Kezdőlap Címkék Fentanil

Címke: fentanil

“Kína nem akarja sem felülmúlni sem pedig helyettesíteni az Egyesült Államokat”

Hszi Csin ping elnök, aki két órán keresztül tárgyalt Biden amerikai elnökkel San Franciscóban, ahol mindketten részt vesznek az ázsiai és csendes-óceáni államok csúcsértekezletén hangsúlyozta, hogy nem versengeni, sem helyébe nem kíván lépni az Egyesült Államoknak.

A két fél megállapodott abban, hogy felújítják a párbeszédet a fegyveres erők között , és újra él a forró drót a Fehér Ház és a pekingi Tiltott város között. Ez utóbbira a legbüszkébb Joe Biden, aki valamiféle enyhülést szeretne Kínával, ezért a kínos tajvani kérdést nem is nagyon érintették. Megállapodtak viszont arról, hogy a mesterséges intelligencia katonai alkalmazását együtt próbálják meg szabályozni. Ezenkívül Kína ígéretet tett arra, hogy az eddiginél jobban ellenőrzi majd a fentanil kereskedelmet. Ezt a veszélyes szintetikus drogot főként Kínából szállítják az Egyesült Államokba, ahol évente körülbelül 50 ezer embert öl meg, mert tízszer veszélyesebb mint a heroin vagy a kokain. Hszi Csin ping elnök már Donald Trumpnak is megígérte ezt a nyári Fehér Házban Mar-a-Lagoban Floridában amikor az előző USA – Kína csúcsot tartották az Egyesült Államokban. A fentanilban nagyon nagy pénz van, elsősorban a hongkongi maffia, a triádok szállítják az USA-ba. Peking ellenőrzi Hongkongot, de a jelentős üzleti haszon miatt valahogy mégiscsak működik a fentanil kereskedelem, amely oly sok drogfogyasztó életébe kerülhet az Egyesült Államokban.

Szembenállás  helyett együttműködés

Ezt javasolta Joe Bidennek a kínai elnök mondván:

”a nagyhatalmak vetélkedése nem oldja meg sem Kína, sem az USA sem pedig a világ problémáit.”

Mi lenne a megoldás Hszi Csin ping szerint?

“A földgömb elég nagy mindkettőnk számára. Kína sikere lehetőséget teremt az Egyesült Államoknak, és megfordítva. Ezzel mind a két fél csak nyerne.”

Ez jelentős fordulat a pekingi külpolitikában hiszen nem is oly rég még Hszi Csin ping meghirdette a programot:

“megelőzzük az USA-t, és kiharcoljuk a G2-es rendszert!”

Erre válaszul hirdette meg az Egyesült Államok az új diplomáciai stratégiát 2021-ben: Kína és Oroszország az ellenfeleink. Ez a hidegháborús diplomácia, melyre az USA igyekezett rávenni európai szövetségeseit is, nem sok sikert hozott Washingtonnak, de Pekingnek is be kellett látnia, hogy nyílt törekvése a világhatalomra több kárral jár mint haszonnal. Ha Hszi Csin ping elnök ezt nem vette volna észre, akkor a fejére olvasták a kínos valót a veteránok, akik Teng Hsziao pinget segítették a nagy nyitás politikájában. Ugyanebbe az irányba befolyásolta mindkét felet Henry Kissinger, aki 1972-ben Csou Enlaj miniszterelnökkel együtt összehozta a nagy USA – Kína kibékülést és együttműködést.

A 100 éves Kissinger még Pekingbe is elrepült, hogy ebbe az irányba térítse vissza a kínai elnököt. Hszi Csin ping elnök értette a finom célzásokat, és kirúgta csak nemrég kinevezett külügy és hadügyminiszterét, akik betölthették a bűnbak szerepet, mert amíg funkcióban voltak szorgalmasan követték Peking keményvonalas diplomáciáját.

Biden: valódi haladást értünk el

Az amerikai elnök kiemelte az együttműködést a klímaváltozás elleni harcban és a mesterséges intelligencia ellenőrzésében. Sem Washington sem Peking nem táplál olyan illúziót, hogy valamiféle áttörés történt volna a két nagyhatalom kapcsolatában. Inkább csak arról van szó, hogy véget érhet az amerikai – kínai kapcsolatok romlásának folyamata.

Pekingben eléggé tapintatlanul megállapították, hogy ez lehetett az utolsó alkalom arra, hogy Joe Biden találkozzon Hszi Csin ping elnökkel. Ezzel nemcsak arra utaltak a kínai fővárosban, hogy Biden túljutott a nyolcadik ikszen hanem arra is, hogy nem sok esélyt adnak neki Donald Trumppal szemben az elnökválasztáson. A republikánusok hagyományosan jobb kapcsolatot ápolnak Kínával mint a demokraták. Donald Trumpot ritka kegyként a pekingi Tiltott Városban fogadták a kínaiak. Trump bemutatta lány unokája videóját, melyen a nyolcéves kislány ékes kínai nyelven köszöntötte Hszi Csin ping elnököt és nejét. A kínaiak megvásárolták Hank Paulsont, az USA egykori republikánus pénzügyminiszterét, aki jelenleg Peking fő lobbistája Washingtonban.

Európában is fentanil hullám várható

Az Egyesült Államok után Európát is letarolhatja a szintetikus kábítószer, amely oly sok halálesetet okoz – figyelmeztette az Európai Unió belügyi biztosát Blinken amerikai külügyminiszter Washingtonban.

Ötvenszer erősebb mint a heroin, és eddig már több tízezer ember halálát okozta a szintetikus kábítószer az Egyesült Államokban. Antony Blinken külügyminiszter ezt mondta erről az Európai Unió belügyi biztosának:

”Vagy arról van szó, hogy máris megvan ez a gondjuk, de nem vesznek róla tudomást vagy pedig hamarosan meglesz.”

Ylva Johansson asszony így reagált erre amikor a brüsszeli Politiconak nyilatkozott:

”Az USA a kanári madár szerepét akarja játszani a fentanil ügyében. Fel akarja hívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy milyen nagy veszélyről van szó.”

A belügyi biztos szerint a fentanil egyelőre még nem komoly probléma az Európai Unióban, ahol még a marihuána a legnépszerűbb drog, és a kokain, amelynek a fogyasztása a legdinamikusabban növekszik.

“Az Egyesült Államok elsősorban Mexikóból importálja a fentanilt, de Európában megvannak az előállításhoz szükséges laboratóriumok vagyis hogyha felmerül az igény, akkor megkezdődhet a tömeggyártás. 2021-ben 431 drog labort fedezett fel a rendőrség az Európai Unió tagállamaiban. Brüsszel figyelmeztette a tagállamokat, hogy a tálibok megkezdték a harcukat a heroin ellen, és ennek következtében drámai mértékben csökkenhet ez a kábítószer az európai piacon. A szerepét pedig átveheti a fentanil, amely sokkal veszélyesebb mint a heroin.

Ylva Johansson biztos elmondta a Politiconak, hogy úgy akarják megelőzni a veszélyt, hogy jelentősen növelik a pénzt és a személyi állományt a kábítószer ellenes ügynökségnél. Ursula von der Leyen már beszélt erről amikor felvázolta az Európai Unió helyzetét. Ennek megfelelően az év végéig átfogó kábítószer ellenes akciótervet terjesztünk elő – mondta az Európai Unió belügyi biztosa.

Az USA-ban overdose (túladagolás) rekordot hozott a fentanil

Az igazságügyi miniszter ennek tudatában úgy rendelkezett, hogy jövőre 345 millió dollárt szánjanak a megelőzésre. Az AP hírügynökség arról számolt be, hogy a DEA, a kábítószer ellenes ügynökség rendszeresen fogad olyan családokat, ahol az iskolás gyerek fentanil túladagolás áldozata lett.

“Tudjuk, hogy a fentanil a láthatatlan méreg, melyet sokan úgy vesznek be, hogy nem is tudnak róla. Épp ezért ezt egyedül nem lehet legyőzni“

– hangsúlyozta Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter. Aki elmondta, hogy egyéves kisgyerek is a fentanil áldozata lett egy bölcsődében.

Régebben Kínából jött a szintetikus kábítószer az Egyesült Államokba, emiatt reklamált is Trump akkori elnök Hszi Csin ping kínai államfőnél. A kínaiak le is álltak a fentanillal, de szerepüket átvették a mexikói kábítószerkartellek.

“A fentanil elsősorban Mexikóból érkezik: a Sinaloa kartell 23 tagját ezért vád alá helyezték az Egyesült Államokban. Mexikó kiadta a kartell vezetőjét Ovidio Guzman Lopezt, aki ártatlannak vallotta magát a bíróság előtt” – közölte az USA igazságügyi minisztere.

A baj az, hogy nagyon olcsón elő lehet állítani a fentanilt:

“halálos adagot lehet készíteni olyan vegyszerből, amelyből egy pirulához csak egy cent értékű nyersanyag kell”

– mondta az igazságügyi minisztérium szakértője.

2020 óta minden évben több mint százezren halnak bele kábítószer túladagolásba,  és ezek kétharmada fentanilt fogyasztott, sokszor tudtán kívül, mert a kábítószert gyakran más szerekbe keverik, melyeket gyógyszerként árulnak az Egyesült Államokban.

“A drog maffiák politikai befolyásra törekszenek a Európában”

Erről nyilatkozott az Europol főnökasszonya a brüsszeli Politiconak, ahol kifejtette: ma már az Európai Unió drogpiaca a legnagyobb a világon, túltermelési válság bontakozott ki a kábítószerekből.

A következő két évben csúcsra járatják a kábítószer kereskedelmet az Európai Unió államaiban, mert a drog terjesztő maffiák túltermelési válsággal küzdenek – vázolta fel a helyzetet Catherine De Bolle. Az Europol főnökasszonya szerint ez alááshatja az európai demokráciákat hiszen a drogmaffiák hatalmas pénzeket fordítanak megvesztegetésre.

“A drogmaffiák számára ma már fontosabb az Európai Unió mint az Egyesült Államok”

– hangsúlyozta az Europol főnökasszonya, rámutatva hogy a nemzetközi kábítószer kereskedelem útvonalán fekvő Bulgária – az Európai Unió legszegényebb és leginkább korrupt állama – veszélybe került, mert a szervezett bűnözés beépült az állami intézményekbe.

A kábítószer nemcsak Keletről, de Nyugatról is érkezik az Európai Unióba: Antwerpen, Amsterdam és Rotterdam a három leginkább veszélyeztetett pont a hatalmas kikötők miatt, de a kábítószer kereskedők szívesen használják ezeken kívül Hamburgot Németországban és a spanyol és svéd kikötőket is.

“Mindez azért különösen veszélyes, mert ugrásszerűen növekszik az erőszakos bűncselekmények száma ezekben a kikötőkben illetve azok környékén. Hollandia legismertebb bűnügyi újságíróját, aki épp a drogmaffiák ügyében kutatott, a nyílt utcán lőtték le két évvel ezelőtt. Egy kábítószeres ügyekkel foglalkozó ügyvédet 2019-ben gyilkoltak meg ugyancsak Hollandiában, ahol Amsterdamot sokáig Európa drog fővárosának tartották. Antwerpenben egy 11 éves kislány halt meg amikor a drog bandák lövöldöztek egymásra és a rendőrségre. Belgiumban a drogmaffiák el akarták rabolni az igazságügyi minisztert, a tervet leleplezték, és megerősítették a személyi védelmet.

A maffia beszivárog a helyi önkormányzatokba

A nagy kikötők környékén mind gyakrabban figyelhető meg, hogy a kábítószer kereskedő hálózatok a saját embereiket igyekeznek bejuttatni a döntéshozó helyekre. Különösen veszélyes a helyzet Németországban, ahol Hamburg környékén nyomul a drogmaffia. Mi a módszerük? Nemcsak arról van szó, hogy igyekeznek megvesztegetni a döntéshozókat illetve elhelyezni a saját embereiket az önkormányzatokban hanem arról is, hogy megpróbálják átvenni az ellenőrzést az informatikai rendszerek fölött!

“Találtunk már egy olyan kikötőt, ahol mindenki korrupt volt! Ha átadjuk ezeket a kulcsfontosságú helyeket a drogmaffiának, akkor zűrös jövő elé nézünk“

– jelentette ki az Europol főnökasszonya, aki nem árulta el a szóban forgó kikötő nevét.

“A kábítószer kereskedő maffiák meg akarják változtatni a társadalmat megcélozva a leginkább sebezhető társadalmi csoportokat” – mondta az Europol főnökasszony a gettók népére célozva. A mostani franciaországi zavargásokat kiváltó 17 éves fiú is egy gettóban volt kábítószer dealer Párizs közelében. A kábítószer maffiák szívesen alkalmaznak gyerek katonákat vagy fiatalkorúakat a gettókban, mert őket nem lehet büntetni illetve csak enyhébb ítéletre számíthatnak. A mostani franciaországi zavargásokban az előállítottak jelentős része 12-13 éves gyerek.

Európában még nem terjedt el a gyilkos drog, a fentanil, amely ezerszámra öl az Egyesült Államokban főként a gettókban, de Észtországban, Finnországban, Németországban és Svédországban már megkezdték a fentanil terjesztését – közölte az Európai kábítószer terjesztést és fogyasztást figyelő központ – EMCDDA.

Hat uniós tagállam, ahol a kábítószer különösen nagy gondot okoz, munkacsoportot alakított, mely intenzív információcserét folytat egymás között: Belgium, Hollandia, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország.

“Nagyon nehéz a helyzet, le vagyunk maradva a drogmaffiák mögött”

– ismerte el az Europol főnökasszonya, aki a brüsszeli Politiconak nyilatkozott.

Tűzszünet az óriások háborújában

0

Ebben állapodott meg két és félórás eszmecsere után Donald Trump és Hszi Csinping Buenos Airesben, ahol mind a ketten részt vettek a G20 csúcstalálkozón. A világ 20 gazdasági nagyhatalma a maga részéről a WTO reformjában talált közös érdeket, és ez befolyásolhatja az USA és Kína kereskedelmi háborúját, mely egyáltalán nem ért még véget.

Tűzszünet 90 napra

Trump visszatartja magát és nem emeli a büntető vámokat 10-ről 25%-ra, ahogy azt korábban bejelentette. A kínaiak tehát megkönnyebbültek, mert január elsejétől húsbavágó tarifa növekedés lett volna, mely kiszoríthatta volna őket sok nehezen megszerzett piacról az Egyesült Államokban. Megkönnyebbültek az Apple részvényesei és főnökei is, mert elhárult a veszély a Kínában gyártott IPhone-ok és IPadek feje felől. Trump ugyanis azzal fenyegetőzött, hogy az amerikai kedvenc játékszereit sem kíméli, hogyha Kína nem enged a nagy vitában és nem csökkenti lényegesen az USA kereskedelmi deficitjét.

Kína azonnal növeli felvásárlásait az amerikai farmereknél

Az Egyesült Államok farmerei ugyancsak megorroltak Donald Trumpra, mert legjobb vevőjüket elijesztette. Peking ravasz kereskedelmi diplomáciával gyorsan átterelte a mezőgazdasági vásárlásait az Egyesült Államokból Latin Amerikába. Ennek több előnye is volt, mert egyrészt olcsóbban kapott gabonát vagy szóját, másrészt pedig Argentína például nála rendelt atomerőművet és nem az amerikaiknál! Most Hszi Csinping elnök megígérte: azonnal változtatnak és visszatérnek az amerikai farmerek jól ismert termékeihez. Nem rohad meg az exportra szánt gabona a raktárakban az USA-ban. További nagyszabású vásárlásokra tettek ígéretet például az energia szektorban, ahol Trumpnak komoly szponzorai vannak. Emiatt Irán és Oroszország járhat pórul, mert Kína a világ legnagyobb energia importőre, ha az USA ott előrelép, akkor ők háttérbe szorulhatnak. Ugyanettől tartanak Európában is.

Az USA és Kína Európa kárára állapodhat meg

Ezt jelezte előre Cecilia Malström asszony a Politico című brüsszeli portálon. Az EU kereskedelmi biztosának jóslata bejött bár a részletek még nem ismeretesek. A Reuters szerint a kínaiak elsősorban a mezőgazdaságban és az energiaszektorban vásárolnak majd sok amerikai árut, hogy egy kicsit összébb záruljon az olló az export és az import között. Hol van itt a látványos eredmény? Trumpnak mindig kell valami, amivel kiállhat a TV elé. A kínaiak meg is találták:

Betiltják a fentanil exportját az USA-ba

Ez a kábítószer állítólag egész lepusztult városrészeket elárasztott az Egyesült Államokban. Kínából importálták méghozzá félig-meddig legálisan. Most Hszi Csinping elnök vállalta az egész fentanil export teljes leállítását az Egyesült Államokba! Így aztán jó hangulatban ért véget a két és félórás nagyon várt amerikai-kínai csúcs Buenos Airesben.

Újabb csúcstalálkozók várhatóak

Ezt Vang Ji államtanácsos, Kína első számú diplomatája közölte az újságírókkal Buenos Airesben. Míg Larry Kudlow, Trump elnök gazdasági tanácsadója elhajtotta az újságírókat mondván megy a kormánygép addig Vang Ji, aki korábban washingtoni nagykövet is volt sajtóértekezletet tartott. Nem szolgált szenzációkkal, de minden újságíró úgy érezhette kapott valamilyen morzsákat a csúcstalálkozóról. Kiderült Hszi Csinping elnök az együttműködésre és a közös érdekekre helyezte a hangsúlyt és Trump nem mondott ellent. Persze ez csak színjáték a valós tárgyalásokat Liu Ho miniszterelnök-helyettes folytatja Steve Mnuchin pénzügyminiszterrel. Liu Ho miniszterelnök-helyettes a Harvard egyetemen végzett, ezért remekül ismeri az amerikai gondolkodást. A másik oldalnak halvány fogalma sincs a kínaiak gondolkodás módjáról, és ez nagy előny a tárgyalásokon. Amelyek most tűzszünethez vezettek Buenos Airesben. 90 napig szünetel a tarifa háború az USA és Kína között. A kínaiak elérték azt, amit akartak. Cserébe Trump ígéreteket kapott, amelyekből senki sem tudja, hogy mennyi valósul meg, azt meg végképp nem, hogy mikor…

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK