Závecz: a Fidesznek abszolút többsége lesz, de….

0
1611
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az nem lehet kétséges, hogy a Fidesz a listás szavazásban az első helyen végez, ezt állította Független Hírügynökségnek Závecz Tibor, a ZR kutatóintézet ügyvezetője, a délután három órás részvételi adatok alapján. A szakember szerint változatlanul nehéz megjósolni, hogy kinek nyit majd utat a kiugró választási kedv. Závecz szerint a Fidesz mozgósítása feltehetően korlátos volt, előfordulhat, hogy a várt 2.2 millió szavazó mellé további 250 ezret el tud vinni, de ez is csak 65 százalék, vagy valamivel afölé vinné a részvételi arányt. Vagyis a 65 fölötti szavazók feltehetően az ellenzéket erősítik, de nagyon szórtan. Vannak olyanok, állítja Závecz, akik azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a kvóta-népszavazás hárommillió emberét tudhatja maga mögött a Fidesz, ez azonban kevéssé valószínű.

A három órás adatok némileg módosították a nap előző időszaka alapján kialakított képet, az adatokból az látszik, mondja Závecz, hogy Budapest és a balos területek ekkorra lassan ébredezni látszanak, bár – teszi hozzá – a voksolási kedv mindenütt magasabb volt, mint négy évvel ezelőtt. A végeredményre azért nehéz bármit előre jelezni, mondja a kutató, mivel az egyéni választókerületi eredmények teljességgel kiszámíthatatlanok. Ha a részvétel felmegy 72-75 százalék fölé, a Fidesznek meglesz a listán az abszolút többsége, de a végeredmény, könnyen lehet, hogy csak egy hét múlva alakul ki, amikor kibontják a levélszavazatokat, illetve megszámolják a külföldről és itthonról leadott átjelentkezői voksokat.  Závecz szerint az látszik most, hogy ezen a napon csak a listás eredményt tudjuk meg biztosan.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .