100 orosz harcos halhatott meg Szíriában

0
1782

Egy magán biztonsági cégnek dolgoztak. Az oroszok hivatalosan tagadják, hogy zsoldosokat is küldtek Szíriába, de egyre több erre a bizonyíték.

A Reuters információi szerint február 7-én az amerikaiak vezette koalíciós erők támadtak a kormánycsapatokra, amelyeket az oroszok támogatnak. Marija Zaharova Kreml-szóvivő szerint öt orosz állampolgár halt meg a csatában, és egyiküknek sem volt köze az orosz katonasághoz.

Egy orosz orvos azonban azt mondta a Reutersnek, hogy körülbelül 100 volt a halottak száma. Ehhez közeli számot mondott egy másik forrás is: ő „több mint 80” halottról tudott. Emellett mintegy 200-an megsebesültek.

Az eset azt mutatja, hogy

az oroszok szerepe sokkal nagyobb a szíriai háborúban, mint ahogy eddig gondolni lehetett.

Most több forrás szerint is a sebesülteket orosz katonai kórházakba vitték Szíriából.

2014 óta nem halt meg csatában ennyi orosz állampolgár, akkor Ukrajnában harcoltak a szakadárok oldalán a kormánycsapatokkal. Az orosz kormány akkor is tagadta, hogy katonákat és önkénteseket küldött harcolni.

A Reuters úgy tudja, hogy az orosz zsoldosok a Wagner csoport alkalmazottai – a cég elesett harcosai közül többeket kitüntettek korábban.

Szakértők szerint

a zsoldosok olyan feladatokat hajtanak végre, amelyekkel az orosz hadsereg bízza meg őket.

Az mindenesetre az amerikaiak szerint kizárt, hogy közvetlen katonai konfliktus legyen az USA és Oroszország között.

A Wagner zsoldosai közül korábban is többen meghaltak már Szíriában. A Moscow Times szerint a csoportnak több ezer tagja van, és az orosz hadsereg volt ezredese, Dimitrij Utkin vezeti. A zsoldosok nagy része katona volt korábban. A szíriai bevetésért állítólag havi 4300 dollárt kapnak.

A cég Hongkongban jegyezték be, hiszen

Oroszországban hivatalosan nem működhetnek katonai magánvállalkozások.

Az oroszok egyébként hivatalosan is támogatják a szíriai diktátort, Bassar el-Aszadot. Eredetileg azzal az indokkal avatkoztak be az oldalán, hogy közösen harcolnak az Iszlám Állam ellen, de valójában ugyanúgy támadták a dzsihadisták ellen szintén harcoló, mérsékelt kormányellenes felkelőket, és rendszeresen bombáznak civil célpontokat, kórházakat is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .