Terroristák is érkezhetnek Líbiából Európába

0
699

Erre figyelmeztet Líbia miniszterelnöke, aki a londoni Times-nak nyilatkozott. Nem tudjuk ellenőrizni az országon áthaladó migránsokat- vallotta be Fajez Serraj kormányfő, aki tulajdonképp csak a főváros, Tripoli körül rendelkezik valóságos hatalommal.

Líbiában ugyanis a káosz az úr amióta Kadhafi 42 éves diktatúrája megbukott 2011-ben. Azóta fegyveres milíciák garázdálkodnak az országban. Az egyik legfőbb megélhetési forrásuk az emberkereskedelem. Jelenleg körülbelül 700 ezer migráns él Líbiában. Pontos számot senki sem tud. Az viszont tény, hogy a milíciák brutálisan kihasználják a migránsok nehéz helyzetét.

A férfiakat rabszolgaként dolgoztatják, a nőket pedig prostitúcióra kényszerítik.

Idén nyáron először fordul elő, hogy csökken az új migránsok száma Itáliában. Ennek oka az, hogy Olaszország belügyminisztere megállapodott a parti őrséggel Líbiában: tartsák vissza a migránsokat! A megállapodás működik. Persze nem ingyen. Itália fizet, de benyújtja a számlát Brüsszelnek. Olaszországban ugyanis hamarosan választások lesznek. A jelenlegi baloldali kormány fej-fej mellett halad az Öt csillag nevű Európa és migráns ellenes párttal. Melynek miniszterelnök jelöltje, Luigi di Maso kijelentette : Itália ma nem más mint egy nagy menekült tábor. Szégyen, hogy miközben Olaszországban tíz millió ember él szegénységben addig napi 38 eurót adunk egy menekültnek!

A baloldali kormány mindet megtesz, hogy megállítsa a migráns hullámot. De mit is jelent a megállapodás, melyet Itália belügyminisztere kötött Líbiával a migráns hullám megfékezésére? Ez azt jelenti, hogy összeállt egy fegyveres csapat Sabratha városban nem messze Tripolitól. Ezek a fegyveresek brutális módszerekkel fékezik meg a migráns áradatot: egyszerűen nem engedik csónakba szállni őket Líbia partjainál. A 48-as brigád Kadhafi egykori katonáiból és gengszterekből toborzódott, akiket a pénz tart össze.

Egy korábbi maffia főnök a parancsnok, aki kíméletlenül leszámol mindenkivel, aki szembeszáll vele.

Az olasz kormány tisztában van vele, hogy ez csak átmeneti megoldás. Olyan migráns tervet szeretne mint amilyet Merkel kancellár és Erdogan elnök fogadott el. Ez három milliárd euróért cserébe rendezi a keleti migráció ügyét. Ugyanennyit kér Itália Brüsszeltől azért, hogy a nyugati migráns út is bezáruljon. Ezzel a tervvel még minden bizonnyal meg kell várni a német és az olasz választásokat.

Macron francia elnök viszont nem vár: ő Líbiában szeretne olyan hot-spotokat telepíteni, melyek megakadályozzák a migránsok át jutását Európába. Ha ugyanis egy migráns már átjutott Európába, akkor nagyon nehéz kitoloncolni. Ha nem kapja meg a menekült státuszt, akkor eltűnik a hatóságok szeme elől. A hatóságoknak pedig nincs elég emberük az elfogásukra. A rendezés kulcsa tehát Líbiában van, de ott nincs állam. Nemrég Líbia két erős embere Franciaországban találkozott egymással Macron elnök közvetítésével. Ha lesz állam, akkor lesz kivel megállapodni. Addig viszont a migránsok száma egyre nő Líbiában, és nagy kérdés, hogy az egykori maffia főnök által vezetett milícia meddig lesz képes távol tartani őket Európától?!…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .