Kezdőlap Címkék Konzum Nyrt.

Címke: Konzum Nyrt.

Tőzsdére vinné bankját Mészáros Lőrinc

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank 20-30 százalékát tőzsdére vinnék – derül ki Balog Ádám vezérigazgató nyilatkozatából. Az MKB-t érdekelné az állami kézben lévő Budapest Bank is.

Jövőre 20 és 30 százalék közti részt szeretnének tőzsdére vinni az MKB Bankból – nyilatkozta Balog Ádám vezérigazgató a Bloomberg amerikai hírügynökségnek.

Az MKB-ban Mészáros Lőrinc közvetett tulajdonosként a legnagyobb részvényes a Konzum Nyrt. birtokában lévő Metis Magántőkealap 45 százalékán keresztül. Emellett egyharmadnyi részt tart kezében a Balog Ádám és Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó Blue Robin. Szemerey Tamás Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Balog pedig a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt, onnan ült át a privatizált MKB-vezérigazgatói székbe.

Az MKB-t az állam mentette meg pár éve, miután korábbi tulajdonosa, a Bayerische Landesbank megszabadult a jelzálog-hitelezésben megégett magyar pénzintézettől. A Bloomberg emlékeztet arra, hogy egymilliárd dollár (mintegy 300 milliárd forint) rossz hiteltől szabadította meg az állam az MKB-t.

A hírügynökség felhívja a figyelmet arra is, hogy Mészáros Lőrinc, Orbán egyik legközelebbi szövetségese, a miniszterelnök szülővárosának egykori polgármestere és egyike a leggazdagabb magyaroknak, közvetett módon a bank legnagyobb részvényese. Konglomerátumai, köztük a Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. folyamatosan finanszírozásra szorulnak, mert a médiában, az energiaszektorban, az építőiparban és az idegenforgalomban szereznek részesedéseket.

Balog Ádám ezekre a szűk körre korlátozódó tulajdonosokra vonatkozó felvetésekre röviden reagált.

„Felejtsük el, ki vásárolta meg a bankot és ki a tulajdonos”

– mondta, hozzátéve, hogy „a bank működik, a hitelezés óvatos, és védjük a betétesek pénzét”.

Az interjúból az is kiderül, hogy az MKB felvásárlásokat is tervez. Érdekelné például a Budapest Bank, amelyet az állam vásárolt meg az amerikai GE Capitaltől.

Nem Mészárosé lesz a Telenor

Bár egy ideig úgy látszott, hogy a Mészáros Lőrinc-féle Konzum Nyrt. veszi meg a Telenor hazai cégét, a befutó egy cseh tőkealap lett a teljes térségi csoportra. Ezzel egyelőre újból kútba esett tisztán hazai (állami) tulajdonú mobilszolgáltató létrehozása.

A Telenor ma jelentette be, hogy 2,8 milliárd euróért (870 milliárd forint) a cseh PFP-csoportnak, a térség legnagyobb magántőke-befektetőjének adja el közép-kelet-európai leányvállatait. Ebbe a csomagba a magyar mellett a bolgár, montenegrói és szerb mobilcég, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltató tartozik.

Január végén írtunk arról, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó Konzum Nyrt. is bejelentkezett  a Telenornál a hazai leányért, miután a norvég cég bejelentette, hogy meg nem nevezett érdeklődő szívesen megvenné térségi érdekeltségeit. A szóba jöhető cégek közt egy szerb lap megnevezte a PFP-t.

Arról is írtunk, hogy az Orbán-kormány 2010 óta tervezi egy tisztán magyar tulajdonú mobilszolgáltató létrehozását. Ennek konkrét formája volt egy állami tulajdonú vállalat megalapítása, amely azonban végül sok pénz elköltése után kimúlt.

Akkoriban a legszerényebb becslés szerint is

legalább 200 milliárd forint lett volna a magyar Telenor megvétele Mészáros Lőrinc cégének.

Abban az esetben, ha a norvégok hajlandók volnának darabonként is eladni érdekeltségeiket.

Hivatalosan meg nem erősített értesülés szerint az ajánlatok mérlegelésekor a Telenor nagy súlyt fektetett arra, hogy semmiféle politikai befolyás, háttér se legyen a vevő és az értékesítés körül.

Norvégia második legnagyobb vállalata kissé visszaeső eredményről számolt be januárban. A cégnek Európában és Ázsia 12 országában 178 millió ügyfele van. A magyar részleg jó eredménnyel zárta 2017 negyedik negyedévét a stabil árbevétel-növekedésnek és a jelentős költségcsökkentéseknek köszönhetően. Az október-decemberi időszakban a teljes árbevétel 7,2 százalékkal 40,2 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 37,475 milliárdhoz képest. A mobil előfizetések száma 43 ezerrel nőtt tavaly a negyedik negyedévben.

A Telenor csoport 176 millió előfizetéséből a mostani csomagban érintett négy országban csak 9,6 millió van: Magyarországon 3,1, Bulgáriában 3,2, Szerbiában és Montenegróban pedig 3,3 millió.

Magyarországon a cég részesedése az elmúlt egy évben 27 százalékra csökkent, lényegében beragadt ebben a sávban. Két év alatt 147 ezer előfizetőt vesztett a Telenor.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK