Újra nyitnak a boltok: elő a sifonérból a régi bankóval

0
80

Az év végéig lehet fizetni a régi húszezressel, a szerdán újranyitó üzletekben érdemes ezeket felhasználni. Még hatmillió bankó fekszik el itt-ott, ezeket januártól már csak becserélni lehet.

December 31-ig fizethetünk a régi 20 ezer forintos bankjegyekkel, mert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az év végén kivonja őket a forgalomból.

Vagyis mindenkinek érdemes megnéznie, nem hever-e itt-ott néhány bankjegy. (Ez már csak azért is elképzelhető, mert mióta a banki kamatok lényegében nullán vannak, bizonyára többen tartják otthon fölös pénzüket is. Mindenesetre a forgalomban lévő készpénzmennyiség megállíthatatlanul nő évek óta, a húszezresekből most húszmillióval van több, mint januárban.)

Tehát január 1-től már csak a két évvel ezelőtt forgalomba hozott korszerűbb húszezresekkel lehet fizetni az üzletekben.  Az új évben a kereskedők már nem kötelesek elfogadni a bevont, régi húszezer forintosokat, bár megtehetik, ha vállalják a macerát, ami a beváltással jár.

Merthogy a határnapig fel nem használt régi húszezer forintosok nem veszítik el értéküket. Ezek a bankók minden pénzintézeti és postafiókban még három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig –  azaz 2037. december 31-ig –

válthatók át díjmentesen azonos címletű

fizetőeszközre.

A 20 ezer forintos bankjegyek elmúlt két évi cseréjét az MNB eredményesnek ítéli.  December közepén a forgalomban levő összes húszezresnek már csak négy százalékát tették ki a régiek. Vagyis a 150 milliós címletkészletből még hozzávetőleg hatmillió darab található a lakossági kasszákban, bár egy részük nyilván végleg elveszett, megsemmisült.

A cserét egyébként eredetileg egy évvel korábban tervezte befejezni az MNB, de a határidőt tavaly decemberben meghosszabbították.

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..