Tusk: Oroszország az EU felbomlasztására törekszik

0
977
wikipedia

Az Európai Tanács elnöke azzal vádolta Moszkvát, hogy szisztematikusan törekszik az Európai Unió gyengítésére és felbomlasztására. Nincs orosz fóbiám- hangsúlyozta Donald Tusk-, de egyetlen olyan állam sincs, melynek nemzeti célja lenne az Európai Unió szétverése! A leginkább most a választások aggasztják az Európai Tanács elnökét Lettországban, ahol a legtöbb szavazatra az oroszbarát Harmónia párt számíthat. Lettország lakosságának igen jelentős része orosz, és egy Moszkva barát párt kormányra kerülése problémát jelenthet az Európai Unió számára. Az oroszok intenzíven támogatták és támogatják a brexit kampányt vagyis nem is titkolják: érdekük Nagy Britannia kiválása az Európai Unióból. Amerika ugyanígy cselekszik – mondta Tusk, aki szerint a második világháború óta most először Washington szándékosan távolodik Európától!
Lehetünk fatalisták és mondhatjuk azt, hogy az EU így is úgy is felbomlik, de küzdhetünk is egy egységes Európáért- hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk szülőföldjén beszélt, ahol a gyanakvás Oroszország szándékait illetően évszázados. A varsói kormány nemrég kétmilliárd dollárt ajánlott fel Trump elnöknek, ha újabb amerikai csapatokat küld Lengyelországba. Más európai államok távolról sem ennyire ellenségesek Oroszországgal szemben. Putyin elnök például előszeretettel látogat el Bécsbe, ahol a jobboldali kormány kitárt karokkal fogadja. A kormánykoalíció kisebbik pártja, a Szabadságpárt nyíltan lobbizik amellett, hogy az EU szüntesse meg a szankciókat Oroszország ellen. Ugyanez a helyzet Olaszországban, ahol a populista koalíció amellett érvel, hogy a szankciók teljesen értelmetlenek.

Donald Tusk úgy véli, a szankciók szükségesek és az Európai Uniónak egységesen kellene fellépnie Oroszországgal szemben. Tusk külön kitért Szkripal ex ezredes ügyére is. Az orosz katonai hírszerzés híres árulóját Putyin parancsára megpróbálták megölni lányával együtt Nagy Britanniában. A fuccsbament orosz akció miatt újabb szankciókkal sújtották Oroszországot. Az oroszok a maguk részéről természetesen tagadják mind Szkripal ezredes meggyilkolásának szándékát, mind pedig azt, hogy az Európai Unió szándékos gyengítésére illetve felbomlasztására törekedne. Oroszország számára az Európai Unió és ezen belül Németország fontos gazdasági partner annál is inkább, mert Kína túlsúlya az orosz gazdaságban mindinkább aggasztja magát Putyint is, aki fiatal éveiben Németország keleti felében szolgálta hazáját …

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .