Kezdőlap Címkék 20 ezer forintos

Címke: 20 ezer forintos

Terrorcselekménnyel is vádolják a budapesti robbantót

0

Fegyházban végrehajtandó, életfogytig tartó szabadságvesztést kért az ügyész a Teréz körúti robbantás vádlottjára, azzal, hogy a feltételes szabadságra bocsátásának legkorábbi időpontja 40 év. A tárgyalás 2018. augusztus 29-én folytatódik a védői perbeszéddel.

 

A Központi Nyomozó Főügyészség 2017. december 11-én emelt vádat az ügyben, a vádirat két pontból áll. Az első vádirati pont a robbantásról szól, ami miatt az ügyészség a vádlottat előre kitervelten, aljas indokból, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, illetve robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés bűntettével vádolja. A második vádirati pont a robbantás után, október elején megírt és el nem küldött levélről szól, amelyet a vádlottól lefoglalt laptopon találtak meg a nyomozók. Ebben a levélben a vádlott kilátásba helyezte, hogy további robbantásokat követ el, ha a Belügyminisztérium nem fizet ki 1 millió eurót. Emiatt az ügyészség terrorcselekmény előkészületének a bűntettével is vádolja a terheltet.

A per az idén január végén kezdődött.

Polgármester lennék Felcsúton

Tisztelt Felcsútiak!

Kérem Önöket, hogy szavazzanak rám a Mészáros Lőrinc távozását követő időközi választáson. Tudom, hogy Lölőt nem könnyű pótolni, de én képesnek tartom magam erre.

Lopni nem tudok, de tanulékony vagyok, ha közel engednek a húsosfazékhoz, és ha valaki megmutatja, hogyan kell, ezt a készséget – akár szó szerint is – gyorsan elsajátítom. Adott esetben nemcsak újságírókkal tudok prosztó lenni, de bárkivel, akiről feltételezem, hogy kellemetlen kérdéseket akar nekem feltenni.

Orbán Viktort ugyan nem ismerem személyesen, de megfelelő ellentételezés ellenében hajlandó vagyok őt gyerekkori barátomként említeni. Külön díjazás fejében vállalom, hogy köpködöm mögötte a szotyolát a Pancho Aréna VIP páholyában, és amennyiben ad rá pénzt, szívesen vásárolok a nevében bármit, amire neki, vagy a családjának szüksége van.

Olvasmányaimból tudom, hogy a gyors meggazdagodás, az átlagosnál intenzívebb ütemű vagyonosodás sokaknál a személyiség káros torzulásával jár. Nos, nekem ezen a téren igen nagy a tűrőképességem, s bár a gyakorlatban ezt még nem állt módomban bizonyítani, meggyőződésem, hogy egy hatalmas összeg, vagy nagy értékű vagyontárgy birtoklása sem a pszichémben, sem pedig a lelkivilágomban nem indít el káros folyamatokat.

A futballhoz ugyanúgy nem értek, mint Mészáros Lőrinc, viszont igény esetén hajlandó vagyok futballcsapatokat vásárolni és azokat közpénzből üzemeltetni.

Végezetül, hogy lássák tisztelt felcsútiak, mennyire komoly az ajánlatom, megígérem, hogy bár jelenleg csak diplomákkal rendelkezem, de ha a munkakör betöltéséhez ez feltétlenül szükséges, kész vagyok a gázszerelői képesítést is megszerezni.

Újra nyitnak a boltok: elő a sifonérból a régi bankóval

Az év végéig lehet fizetni a régi húszezressel, a szerdán újranyitó üzletekben érdemes ezeket felhasználni. Még hatmillió bankó fekszik el itt-ott, ezeket januártól már csak becserélni lehet.

December 31-ig fizethetünk a régi 20 ezer forintos bankjegyekkel, mert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az év végén kivonja őket a forgalomból.

Vagyis mindenkinek érdemes megnéznie, nem hever-e itt-ott néhány bankjegy. (Ez már csak azért is elképzelhető, mert mióta a banki kamatok lényegében nullán vannak, bizonyára többen tartják otthon fölös pénzüket is. Mindenesetre a forgalomban lévő készpénzmennyiség megállíthatatlanul nő évek óta, a húszezresekből most húszmillióval van több, mint januárban.)

Tehát január 1-től már csak a két évvel ezelőtt forgalomba hozott korszerűbb húszezresekkel lehet fizetni az üzletekben.  Az új évben a kereskedők már nem kötelesek elfogadni a bevont, régi húszezer forintosokat, bár megtehetik, ha vállalják a macerát, ami a beváltással jár.

Merthogy a határnapig fel nem használt régi húszezer forintosok nem veszítik el értéküket. Ezek a bankók minden pénzintézeti és postafiókban még három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig –  azaz 2037. december 31-ig –

válthatók át díjmentesen azonos címletű

fizetőeszközre.

A 20 ezer forintos bankjegyek elmúlt két évi cseréjét az MNB eredményesnek ítéli.  December közepén a forgalomban levő összes húszezresnek már csak négy százalékát tették ki a régiek. Vagyis a 150 milliós címletkészletből még hozzávetőleg hatmillió darab található a lakossági kasszákban, bár egy részük nyilván végleg elveszett, megsemmisült.

A cserét egyébként eredetileg egy évvel korábban tervezte befejezni az MNB, de a határidőt tavaly decemberben meghosszabbították.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK