Putyin lélektani háborúja a Nyugat ellen

0
376
GIORGIA MELONI POLITICO

Két orosz állampolgárt helyeztek vád alá az Egyesült Államokban, mert 30 internetes domainről indítottak pszichológiai támadást a Nyugat ellen.

Az FBI 277 oldalas jelentése képezi a vád alapját. Eszerint Putyin kabinetfőnökének helyettese Szergej Kirijenko irányítja ezt a pszichológiai háborút, melynek célja a választások befolyásolása és általában a Nyugat destabilizálása.

A CIA megszerzett dokumentumokat azokról a tanácskozásokról, ahol kijelölik a célokat és eszközöket Oroszország nyugati befolyásának növelésére. A kampány kettős: van egy racionális érvelés, mely megpróbálja eladni az ukrajnai háborút a nyugati közvéleménynek. A másik az érzelmi kampány, amely elsősorban az amerikai – európai együttműködés gyengítésére irányul.

Doppelgänger domain

Hamis nyugati forrásokra hivatkozva hasonmás cikkeket forgalmaznak, melyek alátámasztják Moszkva állításait, és kétségeket ébresztenek a NATO és mindenekelőtt az Egyesült Államok iránt.

Az oroszok szinte minden jelentősebb média produkciót vígan hamisítanak.

Íme egy európai lista azokról a média intézményekről, melyeket az orosz hírszerzés előszeretettel felhasznál a céljaira: Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Die Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung stb.

Németországot mint az Európai Unió legerősebb államát különösen fontosnak tartják Moszkvában annál is inkább, mert maga Putyin is Drezdában szolgált a Fal lebontása előtt mint a KGB alezredese.

“A németek jobban függnek Oroszországtól mint a franciák”

– állapították meg Moszkvában, ahol mindent megtesznek annak érdekében, hogy Németországot szembe fordítsák az Egyesült Államokkal.

A szélsőségesek támogatása

Moszkva erőteljesen támogatja mind a szélsőjobboldalt mint pedig a szélsőbaloldalt Európában, mert gyengíteni akarja a centrumot, amely a nyugati együttműködés híve. A francia parlamentben a szélsőjobboldalnak és a szélsőbaloldalnak többsége van Macronnal szemben, így a francia elnök politikailag béna kacsának számít noha mandátuma 2027-ig szól.

Németországban a helyi választásokon egyre inkább tör előre a szélsőjobboldali Alternative für Deutschland és Sahra Wagenknecht szélsőbaloldali csapata, melyek mindketten oroszbarát politikát folytatnak.

Az olyan akciók mint az Északi Áramlat földgázvezetékek felrobbantása az ő malmukra hajtja a vizet hiszen azt igazolja: az USA célja Németország és Oroszország kapcsolatainak ellehetetlenítése.

Trump, Putyin és Orbán fasiszta

Ezt írta a Der Spiegel, és hasonló véleményt fogalmazott meg annak a tanácskozásnak a szervezője Itáliában, mely vendégül látja a magyar miniszterelnököt a Comói-tó partján, ahol fontos üzletemberek mellett Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felszólal. Meloni mérsékeltnek számít a szélsőjobboldalon, mert híve az európai együttműködésnek és támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szemben. E tekintetben az olasz kormányfő szemben áll Orbán Viktorral, akinek megakadályozta bejutását abba az európai parlamenti frakcióba, melynek ő a politikai irányítója.

Orbán így a másik csapatba került, melynek élén Marine Le Pen áll. A francia szélsőjobboldal vezére régi pártfogoltja Putyinnak, aki pénzzel is támogatta őt, az orosz hírszerzés hekkerei pedig támadták Macron kampányát. Franciaországban ezért törvényt hoztak: csak uniós államból szabad elfogadni pénzt egy politikai pártnak. Ekkor lépett színre Orbán Viktor, aki Putyin kérésére kisegítette egy 10 millió eurós kölcsönnel Marine Le Pen kampányát. A francia szélsőjobboldal vezére ezzel együtt elveszítette a választást, de idén pártja már nagyot nyert az európai választáson, és esélye van a győzelemre  2027-ben.

Meloni – Orbánnal ellentétben – jó kapcsolatban áll Brüsszellel, ahonnan Olaszország 200 milliárd eurós támogatást kapott a helyreállítási alapból. Egyidejűleg az olasz miniszterelnök Trump környezetével is jóban van: Elon Musk dollár milliárdokat fektet be Olaszországban. Orbán Viktor magányos harcos, akinek nincs egy vasa sem, mégis állandóan háborúzik valaki ellen. Pedig már a jeles olasz hadvezér, Montecuccoli is megmondta:

”a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .