Pegasus csak barátoknak

0
1133
NSO

Az izraeli kormány az elmúlt években elutasította  Ukrajnától érkezett kéréseket a Pegasus kémprogram megvásárlására tett kéréseit – írja a New York Times. 

Ukrajna és Észtország is a Pegasussal hozzá akart férni az orosz telefonokhoz, feltehetően az oroszok  egyre fenyegetőbb  titkosszolgálati műveletei miatt még azokban az években, mielőtt Oroszország végrehajtotta Ukrajna invázióját.

Izrael attól tartott, hogy a kiberfegyver Oroszország ellenfelei számára történő eladása tönkretenné Izrael és a Kreml kapcsolatát.

Az izraeli védelmi minisztérium azonban megtagadta, hogy engedélyt adjon az NSO Groupnak, a Pegazust gyártó cégnek, hogy Ukrajnának értékesítsen, ha ennek  az volt a célja, hogy a fegyvert Oroszország ellen is bevesse. A döntések azután születtek, hogy Izrael évekig engedélyeket adott a külföldi kormányoknak, amelyek a kémprogramokat a hazai ellenzék elleni eszközeként használták.

A Pegasus egy úgynevezett zéró kattintásos hackereszköz, ami azt jelenti, hogy lopva és távolról kinyerhet mindent a célpont mobiltelefonjáról, beleértve a fényképeket, névjegyeket, üzeneteket és videofelvételeket, anélkül, hogy a felhasználónak egy adathalász hivatkozásra kellene kattintania. A mobiltelefon így a telefon kémkedhet saját tulajdonosa után.

A Krím 2014-es orosz inváziója óta az Ukrajna egyre inkább az orosz agresszió és kémkedés közvetlen célpontjának tekinti magát. Ukrán tisztviselők az izraeli védelmi felszerelést az orosz fenyegetés ellen kívánták felhasználni, de Izrael szinte teljes embargót rendelt el fegyverek, köztük a Pegazus Ukrajnának történő eladására.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .