Tőzsdére vinné bankját Mészáros Lőrinc

0
1031

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank 20-30 százalékát tőzsdére vinnék – derül ki Balog Ádám vezérigazgató nyilatkozatából. Az MKB-t érdekelné az állami kézben lévő Budapest Bank is.

Jövőre 20 és 30 százalék közti részt szeretnének tőzsdére vinni az MKB Bankból – nyilatkozta Balog Ádám vezérigazgató a Bloomberg amerikai hírügynökségnek.

Az MKB-ban Mészáros Lőrinc közvetett tulajdonosként a legnagyobb részvényes a Konzum Nyrt. birtokában lévő Metis Magántőkealap 45 százalékán keresztül. Emellett egyharmadnyi részt tart kezében a Balog Ádám és Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó Blue Robin. Szemerey Tamás Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Balog pedig a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt, onnan ült át a privatizált MKB-vezérigazgatói székbe.

Az MKB-t az állam mentette meg pár éve, miután korábbi tulajdonosa, a Bayerische Landesbank megszabadult a jelzálog-hitelezésben megégett magyar pénzintézettől. A Bloomberg emlékeztet arra, hogy egymilliárd dollár (mintegy 300 milliárd forint) rossz hiteltől szabadította meg az állam az MKB-t.

A hírügynökség felhívja a figyelmet arra is, hogy Mészáros Lőrinc, Orbán egyik legközelebbi szövetségese, a miniszterelnök szülővárosának egykori polgármestere és egyike a leggazdagabb magyaroknak, közvetett módon a bank legnagyobb részvényese. Konglomerátumai, köztük a Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. folyamatosan finanszírozásra szorulnak, mert a médiában, az energiaszektorban, az építőiparban és az idegenforgalomban szereznek részesedéseket.

Balog Ádám ezekre a szűk körre korlátozódó tulajdonosokra vonatkozó felvetésekre röviden reagált.

„Felejtsük el, ki vásárolta meg a bankot és ki a tulajdonos”

– mondta, hozzátéve, hogy „a bank működik, a hitelezés óvatos, és védjük a betétesek pénzét”.

Az interjúból az is kiderül, hogy az MKB felvásárlásokat is tervez. Érdekelné például a Budapest Bank, amelyet az állam vásárolt meg az amerikai GE Capitaltől.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .