“A drog maffiák politikai befolyásra törekszenek a Európában”

0
989
twitter.com

Erről nyilatkozott az Europol főnökasszonya a brüsszeli Politiconak, ahol kifejtette: ma már az Európai Unió drogpiaca a legnagyobb a világon, túltermelési válság bontakozott ki a kábítószerekből.

A következő két évben csúcsra járatják a kábítószer kereskedelmet az Európai Unió államaiban, mert a drog terjesztő maffiák túltermelési válsággal küzdenek – vázolta fel a helyzetet Catherine De Bolle. Az Europol főnökasszonya szerint ez alááshatja az európai demokráciákat hiszen a drogmaffiák hatalmas pénzeket fordítanak megvesztegetésre.

“A drogmaffiák számára ma már fontosabb az Európai Unió mint az Egyesült Államok”

– hangsúlyozta az Europol főnökasszonya, rámutatva hogy a nemzetközi kábítószer kereskedelem útvonalán fekvő Bulgária – az Európai Unió legszegényebb és leginkább korrupt állama – veszélybe került, mert a szervezett bűnözés beépült az állami intézményekbe.

A kábítószer nemcsak Keletről, de Nyugatról is érkezik az Európai Unióba: Antwerpen, Amsterdam és Rotterdam a három leginkább veszélyeztetett pont a hatalmas kikötők miatt, de a kábítószer kereskedők szívesen használják ezeken kívül Hamburgot Németországban és a spanyol és svéd kikötőket is.

“Mindez azért különösen veszélyes, mert ugrásszerűen növekszik az erőszakos bűncselekmények száma ezekben a kikötőkben illetve azok környékén. Hollandia legismertebb bűnügyi újságíróját, aki épp a drogmaffiák ügyében kutatott, a nyílt utcán lőtték le két évvel ezelőtt. Egy kábítószeres ügyekkel foglalkozó ügyvédet 2019-ben gyilkoltak meg ugyancsak Hollandiában, ahol Amsterdamot sokáig Európa drog fővárosának tartották. Antwerpenben egy 11 éves kislány halt meg amikor a drog bandák lövöldöztek egymásra és a rendőrségre. Belgiumban a drogmaffiák el akarták rabolni az igazságügyi minisztert, a tervet leleplezték, és megerősítették a személyi védelmet.

A maffia beszivárog a helyi önkormányzatokba

A nagy kikötők környékén mind gyakrabban figyelhető meg, hogy a kábítószer kereskedő hálózatok a saját embereiket igyekeznek bejuttatni a döntéshozó helyekre. Különösen veszélyes a helyzet Németországban, ahol Hamburg környékén nyomul a drogmaffia. Mi a módszerük? Nemcsak arról van szó, hogy igyekeznek megvesztegetni a döntéshozókat illetve elhelyezni a saját embereiket az önkormányzatokban hanem arról is, hogy megpróbálják átvenni az ellenőrzést az informatikai rendszerek fölött!

“Találtunk már egy olyan kikötőt, ahol mindenki korrupt volt! Ha átadjuk ezeket a kulcsfontosságú helyeket a drogmaffiának, akkor zűrös jövő elé nézünk“

– jelentette ki az Europol főnökasszonya, aki nem árulta el a szóban forgó kikötő nevét.

“A kábítószer kereskedő maffiák meg akarják változtatni a társadalmat megcélozva a leginkább sebezhető társadalmi csoportokat” – mondta az Europol főnökasszony a gettók népére célozva. A mostani franciaországi zavargásokat kiváltó 17 éves fiú is egy gettóban volt kábítószer dealer Párizs közelében. A kábítószer maffiák szívesen alkalmaznak gyerek katonákat vagy fiatalkorúakat a gettókban, mert őket nem lehet büntetni illetve csak enyhébb ítéletre számíthatnak. A mostani franciaországi zavargásokban az előállítottak jelentős része 12-13 éves gyerek.

Európában még nem terjedt el a gyilkos drog, a fentanil, amely ezerszámra öl az Egyesült Államokban főként a gettókban, de Észtországban, Finnországban, Németországban és Svédországban már megkezdték a fentanil terjesztését – közölte az Európai kábítószer terjesztést és fogyasztást figyelő központ – EMCDDA.

Hat uniós tagállam, ahol a kábítószer különösen nagy gondot okoz, munkacsoportot alakított, mely intenzív információcserét folytat egymás között: Belgium, Hollandia, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország.

“Nagyon nehéz a helyzet, le vagyunk maradva a drogmaffiák mögött”

– ismerte el az Europol főnökasszonya, aki a brüsszeli Politiconak nyilatkozott.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .