A CEU és az illiberalizmus önjelölt bajnoka

0
747

Már közvetlenül a költözés előtt van Budapesten a Nyílt Társadalom Alapítvány második legnagyobb külföldi képviselete, miután az Orbán-kormány egyfolytában zaklatta a munkatársakat, de az igazi célpont Soros György volt – írja a Los Angeles Times.

Az interneten sötét, összeesküvő erők úgy állítják be az üzletembert, hogy az a bábok mozgatójaként átfogó hálózat élén világuralomra tör. Durva, antiszemita kifejezések utalnak a zsidóságára.

Egy ideig úgy tűnt, hogy a nagy történelmi változások kedveznek Soros demokrácia-párti törekvéseinek Közép- és Kelet-Európában, ám az utóbbi két év fejleményei: Trump megválasztása, a Brexit és az európai populista nacionalizmus felemelkedése szembemennek az eszményeivel. A fordulat szédítő, ezt ő maga is elismeri. Ám jó ismerői azt mondják, hogy nem hagyja magát eltéríteni céljától. Pedig az utóbbi években a közösségi média elterjedése és a nacionalista mozgalmak sikere felerősítette, hogy ő legyen a bűnbak a világ minden bajáért. Merthogy egy szakértő szerint megtestesít mindent, amit az összeesküvés elméletek hívei keresnek. De már nem csak a szélsőség, hanem Amerikában a fő áram konzervatívjai is szövetkeznek ellene.

Magyarországon már csaknem Shakespeare-i felhangokat kap az uszítás ellene. Orbán, aki az illiberalizmus önjelölt bajnoka, az utóbbi években élesen jobbra fordult és Soros tavaly azzal vádolta meg nyilvánosan, hogy maffiaállamot épít. Az ellentámadás egyik különösen érzékeny pontja a befektető szemszögéből a CEU, az alapító szíve csücske, amelyet a hatalom a bírálók szerint más demokratikus alapintézményekkel, így a szabad sajtóval és igazságszolgáltatással együtt fel akar számolni. Csontos Csaba, az OSI szóvivője azzal érzékelteti, hogy miért döntöttek a távozás mellett, hogy kiszolgáltatottnak, tehetetlennek érezték magukat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .