A tojás sztori folytatódik

0
900

A holland hatóságok 170 tojásjelölő kódszámot tettek közzé, amelyekkel pontosan be lehet azonosítani a Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojásokat.

Erről a FüHü is néhány órával ezelőtt beszámolt.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a 170 kód nem jelenti azt, hogy ennyi tojástelepet kellett zárlat alá helyezni a szennyezés miatt, mivel a tojásszövetkezetek jellemzően számos, különböző kóddal rendelkező termelővel állnak kapcsolatban.

A tojásszövetkezetek megnevezése csak „zavart keltene” – szögezi le a közlemény, hozzátéve, hogy felesleges is lenne, mivel a közzétett kódok alapján pontosan be lehet azonosítani a szennyezett tojásokat. A lista még változhat, de „az elkövetkező napokban már nem számítunk számottevő mennyiségű találatra” – jelentette ki a holland élelmiszerbiztonsági hivatal szóvivője.

Idő közben már megkezdődött a zárlat feloldása egyes tojástelepeken

– írja a közlemény.

A Fipronil rovarirtó szert az állatgyógyászatban használják élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására. Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére azonban nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat.

A lista a https://www.nvwa.nl/onderwerpen/biociden/fipronil-in-eieren/eicodelijst oldalon olvasható.

MTI/FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .