Vádat emeltek a torontói gázoló ellen

0
738
Ezzel a furgonnal hajtott a járókelők közé a gázoló (MTI/EPA/Warren Toda)

Tíz rendbeli gyilkosság és 13 rendbeli emberölési kísérlet miatt kedden vádat emeltek Alek Minassian ellen, aki hétfőn hajtott a járókelők közé Torontóban.

A férfi ebédidőben hajtott fel a járdára Toronto North York nevű városrészében, és 25 embert gázolt el, akik közül tíz meghalt. A 15 sebesült közül öt ember állapota életveszélyes.

Alek Minassiant kedden hallgatták meg a bíróságon, majd vádat emeltek ellene. Következő meghallgatását május 10-re időzítették, addig előzetes letartóztatásban marad.

A 25 éves férfi a rendőrség közlése szerint egy bérelt kisteherautóval hajtott fel a Yonge utcában a járdára, ahol

több mint egy kilométert haladt, elütve mindenkit, aki az útjába került.

Utána elhajtott a helyszínről, de nem sokkal később elfogták.

A Guardian beszámolója szerint hősként ünneplik és a professzionalizmusáért dicsérik azt a rendőrt, akinek egyetlen pisztolylövés nélkül sikerült letartóztatnia a férfit, miközben az azt kiabálta, hogy öljék meg, és hogy pisztoly van nála.

Mark Saunders, Toronto rendőrfőnöke az ügyben megtartott sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy Minassian tette szándékosnak tűnik, de azt még nem lehet tudni, mi motiválta. A férfi, aki a környékbeli Richmond Hill városából származik, a hatóságok szerint nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot. Ralph Goodale közbiztonsági miniszter arra utalt, hogy elszigetelt esetről van szó.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök „tragikus és értelmetlen támadásnak” nevezte a történteket. „Mindnyájunknak biztonságban kellene éreznünk magunkat városainkban és közösségeinkben sétálva” – tette hozzá.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .