Vakcinák versenye

0
714
Pinterest

48 védőoltást fejlesztettek ki a Covid-19 ellen. A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy az első szállítmány decemberben vagy januárban megérkezhet. Ursula von der Leyen nem ilyen optimista.

Oroszországban már oltják Moszkva lakóit a Covid-19 ellen. Magyarország tárgyal Oroszországgal és Kínával is a vakcináról, melyet Nyugaton sokan gyanakvással szemlélnek.

Védőoltás nacionalizmus hátráltatja a Covid-19 elleni globális küzdelmet

“A kormányok nemzeti megoldásokat keresnek bár nincs egyetlen ország se, mely rendelkezne a szükséges alapanyokkal” – mondja a Merck gyógyszer óriás egykori igazgatója, aki a Politiconak nyilatkozott.

184 állam vesz részt a COVAX együttműködésben, melynek célja az, hogy a Covid-19 védőoltás minél többen kaphassák meg az egész világon. Az együttműködés a WHO támogatásával alakult meg, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy Trump Amerikája kimaradt a rendszerből. Putyin Oroszországa ugyancsak.

Trump egy tábornokra bízta a védőoltást

Anthony Fauci, akit az USA elnöke többször is a földbe döngölt, de továbbra is ő Trump fő vírus szakértője, úgy nyilatkozott a Politiconak, hogy Amerikában egy négy csillagos tábornok a felelős a programért, a neve Gustave Perna.

Kezdetben a kínaiak is elzárkóztak az együttműködéstől, de később rájöttek arra, hogy globális problémáról van szó, ezért csatlakoztak a COVAX-hoz.

Lesz-e elég oltóanyag?

Jim Robinson, a Merck egykori igazgatója úgy véli, hogy az USA-ban és másutt sokkal több védőoltást állítanak elő mint amennyi a saját lakosságnak kell, de a gondot az jelenti, hogy miképp fogják ezt exportálni? Hogy kapnak belőlük a szegény államok?

“Öt kontinensen 30 államban elosztó központokat hoztunk létre, mert tudjuk azt, hogy a járvány csak akkor ér véget, ha mindenki védetté válik.”

EU: 700 millió védőoltás

Tudatosan többet rendeltünk a Covid-19 védőoltásból, hogy segíthessük a szegényebb országokat is – hangsúlyozta Ursula von der Leyen. Az EU tagállamok össznépessége jelenleg 446 millió vagyis bőven juthat exportra is. Mindez természetesen attól függ, hogy a Covid-19 védőoltások közül /jelenleg 48 féle verseng egymással/ mikor melyik mutatkozik igazán hatékonynak. Ursula von der Leyen szerint áprilisban kezdődhetnek meg a védőoltások amennyiben az előszerződésekben biztosított oltóanyagokat addigra engedélyezik.

Meddig tart a védettség?

A Covid-19 ellenanyaga gyorsan eltávozhat az emberi szervezetből. “Ezért nem tudjuk megmondani, hogy a védettség meddig tart” – ismerte el Peter Piot, a brüsszeli bizottság elnökasszonyának vírus tanácsadója, aki a Politiconak nyilatkozott.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .