Többezer diák tüntetett a parlament előtt, március 15-én folytatják

0
128

Azért vonultak ismét utcára, mert a minisztérium nem reagált január 19-ei követeléseikre, Orbán Viktor meg nem volt hajlandó szóba állni velük. Bejelentették: márciusban három miniszterelnök-jelölttel Karácsony Gergellyel, Szél Bernadettel és Vona Gáborral fognak vitázni. Március 15-én az Opera előtt folytatják.

A tüntetés fél 6-kor kezdődött a Deák Ferenc téren, ahonnan a Parlamenthez vonultak a több ezresre duzzadt demonstrálók.

Az újabb tüntetésre azért volt szükség a diákok szerint, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem reagált érdemben a január 19-ei követeléseikre. Ezért döntöttek úgy, hogy “a döntéshozókénál magasabb szint képviselőihez, a magyar emberekhez fordulunk”.

Orbánt a Független Diákparlament képviselői hívták vitázni, de a kormányfő nem reagált a meghívásra.

A Kossuth-tér felé vezető úton a diákok különböző jelszavakat skandáltak: “Kell a CEU, kell a TASZ, Orbán Viktor korrupt f*sz!”, “Aki dudál, velünk van”, “Gyertek velünk”, “Szabad ország, szabad oktatás”, “Mi vagyunk a jövő!”, “Nem adjuk fel!”, illetve a “Semmit rólunk nélkülünk!”, “Balog Zoltán mondjon le!”…

A tüntetés főszónoka azt mondta, egy európai, modern, diákközpontú oktatási rendszerért vonultak az utcára, illetve egy oktatási reformért, ami már “elvitathatatlan, ugyanúgy, mint ez a tömeg”.

Az első szónok egy szekszárdi diáklány volt, Tóth Laura, aki arról beszélt, hogy a diákoknak bármilyen követelése van, mindig azt mondják rájuk, hogy lusták, vagy hogy nem akarnak tanulni, pedig ez nem igaz, csak a heti öt testevelés helyett például több nyelvtanórát szeretnének, mert neki például csak heti egy van.

Balla István tanár a tüntetésen arról beszélt, hogy az oktatási rendszer rohad, az iskolarendszer nem követi a világ változásait, az iskolák csak engedelmességet tanítanak és egy kasztrendszert hoznak létre, szabályos viselkedésű, irányítható embereket alakítanak ki, hiába dolgoznak bennük rendes és lelkiismeretes tanárok.

Bejelentették: februárban mind az összes parlamenti frakció miniszterelnök-jelöltjét vitára hívták. A négy parlamenti frakció közül mindegyik válaszolt, de csak hárman fognak részt venni a vitán: Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor. A nyilvános vitát március 12-én, hétfőn tartják, ezen a jelöltek a Független Diákparlament kérdéseire fognak válaszolni. A szónok azt mondta, sajnálják, hogy Orbán nem hajlandó ezen részt venni.

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..