Pfizer/BioNtech Covid vakcina 5-11 éves korig

0
1163
Facebook

Az Egyesült Államokban a jövő hónap elejétől az 5 és 11 év közötti gyermekek is kaphatnak a Pfizer/BioNTech gyermekeknek szánt Covid vakcinájából – írja a New York Times.

Ők a két oltást háromhetes különbséggel kaphatják meg. Ellentétben a 12 éves és idősebb gyerekekkel, akik ugyanazt az adagot kapják mint a felnőttek, a fiatalabb korcsoportba tartozó gyermekek adagonként 10 mikrogramm oltást kapnak, ami a 12 évesek adagjának egyharmada.

Ez némi zavart okozott a 12 éves kor előtt álló 11 éves gyermekek szüleiben. A legjobb, ha kitart a nagyobb adagért? Vagy jobb azonnal bevenni a kisebb adagot? Van-e különbség a gyermek súlya vagy magassága között?

Öt immunológiai és fertőző betegségek szakértő egyetértett abban, hogy a megfelelő adagolást leginkább a gyermek életkora határozza meg, nem pedig a mérete.

Tehát ha 11 éves gyermeke már novemberben megkaphatja a védőoltást, tegye meg azonnal, és ne várja meg, amíg gyermeke betölti a 12. életévét.

Donna L. Farber, a Columbia University College of Physicians and Surgeons mikrobiológia és immunológia professzora annak a véleményének adott hangot,

hogyA vírus nem fog egyhamar elmúlni. A különböző változatok pedig potenciálisan fertőzőbbé vagy veszélyesebbé tehetik a vírust.

Minél hamarabb beoltják a gyermekeket, annál jobb – mondta mindegyik a szakértő. Az oltás nagymértékben csökkenti annak esélyét, hogy súlyosan megbetegedjen a Covid miatt, és mérsékli annak valószínűségét, hogy először megfertőződjön, majd a fertőzést átadja másoknak.

Bár sok gyermek, aki elkapta a vírust, könnyen felépül,

„nem tudjuk megjósolni, hogy ki lesz nagyon beteg”

Az 5-11 évesek vakcinakísérletében a kétadagos, 10 mikrogrammos oltás csaknem 91 százalékos volt, ami azt jelzi, hogy nagyon hatékony a kisgyermekek tüneti fertőzésének megelőzésében. Ezenkívül a Pfizer vakcina adatainak FDA áttekintése szerint nem voltak új vagy váratlan mellékhatások vagy biztonsági aggályok.

Nem számít, hogy gyermeke kisebb vagy nagyobb növésű, mint a vele egykorú gyerekek, ha vakcinákról van szó – mondták a szakértők. A testsúly fontos tényező, amikor egy kisgyermeknek olyan gyógyszert adnak, mint a Tylenol, mivel a csecsemőkortól kezdve a gyermekkoron át a testsúly nagy eltéréseket mutat, és túl sok gyógyszer mérgező lehet.

Az optimális vakcinaadag azonban az életkortól függ, és a lehetséges mellékhatások minimalizálására szabják.

Egy kis 5 éves és egy nagy, 5 éves gyermek immunrendszere „funkcionálisan hasonló” – mondta Dr. David J. Rawlings, a Seattle-i Gyermekkórház immunológiai osztályának vezetője és a Központ igazgatója. Immunitási immunterápia a Seattle-i Gyermekkutató Intézetben. Az 5-11 éves korosztályba tartozó gyerekek immunrendszere pedig „igazán erős” – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy kisebb vakcinaadagot kaphatnak, mint a 12-17 évesek, és még mindig ugyanannyi antitestet termelnek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .