Ezer új amerikai katona érkezik Lengyelországba

0
772
wikipedia

Ezer katona érkezését közölte Mike Pence alelnök varsói partnereivel. Pence Trump elnököt helyettesíti, aki a hurrikán veszélyre hivatkozva mondta le látogatását Lengyelországban.

Washingtonban átértékelhetik az egész európai kapcsolatrendszert. Lengyelország és Ukrajna immár kevésbé fontos míg Németország és Oroszország annál inkább. Pence bírálta Németországot amiatt, hogy nem teljesíti NATO kötelezettségét: nem költi a GDP 2%-át katonai célokra. Emögött nemcsak stratégiai aggodalmak állnak hiszen Trump fő célja az, hogy minél több amerikai fegyvert adjon el európai szövetségeseinek. Ebben a lengyelek az élen járnak míg más NATO szövetségesek Európában azon a véleményen vannak, hogy európai fegyverekkel kellene ellátni az európai hadseregeket. Ez mindenekelőtt Macron francia elnök álláspontja, mely szerint hatékony európai hadsereg szükséges, és ennek felfegyverzését nem szabad kizárólag az amerikaiakra bízni.

G 5 megállapodás az USA és Lengyelország között

Mike Pence alelnök Morawiecki miniszterelnökkel aláírt egy olyan megállapodást, mely lényegében kizárja a kínaiakat a G5 piacról. Korábban Lengyelországban letartóztatták a Huawei több emberét kémkedésre hivatkozva. Washington nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva kérte európai szövetségeseit, hogy tartsák távol a kínaiakat a G5 piactól. Ebből a célból Mike Pompeo körbejárta Európát – csekély sikerrel. Mindössze Lengyelország fogadta el az amerikai érvelést, hogy a kínaiak nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek a G5 rendszerben. Magyarország álláspontja az, hogy Németország és Franciaország véleményét követjük – közölte Orbán Viktor miniszterelnök Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel. A németek és a franciák is tisztában vannak a nemzetbiztonsági kockázatokkal, de azt is tudják: az amerikai szövetséges éppúgy kihasználja technológiai előnyét ezen a téren mint Kína. Lengyelország viszont teljes mértékben az amerikai vonalat követi, hogy megőrizze a jó kapcsolatot Trumppal. Csakhogy lehet: Putyin fontosabb partner Trump számára mint Lengyelország. Ezért választotta inkább a golf pályát a varsói látogatás helyett Donald Trump …

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .