Tiltakozások Orbán ellen Izraelben

0
1621
Orbán Viktor miniszterelnököt és feleségét, Lévai Anikót Ofir Akunisz izraeli tudományos-technológiai és űrkutatási miniszter fogadja a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtéren. A kormányfő kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Izraelbe, tárgyalásai július 19-én kezdődnek. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Bár a különgéppel Izraelbe érkezett Orbán Viktor valamint népes kísérete az ottani politikai elit által szeretettel várt vendégek, Izraelben nem mindenki örül a magyar miniszterelnök látogatásának.

Az Amnestí Internartional aktivsitái nevében felhívást tettek közzé, amelyben tiltakoznak és tüntetést szerveznek n, amiért hivatalos útja során Orbán Viktor meglátogatja a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Múzeumot. A tüntetésnek külön Facebook oldala van.

A felhívás szövegezői szerint Orbán nem egyszer antiszemita, rasszista nyilatkozatokat tett, valamint antidemokratikus politikát folytat. Utalnak a tavaly nyáron elhangzott Orbán beszédre, amelyben támogatását és tiszteletét fejezte ki Horthy Miklóssal kapcsolatban, valamint a Soros György rágalmazására épülő választási- és médiakampányra, a náci és fasiszta emlékművek avatására és arra is, hogy Orbán megtűri és támogatja pártján és a kormánykoalíción belül a szélsőséges, sok esetben antiszemita megnyilatkozásokat.

Eitay Mack ügyvéd levélben fordult a Jad Vasem múzeum igazgatójához, amelyben felhívja az intézményt arra, hogy ne fogadja Orbánt, mert annak látogatása “beszennyezné” a holokauszt emlékét és egyben súlyosan sértő mind a túlélők, mind az ország és a világ zsidósága számára.

A levél szövege héberül és angolul itt olvasható.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .