Warp Speed ​​hadművelet

0
530
Flickr

Újabb problémával kell szembesülni a Trump kormányzatnak amiatt, hogy erőltetett ütemben már októberre, azaz a novemberi elnökválasztást megelőzően piacra akarja hozatni  a COVID-19 elleni védettséget biztosító vakcinát.

Dupla adag egy-két ütéshez

A szövetségi kormány arra irányuló törekvése, hogy mihamarabb oltóanyagot hozzon piacra, hat gyógyszercégnek adott pénzt.
E társaságok közül kettő, a Moderna és a Pfizer, most a 3. fázisnál tart a tesztelésben, Folynak a nagyszabású klinikai vizsgálatok. Az egyes vizsgálatokban a 30 000 önkéntes két adagot kap, a Moderna a két oltás között 28 napos, a Pfizer pedig 21 napos időközt hagy.
Az AstraZeneca várhatóan ebben a hónapban kezdi meg a 3. fázisú vizsgálatokat. Az 1. és 2. fázisú kísérleteikben két dózist használtak, 28 napos különbséggel.
A Novavax még nem kezdte meg a 3. fázisú vizsgálatokat, de korábbi dózisa során két adagot használt.
A Johnson & Johnson közelgő, 3. fázisú kísérleteiben egyes résztvevők egy, mások kettő adagot fognak kapni.
A Sanofi nem tett bejelentést arról, hogy oltásuk egy vagy két adagban lesz-e hatékony.
Nem meglepő, hogy a koronavírus elleni vakcinának valószínűleg két adagra lesz szüksége a kíván védelem eléréséhez. Sok oltáshoz – beleértve a bárányhimlő és a Hepatitis A gyermekkori oltóanyagát, valamint a felnőttek övsömör elleni vakcinájához is két adag szükséges.
Egyesek még ennél is többet igényelnek – a gyermekek öt adag DTaP vakcinát kapnak, amely megvédi őket a diftéria, a tetanusz és a pertussis ellen.
A tömeges oltási programok rövid időn belüli kidolgozására is már korábban is volt példa. 2009 tavaszán, amikor egy új influenzatörzs jelent meg, az oltási program 161 millió amerikait vakcinázott hónapokon belül – derült ki az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központjából.

Ez azt jelenti, hogy a közelgő koronavírus elleni vakcinaprogramot nehéz lesz – de nem lehetetlen – végrehajtani.

Logisztikai kérdések

Először is, 660 millió adag elkészítése 330 millió amerikai számára nehéz teljesítmény.
“Kettős felvételeket nézünk. Ez kétszer akkora összeg” – mondta Nada Sanders, az Northeastern University menedzsment professzora.

Nem csak maga az oltások előállítása a feladat

“Meg kell duplázni mindent az ellátási láncban” – mondta Sanders. “A fecskendők megduplázódhatnak, az injekciós üvegek, megduplázódhatnak az üvegcsét lezáró dugók, az injekciós tűk. Mindennek meg kell duplázódnia, és időben el kell szereznie készülnie, hogy készletezni lehessen.”
Sanders szerint aggódik, mivel az Egyesült Államokban a Covid-19-járvány története eddig logisztikai problémákkal küzdött, ideértve a késedelmes tesztek piacra juttatását, valamint az egészségügyi dolgozók védőfelszereléssel történő ellátásának nehézségeit.

Már a pandémiát megelőzően hiány volt a Shingrix, egy övsömör elleni vakcinából is.

“Ilyen pontosságról beszélünk, és nem tudtuk helyrehozni az egyéni védőeszközöket, ezért aggódom” – mondta Sanders. “Ebben az ellátási láncban számos gyengeség található. Ha ezt most nem kezeljük, akkor a kudarc valószínűsége nagyon magas.”

Emberi kérdések

Úgy tűnik, nehéz lesz elérni, hogy az amerikaiak többsége csak egyszer jelenjen meg egy oltásnál, nemhogy kétszer.
A CNN ebben a hónapban végzett felmérése szerint az amerikaiak 40% -a azt mondja, hogy nem kéri az oltást, még akkor sem, ha ingyenes és könnyen beszerezhető.
Még azok számára is, akik szeretnék az oltást, nagy a kérésnek számít, hogy kétszer jelenjenek meg.
Az embereknek emlékeztetnünk kell arra, hogy másodszor is eljönnek. Lehet, hogy kétszer is szabadságot kell venniük a munkából. Lehet, hogy hosszú sorokban kell várniuk – és azt is kétszer. És esetleg kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhatnak, például lázat – és azt is kétszer.
Vannak módok ezeknek az akadályoknak a kezelésére, például a mobil klinikák az oltások eljuttatásához az emberekhez, nem pedig fordítva.

“Ezek olyan dolgok, amelyeken gondolkodnunk kell annak biztosítására, hogy tudjuk ösztönözni az embereket, hogy jöjjenek vissza, hogy a lehető legkönnyebben megtarthassák a kétoltásos rendszert” – mondta Dr. Nelson Michael, a Walter Reed Hadsereg Kutatóintézetének Fertőző Betegségkutatási Központjának igazgatója, akit a Warp Speed ​​művelet munkájával bíztak meg.

Michael, aki korábban már dolgozott oltási kampányokon, még így is elmondta, a kihívások nagyon valósak.

“Azt hiszem, ha megadják a közegészségügyi közösségnek ezt a feladatot, akkor megtalálják a módját” – mondta. – De a feladat nagyon nehéz lesz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .