Kezdőlap Címkék Maffia

Címke: maffia

A világ leggazdagabb bűnszövetkezete

Földrengés maffia földön: a ‘ndrangheta 334  befolyásos emberét kapták el, és percek alatt kiderült, hogy a szerény kalábriai kezdetek után immár az egész világra kiterjed a szervezet. Ausztráliától Szlovákiáig mindenütt ott vannak.

Az oknyomozó újságíró, Jan Kuciak írta meg, hogy a kormánnyal együttműködve ők nyúlják le az európai pénzek jelentős részét. Miközben a maffia főnök szeretője Robert Fico miniszterelnök kabinetjében ügyködött. A miniszterelnöknek emiatt távoznia is kellett…

Hogyan lett globális bűnszövetkezet a kalábriai maffia? –  tette fel a kérdést a Corriere della Sera. Úgy, hogy együttműködött a szabadkőművesekkel. Tudták, hogy a pénz és a kapcsolati háló a fontos nem pedig a fegyver, mely oly naggyá tette korábban a Cosa Nostrat.

A szicíliaiak, a Cosa Nostra immár a múltat jelenti – állapítja meg a Corriere della Sera. Ők a huszadik század első felében azzal váltak ki a többi maffia közül, hogy áttelepültek Észak Amerikába. A nagyszámú olasz bevándorlóra támaszkodva használták ki a lehetőségeket a szesz csempészés idején, később pedig a kábítószer-kereskedelemben. A Cosa Nostra két lábon állt: Szicília és Észak Amerika. A kalábriai maffia már globálisan gondolkodik: a hálózata kiterjed Kelet Európára éppúgy mint Brazíliára és egész Latin Amerikára.

A hálózat kiépítése a hetvenes nyolcvanas években folyt amikor emberrablásokból szereztek pénzt a kalábriai maffia keménykezű katonái. A pénzt egy világméretű hálózat kiépítésére fordították, amely a kokain kereskedelmen nyugszik. Míg a világ Pablo Escobar és a többi latin-amerikai kábítószer kereskedő kalandjait figyelte, a kalábriai maffia szépen csendben a világpiacot hódította meg. Mára elérték, hogy szinte minden más maffia nekik dolgozik.

Pénz és politika

Ez a kalábriaiak jelszava, mert rájöttek: befolyásos állami támogatók nélkül egyetlen nagy üzlet sem virágozhat igazán! Különösen igaz ez a kokain kereskedelemre, amelynek a társadalmi megítélése mindenütt igen negatív. Míg a szicíliai vagy a kolumbiai maffia kihívta az államot, a kalábriaiak inkább megvásárolták azt. Befolyásos posztokat vásároltak maguknak vagy pedig az ott ülőknek juttattak annyit a mesés profitból, hogy azok behunyták a fél szemüket – olykor mindkettőt is.

Franchise rendszerben működnek

Sokáig vidéki tahóknak tekintették a kalábriai maffia embereit, akik mosolyogva tűrték a sértéseket, mert tudták: jobb ha valakit lebecsülnek! Míg a szicíliaiak nyíltan kérkedtek a pénzükkel és a kapcsolataikkal addig a kalábriai fiúk csendben szervezkedtek. Tudták: a nyilvánosság öl! A túlságosan szem előtt levő kérkedő maffia főnököket előbb vagy utóbb levadásszák a rendőrök.

Nem katonai hanem üzleti alapon szervezték meg a világméretű hálózatot. Nincsen irányító nagyfőnök hanem szabályrendszer van, melyet mindenkinek be kell tartania, hogy jól menjen az üzlet.

Benősültek a kartellekbe

Miután rájöttek, hogy a kokainban van a nagy pénz, kiépítették a hálózatot a termesztéstől az értékesítésig. A lánc működik és ma már minden más maffiának érdeke a velük való együttműködés. Ők pedig bevitték a kartellekbe az üzleti szellemet a macho stílus helyett, melyet Pablo Escobar és társai képviseltek.

A kalábriai fiúk csak akkor ölnek, ha muszáj. Az utolsó véres leszámolás 2007-ben volt Duisburgban – hat halottal. Azóta a nagy nyilvánosság előtt nem öltek , mert tudták, hogy a látványos akcióra az állam válaszolni fog. Lecsap rájuk, és így sokkal többet veszíthetnek mint amennyit nyerhetnek azzal, ha kiiktatnak valamilyen veszélyes vetélytársat. Különben is: ők már üzletemberek! Minek megölni valakit, ha meg is lehet őt venni?!

A szabadkőműves kapcsolat

Itáliában, de sok más országban is ezzel lett nagyon hatékony a kalábriai maffia. Egy olasz ügyész és egy tudós nemrég könyvet adott ki erről A láthatatlan hálózat címmel. Ebben tényekkel igazolják, hogy a szabadkőműves páholyokban üldögélő politikusok, bankárok, üzletemberek vagy újságírók együttműködnek a kalábriai maffiával. Ez olyan ütőkártya, amellyel a többi maffia nem rendelkezik, és feltehetően ennek nagyon fontos szerepe volt abban, hogy mára a kalábriai maffia a világ legbefolyásosabb és leggazdagabb bűnszövetkezete lett – állapítja meg a Corriere della Sera.

Neonáci társaival együtt letartóztatták Miss Hitlert

Fegyvereket és robbanószerkezeteket is talált a rendőrség egy neonáci szervezet raktáraiban Szicíliában. 19 embert letartóztattak. Közöttük van a 26 éves Miss Hitler, aki neonáci szépségversenyen szerezte meg a “kitüntető” címet. A rendőrök antiszemita irodalmat is találtak a raktárakban Olaszországban.

A csoport vezére egy nő volt, aki közalkalmazásban Padovában. A rendőrség korábban nem tartotta számon mint szélsőséges aktivistát. Egy másik vezető a calabriai maffiához kötődött. Ez a maffia Olaszország egyik legbefolyásosabb bűnszövetkezete, a GDP 3%-át állítja elő! A neonáci szervezet egy orosz alkalmazást használt, amely lehetővé tette, hogy elkerüljék a rendőrségi lehallgatást. A rendőrség most vizsgálja, hogy a neonáci szervezet rendelkezett-e kapcsolatokkal az orosz kolóniában. Moszkva készséggel támogatja a szélsőjobboldali szervezeteket Nyugat Európában, hogy így gyengítse az Európai Uniót. Matteo Salvinit, az olasz szélsőjobb vezérét is egyértelműen Putyin emberének tartják Olaszországban.

Elkapták a máltai újságírónő felrobbantásának feltételezett megrendelőjét

Daphne Caruana Galizia újságírónő maffia stílusú meggyilkolásának szálai magasra vezetnek. A miniszterelnök, de még Azerbajdzsán is érintett lehet.

  • A megbízó Yorgen Fenech, aki egy cégbirodalom társtulajdonosa?
  • Egy vádalkú minden titkok feloldója lehet
  • Azerbajdzsán keze és pénze mindenhová elér
Facebook

Yachtja fedélzetén tartóztatták le dúsgazdag üzletembert, aki kiváló kapcsolatokat ápolt a kormánnyal Máltán. Yorgen Fenech a társtulajdonosa egy cég birodalomnak, mely 2013-ban elnyert egy óriási gáz üzletet. Ők építettek fel egy igen vitatott gázerőművet, melyet a kormány annak ellenére vitt keresztül, hogy a környezetvédők és az ellenzék bírálta azt. Daphne Caruana Galizia ebben az ügyben is nyomozott. Az újságírónőt egyszemélyes Wikileaks-nek nevezték Máltán oly sok korrupciós ügyet göngyölített föl. Autóját lakása közelében felrobbantották 2017 októberében. Ki a gyilkos?

Vádalku a hatóságokkal

A maffia stílusú merénylet végrehajtóit a helyi rendőrség elfogta. A közvélemény persze nem erre volt elsősorban kíváncsi hanem arra, hogy kitől kapták a megbízást a maffia “katonái”? Meglett a közvetlen megbízó is, aki tegnap vádalkut kötött a hatóságokkal. Ha nem kap szigorú büntetést, akkor rávall arra, aki fizetett Daphne Caruana Galizia meggyilkolásáért. Így kapta el a rendőrség a dúsgazdag üzletembert a yachtján.

A miniszterelnök is érintett?

Lehet, hogy Yorgen Fenech, a dúsgazdag üzletember fizetett az újságírónő meggyilkolásáért, de a szálak messzebbre is vezethetnek. Egészen Joseph Muscat miniszterelnökhöz. Akinek kapcsolatait Azerbajdzsánnal Daphne Caruana Galizia is gyakran bírálta. “Itt mindenki gazember, mindenki megvehető. Nincsen remény!” – írta utolsó cikkében az oknyomozó újságírónő egy másik ügy kapcsán. Csakhogy Málta miniállam. Az elit egy kis csapat, amely nem épp ortodox módszereket alkalmaz. Az Európai Unió is bírálta Máltát az Azerbajdzsánhoz fűződő szoros kapcsolatai miatt.

A nagy kaviár akció

Alijev azerbajdzsáni elnök elhatározta, hogy megkedvelteti magát Európában. E célból kis kaliberű európai politikusokat vásárolt meg. Akiket egy olyan bankon keresztül pénzelt, mely Máltán működött. Ez volt a nevezetes kaviár akció, melyet az Europol lebuktatott. Az azeri bank bezárt. Az Europol nemrég lebuktatott egy újabb pénzmosó csapatot Máltán. A helyi sajtó szerint lehet, hogy nekik is közük volt Daphne Caruana Galizia meggyilkolásához. Az oknyomozó újságírónő ugyanis nagyon sok befolyásos ember útjában állt. Talán egyszer megtudjuk, hogy melyikük adta ki az utasítást a meggyilkolására. De az is lehet, hogy az elit konszenzus alapján döntött, és végül a miniszterelnök is rábólinthatott az oknyomozó újságírónő meggyilkolására Máltán.

Már megtekinthető a Rablópártok második és harmadik része

Gulyás Márton három részes dokumentumfilmje szerint féltucat kamupárt működött maffiaszerűen. Seres Mária és férje, Stekler Ottó eddig kétmilliárd forintnál is több állami támogatást tüntethetett el hat kamupárton keresztül.

A második rész:

A harmadik, befejező rész:

Az első rész itt nézhető meg >>>

Az ügyről itt olvasható a cikkünk >>>

Maffiaszerűen működtek egyes kamupártok

Gulyás Márton dokumentumfilmje szerint féltucat kamupárt működött maffiaszerűen. A Magyarországi Zöld Párthoz, Seres Máriához, és egy nyíregyházi körhöz kötődnek.

Seres Mária és férje, Stekler Ottó eddig kétmilliárd forintnál is több állami támogatást tüntethetett el hat kamupárton keresztül. A film első része már most, a következő kettő pedig rövidesen elérhető.

Összefonódás a maffia és a rendőrség között Szlovákiában

Egy szlovák főrendőr vallott erről a Deutsche Welle közszolgálati portálnak, amely hetek óta nyomozást folytat ebben az ügyben. Letartóztatták ugyanis a szervezett bűnözés elleni osztály fejét- maffia kapcsolatok miatt, de még nem ítélték el!

Boris Drevenak, aki hosszú évekig állt a rendőrfőkapitányság egyik legfontosabb osztályának az élén sok vizsgálatot leállított, amely a maffiára nézve kínos lehetett. Aztán egy koronatanút kiszolgáltatott a maffiának, akik ki is nyírták a szerencsétlent. Minderről egy Ivan Chovan nevű egykori főnyomozó tájékoztatta a német közszolgálati portált. Elmesélt egy különös szörnyű maffia gyilkosságot:

Egy kilencéves kisfiút és egy fiatal nőt lőttek szitává Pozsony külvárosában

A gyilkosság, mely felkavarta egész Szlovákiát még 2004- ben történt. Ítélet azóta sincs! Ivan Chovan főnyomozó lebuktatta a gyilkost és a megrendelőt is. De aztán leállították. Főnöke, Boris Drevenak megüzente a nejének: jobb, ha felhagy az üggyel vagy könnyen ő is úgy járhat mint a Volkswagenben ülő kisfiú és a fiatal nő! De miért kellett leállítani a nyomozást? Mert a szorgalmas főnyomozó kiderítette: egy Juraj Gal nevű ex rendőr volt a merénylet célpontja. Az ő kisfiát és barátnőjét ölte meg a maffia. Tévedésből vagy figyelmeztetésképp? Juraj Gal sokat tudott a maffia és a rendőrség kapcsolatairól, de ezek után nem beszél. Ahogy persze hallgat a gyilkosság megrendelője, Karol Mello is. Ő Belize- be szökött. Szlovákia nem is sürgeti a kiadatását.

Ő is túlságosan sokat tud a maffia és a rendőrség összefonódásáról Szlovákiában – állítja a megölt 9 éves kisfiú édesanyja, aki elismerte a Deutsche Welle kérdésére válaszolva, hogy erre nincsen bizonyítéka. Dehát honnan is lenne?

Jan Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása is azt mutatja: az összefonódás továbbra is fennáll

Ezt állítja az ex főnyomozó, aki jelenleg ügyvédként dolgozik Szlovákiában. Idén februárban az olasz maffia parancsára meggyilkolták Jan Kuciak újságírót és a kedvesét is. A botrány az egekig csapott: nemcsak a rendőrfőnök, de a belügyminiszter és maga Robert Fico miniszterelnök is távozni kényszerült. A szerencsétlen oknyomozó újságíró ugyanis épp az ő kapcsolataikat firtatta a ‘Ndragheta nevű nápolyi maffiával. Gyanította, hogy együtt nyúlják le az európai pénzeket. Négy embert letartóztattak a gyilkosság gyanújával, az egyikük egy volt rendőr. Jan Kiska elnök gratulált a letartóztatáshoz, de hangsúlyozta : reméli, hogy a felbújtók is meglesznek. Ha hihetünk az egykori főnyomozó vallomásának, melyet a német közszolgálati Deutsche Wellenek tett, akkor erre nemigen számíthatunk a közeli jövőben hiszen az összefonódás a maffia és a rendőrség között továbbra is fennáll Szlovákiában…

Per elé nézhet az író, akit a Camorra is fenyeget

0

Nem vagyok az alvilág minisztere – közölte Matteo Salvini, aki tudatta, hogy beperli Roberto Saviano írót. A Nápoly környéki maffiát leleplező olasz író, akinek Gomorra című könyve világsiker lett, 2006 óta áll rendőri védelem alatt, de tart attól, hogy meg akarják szüntetni védelmét.

Matteo Salvini belügyminiszter ugyanis jelezte, hogy felül kívánja vizsgálni a rendőri védelmet élvezők listáját. Az író attól tart, hogy áldozatául esik a felülvizsgálatnak, már csak azért is, mert nagyon mély politikai ellentét van közte és a belügyminiszter között.

Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Liga vezére Olaszország belügyminiszterként maximális szigorral lép fel a bevándorlás ellen. Roberto Saviano viszont a pápához hasonlóan a befogadás fontosságát hangsúlyozza. Legutóbb a Twitterre feltett egy képet, amely egy anya és gyermeke tengeren úszó holttestét ábrázolta, s azt az aláírást fűzte a képhez, hogy

„a belügyminiszter úr most bizonyára boldog”

Korábban az alvilág miniszterének nevezte Salvinit.

Mint közismert, Olaszországban a maffiának kiváló felső kapcsolatai vannak. Nemrég elítélték Berlusconi exkormányfő bizalmasát, aki összekötő volt a maffia és az ország leghosszabban regnáló miniszterelnöke között.

Matteo Salvini válaszként közölte, hogy rágalmazás miatt feljelenti a híres írót. Hangsúlyozta: nem amiatt rendelte el a rendőrség védelmi listájának felülvizsgálatáat, mert Roberto Saviano szálka a szemében. Az író viszont közölte: ma is naponta kap fenyegetéseket a Nápoly környéki maffiától, a Camorrától és a kolumbiai kábítószer-kereskedelem főnökeitől, akiknek a korábbi kapcsolati hálóját leleplezte.

12 évet kapott Berlusconi barátja az olasz maffiaperben

0

Marcello Dell’Utri Silvio Berlusconi egyik legjobb barátja, együtt alapították a Forza Italia mozgalmat. Öt éve tartott a per, amelyben rajta kívül több maffiavezért is elítéltek. A bíróság azt is kimondta: az olasz állam magas rangú képviselői a kilencvenes évek elején megállapodást kötöttek a szicíliai Cosa Nostrával.

Marcello Dell’Utri
Fotó: MTI/EPA/Tonino di Marco

A palermói bíróság fokozottan védett termében hozták meg az öt éve tartó perben az elsőfokú ítéletet, amely több mint 25 évvel ezelőtti eseményekre adott választ: kimondta, hogy

az olasz állam képviselői a kilencvenes évek elején paktumot kötöttek a Cosa Nostra maffiavezéreivel

az akkori politikai-társadalmi béke érdekében, vagyis azért, hogy legyen vége a leszámolásoknak.

A tárgyalásról beszámoló La Stampa szerint a kilenc vádlott közül 28 évre ítélték Leoluca Bagarellát, a Cosa Nostrához tartozó corleonei klán egyik vezetőjét (a kisváros neve a Keresztapa-filmekből lehet ismerős), aki más ügy miatt már életfogytiglani büntetését tölti. Egy másik maffiavezér, Antonino Cinà 12 évet kapott, ahogy két volt főrendőr, Mario Mori és Antonio Subranni is, a per koronatanúja, Massimiliano Ciancimino, a volt palermói polgármester fia pedig 8 évet. Nicola Mancino volt belügyminisztert felmentették.

Silvio Berlusconi egyik legjobb barátja, Marcello Dell’Utri volt szenátor viszont 12 évet kapott. Ő egyébként, más maffiavádak miatt, 2014 óta már börtönben van.

Ő volt az, aki közvetített a maffiavezérek és Silvio Berlusconi között.

A kilencvenes évek elején rendszeresek voltak a maffiához köthető merényletek Olaszországban. 1992-93-ban a Cosa Nostra bombákat robbantott Rómában, Firenzében, Milánóban, meggyilkolták többek között a maffia ellen nyomozó szicíliai ügyészt, Giovanni Falconét és Paolo Borsellino bírót is.

A rendkívül népszerű Falconét az autópályán gyilkolták meg, hatalmas robbantással.
Fotó: Wikimedia Commons

A Cosa Nostrát ekkor a corleonei Toto Riina vezette. Ő már korábban jó kapcsolatot ápolt politikusokkal, például az olasz belpolitikát évtizedeken át meghatározó, ötször miniszterelnökké választott kereszténydemokrata Giulio Andreottival. A kétezres évek elején őt perbe is fogták, de elévülés miatt felmentették.

Riinát 1993-ban letartóztatták, a következő évben a Forza Italia került hatalomra Olaszországban – az a párt, amelyet Silvio Berlusconi többek között Marcello Dell’Utrival együtt alapított.

Az olasz állam és a maffia közötti tárgyalásokról régóta beszéltek már. A megegyezés része volt, hogy

a maffia leállítja a merényleteket, cserébe a letartóztatott tagjainak enyhítik a börtönkörülményeket.

A megegyezés része volt az is, hogy Riina utódja, Bernardo Provenzano egészen 2006-ig szabadlábon maradhatott. Ő 2016-ban, Toto Riina 2017-ben halt meg börtönben.

Silvio Berlusconi
Fotó: MTI/EPA/Alessandro Di Meo

Silvio Berlusconi (akit más ügyek, például adócsalás miatt már kétszer is elítéltek) az ítélet után azonnal sietett közölni, hogy soha, semmilyen kapcsolata nem volt a szervezett bűnözéssel.

Olaszországban egyébként továbbra sem tudni, hogy néz majd ki az új kormány, a tárgyalás ugyanis megrekedtek a két populista párt, a szélsőbaloldali Öt Csillag és a szélsőjobboldali Liga között.

A zombi kormány

„Egy maffiózó volt szeretőjének és üzlettársának, akiről tucatnyi félmeztelen fotó készült, sosem lett volna szabad a miniszterelnök közelébe kerülnie. Arról nem is szólva, hogy itt szinte ordít a gyanú, hogy Fico szeretőjeként tartja Troškovát, állami pénzen.”

Ján Kuciak halála megváltoztatta ezt az országot. Érdekes elgondolkozni azon, mi történt volna, ha az újságíró nem hal meg, s a cikke rendesen megjelenik. A válasz fájdalmas: valószínűleg semmi. Az ellenzék tartott volna néhány sajtótájékoztatót, esetleg századszor is megpróbálta volna leváltani Robert Kaliňákot. Aztán pedig ment volna minden a régi kerékvágásban – írja Czajlik Katalin a pozsonyi Új Szóban.

„Mert Robert Fico, a harmadik Fico-kormány fejének a sorsa meg van pecsételve.

S vele együtt a kormányé. S mindegy, hogy a kabinet idő előtt befejezi-e a működését (feltételezhetően igen), vagy valahogy mégis kihúzza a ciklus végéig. Ez a kormány a jelen pillanatban már egy zombi, élő halott, s nincs számára visszaút az élők világába.” (…)

Az Új Szó publicistája cikkében megállapítja, hogy „a kettős gyilkosság, az olasz maffia színre lépése, az más. Mindaz, amit eddig csak krimikből ismertünk, hajmeresztően valóságossá válik.

’Ndanghreta, egymilliós jutalom az asztalon, megszólal Saviano, rólunk ír a Die Welt meg a New York Times.”

„A nagymácsédi ház padlóján fekvő két holttest nagyon durván magunkhoz térített. Mint egy átmulatott éjszaka után, úgy eszméltünk fel, s kezdtek visszajönni az előző este képei. Kiszivárgott hangfelvételek, amelyeken saját fejjel szerzett milliókról esik szó, következmények nélküli botrányok tízei, talán százai, abszurd rendőrségi felmentések, bírósági ítéletek, s mindenütt a mi embereink, akiknek mindent lehet.”

(…)

Czajlik Katalin szerint a rendszer valóban működött, évekig. A médiák írhattak, amit akartak, a támogatottság nem csökkent, sőt. Érthető, hogy Robert Fico azt hitte, ez örökké tarthat. És elbízta magát. Viliam Jasaň és Maria Trošková alkalmazása a miniszterelnöki kabinetben annak a jele, hogy Robert Fico teljesen elveszítette a józan ítélőképességét. Egy maffiózó volt szeretőjének és üzlettársának, akiről tucatnyi félmeztelen fotó készült, sosem lett volna szabad a miniszterelnök közelébe kerülnie. Arról nem is szólva, hogy itt szinte ordít a gyanú, hogy Fico szeretőjeként „tartja” Troškovát, állami pénzen.

(…)

A kérdés itt már úgy hangzik – Czajlik Katalin szerint – hogy sikerülhet-e kiutasítani az állam csecsén élősködő olasz maffiát, s helyrehozni az emberek bizalmát az államban, az igazságszolgáltatásban, a rendőrségben?

„A Híd számára pedig most van az utolsó pillanat, amikor még kiléphet ebből a játszmából.

Emelt fővel nem, azt már régen elszalasztotta, de legalább úgy, hogy ha sandítva is, de még az emberek szemébe nézhessen. S egyben ez az utolsó pillanat, amikor pártként még megmenekülhet. Minden más lehetőség egyenlő a halálos ítélettel.”

Omladozik Fico birodalma, tegnap több mint húszezren követelték a lemondását

0

Újabb fontos ember távozik a szlovák miniszterelnök környezetéből a Kuciak-gyilkosság miatt, méghozzá egyik legközelebbi munkatársa, Roman Šipoš, Robert Fico irodavezetője. A tegnapi fáklyás felvonulás a meggyilkolt oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és élettársa, Martina Kušnírova emlékére kormányellenes tüntetéssé alakult.

Marek Maďarič kulturális miniszter, Viliam Jasaň, a nemzetbiztonsági tanács titkára és Mária Trošková, a miniszterelnök asszisztense után újabb kulcsember hagyta el Robert Fico stábját. A Denník N információi szerint Roman Šipoš, aki 2015 óta Fico egyik legközelebbi munkatársa volt, benyújtotta felmondását.

Roman Šipoš 2015 óta vezette a miniszterelnöki irodát, korábban a Szlovák Demokratikus Baloldal (SDĽ – ezt a pártot a Smer magába olvasztotta) parlamenti képviselője, majd az építésügyi minisztérium államtitkára volt. Šipoš a Denník N-nek megerősítette, hogy benyújtotta felmondását, április 1-jével távozik a kormányhivatalból.

“Miután a Denník N február 26-án közölte cikkét azokról a súlyos tényekről, amelyek két fiatal ember halálával hozhatóak összefüggésbe, azonnal, amint előre nem tervezett családi kötelezettségeim lehetővé tették, személyesen találkoztam a miniszterelnökkel. Ezen a rövid találkozón felvetettem a munkaviszonyom április 1-jei dátummal történő felbontását” – nyilatkozta a lapnak Šipoš. Állítása szerint döntését arra az információra alapozta, miszerint Ján Kuciak és jegyese halála összefügghet az olasz maffia szlovákiai jelenlétével.

Šipoš ezzel tovább gyarapította azok számát, akik az elmúlt napok eseményei nyomán elhagyták Robert Fico táborát. Elsőként Marek Maďarič kulturális miniszter, a Smer korábbi alelnöke jelentette be lemondását, majd ideiglenes visszavonulásáról tájékoztatott az olasz maffiához köthető vállalkozókkal korábban kapcsolatot ápoló Viliam Jasaň és Mária Trošková, akik a kormányhivatal alkalmazottai voltak. Mindeközben a Híd már Robert Kaliňák belügyminiszter távozását követeli.

(Új Szó/FüHü)

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK