Tábori rabbik és imámok a Bundeswehrben

0
496
facebook

Jövőre már keresztény tábori lelkészek mellett zsidó rabbik és muzulmán imámok is segítik a katonák lelki gondozását a német hadseregben. Legalábbis ezt rendelte el Ursula von der Leyen hadügyminiszter asszony. Ám a közszolgálati Deutsche Welle arról számol be, hogy a miniszterasszonynak gondjai támadtak. Miért ?

A német hadseregben mintegy 300 zsidó és körülbelül 3000 muzulmán katona szolgál. Pontos szám nincs, mert nem tartják nyilván a katonák vallási kötődését. Ez adta az ötletet a hadügyminiszter asszonynak, hogy keresztény tábori lelkészek mellett zsidó rabbikat és muzulmán imámokat is toborozzon. A kormány rábólintott a tervre, de kiderült: nem olyan egyszerű a megoldás.

A zsidóknak van egységes szervezetük, de a muzulmánoknak nincsen

A németországi zsidó tanáccsal a hadügyminisztérium könnyen megállapodhatott, de iszlám szövetségből sok van. Nem mindegyiknek tisztázott a háttere. Ezért a tábori lelkészek esetében a Bundeswehr ragaszkodik ahhoz: a rabbi vagy az imám legyen német állampolgár és a diplomája is legyen német! A külföldön képzett imámok ugyanis gyakran szélsőséges nézeteknek is hangot adnak, melyeket semmiképp sem tűrheti el a német hadsereg.

Afganisztánban kiderült: hiányoznak a rabbik és az imámok a Bundeswehr-ből

A németek is sok katonát küldtek Afganisztánba, hogy ott fenntartsák a békét. A zsidó katonáknak nagyon nehéz volt olyan társakat találni, akikkel együtt megülhették volna a vallási ünnepeket. Ezért aztán engedélyt kaptak arra, hogy az amerikai tábori rabbikkal tartsák a kapcsolatot Afganisztánban. A Bundeswehr muzulmán katonái igen hasznosak voltak a helyszínen, mert sokkal jobban megértették a helyi lakosság szokásait és gondolkodásmódját. Ugyanakkor, ha eljártak a mecsetekbe, akkor ott olyan prédikátorokkal is találkozhattak, akik szélsőséges nézeteket vallottak. Ezért tartja szükségesnek a német hadügyminiszter asszony, hogy a jövőben keresztény lelkészek mellett zsidó rabbik és muzulmán imámok is szolgáljanak a Bundeswehr-ben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .