Kezdőlap Címkék Pegasus

Címke: Pegasus

Együttműködés a magyar-orosz titkosszolgálatok közötti?

0

Sokan töprengenek azon a NATO és az Európai Unió brüsszeli központjában, hogy Orbán Viktor miért működik továbbra is együtt Putyinnal annak ellenére, hogy a NATO és az Európai Unió Ukrajnát támogatja önvédelmi háborújában Oroszországgal szemben.

Moszkvában persze attól tartanak, hogy Orbán Viktor oly erőteljesen nyugati nyomás alá kerül, hogy lazítani lesz kénytelen “a baráti kapcsolatokon.” Szijjártó Péter külügyminiszter Orbán helyett kapta meg a Barátság Érdemrendet, amely a legmagasabb külföldi kitüntetés, melyet a Kreml barátai megszerezhetnek. A túlságosan is baráti orosz-magyar kapcsolat most azért került újra előtérbe, mert kiderült: egy NATO tagállam lehallgatta Pegasus kémprogrammal Putyin ellenfeleit az Európai Unióban. Izrael csak az USA szövetségeseinek ad el Pegasust – fogadkozik a gyártó izraeli cég. A magyar állam vásárolt Pegasus kémprogramot, és megfigyelte vele a rendszer vélt vagy valós ellenfeleit. A szakértők egyelőre vizsgálják:

Melyik állam hallgatta le Putyin ellenfeleit Pegasus segítségével az Európai Unió területén?

Legkevesebb hét újságíróról illetve Putyin ellenes aktivistáról derült ki, hogy okos telefonjukat lehallgatták az izraeli Pegasus kémprogram segítségével – jelentette a Guardian washingtoni tudósítója.

A szakértők még nem azonosították azt az államot, mely a Pegasus lehallgatás sorozatot végrehajtotta, de abban teljesen bizonyosak, hogy egyetlenegy megbízó volt annál is inkább, mert Izrael hivatalos álláspontja az, hogy ezt a kémprogramot csakis államoknak adja el.

A célpontok mind Putyin ellenfelei voltak, akik ellenezték az orosz elnök agresszióját Ukrajna ellen.

Kik derítették ki a Pegasus akciót? Az Acces Now, the Citizen Lab, amely a Torontói egyetem Munk iskolájában működik és Nikolai Kvantaliani, egy független hekker szakértő. Mindannyian a digitális szabadságjogok hívei, nem kémelhárító szervezetek.

A Pegasus kémprogram bármely okostelefonon alkalmazható, és képes arra, hogy annak minden funkcióját ellenőrizze és kapcsolatait is figyelemmel kísérje. Egy izraeli cég – az NSO – azért fejlesztette ki állami megbízásból, hogy a terroristák szervezeteinek információ áramlását kövesse. Benjamin Netanjahu miniszterelnök ugyan azt közölte, hogy csakis államoknak adják el a Pegasust, de kiderült: mások is megszerezhették. Franciaországban például Macron elnök telefonját hekkelték meg Pegasus-szal.

Biden elnök 2021-ben tehát nem sokkal a hatalomra jutása után fekete listára tette a Pegasust előállító izraeli céget.

Biden ugyancsak 2021-ben nevezte meg Oroszországot Kínával együtt mint stratégiai ellenfelet, ezért a szakértők nem tartják valószínűnek, hogy Putyin ellenfeleit az orosz hírszerzés tartotta volna Pegasus célpontnak ehelyett Moszkva valakinek kiadhatta ezt a megbízást valamelyik “baráti államnak. ”Ezenkívül fennáll annak a lehetősége is, hogy NATO állam figyelte meg Putyin ellenfeleit. Mind Észtország mind Lettország rendelkezik a Pegasus kémprogrammal. Lettország ezt csak országon belül használja tehát kiesik a vizsgálatból, de Észtország mindenütt Európában beveti az izraeli kémprogramot. Mindkét kis balti állam Putyin legfőbb bírálói közé tartozik, mindkettő területén sok orosz újságíró talált menedéket az Ukrajna elleni orosz agresszió után – 2022 február 24.

Galina Timcsenko orosz újságírónő is a célpontok között szerepelt, ő a Medúza nevű független hírügynökség társalapítója, és nemzetközi díjakat nyert már, mert bátran bírálta a Putyin rendszert.

Egy másik orosz újságíró, aki Litvánia fővárosában Vilniusban él szintén tapasztalta a Pegasus érdeklődését, de kérte, hogy nevét a biztonság kedvéért ne közöljék.

Fehérorosz célszemélyek is voltak: Andrej Szannyikov, aki elindult az elnökválasztáson Lukasenka elnökkel szemben még 2010-ben. Nem nyerhetett a diktátorral szemben, de a helyi KGB kezelésbe vette. Azután külföldre menekült, ahol több mint két éven keresztül figyelték a Pegasus programmal anélkül, hogy ő ezt észrevette volna.

Két másik fehérorosz aktivistát, akik szembeszálltak Lukasenka rendszerével és Varsóban élnek, az Apple figyelmeztette arra, hogy az okostelefonjukon kémprogram működik.

Idegen zászló hadművelet

Az orosz hírszerzés kedvenc szokása, hogy másokkal végezteti el a piszkos munkát. A fehérorosz ellenzéki vezető, Szannyikov szerint most is erről lehet szó:

”Az orosz FSZB áll emögött még akkor is ha látszólag Észtország, Lettország, Litvánia vagy Lengyelország hajtotta végre a mi megfigyelésünket. Szerintem mindenki tudja, hogy az orosz hírszerzés mélyen beépült a nyugati titkosszolgálatokba. Ugyanez a helyzet a Putyinnal szembenálló ellenzéki szervezetekben is.”

A független fehérorosz média, a Charter97.org portál főszerkesztőjét, Natalia Radzinat, aki több nemzetközi díjat is nyert, már 2022-ben megfigyelték a Pegasus programmal. Észrevette és telefont cserélt, de hiába: 2023-ban újra Pegasus program került az okos telefonjára!

“Tudom azt, hogy a teljesen legális újságírói tevékenységem kizárólag az FSZB-t és a fehérorosz titkosszolgálatot zavarja, és attól félek, hogy bárki is tette rá a Pegasus programot a telefonomra az együttműködött a fehérorosz KGB-vel vagy az orosz FSZB- vel.”

Az Apple értesített három Rigában dolgozó emigráns újságírót, hogy Pegasus program van a telefonjukon. Közülük a leghíresebb Maria Jepifanova, a Novaja Gazeta Europe főszerkesztője.

A londoni Guardian oknyomozó riportere természetesen megkérdezte az izraeli NSO-t is a kényes ügyről: közölték vele, hogy

“csakis az USA szövetségeseinek adtak el Pegasus programot.”

A kör itt egyelőre bezárul, de megmarad a kérdés: az USA melyik szövetségesének titkosszolgálata figyeltette Putyin ellenfeleit az Európai Unió területén?”

Kényszerképzet

A fixa idea érdekes jelenség. Akire a kór lecsap, az az álláspontját illetően eltántoríthatatlanná válik, és még ha az orrát vernék is bele a cáfolatba, az sem rendíti meg.

Ilyen például miniszterelnökúrnak azon képzete, miszerint ő mindig győz. Ezt persze csak úgy odavetve nem fogja föl a nép, fenti okból kiterjedt hálózatot hoztak létre, melynek eredményeképpen a regnálókhoz tartozó, nagyszámú politikussereg mellett ugyancsak nagyszámú NER-es újságíró, elemző és egyéb hűséges és/vagy fizetett kenyérpusztító hajtogatja: Győztünk megint! A permanens győzelem a mai magyarországi rendszer elengedhetetlen tartozéka, ellentétben más rendszerekkel, melyek nem győzni akarnak, hanem megegyezni (ahhülyék!).

Győzni persze magányosan nem lehet, haverok ellen meg nem illik, ezért van szükség ellenségre. Miután Orbán ismételt hivatalba lépésekor nem volt egy darab se, nagyon kellett az a fékevesztett kreativitás, mely a Simicska-Finkelstein-Habony vonal sajátja sok-sok éve már. Hasznos munkájuk eredményeképpen megképződtek ellenségeink, akiket sokáig kellett ugyan ezen célból pocskondiázni, de végül sikerült. Seregük vezére Brüsszel, Finkelsteinjük Soros, fegyverük a Pénzvisszatartás. Persze a Szankció is az, de az nem kifejezetten a magyarok ellen irányul, ezért szavazzuk meg miniszterelnökúr révén mindegyiket a „Dögöljön meg a szomszéd tehene is!” elv szerint. Sajnos van egy kis gond, ugyanis a nyugati tehenek rendkívül szívósak, egyszerűen képtelenek megdögleni, nem úgy, mint a mieink, például szegény Kisállamadósság meg Alacsonyinfláció.

A győzelemnek az ellenség megléte mellett másik kelléke a harc. Mindenki tudja, hogy a harc miniszterelnökúr vezérletével magyar érdekekért folyik. Eredménye, hogy az összes jóbaráttal (V4, Néppárt) meg az összes szövetségesünkkel (EU, NATO) összevesztünk, és ma már minket utál a világ háromnegyede. Nyilván ez volt a magyar érdek. Újabb győzelem.

Persze van a harcnak egyéb eredménye is. Ilyen például az Erasmus+ program pénzeinek visszatartása, ami, mint Gulyás úr is említette volt, „magyarellenes bosszú a Bizottság részéről”. Némi pontosítás azért szükségeltetik: nem a Bizottság döntött így, hanem az EU tagok pénzügyminisztereinek tanácsa (2022. december 15.), és nem hungarofób alapon, hanem azért, mert a tanács, mint az EU pénz elköltéséért felelős társaság nem látta biztosítottnak az átláthatóságot. Kies hazánkban ugyanis az ilyen dúsgazdag, az állam által bőven kistafírozott, ún. „közhasznú” alapítványokra sem a közbeszerzési, sem az összeférhetetlenségi szabályok nem vonatkoznak, miáltal a vagyonuk azonnal elveszíti közpénz jellegét.

A fentiek alapján Gulyás úr tudatlan/hazudott (nem kívánt törlendő), csak azt nem értem, hol volt Varga Mihály, mikor a pénzügyminiszterek tanácskoztak? Mert ha ott volt, utána szólhatott volna Gulyásnak.

Megjegyzendő, hogy ebben az esetben Orbánék csak az összeférhetetlenségi kifogásról beszélnek, a közbeszerzési kifogásról nagyon nagy a csönd. Nem véletlenül, mivel az előbbit illetően a kuratóriumba bármikor oda lehet ültetni a mostani elsőrendű FIDESZ potentát helyére egy nyolcadrendű, az EU kicselezése érdekében „nempárttag”, de azért fideszest, mert általa is elintézhető, hogy a Pártnak kedvező oktatás és kutatómunka folyjon az egyetemen. A zsíros állás révén őt a központból kézben tartják, miközben nála van a pénz a kutatásra meg a professzori fizetésekre is. A közbeszerzés viszont más dolog. Az anyagiakkal jól felturbózott alapítványok csak akkor tudják fizetni a „megfelelő” vállalkozásokat kamu megrendeléseik révén, ha a közbeszerzés nem köti a pénzosztó kezet. Ebben nem engedhet a kormány, ezért sunnyognak inkább. Érdekes, hogy ennyi fideszes lopás és hazudozás után miért hiszi még mindig az ország, hogy „A másik sem lenne jobb”?

A még öldöklőbb küzdelem persze sokkal nagyobb tétre megy, és ott régebb óta tart a tánc (páva). Mint azt ugyancsak Gulyás úrtól, de rengeteg másik fideszes vagy nekik elkötelezett szereplőtől tudjuk, sőt miniszterelnökúr is többször nyilatkozta, Magyarország nem azért nem kap uniós forrásokat, mert az Unió korrupciót gyanítana (ugyan dehogy!), hanem mert pártunk és kormányunk a háborúról, a migrációról és a gyermekvédelemről másképp „vélekedik”, mint az Unió. Bizony! Elsőre én sem hittem, hogy ezt bírják majd mondani.

Néhány idézet az Európa Bizottság hazánkról készített, 2021-es jelentéséből:

  • „…az európai szemeszter keretében az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésére tett ajánlás továbbra sem teljesült…”
  • „…a bírói függetlenség és az igazságszolgáltatással kapcsolatos fejlemények a már eddig is fennálló aggályokat tovább erősítették…”
  • „A közigazgatás magas szintjén megvannak a kockázatai a klientizmusnak, a kivételezésnek és a nepotizmusnak, de az üzleti élet és a politikai aktorok közötti összefonódások kockázata is megoldatlan maradt. A korrupció felfedésére alkalmazandó független ellenőrzőmechanizmusok továbbra is elégtelenek, illetve továbbra is aggályos a rendszeres ellenőrzések hiánya, valamint a vagyon- és összeférhetetlenségi nyilatkozatok elégtelen felügyelete.”
  • „…a médiapluralizmus továbbra is veszélyben van.” (milyen finom fogalmazás)
  • „…a jogalkotási folyamat átláthatósága és minősége továbbra is aggodalomra ad okot.”

Eztán jött 2022. július, mikor a Magyarországról készült EB jelentés megállapítja, hogy a korrupciót illetően nincs előrelépés, majd 2023. január, mikor a Transparency International berlini központja által készített korrupciós jelentés rögzíti, kies hazánk immár az EU legkorruptabb állama.

Na, kérem, hát ez az! A szemét EU a fenti kamu szövegekkel takargatja, hogy tulajdonképpen nem a politikai döntések transzparenciáját és előkészítettségét, nem is a politikai szinten történt gazdasági döntések korrupciós jellegének megszüntetését, de még csak nem is a jogszabályok érvényesülését akarja elérni nálunk, hanem a magyar gyermekek szabad és gátlástalan átoperálását. A szörnyű tervet a kormány hatásos fellépése akadályozta meg azzal, hogy a gyermekeinknek 18 éves korukig az LMBTQ+ elfajzást illetően totális tudatlanságot biztosító paragrafust a pedofíliáról szóló törvénybe tették. Tudja meg mindenki, mifélék ezek!

Miniszterelnökúr a hősi harc mellett persze nem feledkezik meg az egyszerű emberek jólétéről és védelméről sem, így épül-szépül tovább Hatvanpuszta, növekedik Tiborcz úr ingatlanbirodalma, és csusszan kukába az igazságügy miniszterasszonya elleni borzalmas és igaztalan vád, miszerint köze lenne a Völner ügyhöz. Nem is érthető, hogy az ilyen cselekedetek hogyan kerülnek az EU piszkos fantáziáját leplező ún. „országjelentések” negatív oldalára.

Bízunk Miniszterelnökúrban. Majd ő megvéd minket a mindent beborító nyugati romlottság liberális szennyáradatától, a létrák betiltásával a migránsok hadától, sőt harcos békevággyal az orosz rakétáktól is, de azért egy kérésünk lenne: lehetőleg ne addig folytassa az agresszív kismalacos pávatáncot, amíg a nekünk szánt EU-s pénz kifizetése teljesen ellehetetlenül, mert akkor keserves jövő vár ránk, mimagyarokra.

Bár, ha Magyarország becsődölése esetén én is Hatvanpusztára vonulhatnék vissza szerető, meleg családi körbe, a franc sem törődne mások jövőjével. Az sem zavarna különösebben, hogy a birtok puszta léte a lopás tényét tekintve nem csak egy délibáb káprázata, hanem maga a gránitszilárd rögvalóság.

Családi ügyekkel nem foglalkozom.

Miért nem használ okos telefont Orbán és Kövér?

A parlament elnökének Nokia 6310-es készüléke van, melyet először 2001-ben dobtak piacra. Vagyis a telefon húszéves lehet. Telefonáláson kívül másra nem lehet használni, internet kapcsolat nincs.

Épp ez a fő vonzereje hiszen például a Pegasus kémprogram  épp az interneten kapcsolódik rá a célszemély okostelefonjára. Kövér László korábban a titkosszolgálatokat felügyelte, így pontos képe van a helyzetről. Most Orbán Viktor felügyeli személyesen a titkosszolgálatokat hiszen vészhelyzet van. Neki 2007-es buta telefonja van. Nem véletlenül.

Orbán Ráhel esküvője

A miniszterelnök legidősebb lányának lagziján ott volt mindenki, aki számít a Fideszben. Lázár János, aki akkoriban kancelláriaminiszter volt, és a titkosszolgálatok egy részét ő felügyelte, természetesen kapott meghívót. Jól mulathatott, mert elhagyta az okostelefonját. Épp azt, amelyikben a titkosszolgálat vezetőinek titkos száma is benne volt. A keresés természetesen azonnal megindult. Meg is találták a miniszter okostelefonját csak épp kiszedték belőle az információkat hordozó alkatrészeket. Orbán Viktor szigorúan megdorgálta a kancellária minisztert, akinek bukásához ez a hiba is hozzájárult. Orbán állítólag azt mondta Lázár Jánosnak: ezért hadbíróság elé kellene, hogy állítsalak! Végül nem történt semmi: valamelyik külföldi titkosszolgálat hozzájutott néhány kényes információhoz. Tekintettel a magyar állam lemaradására a digitális technológiában ez amúgy sem lehet túlságosan nehéz. Orbán Viktor pontosan tudhatja: az USA minden információt megszerezhet róla, csak épp az a kérdés, hogy ezt a tudást mikor és mire használja fel.

 Újságírók perelik a Pegasus kémszoftvert előállító céget

A Pegasus kémszoftver klónozza az okos telefont, mindent látnak rajta. “Amikor felhívták a figyelmemet a kémkedésre, akkor mindent törölnöm kellett: a családi chat funkciót éppúgy mint a banki alkalmazásaimat” – írta a londoni Guardianben Nelson Rauda Zablah, aki rendszeresen publikál a New York Timesban, a BBC-ben, a Los Angeles Timesban és az Economistban.

Az izraeli NSO alkalmazásával 35 újságírót és közéleti személyt figyeltek meg Salvadorban. 2020-ban épp azt kutatta, hogy miről is tárgyal Salvador elnöke az MS-13 gengszterbanda főnökeivel? Egy forrása találkozóra hívta, de nem telefonon.

Mint egy kémregényben

Az El Faro hírügynökség legkevesebb 18 munkatársát hallgatta le a nemzetbiztonság Salvadorban a Pegasus alkalmazás segítségével. Ahhoz már szokva voltak, hogy a nemzetbiztonság követi őket, de arra nem gondoltak, hogy okos telefonjuk az árulójuk lesz. A Citizen Lab nevű informatikai cég  kimutatta: 2020 júniusában telepítették okos telefonjukra a Pegasus kémprogramot. Az első figyelmzetetés az újságírókhoz 2020 augusztusában érkezett amikor kiderült: a nemzetbiztonság túlságosan is sokat tud az oknyomozó újságírók tevékenységéről. Az egyik újságíró feleségét minden magyarázat nélkül kirúgták kormányzati állásából. Az újságírói munka szinte lehetetlenné vált, mert a források nem reagáltak a telefonokra vagy gúnyosan köszöntötték azokat, “akik lehallgatnak minket”.

“Tehetetlennek éreztük magunkat” – hangsúlyozza a salvadori újságíró hiszen már hívni  sem mertük a forrásainkat nehogy nyomra vezessük “a kémeket.” Ezért döntöttek, hogy beperelik az NSO-t, amely eladta a Pegasus kémszoftvert Salvadorban is. Mit jelentett ez a gyakorlatban?

A Haaretz című izraeli lap szerint bizonyíthatóan 450 embert hallgattak le Pegasus kémszoftver segítségével az egész világon. Az ő nevükben indítanak pert az NSO ellen.

És az állami felelősség?

Izrael kormánya azt állította, hogy csakis a terrorizmus elleni harcra engedélyezte a Pegasus kémszoftver eladását külföldre. Sok állam nemzetbiztonsági szolgálata megszerezte azt – köztük Magyarország is. Orbán Viktor miniszterelnök akkori nemzetbiztonsági tanácsadója, Czukor József tárgyalt erről Jeruzsálemben Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel. Az utóbbi mindig elmondja: csakis a terrorizmus elleni harcra használható a Pegasus! Mi történik a gyakorlatban? Megfigyeltek állami vezetőket is: Macron elnököt Franciaországban, Imran Khan akkori kormányfőt Pakisztánban és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnököt.

 Az Európai Parlament is vizsgálódik az ügyben

Az Európai Unióban vizsgálat folyik hiszen több tagállamban is alkalmazták a Pegasus kémszoftvert. A brüsszeli Politico nemrég megírta, hogy Spanyolország esetében a vizsgáló bizottság még mindig nem kapott lehetőséget a helyszíni tájékozódásra noha a miniszterelnök, a hadügyminiszter és a belügyminiszter is a megfigyeltek között volt. Pedro Sanchez kormányfő kirúgta ugyan a hírszerzés főnökét emiatt, de belpolitikai problémák következtében nem ragaszkodik az uniós vizsgálathoz. A Pegasust ugyanis a katalán függetlenségi mozgalom vezérkara ellen is alkalmazta a nemzetbiztonsági szolgálat.

Sophie in ‘t Veld vezeti a vizsgáló bizottságot az Európai Parlamentben. Járt már Pegasus ügyben Magyarországon, Lengyelországban, Görögországban és Cipruson, de Spanyolországba még nem jutott el. A képviselő asszony Európa Watergate-jének tartja a Pegasus ügyet. Az Európai Parlament vizsgálóbizottsága márciusban publikálja jelentését a Pegasus ügyről, amelynek a Watergate esettel szemben eddig semmilyen személyi következménye sem volt.

Ki hallgatta le a miniszterelnököt, avagy a Pegasus botrány Spanyolországban is

Az Európai Parlament különleges vizsgáló bizottsága, a PEGA minden olyan uniós országban tájékozódik, ahol az izraeli Pegasus kémszoftvert felhasználták politikusok és újságírók megfigyelésére: Magyarország, Lengyelország, Görögország. Még Izraelben is jártak, de Spanyolországban még nem. Miért?

“A spanyol a legnagyobb Pegasus botrány, de az Európai Parlament ott valamiért nem vizsgálódik” – értetlenkedik Saskia Bricmont, a PEGA vizsgáló bizottság tagja. (A PEGA nem betű rövidítés hanem a Pegasus első négy betűje.)

A belga zöld képviselő persze sejti az okot: az Európai Parlament két befolyásos frakciója késlelteti a vizsgálatot. Az Európai Néppárt azt a képviselőjét küldte koordinátornak a PEGA bizottsághoz, aki Madridban belügyminiszter volt akkor amikor a katalán ellenzék 65 képviselőjét  lehallgatták a Pegasus segítségével. A szocialisták sem sürgetik a vizsgálatot noha Pedro Sanchez miniszterelnököt és a hadügyminisztert, Margarita Robles asszonyt is lehallgatták. Pedro Sanchez miniszterelnök kirúgta a titkosszolgálat főnökét, de ahhoz egyáltalán nem ragaszkodik, hogy az Európai Parlament vizsgálja ki a lehallgatási botrányt.

“A legnagyobb politikai erők az Európai Parlamentben aktívan dolgoznak a vizsgálat ellen“

– nyilatkozta a Politiconak Saskia Bricmont, a PEGA vizsgáló bizottság zöld tagja.

 Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy az Európai Néppárt és a szocialisták olyan szakértőket hívtak meg, akik kérdésessé teszik a korábbi leleplezéseket.

John Scott-Railton szakértő, aki nagy szerepet játszott a Pegasus botrány kirobbantásában, összeesküvés elméletekkel vádolja azokat a szakértőket, akiket az Európai Néppárt és a szocialisták hoztak, hogy leállítsák vagy legalábbis késleltessék a vizsgálatot.

Az egyik kérdéses szakértőt lecserélték egy olyan ügyvédre, akit magát is megfigyeltek, de a másik ott lesz a PEGA vizsgáló bizottság meghallgatásán kedden. Őt ugyanis a liberálisok is támogatják.

A katalán parlament ügyvezető elnöke sietett levonni a következtetést:

”a két nagy pártcsalád az Európai Parlamentben védelmezi a politikai szövetségeseit Spanyolországban.”

Hogy került az izraeli Pegasus kém szoftver Magyarországra?

Kész kémregény a Pegasus sztori, melyet egy nemzetközi újságíró csapat leplezett le, melyben Magyarországot a Direkt36 képviselte. Az engedélyt a legfelső szinten adták ki: Orbán Viktor kérését Czukor József akkori hírszerző főnök terjesztette  elő személyesen Benjamin Netanjahunak, aki akkor Izrael miniszterelnöke volt. Az engedély birtokában azután felmerült a kérdés: hogy juttassák el úgy Magyarországra az izraeli kémszoftvert, hogy lehetőség szerint azt senki se vegye észre?

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nem közvetlenül az izraeli NSO-tól vásárolta meg a kém szoftvert. Vásárlás Luxemburgban az európai adó paradicsomban történt meg – melyet még Jean Claude Juncker teremtett meg – oly módon, hogy az NSO több céget is bejegyeztetett. A magyar vevő a Communication Technologies Kft. volt.

Milyen cég ez?

A Direkt 36 szerint magasrangú egykori belügyesek is vannak a vezetésben. Többi között Tasnádi László tábornok. Akit Pintér Sándor kinevezett egyik helyettesének, de kénytelen volt leváltani, mert Lázár János akkori kancellária miniszter bírálta ezt. Lázár akkor felügyelte a titkosszolgálatok egy részét is. A nevető harmadik, Rogán Antal elhelyezett egy kis hírt a kormánypárti lapokban arról, hogy Tasnádi László vezényelte a kirendelt nemzetbiztonságot Nagy Imre temetésén, ahol Orbán Viktor híres beszédét elmondta az orosz csapatok kivonásáról. Pintér, Lázár  és Rogán akkoriban elszántan küzdöttek azért, hogy ki felügyelje a titkosszolgálatokat. Végülis Rogán nyert, mert az idei választások után Orbán neki adta a felügyeletet.

A Pegasus akkoriban 6 millió euróba került. A Communication Technologies Kft. tulajdonos – ügyvezetője, Neuman Péter fizette ki a pénzt. Ki ő? Neuman, aki az USA-ban végzett el kiber biztonsági tanfolyamot, melyet az amerikai belügy szervezett, jelenleg Nagy Britanniában él. Korábban állítólag részt vett választási kampányokban is mint tanácsadó. Minden bizonnyal tisztje a titkosszolgálatnak hiszen az USA belügyi tanfolyamára az ő ajánlásuk nélkül aligha kerülhetett volna be. Neuman Köves Slomó rabbi egyik tanácsadója is.

Hetényi László is a Communication Technologies Kft. vezetői közé tartozik. Róla a Direkt36 azt írja, hogy belügyi állományban volt a rendszerváltás előtt, és azóta is Pintér Sándor bizalmasai közé tartozik.

Ma is használják a Pegasust

Bár kirobbant a botrány, és európai szintű vizsgálat indult, de Magyarországon meglepő gyorsasággal le is zárult. Az derült ki, hogy minden tökéletesen rendben volt. Ezek után a titkosszolgálatok újra használni kezdték a Pegasust, amely az okosteiefonok lehallgatására kiváló bár azóta vannak még hatékonyabb kémszoftverek is. Magyarországnak nincs a Pegasusnál hatékonyabb eszköze a lehallgatásra – tájékoztatta a Direkt36-ot a magát megnevezni nem kívánó forrás. Az izraeli NSO korábban jelezte, hogy két uniós tagállamot ideiglenesen felfüggesztettek, mert meg nemengedett módon használták a Pegasust belpolitikai célból. A két tagállamot nem nevezték meg, de mindenki Magyarországra és Lengyelországra gondolt bár hasonló botrányok Spanyolországban és Görögországban is voltak.

Uniós biztost is lehallgattak Pegasus-szal, de kik és miért?

Didier Reynders okos telefonját is Pegasus támadás érte – írja a Reuters hírügynökség, amely arról is beszámolt, hogy más uniós tisztségviselőknél is felfedeztek hasonló jelenségeket. Didier Reynders a brüsszeli bizottság igazságügyi biztosa, akinek jelentős szerepe van abban, hogy megindult a jogállamiság eljárás Magyarország ellen.

A Pegasus támadás 2020-ban történt, az érintetteket az Európai Unió kiber védelmi részlege figyelmeztette, hogy okos telefonjukat lehallgatták. Kik? „Államilag támogatott hekkerek” – ez a hivatalos válasz, amely minden bizonnyal hírszerző szolgálatot takar. Melyiket? Egyelőre rejtély.

A magyar kormány és a Pegasus

Orbán Viktor miniszterelnök személyesen Benjamin Netanjahu akkori kormányfővel állapodott meg arról, hogy a magyar hírszerzés is megvásárolja a Pegasus szoftvert az izraeli NSO cégtől. Izraelben az a szabály, hogy ilyenkor csakis a kormányfő döntése alapján szállíthat a cég külföldre nehogy az ország ellenségeinek kezére kerüljön a szoftver. Czukor József tábornok, az Információs Hivatal akkori főnöke intézte az ügyet Jeruzsálemben. Oknyomozó újságírók kiderítették Magyarországon, hogy ellenzéki személyiségek és oknyomozó újságírók ellen is használták a Pegasus szoftvert. Izrael annak idején azzal a kikötéssel adta el a Pegasust, hogy azt csakis a terrorizmus ellenes nemzetközi háborúban lehet felhasználni nemzetbiztonsági okból. Ennek ellenére a magyar igazságügyi minisztérium kiadta az engedélyt: előbb Völner Pál később lebukott államtitkár, majd később maga Varga Judit miniszter. Vajon kért-e engedélyt a magyar hírszerzés uniós tisztségviselők megfigyelésére? A titkosszolgálatokat Orbán Viktor személyesen ellenőrzi vagyis az igazságügyi minisztérium engedélye puszta formalitás.

A magyar kormányt nyilvánvalóan érdekelhette: hogy áll az uniós vizsgálódás a jogállamiság ügyében? A Brüsszel elleni „szabadságharcnak” nyilvánvalóan része a hírszerzés is. Lebukni viszont nem ajánlatos. A jogállamiság vizsgálatban ugyanis ez is szerepet játszhat. A bizalom Orbán Viktor iránt a minimumra csökkent az Európai Unió központjában. Azzal viszont mind Brüsszelben mind pedig Berlinben, Párizsban vagy Washingtonban számolni kell, hogy Orbán Viktor a választások után erős pozícióból tárgyalhat. Ugyanakkor a kompromisszum kényszer is erős: Magyarország hosszú távon nem lehet meg az uniós pénzek nélkül. A nyugati világnak pedig nem hiányzik egy újabb válság akkor amikor Ukrajnában háború dúl, amely destabilizálhatja az egész térséget, ha a nagyhatalmak nem találnak hatékony megoldást.

Lehallgatóberendezést találtak a Polgármesteri Hivatalban

Elképesztő és nagyon szomorú ügy miatt kell most a nyilvánossághoz fordulnom. Pár nappal ezelőtt a polgármesteri titkárságon az általános helyettesem irodájában az egyik plafonon lévő ledes spotlámpában a képen látható megfigyelő és lehallgató berendezést (kamerát és mikrofont) találtuk –  írja Csőzik László Érd polgármestere Facebook bejegyzésében.

Természetesen feljelentést tettem a rendőrségen. Ami első blikkre megállapítható: a kémkamera vette a szobában zajló eseményeket. Ami drámaibb: a kamera pont az asztalon lévő számítógép felett volt, tehát akár a begépelt jelszavakat is venni tudta.
Facebook
Remélem, a nyomozás kideríti, ki és miért szerelte fel, kinek továbbította a jeleket.
Borzalmasan szomorú ez az eset, mert 33 évvel a rendszerváltást követően ilyesminek nem lenne szabad megtörténnie. De hogy őszinte legyek, az elmúlt évek megfigyelési botrányai – különösen a Pegasus-szoftver bevetése – után engem már semmi nem lep meg – írja a polgármester.

Pegasus csak barátoknak

Az izraeli kormány az elmúlt években elutasította  Ukrajnától érkezett kéréseket a Pegasus kémprogram megvásárlására tett kéréseit – írja a New York Times. 

Ukrajna és Észtország is a Pegasussal hozzá akart férni az orosz telefonokhoz, feltehetően az oroszok  egyre fenyegetőbb  titkosszolgálati műveletei miatt még azokban az években, mielőtt Oroszország végrehajtotta Ukrajna invázióját.

Izrael attól tartott, hogy a kiberfegyver Oroszország ellenfelei számára történő eladása tönkretenné Izrael és a Kreml kapcsolatát.

Az izraeli védelmi minisztérium azonban megtagadta, hogy engedélyt adjon az NSO Groupnak, a Pegazust gyártó cégnek, hogy Ukrajnának értékesítsen, ha ennek  az volt a célja, hogy a fegyvert Oroszország ellen is bevesse. A döntések azután születtek, hogy Izrael évekig engedélyeket adott a külföldi kormányoknak, amelyek a kémprogramokat a hazai ellenzék elleni eszközeként használták.

A Pegasus egy úgynevezett zéró kattintásos hackereszköz, ami azt jelenti, hogy lopva és távolról kinyerhet mindent a célpont mobiltelefonjáról, beleértve a fényképeket, névjegyeket, üzeneteket és videofelvételeket, anélkül, hogy a felhasználónak egy adathalász hivatkozásra kellene kattintania. A mobiltelefon így a telefon kémkedhet saját tulajdonosa után.

A Krím 2014-es orosz inváziója óta az Ukrajna egyre inkább az orosz agresszió és kémkedés közvetlen célpontjának tekinti magát. Ukrán tisztviselők az izraeli védelmi felszerelést az orosz fenyegetés ellen kívánták felhasználni, de Izrael szinte teljes embargót rendelt el fegyverek, köztük a Pegazus Ukrajnának történő eladására.

EP: Pegasus vizsgálóbizottság

Az Európai Parlament három új bizottságot hozott létre, amely az ártó szándékú külföldi beavatkozással, többek között a dezinformációval, a koronavírus-járvány tanulságaival foglalkozik, illetve a Pegasus nevű kémszoftver használatát vizsgálja majd – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén vizsgálóbizottság felállítását hagyta jóvá a Pegasus kémszoftver használatáról.
A 38 tagú vizsgálóbizottság a megfigyelő-szoftverek használatára vonatkozó uniós jogszabályok állítólagos megsértését vizsgálja több tagállamban. Áttekinti a megfigyelésre vonatkozó, meglévő nemzeti szabályozást, és megvizsgálja, hogy a Pegasus szoftvert milyen okokból használták például újságírók, politikusok vagy ügyvédek vélt megfigyelésére. A vizsgálóbizottságot 635 szavazattal, 36 ellenszavazat és 20 tartózkodás mellett állították fel.

Az EP különbizottságot hozott létre, amely az ártó szándékú külföldi beavatkozással, többek között a félretájékoztatással foglalkozik majd. A 33 tagú új szakbizottság a különféle témájú, meglévő és tervezett uniós jogszabályokat vizsgálja olyan kiskapuk után kutatva, amelyeket Unión kívüli ország ártó szándékkal tud kihasználni. A különbizottságot 614 szavazattal, 42 ellenszavazat és 34 tartózkodás mellett állították fel.

A 38 tagú, a koronavírus-világjárvánnyal foglalkozó különbizottság az egészségügyi válság tanulságait vonja le és ajánlásokat fogalmaz meg a jövőre nézve. Áttekinti a járványra adott európai válaszokat az egészségügy, a demokrácia és az alapvető jogok, a gazdaság és a társadalom, valamint az unió globális kapcsolatai szempontjából. A különbizottságot 642 szavazattal, 10 ellenszavazat és 39 tartózkodás mellett hozták létre.

Az egyes bizottságoknak az alakuló ülésüktől számítva 12 hónap áll rendelkezésükre, hogy összeállítsák ajánlásaikat. A vizsgálóbizottságok egy évig működnek, megbízatásuk két alkalommal, három-három hónappal hosszabbítható meg. A különbizottságok és vizsgálóbizottságok nem fogadnak el jogszabályokat.

A bizottságok tagjainak névsorát a március 23-24-i plenáris ülésen hagyják jóvá – közölték.

MTI

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK