 32/2006. (VII. 13.) AB határozat: Ügyrend: „A Kormány üléséről összefoglaló és az ülés szó szerinti jegyzőkönyvéül szolgáló hangfelvétel készül. Az összefoglaló elkészítéséről – az ülést követő öt napon belül – a Miniszterelnöki Hivatal jogi helyettes államtitkára gondoskodik.

A Kormány üléséről szóló összefoglaló tartalmazza a jelenlévők névsorát, az előterjesztések címét, a hozzászólók nevét, szavazás esetén ennek tényét és számszerű arányát, a koalíciós egyetértési jogot gyakorló kormánytag esetleges ellenvéleményére való utalást, valamint a döntést.”

Ami most van

Már jegyzőkönyvet és hangfelvételt sem lesz kötelező készíteni a kormány üléseiről, miután a 2019-es költségvetésről szóló törvényjavaslatba elrejtett paragrafus, a 38 §. eltörölné ezt a kötelezettséget. Ha elfogadják a javaslatba rejtett korlátozást, csak egy nem nyilvános összefoglaló anyag marad fent az ülésen elhangzottakról – emlékeztetett anno az Eötvös Károly Intézet.

Itt tartunk most, meg a cikk elején említett feljelentésnél. És, hogy mi lesz ezután, azt majd meglátjuk. Az utóbbi hetek történései nem sok jóval biztatnak bennünket. Következmények nélkül marad-e a feljelentés és az utókor számára ismeretlen marad-e a mostani kormány évtizednyi tevékenységének tényszerű dokumentuma, vagy valamilyen csoda folytán mégis fény derül arra.

Vannak olyanok is, akik úgy gondolják, hogy jobb, ha unokáik nem ismerik meg azokat a szellemi magasságokat, melyekkel nagyszüleik egykor az országot igazgatták. Így aztán érthető egyesek ódzkodása attól, hogy hangfelvételek rögzítsék az általuk mondottakat!

A jelen történései nem sok jóval kecsegtetnek. Egyébként is a kormány átjátszaná az összes 1990 utáni kormányiratot az általa alapított Szakály-féle Veritas Intézetnek. Mivel Orbán Viktor munkaszervezete 2019 elején a budai Várnegyedbe költözik. A levéltári átadásra érett iratokat mindenképp ki kell mozdítani mai helyükről – szól az indoklás, melyhez mintegy sajnálkozva azt is hozzáteszik, hogy az Országos Levéltár „raktári kapacitás hiányában az iratokat nem tudja átvenni”. Hiszi a piszi.

Marad a bizakodás, és a már megszokott remény!

Egyszer a mostani állapotoknak csak vége lesz! Jó magyar közmondások szerint: Aki másnak vermet ás, maga esik bele, Ebül szerzett jószág ebül vész el, Ki, mint veti ágyát, úgy alussza álmát. Vagyis összefoglalva: Addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .