Trump vihar előtti csendről beszélt

0
884

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön este vihar előtti csendről beszélt Iránnal és Észak-Koreával kapcsolatban, miután a Fehér Házban amerikai katonai vezetőkkel tanácskozott.

Az elnök a találkozó után az újságíróknak azt mondta, hogy “talán vihar előtti csend van”.

A kérdésre, hogy milyen viharra gondol, csak annyit válaszolt: “majd meglátják”.

A tanácskozáson jelen volt John Kelly tábornok, a Fehér Ház kabinetfőnöke, Herbert McMaster altábornagy, nemzetbiztonsági tanácsadó és James Mattis védelmi miniszter is. A megbeszélés előtt Trump az észak-koreai fenyegetésről beszélt újságíróknak, valamint arról, hogy meg kell előzni Irán hozzájutását atomfegyverhez – írja az MTI.

“Észak-Koreát illetően atomfegyver-mentesítés a célunk, nem engedhetjük meg ennek a diktátornak, hogy elképzelhetetlen emberáldozatokkal fenyegesse nemzetünket és szövetségeseinket. Mindent megteszünk, ami csak szükséges, hogy elejét vegyük ennek” – mondta Donald Trump Kim Dzsong Un atomprogramjáról.

Iránnal kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy Teherán nem tartotta tiszteletben a nukleáris programja visszaszorítását célzó többhatalmi atomalku “szellemiségét”. A tanácskozás résztvevőitől Donald Trump azt kérte, hogy gyorsabban dolgozzák ki a “katonai megoldásokat” – ha szükség lesz rájuk -, és többfélét is terjesszenek elé.

Az amerikai elnöknek október 15-én kellene aláírnia a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja az atomalkut,

de péntek reggel több lap is arról írt, hogy ezt valószínűleg nem teszi meg. A katonai vezetőknek arról beszélt, hogy Irán a terrorizmust támogatja, és erőszakot, illetve káoszt importál a Közel-Keletre.

A Guardian értesülései szerint az elnököt több fontos tanácsadója is arra kérte, hogy ne függessze fel az alkut. Szintén ezt akarták elérni az alku európai aláírói is, most viszont már azért lobbiznak a kongresszusban, hogy, ha az elnök még sem írja alá az igazolást, ne vezessenek be szankciókat Irán ellen. Ezek ugyanis – Észak-Korea mellett – újabb nukleáris patthelyzetbe hozhatják az Egyesült Államokat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .