Kezdőlap Címkék Bundeswehr

Címke: Bundeswehr

Több száz katonát vizsgálnak szélsőséges kapcsolatok miatt

Erről nyilatkozott a Welt am Sonntag című lapnak a kémelhárítás vezetője. Christof Gramm elmondta: 550 katona ellen személyre szóló vizsgálat folyik, ezenkívül van még a Bundeswehrnek 360 olyan tagja, akit egyelőre csak megfigyelnek szélsőséges kapcsolatai miatt.

Különösen aggasztó, hogy az elit egységekben sok az olyan katona, aki kapcsolatba került szélsőséges szervezetekkel.

  A különleges erőknél ötször magasabb az arány

KSK a rövidítése a speciális parancsnokságnak, ahol a kémelhárítás főnöke szerint különösen sok katona fogékony a szélsőséges eszmékre. A kémelhárítást különösen egy kínos eset miatt kritizálták: Franco A. szír migránsnak adta ki magát miközben elit osztaggal szolgált a Bundeswehrben. Terrorakciót készített elő, melyet migráns merényletnek próbált volna meg beállítani.

Van-e valamiféle “árnyék hadsereg?” – tette fel a kérdést több honatya ennek kapcsán a Bundestagban. Így aztán a kémelhárítás is vizsgálat tárgya lett, mert sok parlamenti képviselő úgy látja, hogy nem megfelelőképp ellenőrzik a Bundeswehr katonáinak politikai nézeteit. A kémelhárítás főnöke most elmondta a Welt am Sonntagnak, hogy parancsba adták a Bundeswehrben: minden katonának kötelessége jelenteni, ha egy másik katona olyan kijelentéseket tesz, melyek az alkotmányba ütköznek!

Kirúgják a neonáci tisztet a Bundeswehrből

Egy elit alakulat tisztjét azért távolítja el a német hadsereg, mert kapcsolatban áll szélsőjobboldali szervezettel. Két másik katona is szolgál ugyanabban az elit alakulatban. Őket azzal gyanúsítják, hogy Heil Hitlerrel üdvözlik egymást! Erről számolt be a Bild am Sonntag.

Az elit alakulat tisztje több fordulót is lehúzott Afganisztánban, ahol a németek nagy szerepet játszottak a békefenntartásban. A belső elhárítás hónapokig vizsgálta a tisztet amíg eljutottak arra a következtetésre, hogy szélsőjobboldali kapcsolatai veszélyeztetik az elit alakulat morális egységét. A Bild am Sonntag értesülései szerint a szóban forgó tiszt ügyét a Bundeswehr kivizsgálta, és ennek eredményeképp a neonáci katona távozik a hadseregtől. A hadügyminiszter asszony, aki a CDU vezetője, hangsúlyozta, hogy a Bundeswehr különleges alakulatánál teljes mértékben megengedhetetlen, hogy a katonák szélsőséges szervezetekkel ápoljanak kapcsolatokat Németországban vagy azon kívül.

Kínai katonák Bajorországban

Feldkirchen városában közös német-kínai katonai egészségügyi gyakorlat zajlik. A kínai vörös hadsereg 92, a Bundeswehr 120 katonája vesz részt a hadgyakorlaton, melynek során a járványok elleni katonai akciót gyakorolják.

Kínai katonák még sohasem gyakorlatoztak Németországban. A németek 2016-ban már részt vettek egy hasonló katonai  egészségügyi gyakorlaton Kínában. A Combined Aid hadgyakorlat csípi az amerikaiak szemét hiszen nemrég nyilvánították Kínát első számú stratégiai ellenféllé.

Mike Pompeo nemrég személyesen próbálta meg lebeszélni Németországot arról , hogy a Huawei ötödik generációs technológiáját alkalmazza, de Berlin ellenáll. A németek közölték az Egyesült Államokkal , hogy nem zárják ki a Huaweit a tenderből csakis azért , mert Washington vagy személyesen Trump elnök ezt várja el tőlük.

Bundeswehr: új nemzetközi egyezmény kell a közepes hatótávolságú rakétákról

0

Trump felmondta és az oroszok is kiszálltak az INF egyezményből, mely szabályozta a közepes hatótávolságú rakéták telepítési lehetőségeit. Az egyezményt még Reagan elnök és Gorbacsov főtitkár írta alá 1987-ben, és komoly előrelépést jelentett a leszerelés felé.

Az 500-5500 kilométer hatótávolságú rakéták, melyek nukleáris fegyvert is hordozhatnak meghatározóak Európa biztonsága szempontjából. Washington úgy ítélte meg, hogy az oroszok új rakétatelepítései közel a nyugati határokhoz fenyegetik Európát és ezért az egyezmény megsértését jelentik. Putyin ezt nem ismerte el, de az egyezmény így is megsemmisült.

A legnagyobb vesztes Európa – hangsúlyozta Eberhard Zorn tábornok, aki a Redaktionsnetze Deutschland médiának nyilatkozott. A Bundeswehr főfelügyelője szerint mindenképp szükség van egy új INF egyezményre. Ebben Zorn tábornok szerint már Kínának is benne kellene lennie. A Bundeswehr főfelügyelője az interjúban hangoztatta: Oroszország fokozódó fenyegetést jelent az Európai Unió és általában a nyugati világ számára. Ezt mutatja a Krím annektálása éppúgy mint a beavatkozási kísérletek a nyugati választásokba illetve az informatikai hadviselés a NATO tagállamokkal szemben.

Európa továbbra is rá van utalva a NATO-ra és ezen belül az Egyesült Államokra biztonságának védelmében. Trump elnök arra akarja rászorítani vonakodó szövetségeseit, hogy növeljék katonai kiadásaikat mindenekelőtt úgy, hogy amerikai fegyvereket vásárolnak. A NATO előírása az, hogy a GDP 2%-át kell erre költeni, de ezt a tagállamok döntő többsége – így Németország vagy Magyarország – nem teljesíti. Lengyelország viszont az élen jár és egyre jobban fejleszti hadseregét. Varsó kétmilliárd dollárt ajánlott az Egyesült Államoknak azért, hogy katonáit állandóan állomásoztassa az ország keleti részén. A lengyelek megígérték Trumpnak: az új óriás támaszpontot róla fogják elnevezni…

Tábori rabbik és imámok a Bundeswehrben

Jövőre már keresztény tábori lelkészek mellett zsidó rabbik és muzulmán imámok is segítik a katonák lelki gondozását a német hadseregben. Legalábbis ezt rendelte el Ursula von der Leyen hadügyminiszter asszony. Ám a közszolgálati Deutsche Welle arról számol be, hogy a miniszterasszonynak gondjai támadtak. Miért ?

A német hadseregben mintegy 300 zsidó és körülbelül 3000 muzulmán katona szolgál. Pontos szám nincs, mert nem tartják nyilván a katonák vallási kötődését. Ez adta az ötletet a hadügyminiszter asszonynak, hogy keresztény tábori lelkészek mellett zsidó rabbikat és muzulmán imámokat is toborozzon. A kormány rábólintott a tervre, de kiderült: nem olyan egyszerű a megoldás.

A zsidóknak van egységes szervezetük, de a muzulmánoknak nincsen

A németországi zsidó tanáccsal a hadügyminisztérium könnyen megállapodhatott, de iszlám szövetségből sok van. Nem mindegyiknek tisztázott a háttere. Ezért a tábori lelkészek esetében a Bundeswehr ragaszkodik ahhoz: a rabbi vagy az imám legyen német állampolgár és a diplomája is legyen német! A külföldön képzett imámok ugyanis gyakran szélsőséges nézeteknek is hangot adnak, melyeket semmiképp sem tűrheti el a német hadsereg.

Afganisztánban kiderült: hiányoznak a rabbik és az imámok a Bundeswehr-ből

A németek is sok katonát küldtek Afganisztánba, hogy ott fenntartsák a békét. A zsidó katonáknak nagyon nehéz volt olyan társakat találni, akikkel együtt megülhették volna a vallási ünnepeket. Ezért aztán engedélyt kaptak arra, hogy az amerikai tábori rabbikkal tartsák a kapcsolatot Afganisztánban. A Bundeswehr muzulmán katonái igen hasznosak voltak a helyszínen, mert sokkal jobban megértették a helyi lakosság szokásait és gondolkodásmódját. Ugyanakkor, ha eljártak a mecsetekbe, akkor ott olyan prédikátorokkal is találkozhattak, akik szélsőséges nézeteket vallottak. Ezért tartja szükségesnek a német hadügyminiszter asszony, hogy a jövőben keresztény lelkészek mellett zsidó rabbik és muzulmán imámok is szolgáljanak a Bundeswehr-ben.

Magyar katona orvosok a Bundeswehr-ben?

0

530 ezer olyan uniós polgár él Németország területén, aki 18 és 30 év között van. Közülük lehetne toborozni katona orvosokat vagy informatikusokat a Bundeswehr számára. Ezt az ötletet vetette fel a német hadsereg főfelügyelője egy sajtóbeszélgetésen.
Eberhard Zorn főfelügyelő Essenben a Funke média csoport sajtóbeszélgetésén elmondta: a Bundeswehr komoly létszám gondokkal küzd. Ennek egyik oka az, hogy mind kevesebb német fiatal választja a hadsereget. Ahol viszont jelenleg alapkövetelmény a német állampolgárság. A főfelügyelő felvetette: ha az uniós állampolgárok között is toborozhatnának, akkor jelentős mértékben javulnának az esélyek. Nem harci alakulatokba keresnek embereket hanem elsősorban katona orvosokat illetve más egészségügyi dolgozókat szeretnének találni köztük. Ezenkívül a sereg híján van informatikusoknak is. Uniós polgárok itt is jól jönnének a Bundeswehr-nek. Berlinben a kormánypártok nemrég dolgoztak ki egy olyan törvényjavaslatot, mely megkönnyítené a külföldi szakemberek alkalmazását Németországban. Jelenleg alacsony a munkanélküliség Európa legnagyobb gazdaságában, ahol sok ágazatban komoly munkaerőhiány tapasztalható. Ide tartozik az egészségügy és az informatika is. A hadseregnek komoly elvárásai vannak a dolgozókkal szemben, ezért a fiatalok mind kevésbé választják a Bundeswehr-t. Ezen segíthet, ha uniós polgárok is német egyenruhát ölthetnének, és a Bundeswehr-ben lennének orvosok vagy informatikusok.

Több pénzt kap a Bundeswehr

0

Trump elnök szokott nyers modorában sürgette Németországot és néhány más NATO szövetségest, hogy emeljék meg katonai kiadásaikat, mert az USA nem akarja egyedül vállalni a terheket.

A NATO elvben arra kötelezi a tagállamokat, hogy az éves GDP 2 százalékát költsék katonai célokra, de az európai szövetségesek nagy része – köztük Németország és Magyarország – ezt évtizedek óta elmulasztja. Németország GDP-je 3652 milliárd dollár volt, ehhez képest a felemelt katonai költségvetés 42,9 milliárd euro vagyis messze elmarad a két százaléktól. A tavalyi költségvetésnél viszont 4 milliárd euróval magasabb, vagyis jelentős az emelkedés.

A Handelsblatt megírja, hogy az óvatos Olaf Scholz pénzügyminiszter 675 millió euróval emelte az előzetes költségvetés számait, melyeket nemcsak Trump bírált a tengerentúlon, de Ursula van der Leyen hadügyminiszter asszony is Berlinben.

A németek páncélosai ugyanis elavultak és hétköznapi felszerelések is hiányoznak.

Nincs például elég golyóálló mellény vagy téli felszerelés a Bundeswehrben.

Kérdés, hogy a felemelt katonai költségvetést elegendőnek tartja-e majd Donald Trump, aki hamarosan Európába érkezik, hogy részt vegyen a NATO csúcstalálkozóján.

Németországban nemcsak azért fogták vissza a Bundeswehr fegyverkezését, mert vigyáztak a költségvetés egyensúlyára. Berlinben tisztában voltak azzal, hogy két világháború után a németek fegyverkezése gyanakvást és ellenérzéseket válthat ki egyes szövetséges országokban is.

Ráadásul Berlinben nemigen hisznek az orosz fenyegetésben sem,

pedig Donald Trump épp ezzel indokolja meg a fegyverkezési kiadások növelésének a szükségességét.

Trump a NATO csúcs után találkozik Putyinnal Helsinkiben. A következetesség sohasem tartozott Donald Trump jellemvonásai közé…

Szélsőjobboldaliak Németországban

0

A szélsőjobboldali terroristák csaknem annyira fenyegethetik Németországot, mint a dzsihád harcosok – legalábbis vannak ilyen vélemények is Németországban. A nyilvántartottak számánál többre becsülik a valódi szélsőjobbos katonákét.

Kétszáz szélsőjobboldalit tart nyilván a Bundeswehr-ben az elhárítás – ezek a katonák a kiképzést felhasználhatják arra, hogy később erőszakos cselekményeket kövessenek el. Ezt hangsúlyozta a zöldek pártjának képviselője, aki a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozott. Irene Mihalic szerint az elhárítás adatai ellentmondanak egymásnak és a szélsőjobboldali katonák valószínűleg többen vannak a Bundeswehrben mint ahogy azt hivatalosan kimutatják.

Áprilisban derült fény egy kínos esetre amikor az elhárítás elkapta Franco A. hadnagyot, aki terrorista akciókra készülődött a menekültekkel szemben. A hadnagy Franciaországban szolgált és kettős életet élt. Németországban szíriai menekültnek adta ki magát, és fel is vette a szociális segélyt. A kémelhárítás végül Ausztriában fogta el, ahol más szélsőjobboldali aktivistákkal együtt merényleteket terveztek a menekültek ellen. A hadügyminiszter asszony akkor megdorgálta a tisztikart mondván: nem vették időben észre, hogy a fiatal hadnagy náci emléktárgyakat gyűjtött, és ezeket a szobájában ki is tette a falra, a Bundeswehr egyik laktanyájában.

Az Alkotmányvédelmi hivatal nemrég olyan jelentést tett közzé, amely szerint Németországot csaknem annyira fenyegethetik szélsőjobboldali terrorista veszélyek, mint a dzsihád harcosok akciói, amelyek általában sokkal nagyobb figyelmet kapnak a sajtóban.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK