Jövőre is lesz nyugdíjprémium

0
1461

Jövőre is lesz nyugdíjprémium és különpénzt is fizetni fognak a gazdasági növekedésre tekintettel – mondta el Orbán Viktor. A Stop Soros-törvényt júliusban elfogadja az Országgyűlés.

A gazdaság jó állapotban van, 2019-ben is négy százaléknál magasabb, 4,1-4,2 százalékos növekedésre számítanak, ez pedig azt jelenti, hogy a nyugdíjemelés és nyugdíjprémium garantált jövőre is, nemcsak 2018-ban – mondta el a miniszterelnök a Belgrád Rakparti Idősek Klubjában tartott fórumon.

A nyugdíjprémiumot még a Bajnai-kormány iktatta törvénybe 2009-ben arra az esetre, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. S noha már 2016-ban is teljesült ez a feltétel, a kiegészítő juttatást először a 2017-es adatok alapján folyósították. Erre 30 milliárdot fizettek. A szokásos évenkénti nyugdíjkorrekció 27 milliárdba került.

Az Orbán-kormány korábbi intézkedése miatt

az öregségi ellátások fokozatosan maradnak le a keresetektől,

amióta az úgynevezett svájci indexálást megszüntették (ebben a metódusban az infláció és az átlagkereset fele-fele arányban alakította a nyugdíjak emelkedési mértékét). Azóta csak az áremelkedés arányában változnak el ellátások, miközben a keresetek tíz százalék feletti ütemben (márciusban 11,3 százalékkal) nőnek.

Orbán azt is elmondta, hogy a szerdai kormányülés legfontosabb témája a migráció volt: az alkotmánymódosítás és a Stop Soros törvényjavaslat. Mindkettőt július 20-ig el fogja fogadni az Országgyűlés – mondta.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .